Przepisy ze śmietaną - polecane przepisy
-
Beza pavlova
Beza pavlova to bardzo dobry pomysł na idealne ciasto na imprezę. Masa do bezy pavlova to połączenie bitej śmietany i …
20 + 150 min łatwy 10 526 kcal -
Krem do tortu
Krem do tortu to doskonała propozycja na pyszny krem tortowy. Idealny czekoladowy krem jest najlepszy do przełożenia biszkoptu białego i …
20 + 5 min łatwy 2 -
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal -
Polędwica w sosie kurkowym
Pyszna polędwica w sosie kurkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 45 min łatwy 8 108 kcal -
Wuzetka
Wuzetka to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tradycyjne ciasto kakaowe z dodatkiem puszystego kremu doskonale komponuje …
30 + 50 min łatwy 10 717 kcal
Przepisy ze śmietaną - pozostałe przepisy
-
Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony w całości jest bardzo …
15 + 110 min łatwy 6 545 kcal -
Śmietanowiec
Śmietanowiec to nieskomplikowane ciasto, które wspaniale się prezentuje. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki …
25 min łatwy 10 323 kcal -
Sos z kurek
Sos z kurek do świetny dodatek do obiadu z ziemniaków, kasz, makaronów, mięs czy kotletów warzywnych. Jeśli chcesz go wykonać, …
10 + 20 min łatwy 5 -
Polędwica w sosie pieczarkowym
Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 50 min łatwy 6 -
Fettuccine
Fettucine to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Domowe fettucine jest bardzo łatwe do zrobienia, więc nie musisz kupować gotowego makaronu. Dobrym …
10 + 20 min łatwy 5 1074 kcal -
Semifreddo
Semifreddo to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Semifreddo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepiej przygotować …
20 + 15 min łatwy 10
-
Tort śmietanowy
Tort śmietanowy to klasyk wśród imprezowych wypieków. Jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę uniwersalny. W tej wersji jest mocno …
20 + 30 min łatwy 10 352 kcal -
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to jedna z tych zup, która nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdza się na obiad, szczególnie dla …
10 + 60 min łatwy 8 150 kcal -
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal
-
Sałata ze śmietaną
Sałata ze śmietaną jest jedną z najpopularniejszych surówek do obiadu. Jest ona niezwykle łatwa i prosta w przygotowaniu a przy …
5 min łatwy 2 -
Ciasto marcinek
Ciasto marcinek to doskonały pomysł na pyszne ciasto z kremem. Marcinek to ciasto z Podlasia jest ono bardzo pracochłonne, lecz …
60 + 120 min łatwy 15 -
Schab w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań …
20 + 25 min łatwy 6 324 kcal -
Parfait
Parfait to z języka słowo oznaczające doskonały. Doskonały deser to dla każdego z nas oznacza zupełnie coś innego. Jedni z …
10 + 20 min łatwy 8 760 kcal -
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. Z poniższego przepisu powstaje smaczne drobiowe mięso w kremowym …
10 + 30 min łatwy 4 -
Makaron w sosie śmietanowym
Makaron w sosie śmietanowym to pomysł na bardzo proste i szybkie danie na obiad lub kolację. Odpowiednio doprawiony będzie bardzo …
20 min łatwy 2
-
Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to sprawdzony przepis na słodki deser, świetnie sprawdzający się podczas rodzinnych spotkań. Krem do ciasta na …
15 + 50 min łatwy 10 811 kcal -
Lane ciasto
Lane ciasto to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które podać można jako dodatek do zup, sosów oraz pieczonych mięs. …
10 min łatwy 1 -
Bita śmietana z mascarpone
Bita śmietana z mascarpone to smaczny i szybki krem. Możecie go wykorzystać do ciast, tortów lub babeczek. Ten prosty przepis …
15 min łatwy 1 -
Kurczak po indyjsku
Masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj przepis na kurczaka po indyjsku i odmień swoje zdanie …
40 + 20 min łatwy 3 134 kcal
-
Polędwica w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna …
10 + 25 min łatwy 4 -
Ozory w sosie chrzanowym
Ozory w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę. Ozory można podać także jako dodatek do obiadu w …
20 + 60 min łatwy 5 515 kcal -
Lody śmietankowe
Lody śmietankowe przygotowywane bez maszynki to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający deser spożywany w ciepłe, letnie dni w domu. …
20 + 360 min łatwy 2 573 kcal -
Grzyby w śmietanie
Grzyby w śmietanie to świetny pomysł na naprawdę smaczny dodatek do dań. Leśne grzyby zanurzone w pysznym, aromatycznym i kremowym …
10 + 15 min łatwy 2 -
Ciasto arbuz
Ciasto arbuz to świetny pomysł na proste do zrobienia arbuzowe ciasto na imprezę dla dzieci. Biszkoptowe ciasto ze szpinakiem jest …
30 + 45 min łatwy 10 -
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to jeden z najbardziej klasycznych przepisów, który można wykorzystać na co dzień, nie tylko …
10 + 30 min łatwy 4 459 kcal
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. To pyszne danie wykonasz w 15 minut. …
10 + 20 min łatwy 2 725 kcal -
Gigi hadid pasta
Gigi hadid pasta to bardzo dobry pomysł na potrawę przygotowaną specjalnie dla słynnej modelki. Prosty, lecz bardzo smaczny makaron z …
10 + 25 min łatwy 5 -
Sos ze świeżych grzybów
Sos ze świeżych grzybów to super dodatek do wielu licznych potraw, który charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem. To wszystko …
20 + 15 min łatwy 2 -
Tort z masy cukrowej
Tort z masy cukrowej to świetna propozycja na pyszny i efektowny tort urodzinowy. Ciasta dekorowane masą cukrową zwaną także masą …
40 + 40 min łatwy 10
Najciekawsze artykuły w temacie przepisy ze śmietaną
Przepisy ze śmietaną – poznaj propozycje dań na bazie śmietany
Śmietana to produkt używany często do przygotowywania różnych dań. Niezależnie od tego, czy śmietana jest tłusta, słodka, czy kwaśna, wykorzystuje się ją na smaczne posiłki oraz lekkie desery. Ze śmietany utworzyć można zarówno aromatyczne sosy, jak i proste masy do ciasta. Jakie są najlepsze pomysły na potrawy z dodatkiem śmietany? Sprawdź ciekawe przepisy ze śmietaną, dzięki którym przygotujesz zaskakujące dania na obiad, aromatyczne sosy i smakowite desery na podwieczorek.
Smaczne i proste przepisy ze śmietaną – sprawdź najciekawsze pomysły
Czym tak naprawdę jest śmietana? Na jakie rodzaje można podzielić ten produkt?
Śmietana jest produktem mlecznym pochodzenia zwierzęcego. Kwaśna śmietana powstaje ze słodkiej śmietany, którą otrzymuje się z procesu odwirowania mleka. Słodka śmietana jest zatem fermentowana, a później dodawane są do niej kultury bakterii kwasu mlekowego – właśnie one doprowadzają do zagęszczenia i zakwaszenia śmietany. Wędrując między półkami lodówek w markecie, możemy łatwo zauważyć, że śmietany podzielone są na różne rodzaje. Zwykle śmietany dzieli się na zawartość tłuszczu, jaka się w nich znajduje. Śmietana może być wobec tego tłusta, kwaśna, czy też słodka. Powinno się ją dzielić procentowo w następujący sposób:
- 12% - do zup i sosów
- 18% - do sałatek, ciast i koktajli
- 24% / 28% - do produkcji masła
- 30% - do wypieków, przekąsek i dań głównych
- 36% - do deserów i produkcji bitej śmietany
Historia śmietany i przemysłu mleczarskiego
Kiedyś w Polsce hodowano głównie krowy, owce i kozy, które dostarczały mleka. Według historycznych zapisów gospodarkę hodowlaną zapoczątkowano u nas w VI tysiącleciu p.n.e., jednak w średniowieczu gospodarka ta znacznie się pogorszyła. Wówczas bydło służyło bowiem głównie za siłę pociągową, a nie do produkcji mleka. W okolicy XVIII wieku zaczęto poprawiać hodowlę bydła, sprowadzając mleczne krowy z Holandii – te jednak z początku nie mogły się przyzwyczaić do polskich warunków. Właśnie w tamtym okresie wyodrębniono pierwsze duże gospodarstwa mleczarskie. Mleczarstwo samo w sobie rozwinęło się jednak dopiero w XIX wieku, wraz z rozwojem wiedzy rolniczo-hodowlanej. Właśnie w tym okresie powstać zaczęły pożyteczne narzędzia rolnicze, dzięki którym można było w łatwy sposób wyrabiać sery, masło i śmietanę. Pierwsze spółdzielnie mleczarskie założono pod koniec XIX wieku. Wówczas postanowiono też wyodrębnić mleczarstwo jako zupełnie osobny przemysł.
Zanim wynaleziono wirówkę, śmietanę oddzielano postojowymi metodami. Odtłuszczano ją dzięki rozlewaniu schłodzonego surowca do naczyń i wynoszeniu ich w chłodne miejsca, aby później zbierać śmietanę z zewnątrz. Korzystano też z glinianych bądź metalowych odstojników, za pomocą których śmietanę odcedzano z mleka. Pierwsza wirówka powstała w 1877 roku, a pierwsze fabryki tych urządzeń otwarto w Niemczech oraz Szwecji. Warto dodać, że produkty mleczarskie to środowisko wręcz idealne dla rozwijania się bakterii. Aby więc do tego nie dopuścić, do dziś stosuje się różne metody pasteryzacji, a więc utrwala przydatność produktów żywnościowych.
Sprawdzone przepisy ze śmietaną – pomysły na ciekawe dania, sosy i ciasta
Jak dziś produkuje się śmietanę? O tym warto pamiętać!
Śmietana dziś nie jest wyrabiana tak, jak za dawnych czasów. Współcześnie od mleka oddziela się ją w centryfugach, a dopiero później obrabia. Aby powstała śmietana, należy ją uprzednio odgazować, żeby pozbyć się jej charakterystycznego zapachu i smaku, które nie są w tym produkcie pożądane. Później produkt się pasteryzuje, żeby zniszczyć znajdujące się w nim patogeny i przedłużyć trwałość produktu. Śmietanę zakwasza się, normalizuje (standaryzuje) w celu otrzymania odpowiedniej ilości tłuszczu i homogenizuje. Dzięki ostatniemu procesowi śmietana robi się jednolita i odpowiednio gęsta. Współcześnie modyfikuje się smak bądź konsystencję śmietany różnymi substancjami, które niekoniecznie są jednak zdrowe dla naszych organizmów (np. emulgatorami, gumą guar, karagenem bądź mączką chleba świętojańskiego).
Kupując śmietanę, staraj się szukać produktów wyłącznie z wysokiej jakości składem. Najlepiej kupować śmietanę od gospodarzy wiejskich lub certyfikowanych dostawców. Unikaj dodatków w postaci ulepszaczy poprawiających wygląd i smak śmietany, między innymi tych wymienionych powyżej w tekście. Śmietana z tego typu wzmacniaczami na pewno nie jest naturalna i zdrowa. Pamiętaj również o tym, że każdy szczelnie zamknięty produkt śmietanowy, który będzie poddany obróbce cieplnej (UHT), może być przechowywany w lodówce nawet przez 3 miesiące. Gdy go otworzysz, maksymalny czas spożycia to już tylko 2 dni.
Przepisy na dania, sosy i desery na bazie śmietany
Na bazie śmietany przygotować można wiele smacznych wypieków, sosów i dań obiadowych. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i zabiera mało czasu. Oto kilka ciekawych propozycji na smaczne posiłki, które ułożyliśmy według ich rodzajów. Wybierz najlepszy z nich i zaskocz domowników nietuzinkowymi pysznościami ze śmietaną!
- Desery – przepisy ze śmietaną:
- Rolada z bitą śmietaną
- Śmietanowiec
- Lekki ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną
-
Dania obiadowe – przepisy ze śmietaną:
- Grzyby w sosie śmietanowym
- Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
- Pulpety w sosie śmietankowo-koperkowym
- Zupa fasolowa ze śmietaną
- Schab w sosie śmietanowym
- 3. Sosy na bazie śmietany:
- Sos serowo-śmietanowy
- Sos z cukinii i śmietanki
- Sos śmietankowo-musztardowy