Dania z cebulą
-
Zupa cebulowa krem
Zupa cebulowa krem to idealna propozycja na zdrowe danie obiadowe. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz …
20 + 50 min łatwy 8 255 kcal -
Wątróbka z cebulką
Wątróbka z cebulką to danie się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. …
5 + 15 min łatwy 4 284 kcal -
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to bardzo dobry pomysł na dodatek do śniadania. Fit pasta jest zdrowa i …
15 + 10 min łatwy 5 340 kcal
Dania z cebulą - przepisy
-
Szpinak nowozelandzki
Szpinak nowozelandzki podany z makaronem i boczkiem to świetny pomysł na smaczny obiad. To szybkie i łatwe w przygotowaniu danie …
15 + 20 min łatwy 4 460 kcal -
Duszone pieczarki
Takie przepyszne, bardzo maślane duszone pieczarki są najlepszym pomysłem na dodatek do obiadu. Lubisz pieczarki i cebulę? Koniecznie sprawdź jak …
5 + 7 min łatwy 4 126 kcal
-
Maczanka z blinami
Maczanka z blinami to świetna propozycja na tradycyjne danie kuchni białoruskiej. Potrawa świetnie sprawdzi się jako przekąska na wieczór lub …
15 + 30 min łatwy 10 629 kcal -
Wołowina po żydowsku
Wołowina po żydowsku to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe z wołowiny. Duszony w całości kawałek mięsa jest kruchy i …
20 + 240 min łatwy 10 404 kcal -
Krążki cebulowe
Krążki cebulowe to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu lub szybkę przekąskę. Krążki cebulowe przygotować można z białej lub …
10 + 20 min łatwy 10 711 kcal
-
Kuskus po arabsku
Kuskus po arabsku to świetny pomysł na błyskawiczny lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia, który da Ci energię do …
10 min łatwy 2 234 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka zawiera …
20 + 70 min łatwy 6 1018 kcal -
Śledzie w śmietanie z cebulą
Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest …
15 min łatwy 6 381 kcal -
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Prosty przepis na smaczną fasolkę po bretońsku z kiełbasą to fajna propozycja na obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą to …
20 min łatwy 6 1054 kcal -
Papardele
Papardele to doskonały pomysł na makaron z sosem, które możesz podać na obiad dla całej rodziny lub na kolację dla …
30 min łatwy 4 533 kcal -
Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie własnym
Pyszny pomysł na bitki z polędwicy wieprzowej w sosie własnym – idealne na obiad. Dobre, rozpływające się w ustach i …
0 min łatwy 4 282 kcal
-
Schab pieczony w plastrach z cebulą
Schab pieczony w plastrach z cebulą to świetna opcja, która sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie …
10 + 60 min łatwy 4 397 kcal -
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszne danie. Żołądki drobiowe są w sosie z …
30 + 90 min łatwy 4 443 kcal -
Strogonow z karkówki
Strogonow z karkówki to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Karkówka wieprzowa jest dość tłustym mięsem, lecz idealnie …
20 + 50 min łatwy 8 475 kcal -
Świeżonka z kociołka
Pyszna świeżonka z kociołka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 8 231 kcal -
Indyk po wietnamsku
Indyk po wietnamsku to pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. …
20 + 20 min łatwy 2 244 kcal -
Jajecznica z cebulą
Jajka kurze to dosyć kontrowersyjny składnik w dietetyce. Raz są polecane w ogromnej ilości, a innym już każą nam je …
10 min łatwy 1 263 kcal
-
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonały pomysł na pożywny obiad mięsny dla całej rodziny. Zupa doskonale smakuje z dodatkiem mięsa …
30 + 40 min łatwy 6 415 kcal -
Karkówka kebabowa
Delikatna, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka kebabowa w marynacie pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na pyszne mięso do …
25 + 60 min łatwy 8 291 kcal -
Grzyby smażone z cebulą
Grzyby smażone z cebulą to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Grzyby wystarczy podać z kaszą i sałatką …
10 + 30 min łatwy 6 196 kcal
-
Frittata z cukinią
Frittata z cukinią to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub na obiad. To proste rozwiązanie zagości w Twojej kuchni na …
10 + 30 min łatwy 2 323 kcal
-
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal
-
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Czebureki
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone …
40 + 30 min łatwy 6 770 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Schab w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań …
20 + 25 min łatwy 6 324 kcal -
Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy to idealne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na strogonowa drobiowego z warzywami jest …
30 + 45 min łatwy 4 262 kcal
-
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal -
Gulasz ze schabu
Gulasz ze schabu to pomysł na wspaniały i pełen smaku posiłek. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W …
30 + 75 min łatwy 4 279 kcal -
Medaliony z indyka
Duszone medaliony z indyka w sosie to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Potrawa ta świetnie komponuje się …
15 + 25 min łatwy 4 317 kcal -
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się …
15 + 60 min łatwy 5 596 kcal -
Pljeskavica
Pljeskavica to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Jest to tradycyjny kotlet z mięsa mielonego, przygotowywane na ruszcie. …
40 + 20 min łatwy 5 420 kcal -
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal
-
Gęsie pipki
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają …
20 + 40 min łatwy 6 485 kcal -
Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przyrządzone w taki sposób jest niezwykle kruche …
20 + 40 min łatwy 4 360 kcal -
Wieprzowina po wietnamsku
To prawdziwy przysmak dla fanów smaków orientalnych. Wieprzowina po wietnamsku w karmelu to pyszny pomysł na świetne danie słodko-kwaśne z …
25 + 60 min łatwy 6 356 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówka w sosie pomidorowym to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w …
20 + 40 min łatwy 6 144 kcal -
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę świetny pomysł np. na niedzielne …
15 + 90 min łatwy 6 393 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal
-
Tarta z kurczakiem i warzywami
Tarta najczęściej kojarzona jest z przepysznym ciastem, który spożywany jest w formie deseru. Można przygotować tartę z różnymi dodatkami np. …
20 + 10 min łatwy 4 583 kcal -
Zupa marokańska
Zupa marokańska to pyszna rozgrzewająca zupa zwana Harira. Zupa na bazie ciecierzycy i pomidorów jest sycąca i świetnie sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 5 613 kcal
-
Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, …
45 + 15 min średni 1 372 kcal -
Żeberka pieczone w kapuście
Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 6 325 kcal -
Schab w sosie węgierskim
Schab w sosie węgierskim to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad. Warto pamiętać o tym przepisie …
20 + 60 min łatwy 4 80 kcal -
Udka w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 75 min łatwy 6 294 kcal -
Karkówka pieczona w sosie
Karkówka pieczona w sosie jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, …
25 + 60 min łatwy 4 424 kcal -
Matiasy po kaszubsku
Matiasy po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na …
30 min łatwy 5 -
Kotlet po góralsku
Kotlet po góralsku to danie, które możesz przygotować nie tylko na niedzielny obiad. Ten pyszny i soczysty kotlet z serem …
30 + 30 min łatwy 4 457 kcal -
Bakłażany po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem …
20 + 30 min łatwy 5 331 kcal
Dania z cebulą - co to jest?
Cebula jest warzywem bardzo popularnym w polskiej kuchni. Nadaje przygotowywanym potrawom charakterystycznego smaku i aromatu, zdecydowanie poprawiając apetyczność przygotowywanych dań. W zależności od rodzaju, może być bardziej ostra lub delikatniejsza, smak i zapach cebuli zmienia się również podczas obróbki termicznej. Jest bardzo zdrowym warzywem o właściwościach bakteriobójczych, przeciwwirusowych, antynowotworowych i przeciwzapalnych, ale ze względu na ostry smak i substancje goryczkowe, jej spożywanie na surowo może nie być wskazane dla osób z chorobami układu pokarmowego.
Potrawy z cebulą. Oto zbiór pomysłów na dania z dodatkiem cebuli
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni, jest również jedną z najdłużej stosowanych roślin o właściwościach leczniczych. Występuje praktycznie przez cały rok i wzbogaca nasz jadłospis także w miesiącach jesienno-zimowych. Należy do rodziny roślin czosnkowatych, a rejonem pochodzenia jest środkowa i zachodnia Azja, gdzie wykorzystywana była już w starożytności. Aktualnie cebulę możemy spotkać na całym świecie, głównie w warunkach uprawnych. Cebula występuje w wielu odmianach, przykładowo może to być cebula biała, żółta (złocista), czerwona, siedmiolatka, szalotka czy malutka cebulka perłowa. Najbardziej ostra jest cebula złocista, ale jeśli poddamy ją obróbce termicznej, smakuje o wiele delikatniej, jest nawet lekko słodkawa. O wiele łagodniejsze w smaku są cebula czerwona i biała, które często stanowią element warzywnych sałatek.
Cebula – właściwości zdrowotne
Cebula jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Wśród występujących w niej składników odżywczych wymienić możemy między innymi: witaminy A, C, B1, B2, B6, E, K i PP, a także składniki mineralne, takie jak: magnez, cynk, siarka, mangan, krzem, potas, wapń, sód, fosfor, żelazo.
Szczególnie cennymi składnikami występującymi w cebuli są związki siarki, które odpowiadają między innymi za jej właściwości bakteriobójcze.
Potrawy z cebulą będą działały przeciwbakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie, charakteryzuje je także działanie oczyszczające, usprawniające procesy trawienia i poprawiające apetyt. Surowej cebuli powinny jednak unikać osoby cierpiące na schorzenia wątroby i trzustki, gdyż może ona nasilać niekomfortowe dolegliwości.
Cebula jest również źródłem kwercetyny, silnego przeciwutleniacza, który nie dość że działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie, to jeszcze dodatkowo ma mocne właściwości antynowotworowe.
Warzywo to działa korzystnie na pracę układu krążenia, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów, pomaga w walce z nadciśnieniem oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy. Flawonoidy zawarte w cebuli, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym mogą także przeciwdziałać zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Cebula poprawia działanie systemu odpornościowego, pomaga zwalczać infekcje górnych dróg oddechowych, ma lekkie działanie moczopędne, dzięki czemu wpływa pozytywnie na pracę układu moczowego.
Najwięcej wartości odżywczych ma cebula spożywana na surowo, ale u niektórych osób, cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może powodować niestrawność. W takim przypadku bardziej wskazana będzie cebula duszona lub lekko smażona.
Jak kupować i przechowywać cebulę
Wybierając cebulę, postarajmy się sięgać po bulwy o twardej i cienkiej otoczce, najlepiej takie, które nie kiełkują. Należy unikać warzyw z szarym nalotem i tych charakteryzujących się nieprzyjemnym zapachem.
Najlepiej przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, w jednej warstwie, cebulę można również trzymać w przewiewnej siatce lub związaną w warkocze. Słodką cebulę możemy przechowywać w lodówce zawiniętą luźno w papier. Co jakiś czas warto przejrzeć produkty i usunąć zepsute egzemplarze.
Jakie potrawy z cebulą są najbardziej godne polecenia
Aromatyczna cebula wzbogaca przepisy kulinarne, nadając potrawom głębokiego i wyrazistego smaku.
Smażona i duszona cebula smakuje delikatniej niż ostra cebula surowa, a jej dodatek poprawia smak niejednej potrawy. Jeśli chcemy aby szybciej stała się miękka podczas smażenia, warto posypać ją odrobiną soli. Osoby ograniczające ilość tłuszczu i smażonych produktów w diecie mogą udusić cebulę w bulionie, będzie równie smaczna, choć nieco mniej krucha.
Surowa cebula będzie świetnym dodatkiem do surówek i sałatek, twarożków, warzywnych past do chleba, a także do posypania kanapek. Warto jednak wiedzieć, że dodatek octu do sałatki może nieco pogorszyć jej strawność. Jest niezbędnym dodatkiem do wielu przekąsek, takich jak śledzie, tatar, grzyby czy produkty marynowane.
Przepisy z cebulą jako dodatkiem, obejmują potrawy zawierające mięso, ryby, owoce morza, jajka czy nabiał. Mięso może być w formie gulaszu, bigosu z kapustą kiszoną, mięsa pieczonego, duszonego w sosie lub smażonego.
Świetnym pomysłem na cebulę jest także zupa cebulowa, w której często stosuje się cebulę czerwoną, charakteryzującą się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Aromatyczna zupa cebulowa wywodzi się z Francji, ale jest również coraz popularniejsza w naszym kraju.
Bardzo polecanym specyfikiem z dodatkiem cebuli jest także syrop cebulowy, który pomoże w przypadku przeziębienia i złagodzi dokuczliwy katar. Przygotowujemy go z cebuli i miodu albo cukru oraz odstawiamy go na kilka godzin, aż do uzyskania syropu.
Dlaczego płaczemy przy obieraniu i krojeniu cebuli? Zawiera ona aminokwasy siarkowe, które w połączeniu z występującymi w niej enzymami, powodują uwalnianie sulfinu etylu, który ma właściwości lotne i może podrażniać śluzówkę oczu. Są oczywiście metody, które ograniczają łzy przy krojeniu cebuli, przykładowo włożenie jej wcześniej do lodówki lub krojenie pod strumieniem zimnej wody, ale niestety nie działają one u wszystkich.
W medycynie ludowej cebulę stosuje się również zewnętrznie, dla poprawy stanu włosów, paznokci i skóry, okład z cebuli sprawdzi się również w przypadku ugryzienia przez owady.