Mięso - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
mięso z piersi indyka bez skóry - -
gęś tuszka - -
mięso mielone wieprzowe - -
mięso mielone wołowe - -
mięso mielone z indyka - -
mięso mielone z kurczaka - -
mięso mielone wieprzowo-wołowe - -
mięso mielone cielęce - -
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mięsie oraz jakie alergie mogą powodować.
Mięso - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego mięsa

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mięso z piersi indyka bez skóry indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak gęś tuszka indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mięso mielone wieprzowe indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mięso mielone wołowe indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mięso mielone z indyka indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mięso mielone z kurczaka indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mięso mielone wieprzowo-wołowe indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mięso mielone cielęce indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mięsem
Indyk, Kurczak, Flaki, Parówki, Wołowina

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla mięsa

Mięso z piersi indyka bez skóry Gęś tuszka Mięso mielone wieprzowe Mięso mielone wołowe Mięso mielone z indyka Mięso mielone z kurczaka Mięso mielone wieprzowo-wołowe Mięso mielone cielęce
Kategoria produktu Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory Mięso i przetwory
Cena Sprawdź cenę mięsa
Kalorie Sprawdź kalorie w mięsie
Alergie* b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Dieta wegańska Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Dieta wegetariańska Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie Nie
Indeks glikemiczny b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d

Przepisy z mięsem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto