Przepis na pulpeciki z indyka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso umieść w misce, dodaj do niego sól, pieprz, pomidory z chili, oregano, kaszę mannę, jajko, posiekaj natkę pietruszki, wyrób dokładnie masę na pulpety.

W garnku zagotuj bulion warzywny, wlej do niego 3 łyżki octu, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Formuj małe kulki z mięsa i umieszczaj we wrzącym bulionie, gdy wszystkie pulpety będą już w bulionie gotuj całość 10 minut.

Następnie dodaj pomidory w puszcze i gotuj jeszcze 20 minut na większym ogniu, aby sos nieco odparował.

Gotowe pulpeciki podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym podane na desce do krojenia. W każdego pulpecika wbita jest wykałaczka.
Pulpeciki z indyka
Koszt przygotowania dania
52.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Pulpeciki z indyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpecikach z indyka

Pulpeciki z indyka to doskonała propozycja na dietetyczne danie obiadowe. Indycze pulpety są dobrą alternatywą dla wieprzowych pulpetów są także delikatniejsze w smaku. Przepis na pulpeciki z indyka jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je ugotować. Do zrobienia pulpetów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z indyka, kasza manna, jajko, natka pietruszki, bulion warzywny, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, suszone pomidory z chili, oregano oraz ocet.

Jak zrobić pulpeciki z indyka? Na początek mięso umieść w misce, dodaj do niego sól, pieprz, pomidory z chili, oregano, kaszę mannę, jajko, posiekaj natkę pietruszki i również umieść w misce, wyrób dokładnie masę na pulpety. W garnku zagotuj bulion warzywny, wlej do niego 3 łyżki octu, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Formuj małe kulki z mięsa i umieszczaj we wrzącej wodzie, gdy wszystkie pulpety będą już w bulionie gotuj całość 10 minut. Następnie dodaj pomidory w puszcze i gotuj jeszcze 20 minut na większym ogniu aby sos nieco odparował. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszne pulpety w sosie to doskonała propozycja na obiad dla dzieci. Pomysł na pulpety to wspaniałe dietetyczne danie przygotowane bez dodatku tłuszczu. Smaczne pulpety możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze pulpecików z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
127.08 kcal
413.02 kcal
Białko
14.32 g
46.55 g

Węglowodany w pulpecikach z indyka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
5.34 g
17.36 g
Węglowodany przyswajalne
4.70 g
15.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.64 g
2.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
5.50 g
17.87 g
Tłuszcze nasycone
2.16 g
7.03 g
Tłuszcze nienasycone
3.34 g
10.84 g
Tłuszcze jednonasycone
1.83 g
5.96 g
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
4.88 g
Cholesterol
67.23 mg
218.50 mg

Witaminy w przepisie na pulpeciki z indyka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
26.67 µg (mcg)
86.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
1.12 mg
Witamina B12
0.67 µg (mcg)
2.18 µg (mcg)
Witamina C
2.32 mg
7.55 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Witamina E
0.43 mg
1.39 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
21.77 µg (mcg)
70.76 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.48 mg
Niacyna
4.44 mg
14.44 mg
Foliany
12.86 µg (mcg)
41.78 µg (mcg)
Beta karoten
51.93 µg (mcg)
168.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pulpeciki z indyka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
292.90 mg
951.93 mg
Potas
226.93 mg
737.52 mg
Wapń
26.26 mg
85.34 mg
Fosfor
143.54 mg
466.49 mg
Magnez
21.80 mg
70.85 mg
Żelazo
1.20 mg
3.89 mg
Cynk
1.62 mg
5.26 mg
Miedź
0.13 mg
0.42 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpecików z indyka 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpecikach z indyka

Lista alergenów dla pulpecików z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pulpecików z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
1500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kasza manna
150 g
1 szklanka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Bulion warzywny
600 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
12.86
Za 600 ml
Koszt składników
59.60
Jak oceniasz przepis na pulpeciki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób