Przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku

Mięso przełóż do dużej miski i wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Uformuj z mięsa małe kotleciki.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pulpety, by się przyrumieniły, następnie zalej całość bulionem i duś przez 20 minut.

Odlej odrobinę bulionu do małej miseczki i zmieszaj go ze śmietaną. Powoli wlej do garnka z pulpetami.

Do całości dodaj posiekany koperek. Przypraw pieprzem.

Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym podane na eleganckim talerzu.
pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Koszt przygotowania dania
20.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
280 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
31

Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach w sosie śmietanowo koperkowym

Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym sosie smakują obłędnie, a całość można zrobić w kilkanaście minut. To danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej.

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym jest tak łatwy, że spokojnie poradzą sobie z nim osoby, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Robi się je tylko z kilku podstawowych produktów, dzięki czemu całość jest prosta i tania. To przepis na obiad idealny, pełen smaku i aromatu, a także bardzo sycący. Te kotleciki świetnie współgrają z ziemniakami z wody czy ryżem.

Sos śmietanowy najlepiej przygotować z koperkiem. Dzięki temu całość nie potrzebuje zbyt dużo przypraw. Koperek idealnie komponuje się z duszonym mięsem i śmietaną, tworząc przepyszne danie. Sos tak przygotowany jest niezwykle lekki, jednak by nieco bardziej go odchudzić wystarczy zamienić śmietanę na gęsty jogurt. Dzięki temu całość ma mniej kalorii, a więcej białka.

Sos koperkowo śmietanowy do pulpetów robi się bardzo łatwo, na bazie bulionu i śmietany. Wystarczy tylko lekko go doprawić i podawać z pulpetami. Tak przygotowany sos świetnie sprawdzi się nawet do makaronu, gdyż jest gęsty i bardzo aksamitny.

To najlepsze pulpety w sosie, które można przygotować w tak ekspresowym czasie. Całość jest bardzo smaczna i tworzy niezwykle sycący posiłek. Ze względu na użycie mięsa drobiowego całość ma bardzo mało kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywnie wpływają na zdrowie układu krwionośnego. W tej opcji obiad jest niezwykle zdrowy i będzie świetnym wyborem na posiłek dla całej rodziny. Pulpety są bardzo delikatne i łagodne, wiec można je z powodzeniem podawać nawet najmniejszym domownikom. Te kotleciki są tak pyszne, że skradną serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują. Są bardzo soczyste i aromatyczne, a przy tym wspaniale komponują się z sosem. To przepis, który na pewno często będzie gościł w menu, gdy tylko raz się go spróbuje.

Wartości odżywcze pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(279g)
Energia (kalorie)
100.51 kcal
280.43 kcal
Białko
7.39 g
20.61 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach w sosie śmietanowo koperkowym

Na 100g
Na porcję
(279g)
Węglowodany
1.55 g
4.33 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
1.53 g
4.28 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(279g)
Tłuszcz
7.26 g
20.25 g
Tłuszcze nasycone
2.52 g
7.03 g
Tłuszcze nienasycone
4.74 g
13.21 g
Tłuszcze jednonasycone
3.77 g
10.53 g

Witaminy w przepisie na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym

Na 100g
Na porcję
(279g)
Witamina B6
0.21 mg
0.58 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.37 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.06 mg
5.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym

Na 100g
Na porcję
(279g)
Sód
170.01 mg
474.34 mg
Potas
228.96 mg
638.79 mg
Wapń
23.61 mg
65.88 mg
Fosfor
83.92 mg
234.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
10.88 mg
30.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
1.24 mg
Cynk
0.67 mg
1.86 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach w sosie śmietanowo koperkowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania pulpetów w sosie śmietanowo koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 12%
125 g
pół szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
52.20
Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób