Dania z pomidorami - polecane przepisy
-
Leczo
Leczo to przepyszne danie, które pozwala w prosty sposób przemycić do swojego menu znaczne ilości zdrowych warzyw. Najlepiej smakuje w …
25 + 25 min łatwy 4 460 kcal -
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego …
15 + 25 min łatwy 5 147 kcal -
Strogonow
Strogonow to doskonała propozycja na treściwy i dobry obiad z dodatkiem mięsnym. Najlepiej smakuje ze świeżym, razowym pieczywem. Świetnie sprawdzi …
20 + 35 min łatwy 5 419 kcal -
Lasagne
Lasagne to super pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dań kuchni włoskiej. …
25 + 15 min łatwy 6 422 kcal -
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa jest prosta do przygotowania. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci. W skład tej zapiekanki wchodzi tak …
35 + 50 min łatwy 4 738 kcal
Dania z pomidorami - pozostałe przepisy
-
Spaghetti
Spaghetti bolognese to klasyka włoskiej kuchni i danie dobrze znane każdemu z nas. Najprawdopowodniej wywodzi się z włoskiego regionu Emilia …
30 min łatwy 1 994 kcal -
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i …
30 + 30 min łatwy 4 295 kcal -
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii jest daniem bardzo popularnym, ze względu na wspaniały smak i aromat. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej …
20 + 25 min łatwy 7 315 kcal -
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese to świetny przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Jest bardzo aromatyczne i …
10 + 15 min łatwy 5 639 kcal -
Bruschetta
Bruschetta to najpopularniejsza przystawka wywodząca się z kuchni włoskiej. Składa się z grzanki polanej oliwą z oliwek oraz natartej czosnkiem, …
15 + 5 min łatwy 2 312 kcal -
Makaron z cukinii
Makaron z cukinii to pomysł na smaczne i delikatne wege danie obiadowe. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić makaron spaghetti z …
25 min łatwy 2 237 kcal
-
Ravioli
Ravioli idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i jako wczesna kolacja dla gości. Dla dzieci ravioli można przygotować w …
75 + 15 min średni 4 762 kcal -
Cannelloni
Cannelloni jest to rodzaj makaronu w kształcie rurki czy walca z przestrzenią w środku, która jest stworzono do tego aby …
10 + 190 min łatwy 6 489 kcal -
Gazpacho
Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową …
130 min łatwy 4 150 kcal -
Pomidorowa
Zupa pomidorowa to doskonały wybór na rozgrzewającą zupę obiadową. Doskonale smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem. Zupę pomidorową można …
20 + 40 min łatwy 4 174 kcal
-
Sos pomidorowy do gołąbków
Sos pomidorowy do gołąbków jest wręcz obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy. Ten domowy sos jest bardzo dobry i smakuje zarówno …
15 min łatwy 8 47 kcal -
Koreczki
Koreczki to jedna z najpopularniejszych „finger food” na świecie. Mogą być przygotowane praktycznie ze wszystkiego na co mamy ochotę. Są …
10 min łatwy 10 45 kcal -
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal -
Fajitas
Fajitas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, przygotowane z dodatkiem kurczaka, grillowanej papryki oraz orientalnych przypraw. Możesz podać wszystkie składniki oddzielnie …
20 + 20 min łatwy 8 -
Pomidory z mozzarellą
Pomidory z mozzarellą to pomysł na włoską przystawkę, która pięknie się prezentuje, a przy okazji wspaniale smakuje. Całość można przygotować …
10 min łatwy 2 291 kcal -
Sałatka z ananasem
Sałatka z ananasem to jednak z najprostszych i najszybszych do wykonania sałatek. Co więcej, jest przepyszna, sycąca i bardzo zdrowa. …
10 min łatwy 1 184 kcal
-
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów jest wspaniałym i naprawdę pysznym pomysłem na dodatek do dań głównych. Choć świetnie smakuje, to nie …
20 + 10 min łatwy 4 81 kcal -
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal -
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia do diety nasion roślin strączkowych. …
15 + 25 min łatwy 4 220 kcal -
Sałatka tabule
Sałatka tabule jest to sałatka wywodząca się z kuchni arabskiej, nazywana jest czasem jako sałatka libańska lub sałatka syryjska. Jest …
20 + 20 min łatwy 4 175 kcal
-
Rigatoni
Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją …
20 + 40 min łatwy 10 -
Sałatka z krewetkami
Sałatka z krewetkami to lekka i zdrowa propozycja na szybką przekąskę. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić sałatkę z …
30 min łatwy 2 326 kcal -
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów to świetny dodatek do obiadu. Idealnie współgra z daniami mięsnymi i warzywnymi, podkreślając ich smak. To surówka …
15 min łatwy 4 152 kcal -
Sos pomidorowy do pizzy
Sos pomidorowy do pizzy jest dodatkiem, który zapewnia tej potrawie wyjątkowy smak i aromat. Wykonywany na bazie soczystych pomidorów i …
12 + 10 min łatwy 3 22 kcal -
Roladki z indyka
Pyszne roladki z indyka to świetny pomysł na obiad. Zrazy są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego niezależnie od umiejętności kulinarnych …
20 + 30 min łatwy 2 544 kcal -
Kurczak ze szpinakiem
Kurczak ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Najczęściej przygotowywany jest z makaronem …
40 min łatwy 1 385 kcal
-
Sałatka z kuskusa
Sałatka z kuskusa to świetny pomysł na szybką sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako posiłek do pracy na zimno. Sałatkę …
20 min łatwy 5 456 kcal -
Omułki
Omułki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Omułki to owoce morza, które kupić należy świeże w …
10 + 20 min łatwy 8 -
Sałatka z wędzonego łososia
Sałatka z wędzonego łososia to doskonały pomysł na szybką przekąskę, lunch, przystawkę lub wykwintne danie na imprezy rodzinne. Przepis na …
15 min łatwy 2 370 kcal -
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Wegetariańskie fit danie pełne pysznego aromatu warzyw: pomidorów i papryki. Użyj warzyw na patelnię. Wszystko jest posypane posiekanymi drobno orzeszkami. …
30 min łatwy 2 479 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z pomidorami
Jak wykorzystać pomidory w kuchni? Oto zbiór najsmaczniejszych przepisów na dania z pomidorów
Kto nie lubi pomidorów, w sałatce, na pizzy, czy na kanapce? Pomidory dodaje się niemal do wszystkiego. Nie wyobrażamy sobie sałatki bez pomidorów. I warto je jeść, gdyż mają liczne wartości odżywcze i witaminy. Jedzmy je ze względu na prozdrowotne właściwości likopenu. Przedstawiamy rodzaje pomidorów i przepisy z pomidorami. Doradzamy co można zrobić z pomidorów i jak je efektywnie wykorzystać w kuchni.
Pomidory w polskiej kuchni
Zastosowanie pomidorów w kuchni
Pomidory pochodzą z Peru. Od wieków uprawiano w Ameryce Południowej, zaś w Europie poznano je po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Warzywo to ma ogromne zastosowania w kuchni. Z potraw z pomidorami słynna jest szczególnia kuchnia śródziemnomorska. Natomiast uprawa pomidorów ma miejsce głównie w Chinach, Indiach, Stanach Zjednoczonych i Turcji. Co ciekawe pomidory uprawia się prawie wszędzie z wyjątkiem Mongolii, Afganistanu, niektórych krajów afrykańskich i indochińskich.
Swoją popularność zawdzięczają pomidory soczystej strukturze, która pozwala na wyrób sosów o różnej gęstości. Ponadto smak pomidorów nieco przypomina smak mięsny umami i to zapewne przyczyniło się do ich niebywałej kariery. Pomidory idealnie pasują do mięsa i serów oraz do innych warzyw. Wzbogacają i ożywiają ich smak. Mięso czy ser z nieco kwaskowym pomidorem stają się po prostu pyszne. Ponadto soczyste pomidory dodają wilgoci do sałatek, które stają się mniej suche.
W Polsce uprawa pomidorów jest bardzo upowszechniona, szczególnie że pielęgnacja tej rośliny nie jest trudna. Jest to roślina jednoroczna, łatwa w uprawie, dlatego też z powodzeniem uprawia się ją w przydomowych ogródkach a nawet na balkonach. Dla własnych potrzeb możemy uprawiać pomidory w ogrodzie, w szklarniach lub w tunelach foliowych. Pomidory pochodzą z cieplejszego klimatu i potrzebują dłuższego okresu wegetacji, aby wydać owoce. Dlatego też w naszym klimacie nasiona wysiewamy do inspektów i robimy rozsadę. Jeśli chcemy ułatwić sobie zadanie możemy zakupić sadzonki. Mimo, że sadzonki pomidorów są łatwe do uprawy, ich pielęgnacja wymaga wprawy i doświadczenia.
Na rynku dostępne są różne rodzaje pomidorów. Obecnie na świecie występuje około 7000 gatunków pomidorów. Klasyczne pomidory okrągłe o uniwersalnym zastosowaniu. Pomidory podłużne używa się głównie do zup i przetworów. Małe pomidorki koktajlowe służą do sałatek, koreczków, czy przekąsek na imprezę. Pomidory malinowe kroi się głównie na kanapki.
Właściwości prozdrowotne pomidorów - wartości odżywcze, składniki mineralne i witaminy
Pomidory zwierają liczne witaminu i składniki odżywcze. Na czoło wysuwa się witamina C. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść 2 pomidory. W pomidorach występuje również witamina A i E. Szczególne właściwości prozdrowotne ma likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Likopen nie ginie pod wpływem obróbki cieplnej. Co ciekawe, przetwory pomidorowe mają go więcej niż świeże pomidory.
Niestety popularność pomidorów na całym świecie sprawiła, że wdrożono ich masową produkcję. Poszukiwano przede wszystkim odmian, które ładnie wyglądają, są odporne na szkodniki i nie psują się w transporcie. W skutek licznych krzyżówek i modyfikacji pomidory zatraciły smak. Pomidory, których rozwój został sztucznie wstrzymany, aby można było je dłużej przechowywać, nie posiadają ani smaku, ani wartości odżywczych pomidorów naturalnie dojrzewających w słońcu.
Pomidory w kuchni polskiej
Co ciekawe, pomidory w kuchni polskiej zaczęto stosować późno bo dopiero w XIX wieku. Największą popularność zdobyły dopiero w XX wieku. Obok ogórków stanowią podstawową jarzynę do kanapek. Ketchup stanowi, po majonezie, drugi najpopularniejszy sos do kanapek i dań. Pomidory, a raczej zrobiony z nich przecier lub sos, wykorzystywane są jako uniwersalny dodatek do wielu dań, jak dania jednogarnkowe, zupy, sosy do makaronu i ryżu. Bez świeżych pomidorów trudno wyobrazić sobie sałatki. Kiedyś pomidory z drobno pokrojoną cebulką stanowiły klasyczną przystawkę do obiadu na co dzień i na święta. Dziś danie to nieco odchodzi w niepamięć i przegrywa z ogromną ilością przepisów na sałatki z udziałem pomidorów.
Głównie dania z dodatkiem pomidorów w kuchni polskiej to:
- zupa pomidorowa,
- fasolka po bretońsku,
- gołąbki z sosem pomidorowym,
- pomidory z cebulką i pieprzem jako klasyczna przystawka na święta.
Pomidory w kuchniach świata - słynne przepisy z pomidorami
Dania z pomidorami upowszechniły się na całym świecie. Jednak źródłem ich jest głównie kuchnia śródziemnomorska, gdzie powstały takie dania jak makarony z sosem czy pizza. Pomidory i sos pomidorowy stanowią główny składnik, który kładzie się na wierzchu pizzy. Najbardziej klasyczna włoska pizza ma na wierzchu mozzarellę i pomidory. Włoskie makarony nie mogą obyć się bez sosu pomidorowego. Pomidory stanowią niemal podstawę kuchni włoskiej. Słynna włoska kanapka bruschetta zawiera pomidory. Sos pomidorowy znajdziemy również w słynnej lazanii.
Pomidory królują również w Argentynie, gdzie jada się kanapki z wołowiną i pomidorami. Argentyńczycy zapożyczyli również makarony z sosem pomidorowym. Kultową potrawą stało się węgierskie leczo, które również zawiera pomidory.
Najbardziej słynnym sosem pomidorowym jest ketchup, który dodaje się do kanapek, dań mięsnych, dań z serem i innych. Co ciekawe, powstał on w Chinach, a jego nazwa jest pochodzenia chińskiego. Wtedy jeszcze nie zawierała pomidorów. Dopiero w XIX wieku receptura dotarła do USA, gdzie została zmodyfikowana i stała się sosem pomidorowym.
Pomidory nie występują w klasycznej kuchni azjatyckiej, lecz właśnie w Chinach uprawia się ich najwięcej. Chiny są największym producentem koncentratu pomidorowego, gdyż w takiej formie łatwiej jest go transportować.
Najciekawsze przepisy z pomidorów
Zastosowanie pomidorów do potraw na obiad
Do potraw obiadowych dodaje się sos pomidorowy. Stanowi on bazę do wielu sosów obiadowych. W kuchni polskiej sos pomidorowy dodaje się do gołąbków. Pulpety mięsna podaje się z sosem pomidorowym. Modnym daniem jest włoski makaron z sosem pomidorowym. Klasyczną zupą w kuchni polskiej jest zupa pomidorowa.
Pomidory są tak uniwersalne, że dodaje się je do bardzo wielu dań, jak dania jednogarnkowe, gulasze, duszone mięso, potrawki, zapiekanki czy sałatki. Przepisy na potrawy obiadowe wykorzystują świeże pomidory lub sos, czy też koncentrat pomidorowy.
Sałatki z pomidorami
Trudno dziś wyobrazić sobie sałatkę bez pomidorów. Pomidory nadają jej kwaskowy smak oraz odpowiednią soczystość. Najprostsza do zrobienia jest sałatka z pomidorów i świeżych warzyw liściastych. Dodajemy do niej rzodkiewkę, paprykę i inne. Warto pamiętać, aby nie łączyć pomidorów ze świeżym ogórkiem, gdyż tracimy wówczas witaminę C.
Patrząc na składniki klasycznej sałatki greckiej widzimy tam pomidory. Sałatka, której głównym składnikiem są pomidory to sałatka caprese, składająca się z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Pomidory stanowią składnik sałatki gyros, czy też sałatek z kurczakiem, łososiem czy tuńczykiem.
Zastosowanie pomidorów w przetworach
Ze względu na ważne właściwości likopenu warto robić przetwory z pomidorów. Likopen utrzymuje się mimo obróbki cieplnej i w przetworach jest go więcej niż w świeżych pomidorach. Przetwory z pomidorów robi się dość łatwo. Najprostszy i szybki sposób to zagotowanie pokrojonych pomidorów, umieszczenie w wyparzonych słoikach i zapasteryzowanie.
Z pomidorów robimy między innymi:
- przecier pomidorowy,
- koncentrat pomidorowy,
- pomidory w całości w zalewie,
- pomidory w leczo na zimę.
Pomidorów nie robimy w zalewie octowej. Jednak można je kisić. Przetwory z pomidorów przydają się zimą do robienia zupy pomidorowej, sosów, jako dodatek do fasolki po bretońsku czy bigosu.