- Mięso mielone z kurczaka 500 g
- Przecier pomidorowy bez soli 400 g 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy 25 g 1 łyzka
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym krok po kroku
Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.
Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.
Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.
Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.
Całość duś kolejne 15 minut.

-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Pulpety
Informacje dietetyczne - pulpety w sosie pomidorowym
Wartości odżywcze pulpetów w sosie pomidorowym
To zdrowe danie, które wspaniale sprawdzi się na lekki obiad.
Energia i białka
(304g)
Węglowodany
(304g)
Tłuszcze
(304g)
Witaminy
(304g)
Składniki mineralne
(304g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pulpetach w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla pulpetów w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i bardzo zdrowy. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo soczyste i pełne smaku, dlatego stanowi wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnym, nieco lżejszym i zdrowszym wydaniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym, by były niezwykle delikatne i miękkie, a przy tym łatwe w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego pulpety idealne, a w dodatku lekkostrawne, dlatego mogą po nie sięgać nawet osoby z kłopotami z układem pokarmowym. To danie, które świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych, gdyż jest bardzo łagodne w smaku.
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym jest niezwykle łatwy i pozwala przygotować pyszne danie w zaledwie kilka chwil. Tak przygotowane pulpety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.
Pulpety najlepiej robić z mięsa mielonego, które ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej sprawdzi się kawałek bardzo drobno zmielony, który sprawi, że całość będzie łatwiejsza w formowaniu i nie będzie się rozpadać. W tym przepisie proponowane jest mięso z kurczaka, które jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera sporo białka. To opcja bardzo zdrowa i idealna na każdej diecie. Jednak przepis sprawdzi się również w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego.
Te kotlety w pomidorowym sosie są naprawdę pyszne. Mają wspaniały, choć delikatny smak, który idealnie komponuje się z każdym dodatkiem, dlatego pulpeciki są bardzo uniwersalne. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Sos pomidorowy do pulpetów w tym wydaniu jest niezwykle intensywny i bardzo warzywny. Można w nim wyczuć nutę śródziemnomorskiego klimatu. To za sprawą przepysznych ziół. Całość robi się bez dodatku jogurtu czy śmietany, dlatego jest wersją zdrowszą, a przy tym mniej kaloryczną.
Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023