Danie z mięsa mielonego - polecane przepisy
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny, który jest sycący, smakowity i odżywczy. Danie …
60 + 30 min łatwy 6 289 kcal -
Pielmieni
Pielmieni to wspaniały pomysł na tradycyjne rosyjskie pierożki. Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym można wykorzystać jako danie obiadowe …
20 + 20 min łatwy 10 618 kcal -
Pyzy z mięsem
Pyszne pyzy z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 15 min łatwy 15 184 kcal -
Danie z mięsa mielonego
Danie z mięsa mielonego to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso mielone kojarzy nam się najczęściej …
20 + 70 min łatwy 10 515 kcal -
Mielony z piekarnika
Mielony z piekarnika to naprawdę dobry i szybki patent na zdrowszą wersję tradycyjnych kotletów. Są równie smaczne, a dostarczają mniej …
15 + 30 min łatwy 4 219 kcal
Danie z mięsa mielonego - pozostałe przepisy
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na bardzo smaczny obiad. Przygotowanie tego posiłku zajmuje nieco czasu, ale warto wypróbować ten …
60 + 30 min łatwy 6 364 kcal -
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal -
Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na szybkie danie z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kotlety pieczone przygotować można …
20 + 30 min łatwy 10 337 kcal -
Rigatoni
Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją …
20 + 40 min łatwy 10 -
Cevapcici
Pyszne, soczyste, aromatyczne i wyjątkowe, takie jest cevapcici według naszego przepisu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się również jako …
720 + 30 min łatwy 10 -
Karminadle
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
15 + 30 min łatwy 8 410 kcal
-
Rolady z mięsem mielonym
Rolady z mięsem mielonym to dobry pomysł na domową, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad z piekarnika, …
30 + 60 min łatwy 6 284 kcal -
Roladki z mięsem mielonym
Roladki z mięsem mielonym to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Roladki są bardzo soczyste i nie wymagają długiego …
20 + 40 min łatwy 5 609 kcal -
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle sycąca, a przy …
15 + 45 min łatwy 8 170 kcal -
Mielone z pieczarkami
Dobre mielone z pieczarkami i z cebulą w środku to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Przepis ten …
30 min łatwy 4 318 kcal
-
Mielone z piekarnika
Mielone z piekarnika to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów. Pieczone klopsy są dużo lżejsze, a smakują równie dobrze. …
20 + 20 min łatwy 4 333 kcal -
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa pieczona pod folią wychodzi soczysta i krucha. Bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Dzięki temu uzyskujesz domową …
20 + 90 min łatwy 10 387 kcal -
Mięso na burgery
Mięso na burgery to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Domowe burgery są dobre do podania podczas spotkań z rodziną …
20 + 10 min łatwy 5 500 kcal -
Placek po cygańsku
Placek po cygańsku to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Placki ziemniaczane z gulaszem można podać …
20 + 60 min łatwy 10 -
Pierożki gruzińskie
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
30 + 15 min łatwy 9 -
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla …
45 min średni 3 589 kcal
-
Gruzińskie pierogi
Gruzińskie pierogi, czyli tradycyjne danie kuchni gruzińskiej to idealny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Koniecznie poznaj mój …
30 + 10 min łatwy 30 126 kcal -
Kotlety mielone
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale …
30 min średni 6 241 kcal -
Pierogi z mięsem mielonym
Bardzo często na naszym stole znajdują się pierogi ruskie, ale równie dobre są pierogi ze szpinakiem, z owocami (np. truskawkami, …
100 + 15 min średni 4 872 kcal -
Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka są bardzo pyszne, nic więc dziwnego, że często podawane są na obiad (zwłaszcza dla dzieci). Przede …
40 min łatwy 8 413 kcal
-
Kartacze z mięsem
Tradycyjne kartacze z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom …
40 + 7 min łatwy 15 107 kcal -
Pide
Pide to tradycyjne danie pochodzące z Turcji. Kształtem przypomina nieco gruzińskie chaczapuri. Pide to doskonały pomysł na obiad dla całej …
20 + 40 min łatwy 5 -
Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego w delikatnym sosie …
20 + 40 min łatwy 4 217 kcal -
Naleśniki z mięsa mielonego
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to …
15 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego to dobra propozycja na obiad w wersji na ciepło lub dodatek do pieczywa na święta w …
15 + 50 min średni 10 403 kcal -
Tortilla z mięsem mielonym
Tortilla z mięsem mielonym to doskonała propozycja na dobry obiad z dodatkiem mięsnym. Wrapy z mięsem mielonym to świetne urozmaicenie …
25 + 15 min łatwy 4 766 kcal
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym jest daniem, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Papryka wypełniona po brzegi pysznym mięsnym farszem …
20 + 30 min łatwy 2 371 kcal -
Zupa z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym inaczej nazywana zupą meksykańską, ze względu na duże podobieństwo do potrawy niezwykle charakterystycznej właśnie dla tej …
15 + 52 min łatwy 8 274 kcal -
Oszukane gołąbki
Oszukane gołąbki to świetny pomysł na szybkie danie na bazie ryżu. Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym są bardzo dobrym …
20 + 90 min łatwy 10 625 kcal -
Casserole
Casserole to przepyszna zapiekanka, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Ma wspaniały smak i bardzo ciekawą fakturę. Zawiera sporo warzyw, …
10 + 30 min łatwy 4
Danie z mięsa mielonego - pyszne pomysły na potrawy na bazie mięsa mielonego
Kto nie lubi kotletów mielonych? Kiedyś było to flagowe danie kuchni polskiej, obecnie nieco odchodzi w niepamięć. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że pozwala na tworzenie wielu szybkich i prostych dań. Nic prostszego jak zrobić sos do makaronu z mięsem mielonym, lub pyszną zapiekankę. Mięso mielone stanowi idealny składnik farszu do nadziewania różnych dań. Doradzamy jak wykorzystać mięso mielone w kuchni i przedstawiamy kilka najciekawszych przepisów z użyciem mięsa mielonego.
Jak wykorzystujemy mięso mielone w kuchni
Jak pozyskiwane jest mięso mielone
Mięso mielone jest bardzo praktycznym surowcem w kuchni, gdyż można z niego formować kotlety, nadaje się do nadziewania jako farsz, jak również do zawijania, na przykład w ciasto francuskie lub drożdżowe. Uważane jest za żywność przetworzoną, jednak nie jest poddawane żadnej obróbce, tylko zmielone i pakowane. Należy pamiętać, że mielenie sprawia, że staje się ono bardziej podatne na psucie się. Dlatego też, trzeba je przechowywać w lodówce i szybko zużyć nie przekraczając daty przydatności na opakowaniu.
W warunkach domowych mięso mieli się przy pomocy ręcznej lub elektrycznej maszynki do mięsa. Jest to dobrym rozwiązaniem, gdyż z mięso mielone łatwo jest podrobić. Klient nie może sprawdzić z czego składa się oferowane w sklepie mięso mielone. Dlatego też wiele sklepów oferuje mielenie na oczach klienta. Ogromne kontrowersje budzi tzw. MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie. Jest to mięso pozyskiwane z resztek kości. MOM zawiera dużo tłuszczu, ponadto łatwo ulega utlenianiu i łatwo się psuje. Dlatego też wymaga stosowania przeciwutleniaczy i konserwantów. O ile MOM pozyskuje się z resztek i odpadów produkcyjnych, to zwykłe mięso mielone stanowi pełnowartościowe mięso poddane zmieleniu. Żeby mieć pewność co do jakości mięsa, warto zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa i mielić samodzielnie.
Praktycznie każdy rodzaj mięsa może być zmielony. Lecz najpopularniejsze jest mięso drobiowe, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. W niektórych krajach popularne jest także surimi, czyli zmielone mięso ryby.
Mięso mielone w kuchniach świata
Mięso mielone wykorzystywane jest w prawie wszystkich kuchniach świata jako sposób na proste i szybkie dania. Dziś najsłynniejsze danie z mięsa mielonego to kottbullar, czyli słynne, szwedzki klopsiki. Podawane są tradycyjnie w restauracjach Ikea z sosem i konfiturą z borówki. Kottbullar tradycyjnie robi się z mięsa wołowego i smaży lub piecze w piekarniku.
Kolejnym, słynnym daniem z mięsa mielonego jest hamburger, który wszedł do kanonu fast food. Jest to potrawa kuchni amerykańskiej, sporządzona z mięsa wołowego. Bułka z hamburgerem stała się popularnym daniem fast food na całym świecie.
Do dań z mięsem mielonym można również zaliczyć takie dania jak:
- włoska lasagna,
- grecka musaka,
- meksykańskie burrito, chili con carne,
- angielski cottage pie i shepherd's pie.
Małe kotleciki z mięsa mielonego, najczęściej różnych zwierząt, stanowią popularne danie w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Cevapcici, czy też kepabcze, stanowią popularne danie kuchni ulicznej oraz domowej w różnych krajach bałkańskich. Robi się je i podaje w różny sposób. Niektóre wersje słynnego, tureckiego kebabu robi się z mięsa mielonego. Są to adana kebab, urfa kebab, czy manisa kebab. Natomiast beyti kebab to pieczone mięso mielone zawinięte w chlebek lawasz. W Polsce popularnym daniem tureckim z mięsa mielonego jest szisz kebab, czyli kotleciki z mięsa mielonego nabite na patyczek do szaszłyku. Bardzo podobnym daniem z mięsa mielonego jest kofta czy kefta, popularna w Turcji i krajach północnej Afryki.
W kuchni chińskiej, a właściwie syczuańskiej, klasycznym daniem z mięsem mielonym jest makaron dan dan. Potrawa ta zawdzięcza swój smak sporządzaniu specjalnego sosu, który stanowi podstawę. Do sosu dodaje się makaron, a na wierzchu układa mięso mielone.
Jakie jest najbardziej pyszne danie z mięsa mielonego w kuchni polskiej
Klasyczna, polska potrawa z mięsa mielonego to kotlety mielone. Robione z mięsa wieprzowego, były szczególnie popularne w czasach PRL. Obecnie moda na klasyczny, polski obiad nieco zanika, dlatego i mielone odchodzą w zapomnienie.
Żadne święta nie mogą obyć się bez domowego pasztetu. Jeszcze w XX wieku gospodynie domowe robiły pasztet samodzielnie z mieszanki mięs, wątróbki, bułki tartej i przypraw. Obecnie moda na klasyczne potrawy powraca i coraz częściej robimy domowe pasztety, ale nie tylko z mięsa, lecz także z kasz i warzyw.
Klasycznym daniem z mięsa siekanego lub mielonego był tatar, czyli befsztyk tatarski. Robi się go z siekanego, surowego mięsa wołowego i podaje z żółtkiem i przyprawami. Obecnie ta pyszna potrawa odeszła prawie całkowicie w niepamięć, z uwagi na obawę przed spożywaniem surowego mięsa.
Klasyczne dania kuchni polskiej z mięsa mielonego:
- kotlety mielone na obiad,
- gołąbki,
- pulpety,
- tatar,
- pasztet,
- pyzy i kartacze z mięsem,
- pierogi, naleśniki i krokiety z nadzieniem mięsnym.
Proste i szybkie przepisy na danie z mięsa mielonego
Pyszne przepisy na mięso mielone na obiad
Klasyczna potrawa kuchni polskiej to kotlety mielone. Wbrew pozorom nie jest to potrawa trudna do zrobienia. Pyszne kotlety mielone uzyskujemy przez dodanie do mięsa namoczonej, czerstwej bułki, jajka, startej cebuli i przypraw. Tajemnica pysznych kotletów mielonych tkwi w długim wyrabianiu ich rękami. Wyrobione ciasto formujemy w kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Smaczne kotlety powstają również przez dodanie do kotletów farszu, na przykład z podsmażonych pieczarek lub sera.
W kuchni polskiej mięso mielone stosuje się jako farsz do pierogów, krokietów, pyz, kartaczy, czy też gołąbków. Lecz nie są to dania szybkie do zrobienia. Jeśli chcemy wykorzystać przepis na dania na szybko, można stworzyć zapiekankę z mięsa mielonego. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć na patelni mięso mielone z cebulką, a następnie połączyć całość, dodać przyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę możemy również urozmaicić różnymi warzywami, czy tartym serem. Na wierzchu polewamy zapiekankę sosem śmietanowym i zapiekamy.
Najłatwiejszym sposobem na wykorzystanie mięsa mielonego na szybki obiad jest makaron z sosem. Mielone mięso wystarczy podsmażyć z cebulą, następnie zalać bulionem i zagotować. Dodając różne warzywa zrobimy ciekawe warianty tego dania. Sos zabielamy śmietaną. Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą, posypane przyprawami lub tartym serem.
Przepisy na proste i szybkie przekąski z mięsa mielonego
Mięso mielone pozwala na tworzenie ciekawych i łatwych do zrobienia przekąsek. Jest łatwe do obróbki i nie wymaga długiego gotowania. Wystarczy podsmażyć mięso mielone na patelni, dodać cebulkę i różne, warzywne dodatki oraz przyprawy, aby stworzyć pyszny farsz.
Co zrobić z farszu z mięsa mielonego? Najprostszy sposób na pyszne przekąski na co dzień i na imprezę to zawinięcie je w ciasto francuskie i zapieczenie. W ten sposób otrzymamy pyszne paszteciki. Klasyczne, polskie paszteciki robimy z ciasta drożdżowego, które napełniamy farszem, zwijamy w roladkę, kroimy i zapiekamy. Natomiast gotowe ciasto francuskie jest dużo łatwiejsze do zastosowania i pozwala na tworzenie pasztecików w różnych, fantazyjnych kształtach.
Łatwe zastosowanie farszu z mięsa mielonego stanowią wszelkiego rodzaju warzywa nadziewane. Nadziewamy paprykę, kabaczki, pomidory i inne. Farsz można także zawinąć w tortillę, lub dodać fasolę czerwoną i kukurydzę i zrobić burrito w stylu meksykańskim.