Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym

Opublikowano: 28.07.2021 r., 12:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym podane na eleganckim talerzu.
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to wspaniały pomysł na rodzinny obiad. Są niezwykle pyszne i sycące, a przy tym pięknie się prezentują na talerzu.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
280 kcal
Kcal w porcji
279 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 12% pół szklanki (125 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym krok po kroku

Mięso przełóż do dużej miski i wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Uformuj z mięsa małe kotleciki.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pulpety, by się przyrumieniły, następnie zalej całość bulionem i duś przez 20 minut.

Odlej odrobinę bulionu do małej miseczki i zmieszaj go ze śmietaną. Powoli wlej do garnka z pulpetami.

Do całości dodaj posiekany koperek. Przypraw pieprzem.

Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym

Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym sosie smakują obłędnie, a całość można zrobić w kilkanaście minut. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej.

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym jest tak łatwy, że spokojnie poradzą sobie z nim osoby, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Robi się je tylko z kilku podstawowych produktów, dzięki czemu całość jest prosta i tania. To przepis na obiad idealny, pełen smaku i aromatu, a także bardzo sycący. Te kotleciki świetnie współgrają z ziemniakami z wody czy ryżem.

Sos śmietanowy najlepiej przygotować z koperkiem. Dzięki temu całość nie potrzebuje zbyt dużo przypraw. Koperek idealnie komponuje się z duszonym mięsem i śmietaną, tworząc przepyszne danie. Sos tak przygotowany jest niezwykle lekki, jednak by nieco bardziej go odchudzić wystarczy zamienić śmietanę na gęsty jogurt. Dzięki temu całość ma mniej kalorii, a więcej białka.

Sos koperkowo śmietanowy do pulpetów robi się bardzo łatwo, na bazie bulionu i śmietany. Wystarczy tylko lekko go doprawić i podawać z pulpetami. Tak przygotowany sos świetnie sprawdzi się nawet do makaronu, gdyż jest gęsty i bardzo aksamitny.

To najlepsze pulpety w sosie, które można przygotować w tak ekspresowym czasie. Całość jest bardzo smaczna i tworzy niezwykle sycący posiłek. Ze względu na użycie mięsa drobiowego całość ma bardzo mało kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na zdrowie układu krwionośnego. W tej opcji obiad jest niezwykle zdrowy i będzie świetnym wyborem na posiłek dla całej rodziny. Pulpety są bardzo delikatne i łagodne, wiec można je z powodzeniem podawać nawet najmniejszym domownikom. Te kotleciki są tak pyszne, że skradną serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują. Są bardzo soczyste i aromatyczne, a przy tym wspaniale komponują się z sosem. To przepis, który na pewno często będzie gościł w menu, gdy tylko raz się go spróbuje.

Alergeny w pulpetach w sosie śmietanowo koperkowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na obiad, jednak warto wymienić śmietanę na gęsty jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(279g)
Energia (kcal)
100.51
280.43
Białko (g)
7.39
20.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(279g)
Węglowodany (g)
1.55
4.33
Węglowodany przyswajalne (g)
1.53
4.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(279g)
Tłuszcz (g)
7.26
20.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.52
7.03
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
13.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.77
10.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
2.68
Cholesterol (mg)
52.89
147.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(279g)
Witamina A (µg (mcg))
23.26
64.89
Witamina B6 (mg)
0.21
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.81
Witamina C (mg)
0.56
1.56
Witamina E (mg)
0.57
1.58
Retinol (µg (mcg))
17.68
49.32
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Ryboflawina (mg)
0.13
0.37
Niacyna (mg)
2.06
5.75
Foliany (µg (mcg))
3.92
10.94
Beta karoten (µg (mcg))
51.94
144.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(279g)
Sód (mg)
170.01
474.34
Potas (mg)
228.96
638.79
Wapń (mg)
23.61
65.88
Fosfor (mg)
83.92
234.15
Magnez (mg)
10.88
30.35
Żelazo (mg)
0.44
1.24
Cynk (mg)
0.67
1.86
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym

Koszt składników
52.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
125 g
pół szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
52.20