Przepis na pulpety w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.

Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.

Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.

Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.

Całość duś kolejne 15 minut.

Pulpety w sosie pomidorowym podane na patelni.
pulpety w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
19.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
295 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
28

Pulpety w sosie pomidorowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pulpetach w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i bardzo zdrowy. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo soczyste i pełne smaku, dlatego stanowi wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnym, nieco lżejszym i zdrowszym wydaniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym, by były niezwykle delikatne i miękkie, a przy tym łatwe w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego pulpety idealne, a w dodatku lekkostrawne, dlatego mogą po nie sięgać nawet osoby z kłopotami z układem pokarmowym. To danie, które świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych, gdyż jest bardzo łagodne w smaku.

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym jest niezwykle łatwy i pozwala przygotować pyszne danie w zaledwie kilka chwil. Tak przygotowane pulpety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.

Pulpety najlepiej robić z mięsa mielonego, które ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej sprawdzi się kawałek bardzo drobno zmielony, który sprawi, że całość będzie łatwiejsza w formowaniu i nie będzie się rozpadać. W tym przepisie proponowane jest mięso z kurczaka, które jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera sporo białka. To opcja bardzo zdrowa i idealna na każdej diecie. Jednak przepis sprawdzi się również w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego.

Te kotlety w pomidorowym sosie są naprawdę pyszne. Mają wspaniały, choć delikatny smak, który idealnie komponuje się z każdym dodatkiem, dlatego pulpeciki są bardzo uniwersalne. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Sos pomidorowy do pulpetów w tym wydaniu jest niezwykle intensywny i bardzo warzywny. Można w nim wyczuć nutę śródziemnomorskiego klimatu. To za sprawą przepysznych ziół. Całość robi się bez dodatku jogurtu czy śmietany, dlatego jest wersją zdrowszą, a przy tym mniej kaloryczną.

Wartości odżywcze pulpetów w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(304g)
Energia (kalorie)
97.13 kcal
295.27 kcal
Białko
7.89 g
24.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(304g)
Węglowodany
3.83 g
11.65 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.10 g
9.44 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(304g)
Tłuszcz
5.90 g
17.94 g
Tłuszcze nasycone
1.68 g
5.12 g
Tłuszcze nienasycone
4.22 g
12.82 g
Tłuszcze jednonasycone
3.30 g
10.04 g
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
2.78 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(304g)
Witamina B6
0.27 mg
0.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.87 mg
8.73 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(304g)
Sód
96.22 mg
292.50 mg
Potas
387.36 mg
1177.57 mg
Wapń
11.27 mg
34.25 mg
Fosfor
90.00 mg
273.61 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
3.12 mg
Cynk
0.75 mg
2.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie pomidorowym 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 puszka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyzka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
56.50
Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób