Pulpety

pulpety

Pulpety to potrawa mięsna, którą zwykle robi się na bazie mięsa mielonego. Najczęściej dodaje się do niej jaja, bułkę tartą i przyprawy, a niekiedy nawet podroby lub ryby. Pulpety stanowić mogą część głównego drugiego dania albo zupy. Potrawa pochodzi z Włoch, gdzie pulpety określane są po prostu jako mięsne kulki. W pulpetach, w przeciwieństwie do mięsnych kotletów, nie stosuje się cebuli. Tradycyjne pulpety po uformowaniu ich kształtu powinno się wrzucić na surowo do wywaru, po czym zagotować.

Pulpety - polecane przepisy

Pulpety - pozostałe przepisy

Pulpety – sprawdzone i proste przepisy na domowe pulpety

Pulpety to mięsne danie bez smażenia, które najprawdopodobniej pochodzi z Włoch. Przepis bazujący na mielonym mięsie z jajkiem, bułką tartą lub chlebem i przyprawami cieszy się powodzeniem nie tylko w słonecznej Italii, ale też w wielu innych miejscach na świecie – mimo że znany jest pod innymi nazwami. Gotowane pulpety zwykle są wieprzowe, jednak niektórzy preferują w tym daniu mięso drobiowe. Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym? Czy mięso mielone może zostać przyrządzone również w sosie własnym? Czym różnią się słynne pulpety od klopsów? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat i dowiedz się, jaki jest najlepszy pomysł na pulpety.

Przepis na domowe pulpety w sosie pomidorowym, krok po kroku

Pulpety kontra klopsy – czym oba dania różnią się od siebie?

Zanim przejdziemy do omawiania konkretnych dań, warto uświadomić sobie, czym różnią się pulpety od klopsów. Niektórzy nie widzą między potrawami zupełnie żadnej różnicy. Mają w tym wiele racji, ponieważ różnica między klopsami a pulpetami jest niewielka i momentami rzeczywiście niezauważalna. Należy pamiętać jednak, że pulpety są potrawą włoską – a przynajmniej takie jest założenie Europejczyków. Ich podstawą jest mięso mielone, niekiedy ryby lub podroby. Pulpeciki formuje się na kształt kulek, które zwykle są drobne. Aby udało się zachować właśnie taki ich kształt, wielu kucharzów dodaje do mięsnej masy jajko, a także bułkę tartą (ewentualnie chleb) i przyprawy. Następnie pulpety są gotowane w sosie własnym albo pomidorowym.

Klopsy nie są już tak dokładnie formowane, jak pulpety. Najczęściej gotuje się je zatem w zróżnicowanych kształtach i formach. Bardzo często klopsami określa się np. pieczeń z wieprzowego mięsa wołowego, faszerowaną cebulą (taką, jak m.in. pieczeń rzymska). Zdecydowanie popularniejszą formą tego dania są jednak klopsy serwowane w postaci kotlecików, które przed ugotowaniem formuje się w kule. Klopsy zwykle układa się w naczyniu żaroodpornym, w którym następnie dusi się je z różnymi przyprawami. Potrawę przeważnie się gotuje – są jednak tacy, którzy nie obejdą się w przypadku klopsów bez smażenia mięsa. Jak pewnie zauważyłeś, różnice między pulpetami a klopsami rzeczywiście są niewielkie. Bywa więc, że ludzie używają obu nazw zamiennie, jako określenie dla jednej potrawy.

Zarówno klopsy, jak i pulpety robi się z wieprzowego mięsa mielonego. Znawcy kulinarni doszli nawet do wniosku, że oba dania sporządzono z dokładnie… tego samego przepisu! Recepturę datuje się na III w.p.n.e., a pochodzi ona ponoć z czasów dynastii Qin, a więc ze starożytnych Chin. Ciężko ustalić jednak, czy właśnie tam swój początek miały pulpety, gdyż dokładniejsze opisy dań znajdują się kucharskiej książce Apicjusza – dziele, które powstało w czasach Imperium Romanum. Są jednak zwolennicy teorii, iż pulpety i klopsy to „kuzyni” kofty – a więc kulek mięsnych z Turcji, Indii i Libanu. Mimo wszystko przyjęło się, że pulpety pochodzą z Włoch. Gdzie zatem powstały klopsy, o których pochodzeniu wiemy tak niewiele? Cóż, zapewne już zawsze pozostanie to tajemnicą i nierozwiązaną zagadką.

Pulpety i klopsy na świecie – które z nich są najbardziej popularne?

W Polsce pulpety określane są jako jedno z najbardziej smacznych dań. Chętnie robimy je na obiad, serwując pulpeciki z kluskami albo ziemniakami i surówką. Okazuje się jednak, że na świecie również jest to bardzo znane i lubiane danie. Oto kilka przykładów:

  • Szwedzkie köttbullar – bardzo znane klopsy, które Szwedzi jedzą niemal każdego dnia. Najbardziej popularne są one jednak w Wigilię. W składzie potrawy znajduje się mięso mielone wieprzowe, a także wołowe. Szwedzi często jedzą köttbullar z konfiturą z borówki, a także puree ziemniaczanym.
  • Norweskie kjøttboller – przypominają tradycyjne pulpety, jednak w środku mają gałkę muszkatołową, a czasem imbir. W Norwegii pulpeciki te często jada się z brązowym sosem utworzonym z mąki i masła.
  • Duńskie frikadeller – te pulpeciki przygotowuje się głównie z wieprzowiny, jednak czasem danie tworzy mieszanka mięsa wieprzowego z wołowym. Na środek kotlecików obowiązkowo powinna składać się bułka tarta, jajka, a także wybrane przyprawy. W przeciwieństwie do innych pulpetów te należy smażyć na patelni i serwować następnie z ziemniakami albo sałatką ziemniaczaną.
  • Niemieckie leberknödel – klopsiki robi się z wątroby wołowej, a do środka dodaje jajka, bułkę tartą (lub chleb), gałkę muszkatołową i sporadycznie cebulę. Danie należy gotować w bulionie, ewentualnie później smażyć. Potrawa popularna jest zwłaszcza w Bawarii, gdzie leberknödel serwuje się albo w zupie, albo z puree ziemniaczanym i kiszoną kapustą.
  • Brytyjskie faggot – są to mielone kotlety z podrobów, do których wyrobienia korzysta się zwykle z wieprzowej wątroby i serca. Takie mięsne kulki owijane są dodatkowo bekonem, po czym duszone w garnku, gdzie znajduje się gęsty sos. Brytyjczycy jedzą mielone faggot z ziemniakami i groszkiem.
  • Amerykańskie meatballs – słynne kuleczki mięsne powstały w Nowym Jorku, gdzie przepis na nie utworzono od receptury na tradycyjne włoskie pulpety. W Stanach Zjednoczonych pulpety serwuje się z makaronem. Co ciekawe, amerykańska wersja pulpetów jest znacznie mniejsza niż klasyczna włoska.
  • Hiszpańskie albondigas – są gotowane, więc bliżej im do pulpetów niż do klopsów. Aby je przygotować, należy zaopatrzyć się w mięso zarówno wieprzowe, jak i wołowe. Hiszpańskie danie formuje się na kształt orzechów włoskich i podaje z sosem pomidorowym oraz frytkami. Wyrazistości daniu często dodaje czerwone wino i chili. Hiszpanie lubią jeść albondigas również jako tapas – wówczas serwują mięsne pulpeciki ze świeżym pieczywem.

Warto wspomnieć o bałkańskich pulpetach, które także są popularne i smaczne. W Rumunii jada się mitietei z kilku rodzajów mięs – co ciekawe, rocznie zjada się ich tam niemal… 400 milionów! W Chorwacji i Serbii popularne są ćevapčići, a więc podłużne mięsne pulpeciki. Japończycy z kolei, patrząc w zupełnie inną stronę świata, robią tsukune, a więc drobiowe kulki z sosem sojowym. W Polsce najpopularniejsze są pulpety z mięsa mielonego, które serwujemy zwykle z sosem pomidorowym albo innego rodzaju sosem.

Najciekawsze przepisy na pulpety – który pomysł jest najlepszy?

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym – jak je zrobić, krok po kroku

Pulpety w sosie pomidorowym to świetny pomysł na błyskawiczny i bardzo dobry obiad dla całej rodziny. Przepis jest szybki w przygotowaniu, więc bez problemu zrobią go nawet najwięksi amatorzy kuchni. Aby przyrządzić potrawę, należy przygotować kilka składników: mięso mielone wieprzowe lub z kurczaka, przecier pomidorowy, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, czosnek i zioła do smaku – najlepiej sprawdzi się koper, zioła prowansalskie, nać pietruszki, pieprz i sól. Najpierw przełóż mięso do osobnej miski i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw mięso do smaku i wymieszaj z przyprawami. Uformuj kotleciki, po czym rozgrzej patelnię i wylej na nią oliwę z oliwek – kolejno wrzucaj na patelnię pulpety. Zalej całość bulionem warzywnym i duś przez kwadrans. Następnie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, przecier i zioła do smaku. Duś jeszcze przez kolejny kwadrans. Podawaj saute albo z ziemniakami i surówką.

Pulpety w sosie pomidorowym są bardzo smacznym posiłkiem, który stanowić możne znakomity obiad dla całej rodziny. To danie niezwykle treściwe i sycące, a także przepełnione smakiem. Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznej polskiej kuchni, jednak otwartym na nowoczesne rozwiązania, danie na pewno przypadnie ci do gustu. Jeśli dodatkowo lubisz pulpety w sosie miękkie i delikatne, przepis będzie dla ciebie wprost idealny! Mięsne kulki zrobione według powyższej receptury są lekkostrawne, więc mając kłopoty z układem pokarmowym lub szukając fit dań, spokojnie możesz po nie sięgnąć. Chcesz podać potrawę swoim gościom? Możesz zaserwować pulpety z ryżem, kaszą i ziemniakami. Potrawa ma bardzo delikatny i jednocześnie uniwersalny smak, dlatego świetnie skomponuje się z każdym dodatkiem.

Przepis na pulpety w sosie koperkowym – dowiedz się więcej na temat tej receptury!

Pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na pożywny i sycący obiad. Delikatny i kremowy sos wspaniale podkreśla smak mięsa. Potrawę podawać można z wieloma dodatkami, np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami. W celu przygotowania dania należy przyszykować szynkę wieprzową surową, marchewkę, mąkę pszenną, olej rzepakowy, cebulę, koperek, jajko i przyprawy do smaku – najlepiej liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony, paprykę słodką, pieprz i sól. Gdy już zaopatrzysz się we wszystkie te składniki, przejdź do tworzenia dania.

Najpierw zmiel mięso z szynki wieprzowej, potem dodaj do niego przyprawy i porządnie w nich wymieszaj. Wyrób mięso i zagotuj w garnku wodę. Podziel mięso na kawałki i uformuj z nich równej wielkości pulpeciki. Kolejno wrzucaj je następnie do wrzątku. Wrzuć na wodę również liść laurowy, a także ziele angielskie. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj cebulę i marchewkę do sosu, po czym przez kwadrans gotuj mięso na niewielkim ogniu. Zrób zasmażkę – rozgrzej olej, dodaj mąkę pszenną i podsmaż. Dodaj następnie sos z pulpecików i po utworzeniu zasmażki dodaj ją do pulpetów. Zagotuj sos i przetrzymaj go wrzącego przez maksymalnie 3 minuty, aby zgęstniał. Dodaj koperek pod koniec wrzenia.

Pulpety w sosie koperkowym są bardzo pyszne, delikatne i jednocześnie sycące. Warto podawać je saute albo w zestawieniu z ziemniakami i surówką. Przepis na pulpety jest niezwykle prosty do przygotowania, więc bez problemu poradzi z nim sobie nawet największy amator gotowania. Nie ma też większego problemu z dostępnością składników, w dodatku są one stosunkowo niedrogie. Jako że pulpecików się nie smaży, jest to danie lekkostrawne i polecane nawet jako potrawa fit. Sos koperkowy także nie jest kaloryczny, nawet gdy zdecydujesz się zagęścić go śmietanką lub mlekiem. Warto dodać, że w przepisie, zamiast mąki pszennej, skorzystać możesz np. z mąki z ciecierzycy. To znacznie bardziej odżywcza wersja, która zapewni zdrowie na talerzu każdemu, kto będzie spożywał pulpety.

Przepis na pulpety w sosie serowym – ciekawe danie dla całej rodziny

Zastanawiasz się, co zaserwować najbliższym na obiad? Idealnym rozwiązaniem będą pulpety w sosie serowym, które są bardzo pożywne i smaczne. Danie jest tak dobre, że na pewno przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale i najmłodszym. W celu przyrządzenia pulpetów należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mięso mielone z kurczaka, ser cheddar, serek topiony śmietankowy, jajko, oliwę z oliwek, por i przyprawy do smaku – imbir, pieprz, sól i kurkumę. Na początek wymieszaj mięso mielone z jajkiem i przyprawami. Następnie uformuj pulpety z powstałej masy i kładź kolejno na patelnię rozgrzaną oliwą z oliwek. Pulpeciki dokładnie obsmaż z każdej strony, po czym zdejmij je z patelni. Pokrój w półplasterki pora i również go podsmaż. Dodaj serek topiony i pieprz, następnie przetrzymaj na patelni, żeby ser się wymieszał z pozostałymi składnikami. Zetrzyj na tarce ser żółty i dodaj do całości. Po złączeniu się obu serów włóż do sosu pulpety i duś je przez kilka minut na wolnym ogniu.

Pulpety w sosie serowym to idealny posiłek zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jako że danie łatwo można gryźć i rozdrabniać, maluchy nie powinny mieć problemu ze zjedzeniem pulpetów – tak samo starsze osoby, które mają niekiedy poważne już problemy z uzębieniem. Pulpety drobiowe są soczyste i miękkie. Doskonale smakują z makaronem lub kaszą, a także z warzywami. Warto włączyć do posiłku zwłaszcza te ostatnie, ponieważ przepis nie opiewa w warzywa. Jeśli chcesz zaskoczyć gości lub najbliższych, warto zaserwować im właśnie tę potrawę. Serowy sos i delikatne mięso na pewno przypadną wszystkim do gustu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto