Obiad z mięsem mielonym

obiad z mięsem mielonym

Mięso mielone stanowi uniwersalny i łatwy do wykorzystania produkt kulinarny. Dlatego też możemy go wykorzystać w kuchni, szczególnie na tani i szybki obiad. W kuchni polskiej najpopularniejsze są dania z mięsa mielonego wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Najlepszym sposobem na uzyskanie pełnowartościowego mięsa mielonego jest własna maszynka do mięsa. Klasyczne dania obiadowe kuchni polskiej to gołąbki, kotlety mielone, klopsiki oraz wszelkiego rodzaju dania z farszem z mięsa mielonego jak krokiety, pierogi, pyzy czy kartacze. Mięso mielone pozwala także wykorzystać przepisy kuchni świata i zrobić sos do makaronu, grecką zapiekankę musaka, włoską lazanię i wiele innych.

Najciekawsze przepisy w temacie obiad z mięsem mielonym

Przepisy w temacie obiad z mięsem mielonym

Obiad z mięsem mielonym - pomysły na proste, szybkie i sycące obiady

Obiad z mięsem mielonym to klasyka kuchni polskiej. Jest przy tym tani i łatwy do zrobienia. Dania z mięsem mielonym, jak kotlety mielone, klopsiki czy gołąbki, goszczą w kuchni polskiej od wieków. Uwielbiamy dania kuchni świata z mięsa mielonego, jak klopsiki szwedzkie, lazanię czy sos boloński. Doradzamy jak najlepiej, szybko i tanio wykorzystać mięso mielone na obiad. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego.

Co zrobić z mięsa mielonego na łatwy i szybki obiad

Przepisy z mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego na obiad

Mięso mielone stanowi tani i łatwy sposób na stworzenie pysznego i sytego obiadu. Jest ono tak uniwersalne, że pozwala na tworzenie kotletów, zapiekanek, faszerowanych warzyw, naleśników, krokietów czy pierogów z mięsem i wielu innych potraw.

Mięso mielone stanowi produkt nie poddany żadnej obróbce prócz zmielenia lub posiekania. Mielić można praktycznie wszystkie rodzaje mięsa, lecz w Polsce najbardziej popularne są przepisy z mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego. Najlepszym i najbardziej bezpiecznym sposobem uzyskania mięsa mielonego, jest zmielenie go samodzielnie w maszynce do mięsa, lub poproszenie o zmielenie w sklepie w naszej obecności.

Mięso mielone jest tak samo zdrowe jak mięso w kawałku. Jego wadą jest jednak szybkość psucia się oraz możliwość oszustw. Mięso mielone należy trzymać w lodówce i spożyć jak najszybciej. Nie należy przekraczać daty ważności na opakowaniu mięsa mielonego. Należy zwracać szczególną uwagę na mięso mielone typu MOM, czyli mięso mechanicznie oddzielone od kości. Jest to wyrób z resztek, który musi być konserwowany. Do obiadu lepiej używać świeżego mięsa mielonego, zmielonego własnoręcznie lub kupionego z dobrego źródła.

Najlepszy pomysł na obiad z mięsem mielonym

Szybki i tani obiad z mięsem mielonym w kuchni polskiej

Klasyczne dania kuchni polskiej z mięsa mielonego na obiad:

  • kotlet mielony,
  • klopsiki,
  • kotlet pożarski,
  • naleśniki, pierogi, krokiety z mięsem,
  • pyzy i kartacze z mięsem,
  • gołąbki,
  • pulpety w sosie.

Tradycyjnym daniem są kotlety mielone robione z mięsa wieprzowego i wołowego. Podobnym daniem jest kotlet pożarski robiony z siekanego mięsa drobiowego. Klasyczne kotlety mielone robimy z mięsa mielonego, namoczonej bułki, jajka, posiekanej cebulki i przypraw. Danie to nie jest trudne, wymaga jednak starannego wyrobienia mięsa. Im dłużej mięso jest wyrabiane, tym kotlety będą smaczniejsze.

Mięso mielone w połączeniu z kaszą lub ryżem jest składnikiem klasycznego dania polskiego obiadu, czyli gołąbków. Wbrew pozorom danie to nie jest trudne do zrobienia. Farsz zawijamy w obgotowane liście kapusty, następnie wkładamy gołąbki do głębokiego garnka i dusimy w sosie pomidorowym.

Ciekawy pomysł stanowią wszelkiego rodzaju pulpeciki, które robimy z mięsa mielonego, podobnie jak kotlety mielone. Różnica między pulpetami a kotletami polega na tym, że pulpety gotujemy w wodzie. W międzyczasie robimy sos. Wrzucamy ugotowane pulpety do sosu i dusimy kilka minut. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem.

Farsz z mięsa mielonego przyda się także do dań bardziej wykwintnych na świąteczny obiad. Możemy go wykorzystać do faszerowanych warzyw, jak papryka czy kabaczek. Farszem wypełniamy także krokiety i pierogi. Na codzienny obiad robimy prostsze naleśniki z wytrawnym, mięsnym farszem z mięsa mielonego.

Pomysł na dania z mięsa mielonego zaczerpnięty z kuchni świata

Pomysł na pyszne dania obiadowe z mięsa mielonego mogą nam poddać także przepisy kuchni świata. Najprostszy pomysł to łatwy do wykonania i tani sos do makaronu. Wystarczy podsmażyć mięso mielone z cebulą i przyprawami, następnie dodać ulubione warzywa, sos pomidorowy i dusić kilkanaście minut. Podajemy go z makaronem lub ryżem i obiad gotowy. Danie to można w różny sposób modyfikować dodając różne składniki, jak pieczarki, warzywa, przyprawy itp.

Klasycznym daniem włoskim z mięsa mielonego jest sos boloński, który powstaje z mięsa wołowego i wieprzowego. Tradycyjny, włoski sos boloński gotuje się co najmniej 2 godziny. Niegdyś zawierał on głównie mięso siekane, zaś obecnie używa się głównie mięsa mielonego78hy6t. Włosi dodawali na koniec różne warzywa, które akurat mieli. Dlatego też dodajemy trochę pomidorów i innych warzyw. Tradycyjnie sos boloński jada się z makaronem tagliatelle.

Świetnym daniem na obiad jest grecka zapiekanka musaka, którą możemy z powodzeniem zrobić w domu. Podsmażone mięso mielone z przyprawami układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami, na przemian z warstwami ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plasterki oraz warstwą upieczonego bakłażana. Na wierzchu polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku.

Klasycznym daniem kuchni włoskiej z użyciem mięsa mielonego jest lasagna. Gotowa lasagna to nie to samo jak świeża potrawa zrobiona samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Lazanię robimy z mięsa mielonego wieprzowego, z którego robimy farsz z dodatkiem pomidorów, cebuli i przypraw. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami płaty makaronu do lazanii, farsz z mięsa mielonego i tarty ser. Na wierzchu kładziemy płaty makaronu do lazanii, zalewamy całość sosem beszamelowym i pieczemy w piekarniku.

Mięso mielone pozwala na różnego rodzaju zapiekanki, które przydadzą się zarówno na codzienny obiad jak i na imprezę czy święta. Pomysłów na zapiekankę jest bez liku. Najważniejszym elementem jest mięsny farsz, taki jak do lazanii. Jeśli przykryjemy go warstwą puree ziemniaczanego i zapieczemy w piekarniku, uzyskamy placek pasterski znany z kuchni anglosaskiej.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto