Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
miska, miseczka, patelnia głęboka

Do miski przełóż mięso mielone.

Do mięsa wbij jajko, dodaj bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, 1/4 łyżeczki soli oraz papryki słodkiej, a także sporą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas robienia sosu.

Na patelni delikatnie rozgrzej masło.

Na maśle podduś drobno pokrojoną cebulę.

Dodaj szczyptę soli oraz pieczarki pokrojone w plasterki.

Delikatnie podsmaż pieczarki.

Na patelnię wsyp mąkę i podsmaż a następnie zalej bulionem.

Sos doprowadź do wrzenia, z mięsa uformuj pulpeciki i wrzucaj na gorący bulion.

Gotuj na małym ogniu 15 minut.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Śmietanę przelej do miski lub szklanki, cały czas mieszając dodawaj gorący bulion z pulpetów. Wlej śmietanę do pulpetów.

Pomału zagotuj sos i gotuj 2-3 minuty.

Pulpety w sosie pieczarkowym podane w żeliwnej patelni na białej ściereczce na drewnianym stole
Pulpety w sosie pieczarkowym
Koszt przygotowania dania
27.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
308 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
60

Pulpety w sosie pieczarkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach w sosie pieczarkowym

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.

Pulpety w sosie pieczarkowym są pyszną odmianą kotletów mielonych. Gotowane klopsy mielone w sosie pieczarkowym są wyjątkowe w smaku. Pulpety wykonasz z mięsa mielonego, dzięki temu przygotowanie kotletów jest znacznie szybsze. Pulpeciki wieprzowe wykonasz z łopatki lub szynki, dzięki czemu będą lekkie i delikatne w smaku. Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym jest banalnie łatwy i możesz go dowolnie modyfikować różnymi przyprawami i dodatkami. Sos do pulpetów przygotowany jest z pary składników, jednak jest aromatyczny, kremowy i świetnie komponuje się z mięsem indyka. Jak zrobić pulpety dowiesz się z dokładnego przepisu.

Pulpety w sosie pieczarkowym możesz podać z ziemniakami, kaszą, ryżem, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką czy każdą surówką jaką lubisz.

Wartości odżywcze pulpetów w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(238g)
Energia (kalorie)
Białko
6.49 g
15.46 g

Węglowodany w pulpetach w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(238g)
Węglowodany
4.05 g
9.64 g
Węglowodany przyswajalne
3.69 g
8.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(238g)
Tłuszcz
9.76 g
23.24 g
Tłuszcze nasycone
5.32 g
12.67 g
Tłuszcze nienasycone
4.44 g
10.57 g
Tłuszcze jednonasycone
3.67 g
8.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
1.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
42.04 mg
100.05 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(238g)
Witamina A
33.89 µg (mcg)
80.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.29 mg
5.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
27.47 µg (mcg)
65.39 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.62 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.41 mg
Niacyna
1.90 mg
4.52 mg
Foliany
11.93 µg (mcg)
28.39 µg (mcg)
Beta karoten
68.29 µg (mcg)
162.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(238g)
Sód
116.30 mg
276.79 mg
Potas
168.24 mg
400.40 mg
Wapń
24.00 mg
57.12 mg
Fosfor
83.83 mg
199.51 mg
Magnez
10.75 mg
25.58 mg
Żelazo
0.58 mg
1.38 mg
Cynk
0.84 mg
2.00 mg
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie pieczarkowym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pulpetów w sosie pieczarkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Mięso mielone wieprzowe
500 g
1 opakowanie
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
11 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 11 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Natka pietruszki
10 g
1/2 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób