Pulpety w sosie śmietanowym

Opublikowano: 27.02.2022 r., 23:10 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pulpety w sosie śmietanowym z ziemniakami
Pulpety w sosie śmietanowym
Pulpety drobiowe w sosie śmietanowym świetnie sprawdzą się na rodzinny niedzielny obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
496 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Kasza manna - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Śmietana 18% - 5 łyżek (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Przepis na pulpety w sosie śmietanowym krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oliwie.

W misce wymieszaj mięso, jajko i kaszę mannę (jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę więcej kaszy), dodaj przyprawy, podsmażoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.

Na płaskim talerzyku rozsyp mąkę.

Z mięsa uformuj ręcznie małe kotleciki i obtaczaj w mące.

Podsmażaj na patelni z każdej strony do zarumienienia.

Przełóż do garnka, zalej bulionem, zagotuj i doprowadź do wrzenia.

Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20-30 minut.

W miseczce wymieszaj łyżkę mąki ze śmietaną, dokładnie aby nie powstały grudki.

Zahartuj łyżką gorącego bulionu i wlej do garnka z pulpetami.

Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na pulpety w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat pulpetów w sosie śmietanowym

Pulpety w sosie śmietanowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gotowane pulpeciki drobiowe z mięsa mielonego są pyszne, bardzo miękkie, delikatne i łagodne w smaku, przez co sprawdzą się również dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pulpety w sosie śmietanowym na obiad nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką i dzięki niemu przekonasz się, że to danie nie jest tak skomplikowane, ani czasochłonne jak mogłoby się wydawać. Do ich przygotowania potrzebne Ci będzie mielone mięsa z kurczaka lub indyka, jajko, odrobina mąki i kaszy manny, cebula, czosnek oraz śmietana. Warto wykorzystać również bulion warzywny lub warzywno-mięsny jako baza do sosu, jednak bez problemu możesz też użyć zwykłej wody – pulpety wyjdą dobre i smaczne mimo to. Mięso drobiowe możesz zastąpić mięsem wieprzowym, wołowym lub wołowo-wieprzowym, pamiętaj jednak, że wtedy danie będzie bardziej kaloryczne. Od czego zacząć przygotowanie pulpetów? Wystarczy podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do mięsa razem z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Z tak przygotowanej masy, po odstawieniu na 30 minut do lodówki, wystarczy ręcznie uformować pulpeciki, obtoczyć w mące, lekko podsmażyć na patelni i ugotować na bulionie i wodzie. Przygotowanie sosu to wyłącznie dodanie zahartowanej, wymieszanej z odrobiną mąki, śmietany. Gotowe! Jak widzisz, przepis na pulpety w sosie śmietanowym nie jest trudny i z pewnością poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Pulpety możesz podawać z ulubioną kaszą, białym lub brązowym ryżem, a także ziemniakami. Nie zapomnij o dodatku warzyw np. w formie surówki. Pulpety w sosie śmietanowym świetnie pasują do gotowanej fasolki szparagowej, marchewki z groszkiem czy surówki z buraczków. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na pulpety w sosie śmietanowym, które będą pysznym, zdrowym pomysłem na posiłek dla całej rodziny.

Alergeny w pulpetach w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla pulpetów w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 550
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze pulpetów w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność dania najlepiej wybrać śmietanę o jak najmniejszej procentowej zawartości tłuszczu lub zastąpić ją jogurtem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
99.36
496.79
Białko (g)
9.93
49.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.90
19.51
Węglowodany przyswajalne (g)
3.73
18.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.95
24.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
11.89
Tłuszcze nienasycone (g)
2.57
12.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.52
7.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
5.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
46.24
231.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
26.96
134.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
2.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.92
4.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.49
Brak danych dla: kasza manna, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.02
105.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.32
Ryboflawina (mg)
0.12
0.58
Niacyna (mg)
3.01
15.03
Foliany (µg (mcg))
9.20
46.02
Beta karoten (µg (mcg))
54.89
274.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
277.05
1385.27
Potas (mg)
131.94
659.68
Wapń (mg)
22.01
110.06
Fosfor (mg)
100.71
503.55
Magnez (mg)
13.21
66.06
Żelazo (mg)
0.72
3.62
Cynk (mg)
1.12
5.58
Miedź (mg)
0.07
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów w sosie śmietanowym 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów w sosie śmietanowym

Koszt składników
65.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kasza manna
20 g
2 łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Śmietana 18%
100 g
5 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
65.20