Pulpety w sosie własnym

Opublikowano: 28.07.2021 r., 11:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety w sosie własnym podane na dużej misce z natką pietruszki.
Pulpety w sosie własnym
Pulpety w sosie własnym to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Tak przygotowane pulpety idealnie sprawdzą się na obiad.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
291 kcal
Kcal w porcji
278 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżka (20 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku, szklanka

Przepis na pulpety w sosie własnym krok po kroku

Do dużej miski przełóż mięso i wbij jajko. Przypraw całość solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe kotleciki.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej niej kotleciki, by były rumiane. Całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.

Odrobinę bulionu przełóż do szklanki i zmieszaj ją ze skrobią, by nie było żadnych grudek. Całość wlej do garnka z kotlecikami i wymieszaj.

Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadź do zagotowania.

Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat pulpetów w sosie własnym

Pulpety w sosie własnym to danie niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny ze względu na łatwość przygotowania i dużą odżywczość. To danie na pewno pokochają wszyscy miłośnicy mięsnych potraw, gdyż w tym daniu to ono gra pierwsze skrzypce. Dodatkowo tak przygotowane staje się niezwykle miękkie i soczyste. Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami czy kaszą.

Przepis na pulpety w sosie własnym jest niezwykle prosty i bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego będzie świetnym pomysłem na ekspresowy obiad. To mięso jest nie tylko pyszne, ale również pięknie się prezentuje i jest naprawdę zdrowym wyborem, ze względu na duży udział białka. W połączeniu z wysokobłonnikowym dodatkiem i świeżymi warzywami stworzy naprawdę wspaniale zbilansowany obiad, który sprawdzi się nawet na diecie.

Choć w tym przepisie mięso jest duszone w bulionie, to można użyć również pulpety gotowane w większej ilości wody lub wywaru, a następnie dodać tylko odrobinę rosołu, a resztę wykorzystać do stworzenia zupy. To zdecydowanie lepszy i zdrowsze rozwiązanie na obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulpety w sosie własnym w łatwy sposób to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego kotlety bardzo miękkie i niezwykle smaczne. Choć sos jest niezwykle prosty i delikatny to idealnie komponuje się on z duszonym mięsem. Do jego wykonania używa się tylko kilku produktów, a także niezbyt dużo przypraw, by nie przytłoczyć mięsnego smaku.

Choć w tym przepisie proponowane jest mięso drobiowe, można pulpety zrobić również wieprzowe. Sposób wykonania będzie taki sam, a smak podobny. Jednak w przypadku pulpetów drobiowych całość ma zdecydowanie mniej kalorii i zawiera mniej nasyconych tłuszczów, a więcej białka, co jest korzystniejsze dla zdrowia, zwłaszcza układu krwionośnego. Ten przepis jest tak delikatny, że nadaje się również dla dzieci. Najlepiej wykonać je z mięsa mielonego, które będzie miało odpowiednią konsystencję i fakturę. Są naprawdę pyszne i pełne smaku.

Alergeny w pulpetach w sosie własnym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpetów w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

To danie będzie dobrym wyborem na obiad ze względu na dużą ilość białka, a małą nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(278g)
Energia (kcal)
104.95
291.75
Białko (g)
8.71
24.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(278g)
Węglowodany (g)
2.26
6.28
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
5.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(278g)
Tłuszcz (g)
6.83
19.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
5.58
Tłuszcze nienasycone (g)
4.83
13.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.77
10.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
2.94
Cholesterol (mg)
56.91
158.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(278g)
Witamina A (µg (mcg))
13.27
36.90
Witamina B6 (mg)
0.27
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.82
Witamina C (mg)
0.53
1.47
Witamina E (mg)
0.57
1.57
Retinol (µg (mcg))
7.89
21.94
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Ryboflawina (mg)
0.14
0.39
Niacyna (mg)
2.62
7.30
Foliany (µg (mcg))
3.24
9.01
Beta karoten (µg (mcg))
49.82
138.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(278g)
Sód (mg)
167.84
466.59
Potas (mg)
270.97
753.29
Wapń (mg)
9.61
26.73
Fosfor (mg)
95.32
264.99
Magnez (mg)
11.85
32.94
Żelazo (mg)
0.54
1.49
Cynk (mg)
0.76
2.10
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie własnym 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie własnym

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
61.00