Co zrobić z mięsa mielonego

co zrobić z mięsa mielonego

Dania z mięsa mielonego - dania, którego głównym składnikiem jest mięso mielone. Najczęściej są one przygotowane z mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, drobiowego, a nawet jagnięciny. Podlegają one obróbce termicznej podczas smażenia, zapiekania lub gotowania. Mięso mielone może również stanowić dodatek do zup, sosów oraz makaronów. Ma bardzo duże znaczenie w naszej kuchni polskiej oraz międzynarodowej - szczególnie we włoskiej, bałkańskiej, czy też wschodnioeuropejskiej.

Co zrobić z mięsa mielonego - pomysły na pyszne dania obiadowe

Szukając różnych inspiracji na pyszne potrawy, możemy poszukać ciekawe propozycje mięsne. Tym bardziej jesteśmy zainteresowani takimi potrawami, jeżeli będą one smaczne, a także będziemy mogli je szybko ugotować. Warto zatem dowiedzieć się, co zrobić z mięsa mielonego na obiad. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z mięsem mielonym, które z łatwością wykonasz we własnym zakresie.

Mięso mielone - rodzaje

Najczęściej przepisy na dania z mięsem mielonym dotyczy wieprzowiny. Z mięsa wieprzowego wykorzystuje się przede wszystkim:

  • Karkówkę - charakterystyką tego mięsa wieprzowego jest soczystość spowodowana dużą ilością tłuszczu oraz tkanki łącznej. Oczywiście najczęściej podawana jest jako danie z grilla, jednak możemy również z niej wykonać także smaczne dania z mięsa mielonego.
  • Łopatka - najczęściej wykorzystywana część wieprzowiny na dania z mięsem mielonym. Szukając ciekawego przepisu na wykorzystanie zmielonej łopatki, natrafimy na tradycyjne kotlety mielone lub też wykonanie domowej roboty kiełbas. Warstwy mięsa są przerośnięte sporymi kawałkami tłuszczu, co może niektórym bardzo odpowiadać w walorach smakowych, a innym już nieco mniej.
  • Szynka - część wieprzowiny, która składa się trzech elementów: części tylnej zewnętrznej, drugiej części tylnej zewnętrznej oraz części przedniej. Zwykle jest to kawałek mięsa, z którego przyrządzamy steki, bądź też zapiekamy w całości. Jednak szynka pozwala również przygotować smaczne potrawy z mięsa mielonego.

Chcąc się dowiedzieć co zrobić z mięsa mielonego, bardzo często będziemy natrafiać na smaczne przepisy z wołowiny. Tutaj do takich polecanych części mięsa wołowego, zaliczymy:

  • Łopatkę - jest to kawałek mięsa, który wyróżnia się niejednolitą strukturą. To właśnie z tego dobrego kawałka jesteśmy w stanie ugotować smaczne dania z mięsa mielonego.
  • Szyja - mało popularna porcja wołowiny, jednak właśnie z niej możemy przygotować dania z mięsem mielonym. Porcja wyróżnia się licznymi ścięgnami, a także sporą porcją tłuszczu.
  • Szponder - jest to część mięsa, która znajduje się wraz z żebrami. Jednak z tej porcji możemy przygotować potrawy mielone na obiad.
  • Goleń przednia i tylna - kolejna część mięsa, która nie jest zbyt często spotykana w sklepach mięsnych. Jednak to właśnie z tej porcji możemy spodziewać się dobrego posiłku po uprzednim zmieleniu.

Sposoby mielenia mięsa

Gdy szukamy ciekawych inspiracji, co zrobić z mięsa mielonego na obiad, mogłoby się wydawać, iż kupione porcje mięsa wystarczy zmielić. Oczywiście w wielu przepisach będzie to wystarczający zabieg. Jednak, jeżeli zależy nam na tym, aby dowiedzieć się, jak zrobić najlepsze dania z mięsem mielonym, to warto również wcześniej dowiedzieć się, w jaki sposób zrobić to poprawnie.

Chcąc przygotować najlepsze dania z mięsa mielonego, warto łączyć ze sobą różne porcje. Nie ograniczajmy się tylko do jednego rodzaju mięs. Dobrze jest łączyć ze sobą kawałki chude i tłuste. Ponadto ciekawego efektu możemy spodziewać się po mieleniu razem mięsa wieprzowego oraz wołowego, czy nawet po dodaniu jagnięciny lub drobiu.

Kolejny pomysł na uzyskanie dobrego dania z mięsa mielonego jest umiejętność jego spulchniania. Do ciekawego i jednocześnie najpopularniejszego sposobu zalicza się dodanie bułek, które były uprzednio namoczone w mleku. Najczęściej stosujemy proporcje, które wynoszą 2 bułki na 0,5 kg mięsa mielonego. Inny pomysł na spulchnianie mięsa mielonego, to dodanie zboża, ryży lub płatków owsianych. Oczywiście takie ziarna należy wcześniej ugotować. Żeby jeszcze lepiej podkreślić smak mięsa, należy je ugotować w szklance bulionu.

Tradycyjne przepisy na obiad z mięsa wieprzowego mielonego

Bardzo często najlepsze przepisy na obiad są tak naprawdę najprostsze. W polskiej kuchni królują kotlety mielone. Dlatego jeżeli zastanawiamy się co zrobić z mięsa mielonego, a także by taki pomysł na danie nie było skomplikowane, to zawsze możemy podać kotlety mielone z ziemniakami oraz buraczkami.

W tym celu przygotowujemy ok. 1 kg wybranego mielonego mięsa wieprzowego. Na taką porcję dodajemy 4 bułki, wcześniej namoczone w mleku lub w wodzie. Bardzo drobno kroimy dwie średnie cebule i podsmażamy je na oleju, aż się zeszkli. Całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodajemy 2 jajka, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy, tak aby mieć pewność, iż cała porcja mięsa wieprzowego uzyska jednolitą konsystencję.

Następnie z mięsa musimy przygotować kotlety, formując je w kulki wielkości dłoni lub nieco mniejsze. Następnie nieco spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Aby nam się lepiej “kulało” kotlety, warto maczać dłonie w ciepłej wodzie. Dzięki temu mięso nie będzie się przyklejało do rąk. Jak zrobić kotlety mielone, jeżeli już mamy je uformowane? Kolejnym krokiem jest usmażenie kotletów na złocisty kolor z każdej strony.

Jak zrobić pieczeń rzymską?

Kolejny pomysł na dania z mięsem mielonym, bardzo mocno wpisuje się w naszą tradycyjną kuchnię. Jest to pieczeń rzymska. Dlatego warto dowiedzieć się, jak zrobić taką potrawę na obiad. Wbrew pozorom zrobienie tego ciekawego dania jest bardzo proste. Wcześniej musimy przygotować mięso mielone, które rozkładamy na stolnicy wcześniej wysypanej bułką tartą. Tam formujemy prostokąt o wymiarach pozwalających na swobodne upieczenie w naszym piekarniku.

Na końcu porcji mięsa układamy, które musimy wcześniej ugotować na twardo i przekrojone na pół jajka. Możemy również położyć jajka w całości. Do przygotowania dobrego posiłku w tej wersji, należy jeszcze posypać wierzch jajek posiekaną świeżą pietruszką. Następnie zawijamy całą roladę, obtaczamy w bułce tartej i zapiekamy w piekarniku.

Lasagne z mielonego mięsa wieprzowego

Przeglądając różne przepisy na coś dobrego, co zrobić z mięsa mielonego, koniecznie powinniśmy poszukać inspiracji w kuchni włoskiej. Takim przykładem doskonałej potrawy jest lasagne, która wbrew pozorom miała swoje korzenie już w Starożytnym Rzymie. Jest to pomysł na obiad, który możemy przygotować z gotowych płatów makaronów przeznaczonych właśnie do tego dania, mięsa mielonego oraz sosu beszamelowego.

Sos beszamelowy należy gotować na bazie ok. 2 płaskich łyżek masła. Po jego roztopieniu dodajemy taką samą ilość mąki, a następnie niespełna pół szklanki mleka. Wszystko dokładnie gotujemy, a następnie doprowadzamy do zagotowania. Najlepsze przepisy wymagają od nas pewnego zaangażowania, dlatego koniecznie pozbywamy się w sosie wszystkich grudek. Następnie dolewamy kolejne pół szklanki mleka i czekamy, aż sos zgęstnieje.

W tym czasie możemy również przygotować mięso mielone, które podsmażamy z przecierem pomidorowym lub pokrojonymi w kostkę pomidorami bez skórki. Jak zrobić lasagne mając już wszystkie składniki? Na dno naczynia żaroodpornego układamy paski gotowego makaronu. Następnie układamy warstwę mięsa, na którą wylewamy sos beszamelowy. Wszystkie czynności wykonujemy, aż nam się skończą wszystkie składniki. Całość posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem i zapiekamy w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 1-1,5 h.

Co zrobić z mięsa mielonego - pozostałe inspiracje

Z mięsa mielonego możemy ugotować coś naprawdę dobrego i ciekawego jednocześnie nie wykorzystując zbyt wielu wymyślnych składników. Do takich przepisów, które możemy ugotować samodzielnie w domu, zaliczają się m.in.:

  • Kofty - są to smaczne kawałki mięsa mielonego najczęściej nadziewane na patyku. Jest to wyjątkowy specjał wywodzący się z krajów bałkańskich. Jak zrobić kofty? Przede wszystkim mięso mielone z przyprawami formujemy w podłużne kawałki, które następnie nabijamy na patyczki od szaszłyków i grillujemy. W domowych warunkach kofty możemy przyrządzić także w piekarniku.
  • Wieprzowina po chińsku - pomysł na coś ciekawego z mięsa mielonego możemy zasięgnąć również z kuchni azjatyckiej. Wieprzowinę po chińsku przygotujemy na bazie marchewki, zielonej cebulki, imbiru, sosu sojowego, a także słodkiego chili. Oczywiście najlepsze takie danie będzie, jeżeli będziemy je podawać z ryżem lub makaronem sojowym. Możemy takie danie przygotować w wersji na słodko lub też bardziej pikantnej.

Co zrobić z mięsa mielonego na obiad. Zobacz, jaki pomysł na dania z mięsem mielonym pozwolą na uzyskanie ciekawego smaku, a także, w jaki sposób je przygotować.

Co zrobić z mięsa mielonego - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto