Przepis na gotowane pulpety w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Mięso mielone umieść w misce, dopraw je solą i pieprzem ziołowym, dodaj kasze mannę i wodę, dokładnie wyrób masę mięsną.

W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet.

Formuj pulpety i umieszczaj w garnku z gotującą wodą. Gotuj całość 20-25 minut.

Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni, dodaj pomidory z puszki i bulion z pulpetów i gotuj 10-15 minut.

Na koniec dodaj śmietanę i zdejmij sos z gazu.

Podawaj pulpety polane sosem z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym posypane natką pietruszki podane w białym talerzu.
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
31.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
52

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gotowanych pulpetach w sosie pomidorowym

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych. Pulpety z mięsa mielonego to tradycyjne danie bardzo często goszczące na naszych stołach. Przepis na gotowane pulpety w sosie pomidorowym jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je ugotować. Do zrobienia pulpetów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, kasza manna, cebula, pomidory w puszce, śmietana kwaśna 12%, ocet jabłkowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić gotowane pulpety w sosie pomidorowym? Mięso mielone umieść w misce, dopraw je solą i pieprzem ziołowym, dodaj kasze mannę i wodę, dokładnie wyrób masę mięsną. W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet. Formuj pulpety i umieszczaj w garnku z gotującą wodą. Gotuj całość 20-25 minut. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni, dodaj pomidory z puszki i bulion z pulpetów i gotuj 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj śmietanę i zdejmij sos z gazu. Podawaj pulpety polane sosem.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Mięso wieprzowe z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Dlatego tak ważna jest jego prawidłowa podaż w naszej diecie. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw.

Podsumowując pulpety z mięsa mielonego to pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Pulpety możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Możesz też zawekować je w słoiku. Pulpety świetnie smakują podane z świeżym pieczywem oraz gotowanymi ziemniakami.

Wartości odżywcze gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
151.48 kcal
393.84 kcal
Białko
8.20 g
21.33 g

Węglowodany w gotowanych pulpetach w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
8.30 g
21.58 g
Węglowodany przyswajalne
7.30 g
18.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
2.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
9.46 g
24.60 g
Tłuszcze nasycone
4.65 g
12.09 g
Tłuszcze nienasycone
4.81 g
12.51 g
Tłuszcze jednonasycone
3.98 g
10.34 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
2.17 g
Brak danych dla: ocet jabłkowy.
czytaj dalej
Cholesterol
31.49 mg
81.87 mg

Witaminy w przepisie na gotowane pulpety w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
14.43 µg (mcg)
37.51 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.55 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Witamina C
4.03 mg
10.47 mg
Retinol
10.84 µg (mcg)
28.18 µg (mcg)
Tiamina
0.33 mg
0.86 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.33 mg
Niacyna
2.24 mg
5.82 mg
Foliany
13.44 µg (mcg)
34.93 µg (mcg)
Beta karoten
44.58 µg (mcg)
115.91 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gotowane pulpety w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
88.32 mg
229.63 mg
Potas
252.60 mg
656.76 mg
Wapń
35.66 mg
92.73 mg
Fosfor
96.02 mg
249.64 mg
Magnez
19.50 mg
50.71 mg
Żelazo
0.84 mg
2.19 mg
Cynk
1.06 mg
2.76 mg
Miedź
0.09 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gotowanych pulpetach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kasza manna
150 g
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ocet jabłkowy
70 ml
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
1.96
Za 70 ml
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na gotowane pulpety w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.0% osób