Dietetyczny obiad

dietetyczny obiad

Dietetyczny obiad składa się przede wszystkim z potraw niskokalorycznych. Potrawy przygotowujemy gotując w wodzie, na parze lub piekąc w piekarniku. Unikamy smażenia i grillowania. Podstawą dietetycznego gotowania jest stosowanie dużej ilości warzyw, chudego mięsa lub ryb. Warto również unikać potraw mącznych i zastąpić makaron, ryżem, kaszami lub komosą ryżową. Dietetyczne zupy robimy na rosole mięsnym lub warzywnym, lecz bez zabielania śmietaną i bez mącznej zasmażki. Idealne, dietetyczne drugie danie stanowi ryż lub kasza z warzywami, czyli bardzo modne risotto lub kaszotto.

Najciekawsze przepisy w temacie dietetyczny obiad

Przepisy w temacie dietetyczny obiad

Dietetyczny obiad - lista potraw oraz przepisy na obiad

Dietetyczne, niskokaloryczne obiadki kojarzą się z wodnistą, cienką zupką i postnym drugim daniem bez smaku. Czy musi tak być? Czy zdrowe obiady light nie mogą być smaczne? Warzywa i chude mięso to nie są potrawy szczególnie lubiane. Ale wystarczy dobry pomysł na dietetyczny obiad i wyczarujemy zdrowe danie, które zje ze smakiem cała rodzina. Doradzamy jak przyrządzać zdrowe, dietetyczne dania, aby były nie tylko smaczne, lecz także proste i szybkie do zrobienia. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na ciekawe i pyszne dania.

Jak przyrządzić dietetyczny obiad

Jak tworzyć przepisy na dietetyczne dania na obiad

Jak gotować dietetycznie, aby potrawy nadawały się dla osób odchudzających, ze skłonnościami do tycia, lub osób prowadzących siedzący tryb życia sprzyjający nadwadze? Każdy kojarzy dietetyczne obiadki z czymś całkowicie niesmacznym, do czego trzeba się zmuszać. Jeśli niskokaloryczne obiady będą niesmaczne, to ani my ani nasza rodzina nie będzie chciała ich jeść. Dlatego też należy skupić się na takim dobraniu składników, aby przygotować pyszne dania, mimo mniejszej ilości kalorii.

Dietetyczny obiad powinien opierać się na zasadzie piramidy żywieniowej lub zdrowego talerza. Obie te zasady wskazują, że większość składników pożywienia powinny stanowić warzywa. Natomiast węglowodany i białka powinny obejmować znacznie mniejszą część składników spożywczych. Osoby ze skłonnością do nadwagi lub prowadzące siedzący tryb życia zachęca się do trwałej zmiany nawyków żywieniowych. Krótkotrwałe diety odchudzające są łatwiejsze do wytrzymania, gdyż wyrzeczenia trwają tylko krótki czas. Niestety efektywność takich diet jest mała, gdyż następuje powrót do poprzedniej wagi. Dlatego też zaleca się oparcie dietetycznych obiadów na zasadach diety fit lub diety zbilansowanej.

Dieta fit jest dość trudna do zastosowania, gdyż wymaga żmudnego liczenia kalorii. Natomiast dieta zrównoważona opiera się na zasadzie stosowania prawidłowych proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami żywności. Zasadą jest dostarczanie organizmowi potrzebnych składników i unikanie pustych kalorii.

Najlepsze, niskokaloryczne składniki dietetycznego obiadu

Dietetyczny obiad to nie tylko obiad niskokaloryczny i nietuczący, lecz także zdrowy. Warto gotować obiady samodzielnie korzystając ze świeżych, sezonowych warzyw. Dobrze jest również ograniczyć gotowe, wysokoprzetworzone składniki, które mogą zawierać konserwanty i sztuczne dodatki.

Podstawą dietetycznych obiadów są warzywa, które jemy pod różnymi postaciami. Są to gotowane warzywa w postaci zupy i dodatków do risotto lub kaszotto oraz surowe warzywa w postaci surówek. Białka i węglowodany powinny stanowić tylko dodatek do warzyw, a nie główną część posiłku. Jako białko zaleca się chude mięso, ryby, jak również jajka i rośliny strączkowe. Obecnie uważa się, że nadmiar węglowodanów jest odpowiedzialny za nadwagę. Dlatego też zaleca się gotowanie obiadów raczej z ryżem, kaszami lub komosą ryżową. Natomiast warto ograniczyć produkty mączne.

Najlepsze przepisy na zdrowe, niskokaloryczne obiady light

Dobre, dietetyczne zupy

Pierwszym daniem klasycznego, polskiego obiadu jest zupa, która stanowi idealny pomysł na zdrowe danie light. Proste i szybkie zupy, na przykład zupy krem, dają dobre pole do popisu dla osób odchudzających się, które lubią gotować. Niskokaloryczne zupy można zrobić z różnego rodzaju warzyw, na rosole mięsnym, rybnym lub warzywnym. Idealnym pomysłem na szybkie i smaczne zupy są zupy krem. Najczęściej robi się je z jednego lub kilku rodzajów warzyw i miksuje na gęsty lub rzadki krem. Przykładem może być zupa krem z dyni, z pomidorów, z kalafiora, z groszku itp.

Wydaje się, że zupa to dobre danie na dietetyczny obiad, szczególnie jeśli zadowolimy się jednym daniem. Jednak nie wszystkie przepisy na zupy spełniają cechy obiadu dietetycznego. Jak dietetycznie gotować zupy, aby były nie tylko nie tuczące, lecz także smaczne?

Niskokaloryczne zupy możemy gotować na rosole mięsnym lub rybnym, chyba że jesteśmy wegetarianami. Ważne jest jednak, aby wybierać chude mięso lub drób. Zupę gotujemy z dowolnych warzyw, stosując ulubione przyprawy. Zasadą dietetycznego gotowania jest unikanie zabielania zup śmietaną i unikanie mącznych zasmażek. Warto ograniczyć ilość ziemniaków i zastąpić makaron ryżem lub komosą ryżową. Zdrowe zupy najlepiej ugotować samodzielnie na bazie rosołu, niż stosować kostki rosołowe, które mogą zawierać dużo soli i olej palmowy.

Pomysł na ciekawe i zdrowe drugie dania

Dietetyczne obiadki kojarzą się bardziej jako mało smaczne, skąpe i postne potrawy. Dlatego warto nauczyć się gotować dietetycznie i poznać ciekawe przepisy, aby obiad był smaczny. Nie musimy się przy tym głodzić, wystarczy tak skomponować składniki, aby danie miało mało kalorii, a jednocześnie było pożywne.

Podstawą dietetycznego gotowania jest duża ilość różnych warzyw. Ograniczamy przy tym ilość ziemniaków i zastępujemy je ryżem, komosą ryżową czy kaszami. Idealnym rozwiązaniem jest risotto czy kaszotto, czyli ryż lub kasza z gotowanymi warzywami.

Ważne są również metody przygotowywania posiłków. Najbardziej dietetyczne i zdrowe jest przygotowywania posiłków metodą gotowania w wodzie, duszenia, gotowania na parze lub pieczenia. Przygotowując dietetyczne potrawy warto ograniczyć smażenie i grillowanie. Smażenie wykorzystuje duże ilości tłuszczu, zaś podczas spalania tłuszczu mogą wytwarzać się substancje rakotwórcze.

Do obiadu warto podawać zdrowe tłuszcze, jak oliwa z oliwek, olej lniany, olej z ostropestu, z dynii czy inne. Warto jednak pamiętać, że niektóre oleje nie nadają się do obróbki cieplnej, w czasie której tracą swoje właściwości. Na przykład olej lniany nie nadaje się do smażenia. Dodajemy go do zupy czy drugiego dania już na talerzu. Oleje idealnie nadają się do sałatek i surówek na zimno.

Proste i szybkie dania zrobimy z chudego mięsa lub ryby. Aby uniknąć smażenia najlepiej jest upiec rybę lub mięso w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub zawinięte w folię aluminiową. Świetnym pomysłem jest befsztyk, pieczony łosoś, kotlet z piersi kurczaka, czy kurczak po chińsku. Mięso lub rybę podajemy z dużą ilością warzyw. Szybko i łatwo można przyrządzić warzywa na patelnię w postaci gotowej, mrożonej mieszanki.

Idealne, dietetyczne danie na obiad, lub zamiast obiadu, stanowi sałatka. Aby była ona odpowiednio pożywna dodajemy do niej kawałki chudego mięsa, na przykład kurczaka, łososia lub tuńczyka. Wegetarianie mogą dodać pokrojony żółty ser lub jajko na twardo. Dietetyczną sałatkę polewamy oliwą z oliwek, sosem winegret, olejem roślinnym lub sosem na bazie jogurtu. Unikamy natomiast kalorycznej śmietany lub majonezu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto