Pulpety rybne

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:16 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety rybne znajdują się w czarnym garnku. Obok porozkładane są przyprawy i zioła. Garnek stoi na ściereczce. W małej miseczce znajduje się czosnek.
Pulpety rybne
Pulpety rybne można przygotować m.in. w sosie koperkowym lub pomidorowym. Te pulpeciki są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Sprawdź, jak zrobić pulpety rybne!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 7 min
405 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (700 g)
  • Jajko 2 jajka rozmiar S (2 szt.)
  • Bułka tarta 7 łyżek (70 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Masło klarowane 2 łyżki (30 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku, miska, maszynka do mięsa

Przepis na pulpety rybne krok po kroku

Filet umyj, osusz, oczyść ze skóry i ości, a potem zmiel w maszynce do mięsa.

Na patelni rozgrzej olej i przysmaż cebulkę (ok. 5-7 min). Daj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po 1 minucie odłóż do ostygnięcia.

Do miski ze zmielonym filetem rybnym dodaj cebulę z czosnkiem, 4 łyżki bułki tartej i wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj.

Zwilż dłonie i uformuj pulpety.

Pulpeciki obtocz w bułce tartej. Następnie rozgrzej patelnie z 2 łyżkami masła i usmaż pulpety (po ok. 3-4 min na jedną stronę).

Misce wymieszaj przecier pomidorowy z solą, pieprzem, koncentratem i 1 łyżeczką oregano, a potem zawartość miski wlej na patelnię między pulpeciki.

Całość duś pod przykryciem ok. 5-7 min.

Jak oceniasz przepis na pulpety rybne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat pulpetów rybnych

Pulpety rybne są łatwe do przygotowania. Te pulpety można podać jako danie główne lub dodatek do niego. Opcji jest naprawdę wiele. Dzieci uwielbiają pulpety rybne, ale dla nich warto przygotować łagodniejszą wersję (np. bez czosnku). Jeśli lubisz pikantniejsze potrawy, do pulpetów możesz dodać odpowiednie przyprawy i dodatki.

Jak zrobić pulpety rybne? Wybrany rybny filet trzeba umyć i osuszyć. Jeśli ma skórkę, należy ją zerwać. Zanim zmieli się mięso, należy pozbyć się z niego wszelkich ości. Przysmażoną na patelni cebulę z czosnkiem również można zmielić, ale jeśli będzie drobno pokrojona, to nie ma takiej potrzeby. W jednej misce należy umieścić zarówno rybę, jak i cebulkę, a potem należy dodać resztę potrzebnych składników. Wszystko trzeba ze sobą wymieszać (można to zrobić drewnianą łyżką), a potem można już formować pulpety.

Pulpeciki rybne możesz usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub ugotować w bulionie. Zarówno gotowane, jak i smażone lub pieczone klopsiki rybne będą dobrze smakowały w sosie koperkowym. Sos do pulpetów rybnych można zrobić osobno, a potem tylko polać nim po pulpetach. Można też chwilę gotować/podsmażać wszystko razem.

Ten przepis na pulpety rybne możesz nieco zmodyfikować, aby pulpety bardziej wpasowywały się w twoje gusta smakowe. Filet z dorsza możesz wymienić m.in. na filet z łososia. Możesz też zdecydować się na oba (proporcje pół na pół). Zamiast bułki tartej możesz dodać kaszkę manną lub czerstwą bułkę namoczoną w mleku. Do pulpetów z ryby możesz dodać koperek, szczypiorek lub natkę pietruszki. Odpowiednim dodatkiem będzie także cytryna. Może to być otarta skórka z cytryny lub świeżo wyciśnięty sok.

Pulpety rybne można podać z różnymi dodatkami. Odpowiednie będą zarówno pieczone warzywa, jak i surówka. Pulpeciki możesz polać m.in. sosem cytrynowym, śmietanowym, koperkowym, pieczarkowy, musztardowym lub pomidorowym. Możesz pokusić się na ziemniaki puree lub pieczone dodatkowo posypane koperkiem. Te pulpety będą też dobre z warzywami z grilla lub makaronem.

Alergeny w pulpetach rybnych

Lista alergenów dla pulpetów rybnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze pulpetów rybnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
122.95
405.74
Białko (g)
11.36
37.50
Fenyloalanina (mg)
0.41
1.34
Brak danych dla: jajko, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
6.98
23.04
Węglowodany przyswajalne (g)
6.12
20.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
5.39
17.78
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
7.36
Tłuszcze nienasycone (g)
3.16
10.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.19
7.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
3.18
Cholesterol (mg)
58.45
192.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
44.49
146.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.00
13.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
2.05
Witamina E (mg)
0.95
3.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.05
122.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
5.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.87
55.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
87.85
289.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
84.12
277.61
Potas (mg)
360.64
1190.10
Wapń (mg)
29.73
98.11
Fosfor (mg)
141.73
467.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.21
69.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
3.48
Cynk (mg)
0.52
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów rybnych 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów rybnych

Koszt składników
69.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
700 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
28.00
Za 700 g
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar S
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
70 g
7 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 70 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Przecier pomidorowy bez soli
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
69.30