Dania z cebulą - polecane przepisy
-
Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały …
20 + 20 min łatwy 8 275 kcal -
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku jest świetną przekąską, która będzie idealnym pomysłem na imprezy czy uroczystości. Jest niezwykle smaczna, a w dodatku …
20 + 20 min łatwy 6 424 kcal -
Kartacze
Komu nigdy nie zostały ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia? Ja do takich osób nie należę i często zdarza mi się …
45 + 35 min średni 8 361 kcal -
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem smakuje niesamowicie pysznie i będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie …
10 + 20 min łatwy 2 678 kcal -
Burgery
Burgery to idealny pomysł na pyszne i szybkie danie dla całej rodziny. Są niezwykle aromatyczne i na pewno przypadną do …
15 + 25 min łatwy 3 536 kcal
Dania z cebulą - pozostałe przepisy
-
Gołąbki
Gołąbki to idealny pomysł na pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Gołąbki z tego przepisu wychodzą …
35 + 60 min średni 5 363 kcal -
Pasztet z cukinii
Przepis na pasztet z cukinii jest bardzo prosty, nawet osoba rozpoczynająca przygodę z gotowaniem powinna sobie z nim poradzić. Świetnie …
30 + 80 min łatwy 0 -
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana nadaje się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Można ją przygotować na rodzinne spotkanie lub przyjęcie ze …
40 + 60 min łatwy 4 423 kcal -
Pad thai
Pad thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej. Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. To bardzo łatwy sposób, by przenieść do …
15 + 15 min łatwy 4 635 kcal -
Gulasz
Gulasz to idealny pomysł na pyszny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten z tego przepisu jest …
25 + 60 min łatwy 5 519 kcal -
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni francuskiej. Znajdziesz ją w każdej francuskiej książce kucharskiej. Ta pyszna, gorąca, …
35 + 30 min łatwy 5 315 kcal
-
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Bruschetta
Bruschetta to najpopularniejsza przystawka wywodząca się z kuchni włoskiej. Składa się z grzanki polanej oliwą z oliwek oraz natartej czosnkiem, …
15 + 5 min łatwy 2 312 kcal -
Syrop z cebuli
Zdrowy syrop z cebuli był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest …
10 min łatwy 10 14 kcal -
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale …
15 min łatwy 4 167 kcal
-
Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska to świetny pomysł na pyszne pieczone mięso w tradycyjnym stylu. Można je podawać z pieczywem lub jako element …
30 + 60 min łatwy 10 333 kcal -
Kaszotto
Kaszotto jest naprawdę dobrym pomysłem na szybki, jednak bardzo zdrowy posiłek. Przygotowuje się go naprawdę bardzo prosto, z podstawowych produktów, …
15 + 20 min łatwy 4 432 kcal -
Sałatka ziemniaczana
Pyszna sałatka ziemniaczana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 30 min łatwy 4 379 kcal -
Flaki
Tradycyjne polskie flaki to gęsta zupa mięsna. Jej nazwa pochodzi od głównego składnika użytego do jej przygotowania (są to oczyszczone …
25 + 120 min średni 4 201 kcal -
Krokiety z pieczarkami
Przepis na pyszne krokiety z pieczarkami to danie, które idealnie nadaje się jako przekąska lub potrawa obiadowa. Krokiety z pieczarkami …
45 min średni 5 528 kcal -
Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Jej smak dopełnia dodatek cebulki. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz …
15 + 20 min łatwy 2 446 kcal
-
Sos tatarski
Domowy sos tatarski jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje zdecydowanie lepiej, niż ten gotowy. Robiąc własny sos, możesz dodać …
15 min łatwy 10 155 kcal -
Pulpety
Pulpety sprawdzą się w wielu sytuacjach. Na obiad mogą być podane pulpety w sosie, ale często pulpety dodawane są do …
40 min łatwy 4 565 kcal -
Kapusta z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz …
20 + 100 min łatwy 5 213 kcal -
Paella
Paella to hiszpańska potrawa, która składa się z owoców morza, mięsa, ryżu i warzyw. W tym przepisie istotną rolę grają …
60 + 15 min średni 4 351 kcal
-
Gazpacho
Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową …
130 min łatwy 4 150 kcal -
Zalewajka
Zalewajka to dobry pomysł na szybką zupę z prostych składników. Przepis na zalewajkę jest dziecinnie prosty. Kiełbasa dodana do zupy …
10 + 40 min łatwy 9 -
Brizol
Brizol to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjnie brizol przygotowuje się z mięsa wołowego a dokładniej polędwicy. Można …
10 + 20 min łatwy 4 606 kcal -
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem będą idealną opcją dla osób, które uwielbiają tradycyjne potrawy w mięsnej odsłonie. Te krokiety są pyszne i …
30 + 15 min łatwy 5 710 kcal -
Sos słodko kwaśny
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej …
25 + 25 min łatwy 4 122 kcal -
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. Farsz do papryki można zrobić z mięsem …
40 + 60 min łatwy 5 475 kcal
-
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem to dobry pomysł na w miarę szybki obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. To danie jak …
35 + 10 min łatwy 3 746 kcal -
Sos kurkowy
Jak zrobić sos kurkowy? Ten sos jest łatwy do zrobienia, ale przede wszystkim warto zacząć od przygotowania wszystkich składników. Gdy …
30 + 20 min łatwy 2 376 kcal -
Ratatouille
Ratatouille można podać na obiad. Jest to nie tylko wegetariańskie, ale też wegańskie danie. Ma niski indeks glikemiczny i nie …
40 + 15 min łatwy 4 134 kcal -
Rumsztyk
Rumsztyk to pyszny kotlet, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. To niesamowicie łatwy sposób na przygotowanie mięsa …
20 + 30 min łatwy 4 716 kcal
Potrawy z cebulą. Oto zbiór pomysłów na dania z dodatkiem cebuli
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni, jest również jedną z najdłużej stosowanych roślin o właściwościach leczniczych. Występuje praktycznie przez cały rok i wzbogaca nasz jadłospis także w miesiącach jesienno-zimowych. Należy do rodziny roślin czosnkowatych, a rejonem pochodzenia jest środkowa i zachodnia Azja, gdzie wykorzystywana była już w starożytności. Aktualnie cebulę możemy spotkać na całym świecie, głównie w warunkach uprawnych. Cebula występuje w wielu odmianach, przykładowo może to być cebula biała, żółta (złocista), czerwona, siedmiolatka, szalotka czy malutka cebulka perłowa. Najbardziej ostra jest cebula złocista, ale jeśli poddamy ją obróbce termicznej, smakuje o wiele delikatniej, jest nawet lekko słodkawa. O wiele łagodniejsze w smaku są cebula czerwona i biała, które często stanowią element warzywnych sałatek.
Cebula – właściwości zdrowotne
Cebula jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Wśród występujących w niej składników odżywczych wymienić możemy między innymi: witaminy A, C, B1, B2, B6, E, K i PP, a także składniki mineralne, takie jak: magnez, cynk, siarka, mangan, krzem, potas, wapń, sód, fosfor, żelazo.
Szczególnie cennymi składnikami występującymi w cebuli są związki siarki, które odpowiadają między innymi za jej właściwości bakteriobójcze.
Potrawy z cebulą będą działały przeciwbakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie, charakteryzuje je także działanie oczyszczające, usprawniające procesy trawienia i poprawiające apetyt. Surowej cebuli powinny jednak unikać osoby cierpiące na schorzenia wątroby i trzustki, gdyż może ona nasilać niekomfortowe dolegliwości.
Cebula jest również źródłem kwercetyny, silnego przeciwutleniacza, który nie dość że działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie, to jeszcze dodatkowo ma mocne właściwości antynowotworowe.
Warzywo to działa korzystnie na pracę układu krążenia, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, pomaga w walce z nadciśnieniem oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy. Flawonoidy zawarte w cebuli, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym mogą także przeciwdziałać zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Cebula poprawia działanie systemu odpornościowego, pomaga zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych, ma lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu wpływa pozytywnie na pracę układu moczowego.
Najwięcej wartości odżywczych ma cebula spożywana na surowo, ale u niektórych osób, cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może powodować niestrawność. W takim przypadku bardziej wskazana będzie cebula duszona lub lekko smażona.
Jak kupować i przechowywać cebulę
Wybierając cebulę, postarajmy się sięgać po bulwy o twardej i cienkiej otoczce, najlepiej takie, które nie kiełkują. Należy unikać warzyw z szarym nalotem i tych charakteryzujących się nieprzyjemnym zapachem.
Najlepiej przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, w jednej warstwie, cebulę można również trzymać w przewiewnej siatce lub związaną w warkocze. Słodką cebulę możemy przechowywać w lodówce zawiniętą luźno w papier. Co jakiś czas warto przejrzeć produkty i usunąć zepsute egzemplarze.
Jakie potrawy z cebulą są najbardziej godne polecenia
Aromatyczna cebula wzbogaca przepisy kulinarne, nadając potrawom głębokiego i wyrazistego smaku.
Smażona i duszona cebula smakuje delikatniej niż ostra cebula surowa, a jej dodatek poprawia smak niejednej potrawy. Jeśli chcemy aby szybciej stała się miękka podczas smażenia, warto posypać ją odrobiną soli. Osoby ograniczające ilość tłuszczu i smażonych produktów w diecie mogą udusić cebulę w bulionie, będzie równie smaczna, choć nieco mniej krucha.
Surowa cebula będzie świetnym dodatkiem do surówek i sałatek, twarożków, warzywnych past do chleba, a także do posypania kanapek. Warto jednak wiedzieć, że dodatek octu do sałatki może nieco pogorszyć jej strawność. Jest niezbędnym dodatkiem do wielu przekąsek, takich jak śledzie, tatar, grzyby czy produkty marynowane.
Przepisy z cebulą jako dodatkiem, obejmują potrawy zawierające mięso, ryby, owoce morza, jajka czy nabiał. Mięso może być w formie gulaszu, bigosu z kapustą kiszoną, mięsa pieczonego, duszonego w sosie lub smażonego.
Świetnym pomysłem na cebulę jest także zupa cebulowa, w której często stosuje się cebulę czerwoną, charakteryzującą się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Aromatyczna zupa cebulowa wywodzi się z Francji, ale jest również coraz popularniejsza w naszym kraju.
Bardzo polecanym specyfikiem z dodatkiem cebuli jest także syrop cebulowy, który pomoże w przypadku przeziębienia i złagodzi dokuczliwy katar. Przygotowujemy go z cebuli i miodu albo cukru oraz odstawiamy go na kilka godzin, aż do uzyskania syropu.
Dlaczego płaczemy przy obieraniu i krojeniu cebuli? Zawiera ona aminokwasy siarkowe, które w połączeniu z występującymi w niej enzymami, powodują uwalnianie sulfinu etylu, który ma właściwości lotne i może podrażniać śluzówkę oczu. Są oczywiście metody, które ograniczają łzy przy krojeniu cebuli, przykładowo włożenie jej wcześniej do lodówki lub krojenie pod strumieniem zimnej wody, ale niestety nie działają one u wszystkich.
W medycynie ludowej cebulę stosuje się również zewnętrznie, dla poprawy stanu włosów, paznokci i skóry, okład z cebuli sprawdzi się również w przypadku ugryzienia przez owady.