Dania z wieprzowiny

Różne rodzaje wieprzowiny
Dania z wieprzowiny

Dania z wieprzowiny bardzo często goszczą na rodzimych stołach. Cieszą się popularnością także w wielu innych krajach świata. Powstają z mięsa pochodzącego ze świń i przybierają przeróżne formy. Wieprzowina jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Można ją smażyć, piec, grillować, dusić i gotować. Co ważne, stosowanie tych technik nie sprawia żadnych trudności. Do niewątpliwych zalet tego mięsa należy także niska cena, powszechna dostępność oraz dobry smak.

Dania z wieprzowiny - przepisy na klasyczne i nietypowe wykorzystanie wieprzowiny

Mięsne potraw nie są spożywane wyłącznie, jako domowe obiady. To także uroczyste i świąteczne kolacje, posiłki jedzone z rodziną i przyjaciółmi, przystawki. Bez wątpienia do najpopularniejszych w naszym kraju należą dania z wieprzowiny. Wśród nich znajdują się tradycyjne jak i nowoczesne propozycje. W związku z tym warto poznać przepisy na klasyczne i nietypowe sposoby wykorzystania wieprzowiny. Wystarczy tylko zapoznać się z poniższym artykułem.

Mięso wieprzowe w kuchni

Dania z wieprzowiny bardzo często trafiają na rodzime stoły, ich popularności dorównuje w zasadzie jedynie drób. Ponadto cieszą się powodzeniem także w wielu innych krajach świata. Przybierają przeróżne formy a przyrządza się je z mięsa pochodzącego ze świń. Wieprzowina stanowi podstawowy składnik wielu tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, duszenia i gotowania. Co ważne, zastosowanie każdej z tych technik nie sprawia żadnych trudności. Do bezsprzecznych zalet tego mięsa należy również niska cena, powszechna dostępność oraz dobry smak.

Wymienione powyżej techniki kulinarne używane do obróbki wieprzowiny są ściśle związane z konkretnym kawałkiem mięsa. W związku z tym, decydując się na dany przepis warto pamiętać, że:

  • do smażenia najlepiej nadaje się chudy schab jak również polędwica oraz szynka,
  • do przygotowania na grillu najlepszą opcją jest schab z kością, karkówka oraz boczek,
  • do pieczenia najlepszym wyborem są duże kawałki szynki z kością, żeberek i schabu z kością,
  • do duszenia najbardziej nadaje się łopatka, golonka, żeberka a także szynka i boczek.  

Przed smażeniem czy pieczeniem wieprzowinę warto zamarynować w przyprawach i zostawić na noc.

Pyszna potrawa z wieprzowiny powstanie tylko wtedy, gdy użyte zostanie mięso wysokiej jakości. I rzecz jasna świeże. Po czym można poznać, że takie właśnie jest? Przede wszystkim wybierana sztuka musi być czerwona lub ciemnoróżowa a po przekrojeniu gładka i błyszcząca. Jeśli chodzi o zapach, świeża wieprzowina ma lekko wyczuwalny, delikatny aromat. Kolejną z ważnych kwestii jest kaloryczność. Najmniejsza jest w szynce, w 100 g to 118 kcal, najwyższa w boczku gdzie na 100 g przypada 322 kcal. Zatem by dbać o zdrowie należy wybierać chude kawałki wieprzowiny. Po charakterystyce można przejść do przepisów.

Klasyczne potrawy z wieprzowiny

Jak już wspominaliśmy, wieprzowina jest podstawą wielu polskich potraw. Absolutny klasyk to kotlet schabowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, składa się z następujących czynności:

  • mięso trzeba pokroić w plastry, pozbawić nadmiaru tłuszczu i rozbić tłuczkiem na cienki filet,
  • rozbite płaty posolić i oprószyć pieprzem z obu stron w ilości dopasowane do upodobań,
  • kotlety należy zamoczyć z obu stron w misce z rozbitymi i dokładnie roztrzepanymi jajkami,
  • filety pokryte jajkiem obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż zbrązowieją.

Tradycyjny kotlet schabowy jest podawany z ziemniakami lub kluskami.

Stosunkowo szybkie w przygotowaniu są bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym. Poza mięsem, przepis uwzględnia, bulion mięsny bądź warzywny, cebulę, olej i przyprawy, pieprz i sól. Po zgromadzeniu składników pierwszy krok to pokrojenie szynki na grubsze plastry, lekkie rozbicie tłuczkiem i przyprawienie solą oraz pieprzem. Po tym kotlety trzeba przesmażyć na dużym ogniu i przełożyć do garnka. Do naczynia trafia także bulion z cebulą. Ostatni etap pracy to duszenie całości pod przykryciem przez około godzinę. Bitki w sosie własnym można jeść z ziemniakami, surówkami oraz pieczywem.

Do tradycyjnych dań zalicza się także pieczeń wieprzowa. Powstaje przeważnie z szynki lub schabu. Co ciekawe istnieje sporo przepisów uznawanych za klasyczne. W niemal każdym zalecane jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Szynkę w zalewie z wody, soli i przypraw natomiast schab naciera się olejem zmieszanym z zielem angielskim, czosnkiem, tymiankiem. Do obu propozycji dobiera się różne ciekawe dodatki. Ważne jest też to, że pieczeń można podawać na kilka sposobów. Dobrze smakuje na ciepło z ziemniakami jak i na zimno w plastrach na kanapkach. Po więcej informacji na jej temat zapraszamy na naszą stronę.

Nietypowe dania z wieprzowiny

Popularne potrawy z mięsa wieprzowego to także gulasze, kotlety mielone, karkówka w sosie własnym lub z grilla. Warto je przyrządzać, lecz trzeba pamiętać, że nie są jedynym wyborem. Czasem dobrze jest wypróbować nietypowe przepisy. Dobrym przykładem jest wieprzowina po chińsku podawana z ryżem. To dość szybkie danie i co ważne smaczne. Nie musi być ostre, z czym naturalnie kojarzy się tradycyjna azjatycka kuchnia. Równie znana jest wersja słodko-kwaśna. W obu przypadkach stosowane są polędwiczki. Do nich dochodzi papryka, cebula, marchew, por. Niskokaloryczny posiłek dla całej rodziny gwarantowany.

Polędwica wieprzowa jest podstawą jednej z odmian hinduskiego curry. Etapy powstawania dania to:

  • pokrojenie mięsa, przyprawienie solą z pieprzem i smażenie na tłuszczu aż do zarumienienia,
  • po odłożeniu polędwicy smażenie w tym samym garnku papryki, cebuli, imbiru, chlili,
  • dodanie curry, kurkumy i rosołu a następnie obsmażonego wcześniej mięsa wieprzowego,
  • duszenie wszystkich składników koło 40 minut a potem dodanie mleka kokosowego,
  • po duszeniu przez 10 minut dodanie jogurtu, to ostatni etap gotowania curry.

Potrawę opisaną powyżej podaje się z ryżem, odznacza się niepowtarzalnym smakiem.

Obiady, których ważnym składnikiem jest wieprzowina przybierają różne formy. Do tych, które opisaliśmy warto doliczyć żeberka przygotowane w amerykańskim stylu. Obowiązkowo podawane z sosem barbecue. W tradycyjnej wersji przyrządza się je na grillu. W domowych warunkach uda się to zrobić w piekarniku. Choć znanych jest wiele przepisów, przeważnie przygotowanie jest bardzo proste. Zazwyczaj potrzebne jest tylko, mięso, sos oraz sól i pieprz. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tej potrawy. Jeśli tak to odwiedź naszą stronę i zapoznaj się z opublikowanymi na niej artykułami. Z całą pewnością nie będziesz żałować.  

Dania z wieprzowiny - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto