Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Bułkę zalej mlekiem (lub wodą) i odstaw aż wchłonie większość płynu i zmięknie. W tym czasie drobno posiekaj obraną cebulę.

Do miski lub dużego głębokiego talerza przełóż mielone mięso z indyka, posiekaną cebulę i rozmoczoną, odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub ręcznie do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.

Z otrzymanej masy zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie klopsy i obtocz je w mące. Podsmażaj chwilę z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.

W garnku zagotuj bulion. Dodaj warzywa, a następnie wrzucaj obsmażone klopsiki. Dodaj łyżeczkę masła i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.

Łyżkę mąki zalej kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszaj i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj, uważając aby nie powstały grudki.

Koperek drobno posiekaj i dodaj do garnka.

Często zadawane pytania

pulpety z indyka w sosie koperkowym
pulpety z indyka w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
19.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
703 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
55

Pulpety z indyka w sosie koperkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach z indyka w sosie koperkowym

Pulpety z indyka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, zarówno na co dzień, jak i od święta. Pasuje do różnych dodatków, możesz podawać je z ziemniakami z makaronem, kaszą, czy ryżem – w każdej z tych konfiguracji klopsiki będą naprawdę pyszne, wybierz więc to, co lubisz najbardziej. Co więcej, jeśli dodasz świeże warzywa w formie surówki lub gotowane, całe danie będzie nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe, pełnowartościowe i dobrze zbilansowane. Dodatkowo pulpety z indyka w sosie koperkowym są bardzo łagodne i delikatne w smaku oraz lekkostrawne i nie obciążają nadmiernie przewodu pokarmowego. Dlatego są dobre również dla dzieci, czy osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Ich kolejną zaletą jest to, że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie musisz mieć zatem dużego doświadczenia w kuchni, aby zrobić je na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pulpety z indyka w sosie koperkowym koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne ci będą mięso mielone z indyka, cebula oraz bułka, najlepiej kajzerka, bulion warzywny, najlepiej domowy, marchew oraz pietruszka. Przydadzą się również mąka do zagęszczenia sosu koperkowego i obtoczenia klopsów oraz odrobina oleju lub masła do smażenia. Przygotowanie jest bardzo proste – rozmoczoną w mleku lub wodzie bułkę należy wymieszać z mielonym mięsem z indyka, drobno posiekaną cebulą i wybranymi przyprawami, obtoczyć w mące pszennej, lekko obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem i wrzucić na gotujący się wywar z tartymi warzywami. Na koniec wystarczy zagęścić sos mąką i dodać drobno posiekany koperek. To wszystko! Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z obsmażania pulpetów – będą wtedy mniej tłuste, mniej kaloryczne i lepiej strawne. Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym to przepis, który naprawdę warto znać, dlatego nie zwlekaj i przygotuj je przy najbliższej okazji z pomocą naszych wskazówek.

Wartości odżywcze pulpetów z indyka w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
140.80 kcal
703.99 kcal
Białko
12.75 g
63.75 g

Węglowodany w pulpetach z indyka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
6.93 g
34.64 g
Węglowodany przyswajalne
6.33 g
31.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
3.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
6.99 g
34.97 g
Tłuszcze nasycone
2.40 g
12.00 g
Tłuszcze nienasycone
4.59 g
22.97 g
Tłuszcze jednonasycone
2.86 g
14.32 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.73 g
8.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
54.18 mg
270.89 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety z indyka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
68.58 µg (mcg)
342.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
1.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.62 µg (mcg)
3.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.38 mg
16.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
1.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol
27.30 µg (mcg)
136.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.96 mg
19.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.04 µg (mcg)
100.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
317.66 µg (mcg)
1588.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z indyka w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
256.11 mg
1280.57 mg
Potas
201.25 mg
1006.25 mg
Wapń
44.51 mg
222.55 mg
Fosfor
135.00 mg
675.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.94 mg
99.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
6.14 mg
Cynk
1.46 mg
7.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z indyka w sosie koperkowym 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z indyka w sosie koperkowym

Lista alergenów dla pulpetów z indyka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pulpetów z indyka w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kajzerka
60 g
1 sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
ok. 3 łyżek do obtoczenia pulpetów i 1 łyżka do zagęszczenia sosu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
ok. 1/2 szklanki (do namoczenia bułki)
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Bulion warzywny
250 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
35 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 35 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koperek
30 g
1/2 pęczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Koszt składników
64.10
Jak oceniasz przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób