Pulpety gotowane

Opublikowano: 28.07.2021 r., 12:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety gotowane podane na eleganckim talerzu z natką pietruszki.
Pulpety gotowane
Pulpety gotowane to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowej i zbilansowanej diety. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 25 min
230 kcal
Kcal w porcji
393 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bulion drobiowy 4 szklanki (1000 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pulpety gotowane krok po kroku

Mięso przełóż do miski i wbij jajko.

Dodaj skrobię, następnie dopraw solą, pieprzem, a także posiekaną natką i koperkiem.

Całość dokładnie wymieszaj i uformuj ręka małe kotleciki.

W dużym garnku zagotuj 1l bulionu i wrzucaj do niego kotlety.

Zmniejsz moc kuchenki i gotuj całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Jak oceniasz przepis na pulpety gotowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat pulpetów gotowanych

Pulpety gotowane są idealną propozycją na lekkostrawny posiłek. Smakują przepysznie i robi się je niezwykle łatwo. To pomysł na danie, które choć dietetyczne, wcale nie jest mdłe czy nudne, wręcz przeciwnie, dzięki dużej ilości ziół smakuje po prostu fantastycznie. Idealnie komponują się z ziemniakami czy ryżem. Można je podawać same lub połączyć z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się pomidorowy czy koperkowy.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić pulpety gotowane, które będą nie tylko zdrowe, ale również smaczne i proste w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.

Te kotlety najlepiej robić z mięsa mielonego, dzięki temu będą miały odpowiednią formę i strukturę. Najlepiej wykorzystać do tego celu mięso drobiowe, które jest zdrowszym wyborem niż czerwone. Mięso z kurczaka ma mniej tłuszczu, a dużo więcej białka, dlatego całość jest znacznie bardziej sycąca i korzystniejsza dla całego organizmu.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gotowane pulpety z mięsa mielonego w łatwy sposób, a także by smakowały bardzo dobrze, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ta receptura pozwoli ci przygotować we własnym domu kotlety bardzo zdrowe i lekkostrawne. Choć całość może wydawać się zbyt banalna i ze względu na delikatną obróbkę termiczną - mdła, to nie jest to prawda. Danie jest przyprawiona delikatnie, jednak odpowiednia ilość ziół i gotowanie mięsa w bulionie sprawia, że całość smakuje naprawdę wspaniale. Z tego przepisu dowiesz się jak długo gotować pulpety, by były odpowiednio miękkie i soczyste, a przy tym dobrze zrobione. Gotowanie w bulionie ma bardzo korzystne działanie na pulpety. Bulion sprawia, że mięso jest bardziej słone i ma intensywniejszy smak. Warto wybrać bulion warzywny, który jest nieco łagodniejszy i wspaniale się komponuje z gotowanym mięsem.

Alergeny w pulpetach gotowanych

Lista alergenów dla pulpetów gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze pulpetów gotowanych

na 100g gotowej potrawy

To danie bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzi się na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(393g)
Energia (kcal)
58.73
230.82
Białko (g)
6.46
25.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(393g)
Węglowodany (g)
1.37
5.39
Węglowodany przyswajalne (g)
1.30
5.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(393g)
Tłuszcz (g)
3.04
11.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
4.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
7.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.29
5.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
2.18
Cholesterol (mg)
41.56
163.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(393g)
Witamina A (µg (mcg))
5.59
21.96
Witamina B6 (mg)
0.18
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.87
Witamina C (mg)
0.05
0.19
Witamina E (mg)
0.15
0.59
Retinol (µg (mcg))
5.59
21.96
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Ryboflawina (mg)
0.13
0.51
Niacyna (mg)
1.96
7.70
Foliany (µg (mcg))
2.28
8.95
Beta karoten (µg (mcg))
0.63
2.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(393g)
Sód (mg)
260.26
1022.82
Potas (mg)
194.66
765.02
Wapń (mg)
7.23
28.40
Fosfor (mg)
68.10
267.61
Magnez (mg)
8.55
33.59
Żelazo (mg)
0.38
1.51
Cynk (mg)
0.56
2.21
Miedź (mg)
0.04
0.16
Mangan (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów gotowanych 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów gotowanych

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
53.00