Dania z wieprzowiny
-
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są …
20 + 15 min łatwy 5 308 kcal -
Wieprzowina po wietnamsku
To prawdziwy przysmak dla fanów smaków orientalnych. Wieprzowina po wietnamsku w karmelu to pyszny pomysł na świetne danie słodko-kwaśne z …
25 + 60 min łatwy 6 356 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym
Bardzo smaczne eskalopki w sosie śmietanowym z chrzanem podane z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie …
0 min łatwy 2 571 kcal
Dania z wieprzowiny - przepisy
-
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem chociaż nikt nie powiedział, że …
30 + 60 min łatwy 5 336 kcal -
Chrupiącą golonka pieczona
Chrupiącą golonka pieczona jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Mięso w takiej wersji zachwyca smakiem i …
20 + 90 min łatwy 2 1208 kcal -
Schabowe w cieście
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
15 + 20 min łatwy 5 314 kcal -
Galaretka wieprzowa
Galaretka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych przystawek w polskiej tradycyjnej kuchni. Nic tak nie pasuje do wszystkich uroczystości jak pyszna …
30 + 110 min łatwy 6 464 kcal -
Strogonow z wieprzowiny
Pyszny, sprawdzony przepis na obiad z mięsem wieprzowym to właśnie strogonow z wieprzowiny. To idealny pomysł na obiad w towarzystwie …
25 + 55 min łatwy 6 241 kcal -
Zupa węgierska
Zupa węgierska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i syta. Można ją …
20 + 50 min łatwy 10 340 kcal
-
Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe ze schabu w sosie na bazie śmietany to doskonały pomysł na pyszne danie mięsne, które możesz podać na …
30 + 50 min łatwy 4 430 kcal -
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna karkówka z cebulą doskonale smakuje z …
30 + 120 min łatwy 6 412 kcal -
Sznycel wieprzowy
Sznycel wieprzowy to pyszny kotlet ze schabu w chrupiącej i smacznej panierce. Taki kotlet to idealny, mięsny dodatek do niedzielnego …
10 + 10 min łatwy 4 262 kcal -
Roladki wieprzowe
Roladki wieprzowe, to niezwykle pyszne danie, które wspaniale smakuje i elegancko się prezentuje. Nie goszczą na talerzach zbyt często, ze …
15 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Tonkatsu
Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu …
10 + 10 min łatwy 4 1322 kcal
-
Polędwica wieprzowa duszona
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na duszoną polędwicę wieprzową, …
20 + 40 min łatwy 2 263 kcal -
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym to doskonały wybór zwłaszcza dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest niezwykle aromatyczny ze …
15 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Bitki z łopatki wieprzowej
Bitki z łopatki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka …
20 + 60 min łatwy 5 296 kcal -
Schab pieczony z pieczarkami
Schab pieczony z pieczarkami to świetna propozycja na obiad, która sprawdzi się nie tylko od święta, ale też w tygodniu. …
20 + 45 min łatwy 5 -
Pierogi z mięsem wieprzowym
Przepis na pierogi z mięsem wieprzowym to szybkie rozwiązanie na smaczne danie obiadowe. Podane z podsmażoną cebulką na pewno na …
60 + 10 min łatwy 10 465 kcal -
Pulpety wieprzowe
Pulpety wieprzowe to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym z przecieru pomidorowego …
20 + 30 min łatwy 5 800 kcal
-
Bryzol wieprzowy
Pyszny bryzol wieprzowy to dobry pomysł na najlepsze danie na obiad. Z cebulką duszoną na maśle i ulubionymi dodatkami jest …
30 min łatwy 8 263 kcal -
Zupa gulaszowa z ziemniakami
Zupa gulaszowa z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa sprawdzi się w chłodne …
20 + 30 min łatwy 5 628 kcal -
Wieprzowina po tajsku
Wieprzowina po tajsku to danie proste, ale niezwykle smaczne. Jego tajemnicą jest specjalnie przygotowany sos na bazie wielu przypraw, który …
20 + 25 min łatwy 4 259 kcal -
Polędwiczka wieprzowa z kurkami
Pyszna polędwiczka z kurkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 160 kcal -
Wieprzowina słodko-kwaśna
Pyszna wieprzowina słodko-kwaśna to znakomity pomysł na dobre danie. Smaczne, chrupiące mięso, słodko-kwaśny sos oraz mnóstwo warzyw – oto coś …
25 + 30 min łatwy 4 355 kcal
-
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Rolada wieprzowa
Rolada wieprzowa to pyszna propozycja na obiad. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak ja skupię się na delikatnej i …
15 + 60 min łatwy 4 435 kcal -
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Bitki z szynki wieprzowej
Bitki z szynki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka …
30 + 60 min łatwy 6 191 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które jest soczyste i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
20 + 30 min łatwy 3 323 kcal
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Karkówka w sosie musztardowym
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to dobra propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele …
30 + 30 min średni 5 348 kcal -
Schab po wiedeńsku
Schab po wiedeńsku to wspaniała propozycja na naprawdę smaczne i ciekawe danie mięsne. Choć wygląda jak kotlet schabowy, to jednak …
10 + 30 min łatwy 2 776 kcal -
Żeberka w piwie
Żeberka w piwie to naprawdę fantastyczny sposób, by uzyskać delikatne, słodkawe i bardzo smaczne mięso. Żeberka w takiej postaci są …
120 + 60 min łatwy 4 362 kcal -
Galareta z nóżek wieprzowych
Galareta z nóżek wieprzowych to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsza galareta sprawdzi się idealnie jako …
20 + 180 min łatwy 10 103 kcal -
Karkówka pieczona w sosie
Karkówka pieczona w sosie jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, …
25 + 60 min łatwy 4 424 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso w kremowym sosie. Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym …
20 + 20 min łatwy 5 543 kcal -
Gulasz z polędwicy wieprzowej
Gulasz z polędwicy wieprzowej to świetna alternatywa dla tego na bazie wołowiny. Użycie polędwiczki wieprzowej sprawia, że całość można przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 296 kcal -
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej
Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste …
20 + 60 min łatwy 5 629 kcal -
Duszone polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-koperkowym
Najlepsze bitki z polędwicy w sosie koperkowo-śmietanowym z kluskami śląskimi oraz z surówką z kapusty kiszonej to kwintesencja smaku. Polecam …
10 + 35 min łatwy 4 462 kcal -
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie
Kruche żeberka w miodzie i musztardzie to smaczne rozwiązanie na obiad. Podane z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw …
260 + 120 min łatwy 4 514 kcal -
Tangsuyuk
Tangsuyuk to smaczny sposób na wieprzowinę w łatwym i niezwykle aromatycznym sosie. Całość nie zabiera zbyt dużej ilości czasu, a …
45 + 30 min łatwy 4 -
Kālua pork
Kālua pork to wspaniałe danie kuchni hawajskiej, przygotowuje się je w wykopanym w ziemi grillu. Rozżarzone węgle układa się w …
30 + 480 min łatwy 8 870 kcal -
Leitão assado da bairrada
Leitão assado da bairrada to doskonałe danie pochodzące z Portugalii. Znane i cenione, uważa się je za jedno z siedmiu …
20 + 240 min trudny 30 160 kcal -
Kare raisu
Kare raisu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone mięso z curry to japońska wersja tradycyjnego …
15 + 30 min łatwy 8 478 kcal -
Mcwadi
Mcwadi to gruzińskie szaszłyki, które zachwycają wspaniałym smakiem. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego lub cielęcego z dużą ilością …
45 + 40 min łatwy 4 529 kcal -
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz …
15 + 30 min łatwy 6 486 kcal -
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa …
30 + 77 min średni 8 613 kcal -
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, …
120 + 40 min łatwy 6 257 kcal -
Szaszłyki z piekarnika
Szaszłyki z piekarnika to świetny pomysł na pieczone mięso z dodatkiem warzyw. Szaszłyki tradycyjnie przygotowuje się z grubo krojonego mięsa, …
20 + 25 min łatwy 6 577 kcal -
Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj mój …
60 + 60 min łatwy 4 39 kcal -
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku to pomysł n pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni. Łączy w …
25 + 60 min łatwy 4 365 kcal -
Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na bitki wieprzowe jest bardzo szybki w przygotowaniu, …
10 + 60 min łatwy 6 477 kcal
Dania z wieprzowiny - co to jest?
Dania z wieprzowiny bardzo często goszczą na rodzimych stołach. Cieszą się popularnością także w wielu innych krajach świata. Powstają z mięsa pochodzącego ze świń i przybierają przeróżne formy. Wieprzowina jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Można ją smażyć, piec, grillować, dusić i gotować. Co ważne, stosowanie tych technik nie sprawia żadnych trudności. Do niewątpliwych zalet tego mięsa należy także niska cena, powszechna dostępność oraz dobry smak.
Dania z wieprzowiny - przepisy na klasyczne i nietypowe wykorzystanie wieprzowiny
Mięsne potraw nie są spożywane wyłącznie, jako domowe obiady. To także uroczyste i świąteczne kolacje, posiłki jedzone z rodziną i przyjaciółmi, przystawki. Bez wątpienia do najpopularniejszych w naszym kraju należą dania z wieprzowiny. Wśród nich znajdują się tradycyjne jak i nowoczesne propozycje. W związku z tym warto poznać przepisy na klasyczne i nietypowe sposoby wykorzystania wieprzowiny. Wystarczy tylko zapoznać się z poniższym artykułem.
Mięso wieprzowe w kuchni
Dania z wieprzowiny bardzo często trafiają na rodzime stoły, ich popularności dorównuje w zasadzie jedynie drób. Ponadto cieszą się powodzeniem także w wielu innych krajach świata. Przybierają przeróżne formy a przyrządza się je z mięsa pochodzącego ze świń. Wieprzowina stanowi podstawowy składnik wielu tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania, duszenia i gotowania. Co ważne, zastosowanie każdej z tych technik nie sprawia żadnych trudności. Do bezsprzecznych zalet tego mięsa należy również niska cena, powszechna dostępność oraz dobry smak.
Wymienione powyżej techniki kulinarne używane do obróbki wieprzowiny są ściśle związane z konkretnym kawałkiem mięsa. W związku z tym, decydując się na dany przepis warto pamiętać, że:
- do smażenia najlepiej nadaje się chudy schab jak również polędwica oraz szynka,
- do przygotowania na grillu najlepszą opcją jest schab z kością, karkówka oraz boczek,
- do pieczenia najlepszym wyborem są duże kawałki szynki z kością, żeberek i schabu z kością,
- do duszenia najbardziej nadaje się łopatka, golonka, żeberka a także szynka i boczek.
Przed smażeniem czy pieczeniem wieprzowinę warto zamarynować w przyprawach i zostawić na noc.
Pyszna potrawa z wieprzowiny powstanie tylko wtedy, gdy użyte zostanie mięso wysokiej jakości. I rzecz jasna świeże. Po czym można poznać, że takie właśnie jest? Przede wszystkim wybierana sztuka musi być czerwona lub ciemnoróżowa a po przekrojeniu gładka i błyszcząca. Jeśli chodzi o zapach, świeża wieprzowina ma lekko wyczuwalny, delikatny aromat. Kolejną z ważnych kwestii jest kaloryczność. Najmniejsza jest w szynce, w 100 g to 118 kcal, najwyższa w boczku gdzie na 100 g przypada 322 kcal. Zatem by dbać o zdrowie należy wybierać chude kawałki wieprzowiny. Po charakterystyce można przejść do przepisów.
Klasyczne potrawy z wieprzowiny
Jak już wspominaliśmy, wieprzowina jest podstawą wielu polskich potraw. Absolutny klasyk to kotlet schabowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, składa się z następujących czynności:
- mięso trzeba pokroić w plastry, pozbawić nadmiaru tłuszczu i rozbić tłuczkiem na cienki filet,
- rozbite płaty posolić i oprószyć pieprzem z obu stron w ilości dopasowane do upodobań,
- kotlety należy zamoczyć z obu stron w misce z rozbitymi i dokładnie roztrzepanymi jajkami,
- filety pokryte jajkiem obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż zbrązowieją.
Tradycyjny kotlet schabowy jest podawany z ziemniakami lub kluskami.
Stosunkowo szybkie w przygotowaniu są bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym. Poza mięsem, przepis uwzględnia, bulion mięsny bądź warzywny, cebulę, olej i przyprawy, pieprz i sól. Po zgromadzeniu składników pierwszy krok to pokrojenie szynki na grubsze plastry, lekkie rozbicie tłuczkiem i przyprawienie solą oraz pieprzem. Po tym kotlety trzeba przesmażyć na dużym ogniu i przełożyć do garnka. Do naczynia trafia także bulion z cebulą. Ostatni etap pracy to duszenie całości pod przykryciem przez około godzinę. Bitki w sosie własnym można jeść z ziemniakami, surówkami oraz pieczywem.
Do tradycyjnych dań zalicza się także pieczeń wieprzowa. Powstaje przeważnie z szynki lub schabu. Co ciekawe istnieje sporo przepisów uznawanych za klasyczne. W niemal każdym zalecane jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Szynkę w zalewie z wody, soli i przypraw natomiast schab naciera się olejem zmieszanym z zielem angielskim, czosnkiem, tymiankiem. Do obu propozycji dobiera się różne ciekawe dodatki. Ważne jest też to, że pieczeń można podawać na kilka sposobów. Dobrze smakuje na ciepło z ziemniakami jak i na zimno w plastrach na kanapkach. Po więcej informacji na jej temat zapraszamy na naszą stronę.
Nietypowe dania z wieprzowiny
Popularne potrawy z mięsa wieprzowego to także gulasze, kotlety mielone, karkówka w sosie własnym lub z grilla. Warto je przyrządzać, lecz trzeba pamiętać, że nie są jedynym wyborem. Czasem dobrze jest wypróbować nietypowe przepisy. Dobrym przykładem jest wieprzowina po chińsku podawana z ryżem. To dość szybkie danie i co ważne smaczne. Nie musi być ostre, z czym naturalnie kojarzy się tradycyjna azjatycka kuchnia. Równie znana jest wersja słodko-kwaśna. W obu przypadkach stosowane są polędwiczki. Do nich dochodzi papryka, cebula, marchew, por. Niskokaloryczny posiłek dla całej rodziny gwarantowany.
Polędwica wieprzowa jest podstawą jednej z odmian hinduskiego curry. Etapy powstawania dania to:
- pokrojenie mięsa, przyprawienie solą z pieprzem i smażenie na tłuszczu aż do zarumienienia,
- po odłożeniu polędwicy smażenie w tym samym garnku papryki, cebuli, imbiru, chlili,
- dodanie curry, kurkumy i rosołu a następnie obsmażonego wcześniej mięsa wieprzowego,
- duszenie wszystkich składników koło 40 minut a potem dodanie mleka kokosowego,
- po duszeniu przez 10 minut dodanie jogurtu, to ostatni etap gotowania curry.
Potrawę opisaną powyżej podaje się z ryżem, odznacza się niepowtarzalnym smakiem.
Obiady, których ważnym składnikiem jest wieprzowina przybierają różne formy. Do tych, które opisaliśmy warto doliczyć żeberka przygotowane w amerykańskim stylu. Obowiązkowo podawane z sosem barbecue. W tradycyjnej wersji przyrządza się je na grillu. W domowych warunkach uda się to zrobić w piekarniku. Choć znanych jest wiele przepisów, przeważnie przygotowanie jest bardzo proste. Zazwyczaj potrzebne jest tylko, mięso, sos oraz sól i pieprz. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tej potrawy. Jeśli tak to odwiedź naszą stronę i zapoznaj się z opublikowanymi na niej artykułami. Z całą pewnością nie będziesz żałować.