Przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym krok po kroku
- Mięso mielone z kurczaka 400 g
- Jajko 1 szt.
- Śmietana 12% 125 g pół szklanki
- Bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Mięso przełóż do dużej miski i wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Uformuj z mięsa małe kotleciki.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pulpety, by się przyrumieniły, następnie zalej całość bulionem i duś przez 20 minut.
Odlej odrobinę bulionu do małej miseczki i zmieszaj go ze śmietaną. Powoli wlej do garnka z pulpetami.
Do całości dodaj posiekany koperek. Przypraw pieprzem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym
-
Sos koperkowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Pulpety

(liczba kalorii)
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym - cechy przepisu
Więcej o pulpetach w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym sosie smakują obłędnie, a całość można zrobić w kilkanaście minut. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej.
Przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym jest tak łatwy, że spokojnie poradzą sobie z nim osoby, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Robi się je tylko z kilku podstawowych produktów, dzięki czemu całość jest prosta i tania. To przepis na obiad idealny, pełen smaku i aromatu, a także bardzo sycący. Te kotleciki świetnie współgrają z ziemniakami z wody czy ryżem.
Sos śmietanowy najlepiej przygotować z koperkiem. Dzięki temu całość nie potrzebuje zbyt dużo przypraw. Koperek idealnie komponuje się z duszonym mięsem i śmietaną, tworząc przepyszne danie. Sos tak przygotowany jest niezwykle lekki, jednak by nieco bardziej go odchudzić wystarczy zamienić śmietanę na gęsty jogurt. Dzięki temu całość ma mniej kalorii, a więcej białka.
Sos koperkowo śmietanowy do pulpetów robi się bardzo łatwo, na bazie bulionu i śmietany. Wystarczy tylko lekko go doprawić i podawać z pulpetami. Tak przygotowany sos świetnie sprawdzi się nawet do makaronu, gdyż jest gęsty i bardzo aksamitny.
To najlepsze pulpety w sosie, które można przygotować w tak ekspresowym czasie. Całość jest bardzo smaczna i tworzy niezwykle sycący posiłek. Ze względu na użycie mięsa drobiowego całość ma bardzo mało kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na zdrowie układu krwionośnego. W tej opcji obiad jest niezwykle zdrowy i będzie świetnym wyborem na posiłek dla całej rodziny. Pulpety są bardzo delikatne i łagodne, wiec można je z powodzeniem podawać nawet najmniejszym domownikom. Te kotleciki są tak pyszne, że skradną serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują. Są bardzo soczyste i aromatyczne, a przy tym wspaniale komponują się z sosem. To przepis, który na pewno często będzie gościł w menu, gdy tylko raz się go spróbuje.
Wartości odżywcze pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym
Energia i białka
(279g)
Węglowodany w pulpetach w sosie śmietanowo koperkowym
(279g)
Tłuszcze
(279g)
Witaminy w przepisie na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
(279g)
Składniki mineralne w przepisie na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
(279g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pulpetach w sosie śmietanowo koperkowym
Lista alergenów dla pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny