Przepis na klopsy w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, duży garnek, duża miska, miska, głęboki talerz

Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw aż wchłonie większość płynu i zmięknie. W tym czasie posiekaj cebulę.

Do miski lub dużego głębokiego talerza przełóż mielone mięso, posiekaną cebulę i rozmoczoną, odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.

Z otrzymanej masy ręcznie uformuj niewielkie klopsy i obtocz je w mące. Podsmażaj chwilę z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.

W garnku zagotuj bulion. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa, a następnie kolejno wrzucaj obsmażone klopsiki. Dodaj łyżeczkę masła i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.

Łyżkę mąki zalej kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszaj i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Koperek drobno posiekaj i dodaj do garnka.

Klopsiki możesz podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem oraz ulubioną surówką.

klopsy w sosie koperkowym
klopsy w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
30.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
589 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
55

Klopsy w sosie koperkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klopsach w sosie koperkowym

Klopsy w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych dzieci. Pasuje do wielu dodatków, możesz podawać je z ziemniakami gotowanymi lub w formie puree, z makaronem, kaszą, czy ryżem – w każdej z tych konfiguracji klopsiki będą naprawdę pyszne. Dodatkowo, w towarzystwie surówki, na przykład z marchewki, białej czy czerwonej kapusty lub gotowanych warzyw, będzie to nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe i pełnowartościowe, dobrze zbilansowane danie. Klopsy w sosie koperkowym są bardzo delikatne i łagodne w smaku oraz lekkostrawne, dlatego są dobre również dla dzieci, czy osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić klopsy w sosie koperkowym koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne ci będzie mięso mielone, cebula oraz bułka, na przykład kajzerka, bulion warzywny, marchew oraz pietruszka. Przydadzą się również mąka do zagęszczenia sosu i obtoczenia pulpetów oraz odrobina oleju do smażenia. Najlepiej wybrać chude, lekkie mięso na przykład drobiowe lub cielęcinę. Tak naprawdę klopsy możesz przygotować z każdego gatunku mięsa, pamiętaj jednak, że przykładowa wieprzowina jest bardziej tłusta i kaloryczna, dlatego, jeśli jesteś na diecie odchudzającej, lekkostrawnej lepiej postawić na chudsze odmiany. Przygotowanie jest bardzo proste – rozmoczoną w mleku lub wodzie bułkę należy wymieszać z mielonym mięsem, posiekaną cebulą i przyprawami, obtoczyć w mące, lekko obsmażyć na patelni i wrzucić na gotujący się wywar z warzywami. Na koniec wystarczy zagęścić sos mąką i dodać drobno posiekany koperek. To wszystko! Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z obsmażania pulpetów – będą wtedy mniej tłuste, mniej kaloryczne i lepiej strawne. Przepis na klopsy w sosie koperkowym to przepis, który powinien znać każdy, dlatego nie zwlekaj i przygotuj je przy najbliższej okazji z pomocą naszych wskazówek.

Wartości odżywcze klopsów w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
117.86 kcal
589.30 kcal
Białko
7.86 g
39.29 g

Węglowodany w klopsach w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
5.93 g
29.65 g
Węglowodany przyswajalne
5.43 g
27.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
2.50 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
6.87 g
34.35 g
Tłuszcze nasycone
2.81 g
14.07 g
Tłuszcze nienasycone
4.06 g
20.28 g
Tłuszcze jednonasycone
3.32 g
16.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
3.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
31.29 mg
156.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na klopsy w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
52.15 µg (mcg)
260.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.83 µg (mcg)
4.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.88 mg
14.42 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.59 µg (mcg)
2.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
1.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol
15.74 µg (mcg)
78.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.29 mg
11.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.40 µg (mcg)
76.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
283.39 µg (mcg)
1416.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klopsy w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
164.47 mg
822.37 mg
Potas
140.00 mg
699.99 mg
Wapń
32.37 mg
161.84 mg
Fosfor
94.97 mg
474.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.12 mg
85.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
4.94 mg
Cynk
1.03 mg
5.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów w sosie koperkowym 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach w sosie koperkowym

Lista alergenów dla klopsów w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania klopsów w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kajzerka
60 g
1 sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Mięso mielone cielęce
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
ok. 3 łyżek do obtoczenia pulpetów i 1 łyżka do zagęszczenia sosu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
ok. 1/2 szklanki (do namoczenia bułki)
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
35 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 35 g
Masło
7 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 7 g
Koperek
30 g
1/2 całego pęczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Koszt składników
64.10
Jak oceniasz przepis na klopsy w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób