Pulpety rybne
- Dorsz filet (700 g)
- Jajko - 2 jajka rozmiar S (2 szt.)
- Bułka tarta - 7 łyżek (70 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (30 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (25 g)
Przepis na pulpety rybne krok po kroku
Filet umyj, osusz, oczyść ze skóry i ości, a potem zmiel w maszynce do mięsa.
Na patelni rozgrzej olej i przysmaż cebulkę (ok. 5-7 min). Daj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po 1 minucie odłóż do ostygnięcia.
Do miski ze zmielonym filetem rybnym dodaj cebulę z czosnkiem, 4 łyżki bułki tartej i wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj.
Zwilż dłonie i uformuj pulpety.
Pulpeciki obtocz w bułce tartej. Następnie rozgrzej patelnie z 2 łyżkami masła i usmaż pulpety (po ok. 3-4 min na jedną stronę).
Misce wymieszaj przecier pomidorowy z solą, pieprzem, koncentratem i 1 łyżeczką oregano, a potem zawartość miski wlej na patelnię między pulpeciki.
Całość duś pod przykryciem ok. 5-7 min.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów rybnych
Pulpety rybne są łatwe do przygotowania. Te pulpety można podać jako danie główne lub dodatek do niego. Opcji jest naprawdę wiele. Dzieci uwielbiają pulpety rybne, ale dla nich warto przygotować łagodniejszą wersję (np. bez czosnku). Jeśli lubisz pikantniejsze potrawy, do pulpetów możesz dodać odpowiednie przyprawy i dodatki.
Jak zrobić pulpety rybne? Wybrany rybny filet trzeba umyć i osuszyć. Jeśli ma skórkę, należy ją zerwać. Zanim zmieli się mięso, należy pozbyć się z niego wszelkich ości. Przysmażoną na patelni cebulę z czosnkiem również można zmielić, ale jeśli będzie drobno pokrojona, to nie ma takiej potrzeby. W jednej misce należy umieścić zarówno rybę, jak i cebulkę, a potem należy dodać resztę potrzebnych składników. Wszystko trzeba ze sobą wymieszać (można to zrobić drewnianą łyżką), a potem można już formować pulpety.
Pulpeciki rybne możesz usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub ugotować w bulionie. Zarówno gotowane, jak i smażone lub pieczone klopsiki rybne będą dobrze smakowały w sosie koperkowym. Sos do pulpetów rybnych można zrobić osobno, a potem tylko polać nim po pulpetach. Można też chwilę gotować/podsmażać wszystko razem.
Ten przepis na pulpety rybne możesz nieco zmodyfikować, aby pulpety bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Filet z dorsza możesz wymienić m.in. na filet z łososia. Możesz też zdecydować się na oba (proporcje pół na pół). Zamiast bułki tartej możesz dodać kaszkę manną lub czerstwą bułkę namoczoną w mleku. Do pulpetów z ryby możesz dodać koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki. Odpowiednim dodatkiem będzie także cytryna. Może to być otarta skórka z cytryny lub świeżo wyciśnięty sok.
Pulpety rybne można podać z różnymi dodatkami. Odpowiednie będą zarówno pieczone warzywa, jak i surówka. Pulpeciki możesz polać m.in. sosem cytrynowym, śmietanowym, koperkowym, pieczarkowy, musztardowym lub pomidorowym. Możesz pokusić się na ziemniaki puree lub pieczone dodatkowo posypane koperkiem. Te pulpety będą też dobre z warzywami z grilla lub makaronem.
Alergeny w pulpetach rybnych
Lista alergenów dla pulpetów rybnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze pulpetów rybnych
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.