Danie z mięsa mielonego

danie z mięsa mielonego

Mięso mielone pełni ważną rolę w kuchniach świata, gdyż pozwala na łatwe i szybkie robienie farszy, sosów, czy formowanie kotletów. Powstaje ze zmielenia kawałków mięsa. Możemy to zrobić w domu, przy użyciu maszynki do mięsa, poprosić o zmielenie w sklepie, lub kupić gotowe mięso mielone. Do klasycznych potraw kuchni polskiej z mięsa mielonego należą: kotlety mielone, gołąbki, pierogi lub krokiety z mięsem, pyzy lub kartacze z mięsem. Natomiast w kuchni światowej słynne są takie dania jak klopsiki szwedzkie, musaka, kofta, lasagna, hamburger czy też burrito. Mięso mielone pozwala na szybkie dania obiadowe jak kotleciki czy klopsiki, sosy do makaronu czy zapiekanki.

Danie z mięsa mielonego - polecane przepisy

Danie z mięsa mielonego - pozostałe przepisy

Danie z mięsa mielonego - pyszne pomysły na potrawy na bazie mięsa mielonego

Kto nie lubi kotletów mielonych? Kiedyś było to flagowe danie kuchni polskiej, obecnie nieco odchodzi w niepamięć. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że pozwala na tworzenie wielu szybkich i prostych dań. Nic prostszego jak zrobić sos do makaronu z mięsem mielonym, lub pyszną zapiekankę. Mięso mielone stanowi idealny składnik farszu do nadziewania różnych dań. Doradzamy jak wykorzystać mięso mielone w kuchni i przedstawiamy kilka najciekawszych przepisów z użyciem mięsa mielonego.

Jak wykorzystujemy mięso mielone w kuchni

Jak pozyskiwane jest mięso mielone

Mięso mielone jest bardzo praktycznym surowcem w kuchni, gdyż można z niego formować kotlety, nadaje się do nadziewania jako farsz, jak również do zawijania, na przykład w ciasto francuskie lub drożdżowe. Uważane jest za żywność przetworzoną, jednak nie jest poddawane żadnej obróbce, tylko zmielone i pakowane. Należy pamiętać, że mielenie sprawia, że staje się ono bardziej podatne na psucie się. Dlatego też, trzeba je przechowywać w lodówce i szybko zużyć nie przekraczając daty przydatności na opakowaniu.

W warunkach domowych mięso mieli się przy pomocy ręcznej lub elektrycznej maszynki do mięsa. Jest to dobrym rozwiązaniem, gdyż z mięso mielone łatwo jest podrobić. Klient nie może sprawdzić z czego składa się oferowane w sklepie mięso mielone. Dlatego też wiele sklepów oferuje mielenie na oczach klienta. Ogromne kontrowersje budzi tzw. MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie. Jest to mięso pozyskiwane z resztek kości. MOM zawiera dużo tłuszczu, ponadto łatwo ulega utlenianiu i łatwo się psuje. Dlatego też wymaga stosowania przeciwutleniaczy i konserwantów. O ile MOM pozyskuje się z resztek i odpadów produkcyjnych, to zwykłe mięso mielone stanowi pełnowartościowe mięso poddane zmieleniu. Żeby mieć pewność co do jakości mięsa, warto zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa i mielić samodzielnie.

Praktycznie każdy rodzaj mięsa może być zmielony. Lecz najpopularniejsze jest mięso drobiowe, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. W niektórych krajach popularne jest także surimi, czyli zmielone mięso ryby.

Mięso mielone w kuchniach świata

Mięso mielone wykorzystywane jest w prawie wszystkich kuchniach świata jako sposób na proste i szybkie dania. Dziś najsłynniejsze danie z mięsa mielonego to kottbullar, czyli słynne, szwedzki klopsiki. Podawane są tradycyjnie w restauracjach Ikea z sosem i konfiturą z borówki. Kottbullar tradycyjnie robi się z mięsa wołowego i smaży lub piecze w piekarniku.

Kolejnym, słynnym daniem z mięsa mielonego jest hamburger, który wszedł do kanonu fast food. Jest to potrawa kuchni amerykańskiej, sporządzona z mięsa wołowego. Bułka z hamburgerem stała się popularnym daniem fast food na całym świecie.

Do dań z mięsem mielonym można również zaliczyć takie dania jak:

  • włoska lasagna,
  • grecka musaka,
  • meksykańskie burrito, chili con carne,
  • angielski cottage pie i shepherd's pie.

Małe kotleciki z mięsa mielonego, najczęściej różnych zwierząt, stanowią popularne danie w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Cevapcici, czy też kepabcze, stanowią popularne danie kuchni ulicznej oraz domowej w różnych krajach bałkańskich. Robi się je i podaje w różny sposób. Niektóre wersje słynnego, tureckiego kebabu robi się z mięsa mielonego. Są to adana kebab, urfa kebab, czy manisa kebab. Natomiast beyti kebab to pieczone mięso mielone zawinięte w chlebek lawasz. W Polsce popularnym daniem tureckim z mięsa mielonego jest szisz kebab, czyli kotleciki z mięsa mielonego nabite na patyczek do szaszłyku. Bardzo podobnym daniem z mięsa mielonego jest kofta czy kefta, popularna w Turcji i krajach północnej Afryki.

W kuchni chińskiej, a właściwie syczuańskiej, klasycznym daniem z mięsem mielonym jest makaron dan dan. Potrawa ta zawdzięcza swój smak sporządzaniu specjalnego sosu, który stanowi podstawę. Do sosu dodaje się makaron, a na wierzchu układa mięso mielone.

Jakie jest najbardziej pyszne danie z mięsa mielonego w kuchni polskiej

Klasyczna, polska potrawa z mięsa mielonego to kotlety mielone. Robione z mięsa wieprzowego, były szczególnie popularne w czasach PRL. Obecnie moda na klasyczny, polski obiad nieco zanika, dlatego i mielone odchodzą w zapomnienie.

Żadne święta nie mogą obyć się bez domowego pasztetu. Jeszcze w XX wieku gospodynie domowe robiły pasztet samodzielnie z mieszanki mięs, wątróbki, bułki tartej i przypraw. Obecnie moda na klasyczne potrawy powraca i coraz częściej robimy domowe pasztety, ale nie tylko z mięsa, lecz także z kasz i warzyw.

Klasycznym daniem z mięsa siekanego lub mielonego był tatar, czyli befsztyk tatarski. Robi się go z siekanego, surowego mięsa wołowego i podaje z żółtkiem i przyprawami. Obecnie ta pyszna potrawa odeszła prawie całkowicie w niepamięć, z uwagi na obawę przed spożywaniem surowego mięsa.

Klasyczne dania kuchni polskiej z mięsa mielonego:

  • kotlety mielone na obiad,
  • gołąbki,
  • pulpety,
  • tatar,
  • pasztet,
  • pyzy i kartacze z mięsem,
  • pierogi, naleśniki i krokiety z nadzieniem mięsnym.

Proste i szybkie przepisy na danie z mięsa mielonego

Pyszne przepisy na mięso mielone na obiad

Klasyczna potrawa kuchni polskiej to kotlety mielone. Wbrew pozorom nie jest to potrawa trudna do zrobienia. Pyszne kotlety mielone uzyskujemy przez dodanie do mięsa namoczonej, czerstwej bułki, jajka, startej cebuli i przypraw. Tajemnica pysznych kotletów mielonych tkwi w długim wyrabianiu ich rękami. Wyrobione ciasto formujemy w kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Smaczne kotlety powstają również przez dodanie do kotletów farszu, na przykład z podsmażonych pieczarek lub sera.

W kuchni polskiej mięso mielone stosuje się jako farsz do pierogów, krokietów, pyz, kartaczy, czy też gołąbków. Lecz nie są to dania szybkie do zrobienia. Jeśli chcemy wykorzystać przepis na dania na szybko, można stworzyć zapiekankę z mięsa mielonego. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć na patelni mięso mielone z cebulką, a następnie połączyć całość, dodać przyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę możemy również urozmaicić różnymi warzywami, czy tartym serem. Na wierzchu polewamy zapiekankę sosem śmietanowym i zapiekamy.

Najłatwiejszym sposobem na wykorzystanie mięsa mielonego na szybki obiad jest makaron z sosem. Mielone mięso wystarczy podsmażyć z cebulą, następnie zalać bulionem i zagotować. Dodając różne warzywa zrobimy ciekawe warianty tego dania. Sos zabielamy śmietaną. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą, posypane przyprawami lub tartym serem.

Przepisy na proste i szybkie przekąski z mięsa mielonego

Mięso mielone pozwala na tworzenie ciekawych i łatwych do zrobienia przekąsek. Jest łatwe do obróbki i nie wymaga długiego gotowania. Wystarczy podsmażyć mięso mielone na patelni, dodać cebulkę i różne, warzywne dodatki oraz przyprawy, aby stworzyć pyszny farsz.

Co zrobić z farszu z mięsa mielonego? Najprostszy sposób na pyszne przekąski na co dzień i na imprezę to zawinięcie je w ciasto francuskie i zapieczenie. W ten sposób otrzymamy pyszne paszteciki. Klasyczne, polskie paszteciki robimy z ciasta drożdżowego, które napełniamy farszem, zwijamy w roladkę, kroimy i zapiekamy. Natomiast gotowe ciasto francuskie jest dużo łatwiejsze do zastosowania i pozwala na tworzenie pasztecików w różnych, fantazyjnych kształtach.

Łatwe zastosowanie farszu z mięsa mielonego stanowią wszelkiego rodzaju warzywa nadziewane. Nadziewamy paprykę, kabaczki, pomidory i inne. Farsz można także zawinąć w tortillę, lub dodać fasolę czerwoną i kukurydzę i zrobić burrito w stylu meksykańskim.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto