Przepis na dietetyczne pulpety na parze krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
To będzie niezbędne
patelnia duża, parowar

Na patelni rozgrzej masło.

Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na patelnię. Posól.

Do cebuli dorzuć pieczarki starte na tarce na dużych oczkach.

Pora pokrój w pół plastry. Podsmaż z resztą warzyw.

Jak warzywa zmiękną ostudź je.

W misce umieść mięso, dodaj jajko, podsmażone i wystudzone warzywa oraz przyprawy.

Wymieszaj dłoniami mięso z warzywami, by uzyskało jednolitą konsystencję.

Z masy zrób niewielkie pulpeciki i gotuj je w parowarze przez 25 minut.

Dietetyczne pulpety na parze
Dietetyczne pulpety na parze
Koszt przygotowania dania
15.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
214 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
14

Dietetyczne pulpety na parze - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dietetycznych pulpetach na parze

Zdrowe, fit, pyszne pulpety na parze z warzywami z mięsa mielonego to dobre, dietetyczne danie. Jest lekkie, niskokaloryczne i idealne na diecie redukcyjnej. Pulpety na parze są gotowane w parowarze, więc dodatkowo obniża się kaloryczność i ilość tłuszczu. Przepis na pulpety na parze jest bardzo prosty, a także szybki. Świetnie pasuje na obiad w wielu różnych formach. Są bogate w warzywa i bardzo smaczne. Sprawdź jak zrobić pulpety na parze z warzywami gotowane w parowarze, które są pyszne i fit.

Dietetyczne, dobre pulpety na parze to doskonały sposób na zdrową przekąskę. Jest bardzo sycąca, a przy tym dostarcza niewiele kilokalorii. Jak zrobić pulpety na parze z warzywami? Nie jest to nic skomplikowanego. Ten przepis na pulpety na parze gotowany jest w parowarze. Jeżeli nie masz takiego urządzenia świetnie nadadzą się dwa garnki do gotowania na parze albo garnek, a na nim metalowe sitko. W przepisie na pulpety na parze znajdziesz takie warzywa jak cebulka, pieczarki i por. One sprawiają, że pulpety są niesamowicie soczyste. By podkręcić smak pulpetów podsmaż posiekaną drobno cebulkę, starte pieczarki na tarce oraz pora pokrojonego w pół plastry na maśle z solą. Wtedy nabiorą pysznego smaku. Warzywa przed dodaniem do mięsa mielonego należy ostudzić. Jak już będą chłodne wymieszaj je z mięsem, jajkiem oraz przyprawami. Polecam kurkumę (nie za dużo), paprykę słodką, sól i pieprz. Można dodać ostre przyprawy, jeżeli lubisz pikantne smaki. Całą masę należy wymieszać dłoniami, ponieważ wtedy wszystko najlepiej się łączy. Nie ma w nich dodanej bułki tartej, kaszy manny czy innego źródła węglowodanów, które ma za zadanie scalić całą masę. Masa powinna być bardzo dobrze wymieszana. Wtedy dodatek między innymi bułki tartej jest zbędny, gdyż masa ładnie się trzyma. Z masy formuj nie za duże, okrągłe pulpety. Jak będą gotowe włóż je do parowaru. Wystarczy gotować je 25 minut.

Małe, zdrowe kuleczki z mięsa mielonego to doskonały sposób na uniwersalny dodatek do potraw. Pulpety na parze są dobre nawet dla dzieci. Fit propozycji na ich użycie jest wiele. Jeśli zrobisz pulpety na parze podawaj je z ulubioną kaszą, sosem i surówką. Poza tym będą bardzo smaczne z ryżem lub ziemniakami puree. Pulpety na parze są doskonałym mięsnym dodatkiem do makaronu z sosem. Z uwagi na to, że mięso jest bardzo chude, podane same bez sosu mogą być suche. Najlepiej jest dodatkowo ugotować je w sosie pomidorowym, koperkowym, chrzanowym lub serowym. Poza takimi propozycjami będą świetne do dietetycznej zupy z pulpecikami.

Wartości odżywcze dietetycznych pulpetów na parze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
138.11 kcal
214.07 kcal
Białko
16.25 g
25.19 g

Węglowodany w dietetycznych pulpetach na parze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
2.47 g
3.83 g
Węglowodany przyswajalne
1.98 g
3.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
0.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
7.26 g
11.25 g
Tłuszcze nasycone
3.14 g
4.87 g
Tłuszcze nienasycone
4.12 g
6.38 g
Tłuszcze jednonasycone
2.36 g
3.66 g
Tłuszcze wielonasycone
1.76 g
2.72 g
Cholesterol
74.29 mg
115.15 mg

Witaminy w przepisie na dietetyczne pulpety na parze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A
37.44 µg (mcg)
58.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.40 mg
0.62 mg
Witamina B12
0.77 µg (mcg)
1.20 µg (mcg)
Witamina C
1.86 mg
2.88 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.35 mg
Retinol
31.06 µg (mcg)
48.14 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.39 mg
Niacyna
5.63 mg
8.73 mg
Foliany
16.86 µg (mcg)
26.13 µg (mcg)
Beta karoten
76.98 µg (mcg)
119.33 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dietetyczne pulpety na parze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
225.33 mg
349.26 mg
Potas
270.63 mg
419.48 mg
Wapń
24.49 mg
37.95 mg
Fosfor
173.60 mg
269.09 mg
Magnez
21.79 mg
33.77 mg
Żelazo
1.21 mg
1.88 mg
Cynk
1.88 mg
2.91 mg
Miedź
0.18 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznych pulpetów na parze 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dietetycznych pulpetach na parze

Lista alergenów dla dietetycznych pulpetów na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania dietetycznych pulpetów na parze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na dietetyczne pulpety na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób