Świąteczny obiad

świąteczny obiad

Tradycja chrześcijańska głosi, że na Wigilię powinno się ustawić aż 12 różnorodnych potraw na stole, których każdy musi spróbować. Wśród nich nie może zabraknąć barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami czy ryb w kilku postaciach. W Boże Narodzenie często spotykamy się na bożonarodzeniowym obiedzie, podczas którego celebrujemy z rodziną drugi dzień świąt. W ten szczególny dzień warto przygotować nietypowe i smaczne danie, które zachwyci gości przy stole.

Świąteczny obiad - polecane przepisy

Świąteczny obiad - pozostałe przepisy

Świąteczny obiad – zbiór pomysłów i przepisów na wyjątkowy obiad

Świąteczny obiad od lat jednoczy domowników przy wspólnym stole. Boże Narodzenie jest czasem, który najchętniej celebrujemy razem, ciesząc się rodzinną atmosferą i przepysznym jedzeniem. Jakie tradycyjne dania obiadowe warto zrobić? Czy są wśród nich również nietypowe potrawy, które będą idealnym pomysłem na święta? Sprawdź przepisy na smaczny oraz wystawny obiad dla świątecznych gości.

Jaki zrobić smaczny, świąteczny obiad? Sprawdź najlepsze pomysły

1. Dania z wołowiny na święta

Nie są to dania postne, jednak uwielbiane na Boże Narodzenie. Jeśli razem z rodziną należycie do fanów czerwonego mięsa, świąteczna wołowina może być wspaniałą propozycją na wspólny obiad. Można podać ją w formie gulaszu albo upieczoną w piekarniku. Świetnym pomysłem będzie wołowina duszona np. w winie, które podkreśli smak potrawy i sprawi, że wołowina będzie bardziej krucha oraz soczysta. Nie jest to jednak żadna nowość – właściwości czerwonego wina podanego z mięsem już dawno odkryli nasi francuscy sąsiedzi. Świąteczny obiad zaskoczy zwłaszcza smakoszy mięsa, gdy podasz danie np. w następującej postaci:

  • roladki wołowe ze śliwką,
  • pieczeń wołowa z suszonymi grzybami,
  • pierogi z mięsem wołowym.

2. Drób świąteczny

Nie każdy przepada za wołowiną, więc i dla takich osób znajdzie się alternatywa. Dania obiadowe mogą składać się z mięsa drobiowego, np. słynnej gęsi albo kaczki. Można podać ów mięso w sposób tradycyjny, choć nietypowe potrawy drobiowe również powinny zachwycić wszystkich gości. Poza kaczką i gęsią przyrządzić można także perliczki lub indyka, czyli tradycyjne mięso anglosaskie. Warto podawać drób w towarzystwie sosów albo sałatek, a także owoców, które świetnie podkreślają aromat i smak drobiowych dań (np. pomarańcze, śliwki, jabłka). Mięso drobiowe, w zależności od jego rodzaju, można podać gościom w wielu formach:

  • pieczona gęś w marynacie,
  • pasztet z gęsich wątróbek,
  • gęś z jabłkami,
  • pieczona perliczka z warzywami,
  • pieczony udziec z indyka z sosem,
  • świąteczna sałatka z indykiem,
  • kaczka pieczona z jabłkami,
  • kaczka faszerowana pieczarkami.

Co zrobić na obiad na święta? Przepis na wystawny obiad dla gości

3. Ryby na bożonarodzeniowy obiad

Świąteczny obiad jest jedną z najważniejszych części celebracji Bożego Narodzenia. W ten szczególny dzień możemy świętować z rodziną przy stole, zajadając się pysznościami. Warto podać gościom obiad, który zaskoczy ich i sprawi, że nawet najbardziej wybredni smakosze kulinarni wpadną w zachwyt. Co powiesz na klasyczny obiad z rybą? Możesz przygotować np. tradycyjnego karpia lub zrobić go w zupełnie innowacyjnej wersji. Karpia nie trzeba podawać wyłącznie smażonego, ale można go też upiec ze smacznym farszem w środku. Warto serwować karpia w kawałkach tak, aby każdy z gości mógł nabrać sobie odpowiadającą mu porcję. Pamiętaj jedynie o tym, aby kupować rybę ze sprawdzonego źródła, która będzie świeża i z jak najmniejszą ilością ości (pod warunkiem, że decydujesz się na filet z ryby).

Świetną rybą na obiad będzie również łosoś, którego delikatne mięso zaserwować można w towarzystwie świątecznej sałatki, skropionego sokiem z cytryny. Dobrym pomysłem będzie także sandacz, łagodny w smaku i niezwykle miękki wewnątrz. Możesz podać go zarówno upieczonego, jak i usmażonego z różnymi dodatkami, np. warzywami z piekarnika. Wielu ludzi w Boże Narodzenie decyduje się również na zaserwowanie gościom filetów z dorsza – to ryba idealna na większość świąt, nie tylko tych zimowych. Jakie dania rybne warto przyrządzić dla całej rodziny? Oto kilka propozycji na świąteczny obiad z ryb:

  • karp pieczony z orzechami włoskimi,
  • roladki z dorsza z grzybami,
  • śledzie po japońsku,
  • ryba po grecku,
  • zapiekany karp z pieczarkami,
  • pieczony łosoś z pomarańczą,
  • smażony pstrąg z migdałami,
  • pasztet rybny,
  • karp pieczony w miodzie,
  • śledzie korzenne z pomarańczą.

4. Wieprzowina na Boże Narodzenie

Wielu ludzi uwielbia spożywać na obiad bożonarodzeniowy mięsne potrawy, zwłaszcza kotlety schabowe w towarzystwie warzywnych surówek. Wieprzowiny wcale nie trzeba jednak przyrządzać tak, jak robi się ją na tradycyjny niedzielny obiad. Boże Narodzenie to wyjątkowy dzień, więc powinniśmy przygotować potrawę w wersji bardziej wystawnej. Wieprzowina doskonale smakuje z odrobiną szałwii bądź musztardy, które fenomenalnie podbijają smak mięsa. Jeśli chcesz koniecznie podać wieprzowinę w towarzystwie ziemniaczków, możesz przyrządzić je w mniej oczywisty sposób, np. upiec razem z ziołami i polać odrobiną soku z cytryny. Oto kilka propozycji na bożonarodzeniowe potrawy z wieprzowiny:

  • schab pieczony z szałwią,
  • krokiety z mięsem wieprzowym i grzybami,
  • bigos wieprzowy z kapustą,
  • świąteczna karkówka pieczona z warzywami,
  • żeberka wieprzowe w kapuście,
  • zrazy wieprzowe w sosie grzybowym.

5. Świąteczny obiad w wersji wegańskiej i wegetariańskiej

Masz w rodzinie bliskich, którzy nie spożywają ani mięsa, ani ryb? Warto więc przyszykować się na taką sposobność i przyrządzić dania jarskie, dopasowane do diety domowników niejedzących produktów odzwierzęcych. Wbrew pozorom istnieje mnóstwo świątecznych przepisów na dania, w których nie będzie ani śladu mięsa czy też ryb. Oto kilka z nich:

  • gołąbki z kaszą gryczaną, cebulą i pieczarkami,
  • kotlety warzywne,
  • sojowe pulpety z sosem grzybowym,
  • pasztet warzywny z soczewicą i cukinią.

Dla tych osób, które spożywają produkty mleczne, można przyrządzić podobne dania, jednak wzbogacone o białko pochodzące od zwierząt. Może to być np. ser camembert podawany z sosem żurawinowym i ziemniaczanymi łódeczkami albo grillowany ser halloumi z dodatkiem pieczonych warzyw. Obiad świąteczny bez mięsa? Okazuje się, że jest jak najbardziej możliwy!

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto