Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Opublikowano: 31.05.2022 r., 15:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pulpety z indyka w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym świetnie sprawdzą się na rodzinny, niedzielny obiad.
Przygotowanie 45 min
703 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Kajzerka 1 sztuka (60 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 ok. 3 łyżek do obtoczenia pulpetów i 1 łyżka do zagęszczenia sosu (40 g)
  • Mleko 2% ok. 1/2 szklanki (do namoczenia bułki) (125 ml)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (250 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Marchewka 1 sztuka (45 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (35 g)
  • Masło 1 łyżeczka (5 g)
  • Koperek 1/2 pęczka (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym krok po kroku

Bułkę zalej mlekiem (lub wodą) i odstaw aż wchłonie większość płynu i zmięknie. W tym czasie drobno posiekaj obraną cebulę.

Do miski lub dużego głębokiego talerza przełóż mielone mięso z indyka, posiekaną cebulę i rozmoczoną, odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub ręcznie do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.

Z otrzymanej masy zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie klopsy i obtocz je w mące. Podsmażaj chwilę z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.

W garnku zagotuj bulion. Dodaj warzywa, a następnie wrzucaj obsmażone klopsiki. Dodaj łyżeczkę masła i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.

Łyżkę mąki zalej kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszaj i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj, uważając aby nie powstały grudki.

Koperek drobno posiekaj i dodaj do garnka.

Jak oceniasz przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z indyka w sosie koperkowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, zarówno na co dzień, jak i od święta. Pasuje do różnych dodatków, możesz podawać je z ziemniakami z makaronem, kaszą, czy ryżem – w każdej z tych konfiguracji klopsiki będą naprawdę pyszne, wybierz więc to, co lubisz najbardziej. Co więcej, jeśli dodasz świeże warzywa w formie surówki lub gotowane, całe danie będzie nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe, pełnowartościowe i dobrze zbilansowane. Dodatkowo pulpety z indyka w sosie koperkowym są bardzo łagodne i delikatne w smaku oraz lekkostrawne i nie obciążają nadmiernie przewodu pokarmowego. Dlatego są dobre również dla dzieci, czy osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Ich kolejną zaletą jest to, że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie musisz mieć zatem dużego doświadczenia w kuchni, aby zrobić je na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pulpety z indyka w sosie koperkowym koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne ci będą mięso mielone z indyka, cebula oraz bułka, najlepiej kajzerka, bulion warzywny, najlepiej domowy, marchew oraz pietruszka. Przydadzą się również mąka do zagęszczenia sosu koperkowego i obtoczenia klopsów oraz odrobina oleju lub masła do smażenia. Przygotowanie jest bardzo proste – rozmoczoną w mleku lub wodzie bułkę należy wymieszać z mielonym mięsem z indyka, drobno posiekaną cebulą i wybranymi przyprawami, obtoczyć w mące pszennej, lekko obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem i wrzucić na gotujący się wywar z tartymi warzywami. Na koniec wystarczy zagęścić sos mąką i dodać drobno posiekany koperek. To wszystko! Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z obsmażania pulpetów – będą wtedy mniej tłuste, mniej kaloryczne i lepiej strawne. Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym to przepis, który naprawdę warto znać, dlatego nie zwlekaj i przygotuj je przy najbliższej okazji z pomocą naszych wskazówek.

Alergeny w pulpetach z indyka w sosie koperkowym

Lista alergenów dla pulpetów z indyka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpetów z indyka w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Pulpety można przygotować też bez wykorzystania bułki tartej, aby obniżyć ich kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
140.80
703.99
Białko (g)
12.75
63.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
6.93
34.64
Węglowodany przyswajalne (g)
6.33
31.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
3.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
6.99
34.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
12.00
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
22.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.86
14.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
8.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.18
270.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
68.58
342.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
3.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.38
16.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.30
136.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.96
19.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.04
100.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
317.66
1588.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
256.11
1280.57
Potas (mg)
201.25
1006.25
Wapń (mg)
44.51
222.55
Fosfor (mg)
135.00
675.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.94
99.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
6.14
Cynk (mg)
1.46
7.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z indyka w sosie koperkowym 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z indyka w sosie koperkowym

Koszt składników
64.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kajzerka
60 g
1 sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
ok. 3 łyżek do obtoczenia pulpetów i 1 łyżka do zagęszczenia sosu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
ok. 1/2 szklanki (do namoczenia bułki)
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Bulion warzywny
250 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
35 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 35 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koperek
30 g
1/2 pęczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Koszt składników
64.10