Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Opublikowano: 06.12.2022 r., 23:36 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to dietetyczne danie na obiad. Zaletą tej potrawy jest to, że zawiera mało tłuszczy nasyconych. Dzięki temu, że pulpety są gotowane, a nie smażone na oleju, można je spokojnie zjadać, będąc na diecie. Nawet osoby chorujące na choroby układu krążenia lub z wysokim poziomem cholesterolu mogą przyrządzić taki obiad i zjeść bez wyrzutów sumienia.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 30 min
264 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone z indyka 2 opakowania (1000 g)
  • Mąka gryczana (30 g)
  • Jajko 1 sztuka (55 szt.)
  • Passata pomidorowa 2 butelki (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym krok po kroku

Mięso mielone włóż do miski i przypraw (majeranek, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia).

Dodaj jajko, mąkę oraz drobno posiekaną cebulę.

Uformuj kulki.

W dużej patelni zagotuj wodę, wrzuć pulpety do środka, przykryj i gotuj do miękkości.

Pod koniec gotowania wlej cassatę pomidorową, dopraw, przykryj i zagotuj.

Jak oceniasz przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z indyka w sosie pomidorowym

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to potrawa zawierająca mało tłuszczów nasyconych, dzięki czemu osoby chorujące na nadciśnienie, miażdżycę czy z wysokim poziomem cholesterolu mogą je spokojnie zjeść na obiad. Mięso z indyka jest chude, idealne dla osób liczących kalorie oraz dla małych dzieci. Pulpety z tego przepisu są gotowane w wodzie, dzięki czemu nie obciążają przewodu pokarmowego i są łatwostrawne.

Czerwone mięso według zaleceń WHO oraz Piramidy Żywienia należy ograniczyć do 1-2 razy w miesiącu, dlatego idealną alternatywą jest mięso drobiowe. Pulpety zawierają dużo białka, mało węglowodanów oraz mało tłuszczu. Z powodu zawartości małej ilości węglowodanów, potrawa ma niski indeks glikemiczny. Ważną rolę odgrywają tutaj dodatki. W przypadku insulinooporności i cukrzycy najlepiej zrezygnować z ziemniaków na rzecz kasz gruboziarnistych.

Przepisów na smaczne pulpety jest bardzo dużo. Można do środka dodać starte warzywa (np. cukinię lub marchew), dzięki czemu przemycimy dzieciom nielubiane warzywa. Ja czasem do środka dodaję pieczarki i mozzarellę. Można pulpety zrobić z samego mięsa, a można z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej lub ryżu - polecam tę wersję.

Sos pomidorowy przygotowuję po prostu z passaty pomidorowej, żeby był zdrowszy. Ale świetnie się sprawdzi również sos pieczarkowy z dodatkiem śmietany.

Warto zadbać o to, aby posiłek był jak najlepiej zbilansowany, dlatego wybieramy dodatek węglowodanowy (kasza, ryż, makaron, ewentualnie ziemniaki) oraz warzywa, które zgodnie z wytycznymi WHO powinny stanowić połowę talerza. Mogą to być buraczki z jabłkiem, surówka z kapusty kiszonej oraz jabłka, mizeria, albo moja ulubiona surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, kukurydzy i papryki czerwonej. Do warzyw należy dodać źródło tłuszczu, stawiam na oliwę lub olej lniany.

Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym jest banalny. A danie jest smaczne, szybkie i najlepsze dla osób zapracowanych.

Jak zrobić pulpety z indyka w sosie pomidorowym? Przedstawię swój pomysł na to danie. Po prostu mieszamy mięso, cebulę, jajko, trochę mąki i formujemy kulki. Pulpety gotujemy na wodzie pod przykryciem. Dodajemy cassatę pomidorową i zagotowujemy. Smacznego!

Alergeny w pulpetach z indyka w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla Pulpetów z indyka w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pulpetów z indyka w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Zdrowe pulpety są idealne dla osób na diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
132.11
264.22
Białko (g)
12.94
25.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.82
5.64
Węglowodany przyswajalne (g)
2.35
4.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.57
15.14
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
6.17
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
8.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
5.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
3.38
Cholesterol (mg)
233.87
467.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
102.59
205.19
Witamina B6 (mg)
0.25
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
1.55
Witamina C (mg)
2.25
4.50
Witamina D (µg (mcg))
1.20
2.40
Witamina E (mg)
1.01
2.02
Retinol (µg (mcg))
97.60
195.20
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.33
0.65
Niacyna (mg)
2.03
4.06
Foliany (µg (mcg))
31.63
63.26
Beta karoten (µg (mcg))
58.82
117.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
198.36
396.73
Potas (mg)
228.18
456.35
Wapń (mg)
42.28
84.56
Fosfor (mg)
173.95
347.90
Magnez (mg)
18.89
37.78
Żelazo (mg)
1.68
3.36
Cynk (mg)
1.43
2.87
Miedź (mg)
0.13
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z indyka w sosie pomidorowym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z indyka w sosie pomidorowym

Koszt składników
107.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
1000 g
2 opakowania
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Mąka gryczana
30 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Jajko
55 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 10
55.00
Za 55 szt.
Passata pomidorowa
1000 g
2 butelki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cebula
150 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Koszt składników
107.00