Przepisy ze śmietaną

przepisy ze śmietaną

W Polsce śmietany używamy od zarania dziejów. Gospodarka hodowlana zwierząt dostarczających mleko zapoczątkowana została w VI tysiącleciu p.n.e., jednak dopiero w XIX wieku – wraz z wynalezieniem różnych sprzętów – nastąpiła prawdziwa rewolucja mleczarstwa. Pod koniec XIX wieku utworzono pierwsze spółdzielnie mleczarskie. Właśnie wtedy też mleczarstwo stało się zupełnie odrębnym przemysłem gospodarczym. Śmietana, która dzięki temu przemysłowi powstaje do dziś, w dalszym ciągu wykorzystywana jest do tworzenia wielu smacznych dań.

Przepisy ze śmietaną - polecane przepisy

Przepisy ze śmietaną - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie przepisy ze śmietaną

Przepisy ze śmietaną – poznaj propozycje dań na bazie śmietany

Śmietana to produkt używany często do przygotowywania różnych dań. Niezależnie od tego, czy śmietana jest tłusta, słodka, czy kwaśna, wykorzystuje się ją na smaczne posiłki oraz lekkie desery. Ze śmietany utworzyć można zarówno aromatyczne sosy, jak i proste masy do ciasta. Jakie są najlepsze pomysły na potrawy z dodatkiem śmietany? Sprawdź ciekawe przepisy ze śmietaną, dzięki którym przygotujesz zaskakujące dania na obiad, aromatyczne sosy i smakowite desery na podwieczorek.

Smaczne i proste przepisy ze śmietaną – sprawdź najciekawsze pomysły

Czym tak naprawdę jest śmietana? Na jakie rodzaje można podzielić ten produkt?

Śmietana jest produktem mlecznym pochodzenia zwierzęcego. Kwaśna śmietana powstaje ze słodkiej śmietany, którą otrzymuje się z procesu odwirowania mleka. Słodka śmietana jest zatem fermentowana, a później dodawane są do niej kultury bakterii kwasu mlekowego – właśnie one doprowadzają do zagęszczenia i zakwaszenia śmietany. Wędrując między półkami lodówek w markecie, możemy łatwo zauważyć, że śmietany podzielone są na różne rodzaje. Zwykle śmietany dzieli się na zawartość tłuszczu, jaka się w nich znajduje. Śmietana może być wobec tego tłusta, kwaśna, czy też słodka. Powinno się ją dzielić procentowo w następujący sposób:

  • 12% - do zup i sosów
  • 18% - do sałatek, ciast i koktajli
  • 24% / 28% - do produkcji masła
  • 30% - do wypieków, przekąsek i dań głównych
  • 36% - do deserów i produkcji bitej śmietany

Historia śmietany i przemysłu mleczarskiego

Kiedyś w Polsce hodowano głównie krowy, owce i kozy, które dostarczały mleka. Według historycznych zapisów gospodarkę hodowlaną zapoczątkowano u nas w VI tysiącleciu p.n.e., jednak w średniowieczu gospodarka ta znacznie się pogorszyła. Wówczas bydło służyło bowiem głównie za siłę pociągową, a nie do produkcji mleka. W okolicy XVIII wieku zaczęto poprawiać hodowlę bydła, sprowadzając mleczne krowy z Holandii – te jednak z początku nie mogły się przyzwyczaić do polskich warunków. Właśnie w tamtym okresie wyodrębniono pierwsze duże gospodarstwa mleczarskie. Mleczarstwo samo w sobie rozwinęło się jednak dopiero w XIX wieku, wraz z rozwojem wiedzy rolniczo-hodowlanej. Właśnie w tym okresie powstać zaczęły pożyteczne narzędzia rolnicze, dzięki którym można było w łatwy sposób wyrabiać sery, masło i śmietanę. Pierwsze spółdzielnie mleczarskie założono pod koniec XIX wieku. Wówczas postanowiono też wyodrębnić mleczarstwo jako zupełnie osobny przemysł.

Zanim wynaleziono wirówkę, śmietanę oddzielano postojowymi metodami. Odtłuszczano ją dzięki rozlewaniu schłodzonego surowca do naczyń i wynoszeniu ich w chłodne miejsca, aby później zbierać śmietanę z zewnątrz. Korzystano też z glinianych bądź metalowych odstojników, za pomocą których śmietanę odcedzano z mleka. Pierwsza wirówka powstała w 1877 roku, a pierwsze fabryki tych urządzeń otwarto w Niemczech oraz Szwecji. Warto dodać, że produkty mleczarskie to środowisko wręcz idealne dla rozwijania się bakterii. Aby więc do tego nie dopuścić, do dziś stosuje się różne metody pasteryzacji, a więc utrwala przydatność produktów żywnościowych.

Sprawdzone przepisy ze śmietaną – pomysły na ciekawe dania, sosy i ciasta

Jak dziś produkuje się śmietanę? O tym warto pamiętać!

Śmietana dziś nie jest wyrabiana tak, jak za dawnych czasów. Współcześnie od mleka oddziela się ją w centryfugach, a dopiero później obrabia. Aby powstała śmietana, należy ją uprzednio odgazować, żeby pozbyć się jej charakterystycznego zapachu i smaku, które nie są w tym produkcie pożądane. Później produkt się pasteryzuje, żeby zniszczyć znajdujące się w nim patogeny i przedłużyć trwałość produktu. Śmietanę zakwasza się, normalizuje (standaryzuje) w celu otrzymania odpowiedniej ilości tłuszczu i homogenizuje. Dzięki ostatniemu procesowi śmietana robi się jednolita i odpowiednio gęsta. Współcześnie modyfikuje się smak bądź konsystencję śmietany różnymi substancjami, które niekoniecznie są jednak zdrowe dla naszych organizmów (np. emulgatorami, gumą guar, karagenem bądź mączką chleba świętojańskiego).

Kupując śmietanę, staraj się szukać produktów wyłącznie z wysokiej jakości składem. Najlepiej kupować śmietanę od gospodarzy wiejskich lub certyfikowanych dostawców. Unikaj dodatków w postaci ulepszaczy poprawiających wygląd i smak śmietany, między innymi tych wymienionych powyżej w tekście. Śmietana z tego typu wzmacniaczami na pewno nie jest naturalna i zdrowa. Pamiętaj również o tym, że każdy szczelnie zamknięty produkt śmietanowy, który będzie poddany obróbce cieplnej (UHT), może być przechowywany w lodówce nawet przez 3 miesiące. Gdy go otworzysz, maksymalny czas spożycia to już tylko 2 dni.

Przepisy na dania, sosy i desery na bazie śmietany

Na bazie śmietany przygotować można wiele smacznych wypieków, sosów i dań obiadowych. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i zabiera mało czasu. Oto kilka ciekawych propozycji na smaczne posiłki, które ułożyliśmy według ich rodzajów. Wybierz najlepszy z nich i zaskocz domowników nietuzinkowymi pysznościami ze śmietaną!

  • Desery – przepisy ze śmietaną:
    • Rolada z bitą śmietaną
    • Śmietanowiec
    • Lekki ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną
  • Dania obiadowe – przepisy ze śmietaną:
    • Grzyby w sosie śmietanowym
    • Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
    • Pulpety w sosie śmietankowo-koperkowym
    • Zupa fasolowa ze śmietaną
    • Schab w sosie śmietanowym
  • 3. Sosy na bazie śmietany:
    • Sos serowo-śmietanowy
    • Sos z cukinii i śmietanki
    • Sos śmietankowo-musztardowy
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto