Danie z mięsa mielonego - polecane przepisy
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym jest daniem, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Papryka wypełniona po brzegi pysznym mięsnym farszem …
20 + 30 min łatwy 2 371 kcal -
Papryka nadziewana
Papryka nadziewana to naprawdę wspaniała opcja na posiłek. Jest niezwykle piękna, ciekawa, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. To …
40 + 20 min łatwy 4 556 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 45 min łatwy 8 291 kcal -
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal -
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii …
20 + 40 min łatwy 6 509 kcal
Danie z mięsa mielonego - pozostałe przepisy
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z pieczarkami i serem. Dobre zapiekanki z mięsem …
10 + 30 min łatwy 5 699 kcal -
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Ciasto francuskie z mięsem mielonym to świetna opcja na szybkie, ale pyszne przekąski. To przepyszna opcja, która na pewno przypadnie …
25 + 40 min łatwy 10 305 kcal -
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany …
25 + 20 min średni 10 478 kcal -
Lasagne z mięsem mielonym
Pyszna lasagne z mięsem mielonym to aromatyczne danie, które przygotujesz w piekarniku. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować smaczne danie …
40 + 50 min średni 6 679 kcal -
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Pyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który …
60 + 30 min łatwy 8 257 kcal -
Lasagne z cukinii
Lasagne z mięsem mielonym, pomidorami i dużą ilością sera to zapewne wszystkim dobrze znane danie kuchni włoskiej. Świetnie sprawdza się …
30 + 25 min średni 3 440 kcal
-
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w …
30 + 40 min łatwy 8 294 kcal -
Quesadilla z mięsem mielonym
Jadłaś kiedykolwiek quesadillę? Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Są to dwa placki tortilli, pomiędzy którymi znajduje się nadzienie. Przepis …
25 min średni 2 1026 kcal -
Pieczeń rzymska z pieczarkami
Pyszna pieczeń rzymska z pieczarkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 60 min łatwy 8 227 kcal -
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Pyszne pulpety z indyka w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 15 min łatwy 6
-
Udka faszerowane mięsem mielonym
Pyszne udka faszerowane mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 60 min łatwy 6 289 kcal -
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego …
20 + 40 min łatwy 4 -
Cepeliny litewskie
Tradycyjne cepeliny litewskie to dobry pomysł na domowy posiłek. Jest on czasochłonny w przygotowaniu, ale ich smak całkowicie Wam to …
60 + 40 min łatwy 10 246 kcal -
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki z dodatkiem mięsa są …
20 + 20 min łatwy 5 922 kcal -
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Placek po meksykańsku
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 40 min łatwy 10 273 kcal
-
Papa rellena
Papa rellena to tradycyjne danie pochodzące z Peru. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków, które faszeruje się mięsem mielonym …
30 + 40 min średni 10 1009 kcal -
Sarmi
Sarmi to doskonały pomysł na pyszną przystawkę lub danie obiadowe. Typowe bułgarskie mini gołąbki są odpowiednikiem naszych gołąbków z ryżem …
20 + 90 min łatwy 10 324 kcal -
Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym
Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte …
30 + 30 min łatwy 6 593 kcal -
Mięso mielone w słoikach
Mięso mielone w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszne smarowidło do kanapek przygotowywane w domu. Mięso z galaretką jest …
20 + 120 min łatwy 5 1129 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny, który jest sycący, smakowity i odżywczy. Danie …
60 + 30 min łatwy 6 289 kcal -
Pielmieni
Pielmieni to wspaniały pomysł na tradycyjne rosyjskie pierożki. Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym można wykorzystać jako danie obiadowe …
20 + 20 min łatwy 10 618 kcal -
Pyzy z mięsem
Pyszne pyzy z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 15 min łatwy 15 184 kcal -
Danie z mięsa mielonego
Danie z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso mielone kojarzy nam się najczęściej …
20 + 70 min łatwy 10 515 kcal -
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym …
20 + 40 min łatwy 8 1022 kcal -
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na bardzo smaczny obiad. Przygotowanie tego posiłku zajmuje nieco czasu, ale warto wypróbować ten …
60 + 30 min łatwy 6 364 kcal
-
Mielony z piekarnika
Mielony z piekarnika to naprawdę dobry i szybki patent na zdrowszą wersję tradycyjnych kotletów. Są równie smaczne, a dostarczają mniej …
15 + 30 min łatwy 4 219 kcal -
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal -
Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na szybkie danie z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kotlety pieczone przygotować można …
20 + 30 min łatwy 10 337 kcal -
Rigatoni
Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją …
20 + 40 min łatwy 10
Często zadawane pytania
Danie z mięsa mielonego - pyszne pomysły na potrawy na bazie mięsa mielonego
Kto nie lubi kotletów mielonych? Kiedyś było to flagowe danie kuchni polskiej, obecnie nieco odchodzi w niepamięć. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że pozwala na tworzenie wielu szybkich i prostych dań. Nic prostszego jak zrobić sos do makaronu z mięsem mielonym, lub pyszną zapiekankę. Mięso mielone stanowi idealny składnik farszu do nadziewania różnych dań. Doradzamy jak wykorzystać mięso mielone w kuchni i przedstawiamy kilka najciekawszych przepisów z użyciem mięsa mielonego.
Jak wykorzystujemy mięso mielone w kuchni
Jak pozyskiwane jest mięso mielone
Mięso mielone jest bardzo praktycznym surowcem w kuchni, gdyż można z niego formować kotlety, nadaje się do nadziewania jako farsz, jak również do zawijania, na przykład w ciasto francuskie lub drożdżowe. Uważane jest za żywność przetworzoną, jednak nie jest poddawane żadnej obróbce, tylko zmielone i pakowane. Należy pamiętać, że mielenie sprawia, że staje się ono bardziej podatne na psucie się. Dlatego też, trzeba je przechowywać w lodówce i szybko zużyć nie przekraczając daty przydatności na opakowaniu.
W warunkach domowych mięso mieli się przy pomocy ręcznej lub elektrycznej maszynki do mięsa. Jest to dobrym rozwiązaniem, gdyż z mięso mielone łatwo jest podrobić. Klient nie może sprawdzić z czego składa się oferowane w sklepie mięso mielone. Dlatego też wiele sklepów oferuje mielenie na oczach klienta. Ogromne kontrowersje budzi tzw. MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie. Jest to mięso pozyskiwane z resztek kości. MOM zawiera dużo tłuszczu, ponadto łatwo ulega utlenianiu i łatwo się psuje. Dlatego też wymaga stosowania przeciwutleniaczy i konserwantów. O ile MOM pozyskuje się z resztek i odpadów produkcyjnych, to zwykłe mięso mielone stanowi pełnowartościowe mięso poddane zmieleniu. Żeby mieć pewność co do jakości mięsa, warto zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa i mielić samodzielnie.
Praktycznie każdy rodzaj mięsa może być zmielony. Lecz najpopularniejsze jest mięso drobiowe, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. W niektórych krajach popularne jest także surimi, czyli zmielone mięso ryby.
Mięso mielone w kuchniach świata
Mięso mielone wykorzystywane jest w prawie wszystkich kuchniach świata jako sposób na proste i szybkie dania. Dziś najsłynniejsze danie z mięsa mielonego to kottbullar, czyli słynne, szwedzki klopsiki. Podawane są tradycyjnie w restauracjach Ikea z sosem i konfiturą z borówki. Kottbullar tradycyjnie robi się z mięsa wołowego i smaży lub piecze w piekarniku.
Kolejnym, słynnym daniem z mięsa mielonego jest hamburger, który wszedł do kanonu fast food. Jest to potrawa kuchni amerykańskiej, sporządzona z mięsa wołowego. Bułka z hamburgerem stała się popularnym daniem fast food na całym świecie.
Do dań z mięsem mielonym można również zaliczyć takie dania jak:
- włoska lasagna,
- grecka musaka,
- meksykańskie burrito, chili con carne,
- angielski cottage pie i shepherd's pie.
Małe kotleciki z mięsa mielonego, najczęściej różnych zwierząt, stanowią popularne danie w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Cevapcici, czy też kepabcze, stanowią popularne danie kuchni ulicznej oraz domowej w różnych krajach bałkańskich. Robi się je i podaje w różny sposób. Niektóre wersje słynnego, tureckiego kebabu robi się z mięsa mielonego. Są to adana kebab, urfa kebab, czy manisa kebab. Natomiast beyti kebab to pieczone mięso mielone zawinięte w chlebek lawasz. W Polsce popularnym daniem tureckim z mięsa mielonego jest szisz kebab, czyli kotleciki z mięsa mielonego nabite na patyczek do szaszłyku. Bardzo podobnym daniem z mięsa mielonego jest kofta czy kefta, popularna w Turcji i krajach północnej Afryki.
W kuchni chińskiej, a właściwie syczuańskiej, klasycznym daniem z mięsem mielonym jest makaron dan dan. Potrawa ta zawdzięcza swój smak sporządzaniu specjalnego sosu, który stanowi podstawę. Do sosu dodaje się makaron, a na wierzchu układa mięso mielone.
Jakie jest najbardziej pyszne danie z mięsa mielonego w kuchni polskiej
Klasyczna, polska potrawa z mięsa mielonego to kotlety mielone. Robione z mięsa wieprzowego, były szczególnie popularne w czasach PRL. Obecnie moda na klasyczny, polski obiad nieco zanika, dlatego i mielone odchodzą w zapomnienie.
Żadne święta nie mogą obyć się bez domowego pasztetu. Jeszcze w XX wieku gospodynie domowe robiły pasztet samodzielnie z mieszanki mięs, wątróbki, bułki tartej i przypraw. Obecnie moda na klasyczne potrawy powraca i coraz częściej robimy domowe pasztety, ale nie tylko z mięsa, lecz także z kasz i warzyw.
Klasycznym daniem z mięsa siekanego lub mielonego był tatar, czyli befsztyk tatarski. Robi się go z siekanego, surowego mięsa wołowego i podaje z żółtkiem i przyprawami. Obecnie ta pyszna potrawa odeszła prawie całkowicie w niepamięć, z uwagi na obawę przed spożywaniem surowego mięsa.
Klasyczne dania kuchni polskiej z mięsa mielonego:
- kotlety mielone na obiad,
- gołąbki,
- pulpety,
- tatar,
- pasztet,
- pyzy i kartacze z mięsem,
- pierogi, naleśniki i krokiety z nadzieniem mięsnym.
Proste i szybkie przepisy na danie z mięsa mielonego
Pyszne przepisy na mięso mielone na obiad
Klasyczna potrawa kuchni polskiej to kotlety mielone. Wbrew pozorom nie jest to potrawa trudna do zrobienia. Pyszne kotlety mielone uzyskujemy przez dodanie do mięsa namoczonej, czerstwej bułki, jajka, startej cebuli i przypraw. Tajemnica pysznych kotletów mielonych tkwi w długim wyrabianiu ich rękami. Wyrobione ciasto formujemy w kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Smaczne kotlety powstają również przez dodanie do kotletów farszu, na przykład z podsmażonych pieczarek lub sera.
W kuchni polskiej mięso mielone stosuje się jako farsz do pierogów, krokietów, pyz, kartaczy, czy też gołąbków. Lecz nie są to dania szybkie do zrobienia. Jeśli chcemy wykorzystać przepis na dania na szybko, można stworzyć zapiekankę z mięsa mielonego. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć na patelni mięso mielone z cebulką, a następnie połączyć całość, dodać przyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę możemy również urozmaicić różnymi warzywami, czy tartym serem. Na wierzchu polewamy zapiekankę sosem śmietanowym i zapiekamy.
Najłatwiejszym sposobem na wykorzystanie mięsa mielonego na szybki obiad jest makaron z sosem. Mielone mięso wystarczy podsmażyć z cebulą, następnie zalać bulionem i zagotować. Dodając różne warzywa zrobimy ciekawe warianty tego dania. Sos zabielamy śmietaną. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą, posypane przyprawami lub tartym serem.
Przepisy na proste i szybkie przekąski z mięsa mielonego
Mięso mielone pozwala na tworzenie ciekawych i łatwych do zrobienia przekąsek. Jest łatwe do obróbki i nie wymaga długiego gotowania. Wystarczy podsmażyć mięso mielone na patelni, dodać cebulkę i różne, warzywne dodatki oraz przyprawy, aby stworzyć pyszny farsz.
Co zrobić z farszu z mięsa mielonego? Najprostszy sposób na pyszne przekąski na co dzień i na imprezę to zawinięcie je w ciasto francuskie i zapieczenie. W ten sposób otrzymamy pyszne paszteciki. Klasyczne, polskie paszteciki robimy z ciasta drożdżowego, które napełniamy farszem, zwijamy w roladkę, kroimy i zapiekamy. Natomiast gotowe ciasto francuskie jest dużo łatwiejsze do zastosowania i pozwala na tworzenie pasztecików w różnych, fantazyjnych kształtach.
Łatwe zastosowanie farszu z mięsa mielonego stanowią wszelkiego rodzaju warzywa nadziewane. Nadziewamy paprykę, kabaczki, pomidory i inne. Farsz można także zawinąć w tortillę, lub dodać fasolę czerwoną i kukurydzę i zrobić burrito w stylu meksykańskim.