Obsmażanie
-
Królik w sosie śmietanowym
Nie jadłeś nigdy królika? Poznaj ten przepis na królika w sosie śmietanowym. Jest najlepszy na obiad. Prosty i smaczny – …
15 + 90 min łatwy 6 453 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal -
Schab z żurawiną
Schab z żurawiną to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
5 + 80 min łatwy 8
Pozostałe przepisy na obsmażane potrawy
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę świetny pomysł np. na niedzielne …
15 + 90 min łatwy 6 393 kcal -
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite …
20 + 15 min łatwy 4 255 kcal -
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam …
10 + 35 min łatwy 4 462 kcal -
Kurczak w pomarańczach
Kurczak w pomarańczach jest sprawdzonym przepisem na pyszne, marokańskie danie. To połączenie wygląda kusząco? Sprawdź jak zrobić kurczaka w pomarańczach. …
30 + 100 min łatwy 6 465 kcal -
Golonko z kapustą
Golonko z kapustą kiszoną to idealny pomysł na obiad. To kruche, soczyste mięso w towarzystwie soczystej kapusty na pewno Was …
20 + 170 min łatwy 2
-
Kurczak pieczony na ryżu
Oto szybki i pyszny pomysł na kurczaka. Kurczak pieczony na ryżu jest fantastyczny. Aromatyczny, maślany i pomidorowy. Próbowałeś już tego …
15 + 90 min łatwy 8 -
Pilaw
Pilaw to pyszny pomysł na danie z wieprzowiną, ryżem i warzywami. Niby brzmi zwyczajnie, ale ta potrawa wywodzi się z …
25 + 25 min łatwy 4 771 kcal -
Krokiety z warzywami
Krokiety z warzywami to pyszny sposób na szybki obiad. Wystarczą mrożone warzywa na patelnię, ciasto naleśnikowe i kilka minut przygotowania. …
20 + 40 min łatwy 12 -
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na …
45 min średni 3 703 kcal -
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla …
45 min średni 3 589 kcal
-
Flaki po warszawsku
Flaczki po warszawsku to jedna z odmian jednej z najpopularniejszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Podawane z pulpetami z wątróbki cielęcej …
60 min średni 8 312 kcal -
Pieczeń z dzika
Pyszna pieczeń z dzika z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 90 min łatwy 10 146 kcal -
Udziec z indyka duszony z warzywami
Pyszny udziec z indyka duszony z warzywami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
20 + 60 min łatwy 6 193 kcal -
Udziec z indyka w sosie
Pyszny udziec z indyka w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 40 min łatwy 6 169 kcal -
Pieczeń wołowa z wolnowaru
Ta dobra pieczeń wołowa z wolnowaru to mięso, które koniecznie powinniście przygotować. Krucha, soczysta pieczeń z dodatkiem cebulowego sosu poleca …
20 + 540 min łatwy 1 192 kcal -
Pierś z kaczki pieczona
Pyszna pierś z kaczki pieczona to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 4 273 kcal
-
Pierś z kaczki pieczona w rękawie
Pyszna pierś z kaczki pieczona w rękawie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 60 min łatwy 4 -
Pierś z kaczki w sosie
Pyszna i soczysta pierś z kaczki w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, …
30 + 60 min łatwy 4 258 kcal -
Pierś z kaczki z jabłkami
Pyszna pierś z kaczki z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
15 + 60 min łatwy 4 165 kcal -
Zupa strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
70 + 120 min łatwy 4 231 kcal -
Bogracz z kluskami
Aby wykonać przepis na bogracz z kluskami potrzebujesz łopatki wieprzowej, boczku wędzonego, pomidorów, ziemniaków, cebuli, trzech rodzajów papryki, a także …
30 + 100 min średni 6 713 kcal
-
Risotto z boczniakami
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio …
10 + 40 min średni 4 278 kcal -
Risotto z mięsem mielonym
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio …
10 + 40 min łatwy 4 949 kcal -
Risotto wegetariańskie
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio …
10 + 40 min średni 4 268 kcal -
Schab ze śliwką w rękawie
Schab ze śliwką w rękawie to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Przepis na schab …
20 + 50 min łatwy 5 336 kcal -
Schab po góralsku
Schab z kapustą kiszoną po góralsku to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty …
10 + 100 min średni 10 186 kcal -
Schab w kapuście
Schab w kapuście to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
20 + 90 min łatwy 5 438 kcal
-
Schab z warzywami
Schab z warzywami to danie, które będzie idealną alternatywą dla tradycyjnych pieczeni. W tym wydaniu smakuje fantastycznie, a przy okazji …
25 + 50 min łatwy 4 -
Kruchy schab w sosie
Kruchy schab w sosie to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przygotowane w taki sposób staje się …
20 + 50 min łatwy 4 310 kcal -
Schab po cygańsku
Schab po cygańsku to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. W takim wydaniu schab staje się po prostu mistrzowski. Całość jest …
25 + 55 min łatwy 4 342 kcal -
Karkówka po meksykańsku
Karkówka po meksykańsku to pyszny sposób na przygotowanie wieprzowiny. Mięso pieczone pod kołderką z warzyw i pikantnego pomidorowego sosu to …
30 + 50 min łatwy 4 711 kcal
Obsmażanie - co to jest?
Obsmażanie stanowi krótki proces obróbki termicznej mięsa, warzyw czy grzybów, na patelni czy na grillu. Proces ten sprawia, że obsmażane produkty są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Obsmażanie jest procesem wstępnym, który poprzedza właściwą obróbkę termiczną, czyli smażenie, pieczenie, gotowanie czy grillowanie. Mięso czy warzywa z przyrumienioną skórką są po prostu smaczniejsze. Ponadto poprawiają smak sosu i zupy. Wokół obsmażania narosło wiele mitów, jak ten, że obsmażanie zamyka pory mięsa i zapobiega wysychaniu podczas dalszej obróbki termicznej. Mit ten został obalony przez naukę. Nadal jednak krótkie obsmażanie sprawia, że produkty są smaczniejsze i bardziej aromatyczne.
Obsmażanie - opis metody, potrawy, przepisy, ciekawostki
Obsmażanie, ubijanie, parzenie, czy smażenie to różne metody obróbki żywności, które musi znać każdy, kto chce zgłębić tajniki kuchni. Wyjaśniamy na czym polega definicja obsmażania, jakich produktów dotyczy i do czego służy. Co ciekawe, wokół obsmażania narosło wiele mitów, które są obecnie poddawane w wątpliwość. Przedstawiamy proces obsmażania w kuchni i opisujemy jak go wykonać poprawnie.
Na czym polega obsmażanie - definicja
Definicja obsmażania
Obróbka termiczna mięsa, warzyw czy innych produktów polega na smażeniu, pieczeniu, gotowaniu, czy też grillowaniu. Definicja takich procesów jak ubijanie, smażenie, parzenie czy obsmażanie, jest dobrze znana zawodowym kucharzom, lecz nie koniecznie osobom, które zaczynają swoją pasję kulinarną. W kuchni najczęściej przygotowujemy dania przy pomocy obróbki termicznej. Dania na ciepło są nie tylko najłatwiejsze do strawienia, lecz także najbardziej smaczne i aromatyczne. Temperatura posiłku pobudza soki trawienne oraz pozwala bardziej cieszyć się smakiem. Ponadto dania ciepłe łatwiej uwalniają składniki odżywcze, które są lepiej przyswajalne. Nawet jeśli przygotowujemy dania na zimno, trzeba je najpierw podgrzać, gdyż niektóre produkty spożywcze można zjeść tylko po ugotowaniu. W większości przypadków dania na zimno zostały wcześniej ugotowane i ostudzone.
Do czego służy obsmażanie? Jest to krótki proces smażenia z obu stron, na dużym ogniu, na patelni lub na grillu. Obsmażanie stanowi proces wstępny do kolejnej obróbki termicznej. Obsmażamy mięso, warzywa, grzyby przed właściwą obróbką termiczną. Ten krótki proces sprawia, że skórka produktów jest przyjemnie zrumieniona. Mięso obsmażamy przed pieczeniem, duszeniem, a nawet wtedy kiedy przygotowujemy potrawy z grilla. Warzywa bardzo często obsmażamy przed użyciem ich do zupy. Tradycyjnie podsmażamy cebulę, dzięki czemu nabiera ona lepszego smaku.
Do czego służy obsmażanie mięsa i warzyw
Obróbka termiczna żywności znana jest od zarania dziejów, odkąd ludzie zauważyli, że żywność podgrzana na ogniu jest miękka, smaczna i łatwiejsza do spożycia. Odkąd stosuje się obsmażanie jako obróbkę wstępną, tego nie wiadomo. Jednak swoją karierę w kuchniach świata zawdzięcza obsmażanie niemieckiemu chemikowi Justusowi von Liebig, który pracował nad technologią żywienia. Pod koniec XIX wieku stwierdził on, że obsmażanie zamyka pory mięsa, dzięki czemu po uduszeniu lub upieczeniu nie staje się ono suche. Obsmażanie sprawia, że na wierzchu mięsa pojawia się cienka skórka, która zatrzymuje soki i wodę w środku. Wskutek tego mięso jest smaczne i soczyste.
Za powstanie skórki odpowiedzialna jest tzw. reakcja Maillarda, której działanie nie jest jeszcze całkowicie poznane. Reakcja Maillarda sprawia, że białka i cukry na powierzchni mięsa karmelizują się tworząc charakterystyczną przyrumieniona skórkę. Powstają wówczas również substancje lotne i smakowe, które uwalniają przyjemny aromat potraw, jak również zwiększają atrakcyjność smakową samego mięsa i sosu z pieczenia czy duszenia.
Obecnie obsmażanie w celu zachowania soczystości mięsa spotyka się z krytyką. Wielu specjalistów w dziedzinie sztuki kulinarnej twierdzi, że to nie obsmażanie jest odpowiedzialne za soczystość mięsa, lecz temperatura pieczenia i duszenia. Otóż, wskutek wysokiej temperatury, a tym bardziej gwałtownego podwyższenia się temperatury, błony komórkowe mięsa pękają i woda wycieka. Wówczas efektem jest suche i niesmaczne mięso. W temperaturze powyżej 65 stopni mięso będzie traciło soki bez względu, czy było wcześniej podsmażone czy nie. Dlatego też, aby zachować prawidłową temperaturę pieczenie mięsa, warto używać termometr kuchenny. To tanie urządzenie pozwoli nam uniknąć sytuacji, kiedy mięso będzie ładnie upieczone na zewnątrz, zaś w środku surowe lub wysuszone.
Czy obsmażanie jest zdrowe
O ile obsmażanie to proces krótki, to dłuższe smażenie na patelni czy na grillu uważane jest za proces niezdrowy. Przede wszystkim, podczas smażenie odbywa się utlenianie tłuszczu, w wyniku czego powstają substancje szkodliwe, jak substancje rakotwórcze i prozapalne. Podczas smażenia zwiększa się ilość tłuszczu, a zmniejsza ilość wody. Dlatego też w wyniku smażenie powstają produkty wysokokaloryczne. Dochodzi także do utraty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Czy jest sposób, aby ograniczyć szkodliwość smażenia i obsmażania? Warto smażenie ograniczyć. Ważne jest stosowanie właściwego tłuszczu. Mało kto wie, że podczas smażenie wdychamy substancje lotne, które także mogą być szkodliwe. Dlatego też warto zadbać o właściwą wentylację.
Na czym polega obsmażanie mięsa i warzyw i jak je przeprowadzić poprawnie
Nauka obaliła mit, że obsmażanie zapobiega wysychaniu mięsa podczas pieczenia czy gotowania. Jednak obsmażanie ma znaczny wpływ na smak i aromat potraw. Zarówno wzbogaca smak mięsa i warzyw, jak również sosu i zupy w jakich są gotowane. Dlatego też wiele przepisów na dania gotowane, dania na zimno czy też potrawy na grilla, przewiduje wstępne obsmażanie mięsa i warzyw. Warto jednak pamiętać, że powinien być to proces krótki, gdyż długie smażenie może spowodować powstawanie substancji rakotwórczych.
Jak obsmażamy mięso? Mięso i warzywa obsmażamy na patelni lub na grillu. Ważne jest, aby wrzucać mięso na rozgrzaną patelnię. Mięso przed obsmażaniem musi być rozmrożone i osiągnąć temperaturę pokojową. Obsmażamy krótko przewracając mięso na drugą stronę.