Dania z pomidorami - najlepsze przepisy
-
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal -
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal -
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal -
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal
Dania z pomidorami - przepisy
-
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal -
Rolada marchewkowa z suszonymi pomidorami
Rolada marchewkowa na słono to niecodzienna wersja pysznej, wytrawnej rolady. Jest idealną przekąską do postawienia na stół podczas imprez okolicznościowych, …
60 + 20 min średni 6 362 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 105 kcal -
Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, …
45 + 15 min średni 1 372 kcal -
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze …
120 + 20 min łatwy 7 465 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal
-
Bakłażany po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem …
20 + 30 min łatwy 5 331 kcal -
Fasola po meksykańsku
Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 4 855 kcal -
Dorsz w pomidorach
Pyszny dorsz w pomidorach to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 40 min łatwy 6 -
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal
-
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Pizza Sfincione
Pizza Sfincione to tradycyjny sycylijski wypiek podawany na obiad lub kolację. Niegdyś pizza spożywana była przez rolników, a ciasto drożdżowe …
140 + 20 min łatwy 4 928 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z szynką, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Masz ochotę na niespotykany obiad? Nieco odmienna wersja zapiekanki makaronowej złożona z pysznego pomidorowo-śmietankowego sosu, suszonych pomidorów i mozzarelli na …
20 + 30 min łatwy 2 899 kcal -
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera …
30 + 30 min łatwy 10 280 kcal -
Tarta ze szparagami, oliwkami, pomidorem, łososiem i serem camembert
Przepis na tartę ze szparagami. Wspaniałe quiche z zielonymi szparagami, oliwkami, pomidorem, świeżym łososiem oraz serem camembert jest bardzo dobrym …
20 + 70 min łatwy 4 904 kcal
-
Szakszuka z pomidorkami i serem mozzarella
By lekko zmienić postać szakszuki warto dodać świeże pomidory koktajlowe oraz ser mozzarella. Zamiast sera mozzarella bardzo pasuje również ser …
30 min łatwy 2 510 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem, suszonymi pomidorami, serem feta i chipsami z tortilli
Pyszna zupa meksykańska z kurczakiem. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę z fasolą, kukurydzą, pieczarkami i serem. Zrób zupę z mieloną …
20 + 30 min łatwy 6 396 kcal -
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i …
25 min łatwy 2 702 kcal -
Czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania …
15 + 80 min łatwy 5 760 kcal
-
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal -
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal -
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal -
Pomidory kiszone
Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, …
40 min łatwy 10 50 kcal -
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal -
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal
-
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów jest naprawdę fantastycznym dodatkiem o przepysznym, głębokim smaku. Wspaniale komponuje się na kanapkach, ale również jedzony …
15 + 20 min łatwy 10 201 kcal -
Pomidory z cebulą w słoiku
Pomidory z cebulą w słoiku to idealna opcja na każdy dzień. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Całość będzie doskonałym …
20 + 10 min łatwy 10 38 kcal -
Pomidory do słoików
Pomidory do słoików to pyszna potrawa, obok której ciężko przejść obojętnie. To doskonała opcja na pyszne przetwory, które sprawdzą się …
60 + 10 min łatwy 2 -
Pomidory pod pierzynką
Pomidory pod pierzynką to danie, które zaskakuje ciekawą formą, ale również fantastycznym smakiem. Będzie dobrym wyborem na pyszny obiad, czy …
30 + 45 min łatwy 4
Najciekawsze artykuły w temacie dania z pomidorami
Często zadawane pytania
Jak wykorzystać pomidory w kuchni? Oto zbiór najsmaczniejszych przepisów na dania z pomidorów
Kto nie lubi pomidorów, w sałatce, na pizzy, czy na kanapce? Pomidory dodaje się niemal do wszystkiego. Nie wyobrażamy sobie sałatki bez pomidorów. I warto je jeść, gdyż mają liczne wartości odżywcze i witaminy. Jedzmy je ze względu na prozdrowotne właściwości likopenu. Przedstawiamy rodzaje pomidorów i przepisy z pomidorami. Doradzamy co można zrobić z pomidorów i jak je efektywnie wykorzystać w kuchni.
Pomidory w polskiej kuchni
Zastosowanie pomidorów w kuchni
Pomidory pochodzą z Peru. Od wieków uprawiano w Ameryce Południowej, zaś w Europie poznano je po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Warzywo to ma ogromne zastosowania w kuchni. Z potraw z pomidorami słynna jest szczególnia kuchnia śródziemnomorska. Natomiast uprawa pomidorów ma miejsce głównie w Chinach, Indiach, Stanach Zjednoczonych i Turcji. Co ciekawe pomidory uprawia się prawie wszędzie z wyjątkiem Mongolii, Afganistanu, niektórych krajów afrykańskich i indochińskich.
Swoją popularność zawdzięczają pomidory soczystej strukturze, która pozwala na wyrób sosów o różnej gęstości. Ponadto smak pomidorów nieco przypomina smak mięsny umami i to zapewne przyczyniło się do ich niebywałej kariery. Pomidory idealnie pasują do mięsa i serów oraz do innych warzyw. Wzbogacają i ożywiają ich smak. Mięso czy ser z nieco kwaskowym pomidorem stają się po prostu pyszne. Ponadto soczyste pomidory dodają wilgoci do sałatek, które stają się mniej suche.
W Polsce uprawa pomidorów jest bardzo upowszechniona, szczególnie że pielęgnacja tej rośliny nie jest trudna. Jest to roślina jednoroczna, łatwa w uprawie, dlatego też z powodzeniem uprawia się ją w przydomowych ogródkach a nawet na balkonach. Dla własnych potrzeb możemy uprawiać pomidory w ogrodzie, w szklarniach lub w tunelach foliowych. Pomidory pochodzą z cieplejszego klimatu i potrzebują dłuższego okresu wegetacji, aby wydać owoce. Dlatego też w naszym klimacie nasiona wysiewamy do inspektów i robimy rozsadę. Jeśli chcemy ułatwić sobie zadanie możemy zakupić sadzonki. Mimo, że sadzonki pomidorów są łatwe do uprawy, ich pielęgnacja wymaga wprawy i doświadczenia.
Na rynku dostępne są różne rodzaje pomidorów. Obecnie na świecie występuje około 7000 gatunków pomidorów. Klasyczne pomidory okrągłe o uniwersalnym zastosowaniu. Pomidory podłużne używa się głównie do zup i przetworów. Małe pomidorki koktajlowe służą do sałatek, koreczków, czy przekąsek na imprezę. Pomidory malinowe kroi się głównie na kanapki.
Właściwości prozdrowotne pomidorów - wartości odżywcze, składniki mineralne i witaminy
Pomidory zwierają liczne witaminu i składniki odżywcze. Na czoło wysuwa się witamina C. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść 2 pomidory. W pomidorach występuje również witamina A i E. Szczególne właściwości prozdrowotne ma likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Likopen nie ginie pod wpływem obróbki cieplnej. Co ciekawe, przetwory pomidorowe mają go więcej niż świeże pomidory.
Niestety popularność pomidorów na całym świecie sprawiła, że wdrożono ich masową produkcję. Poszukiwano przede wszystkim odmian, które ładnie wyglądają, są odporne na szkodniki i nie psują się w transporcie. W skutek licznych krzyżówek i modyfikacji pomidory zatraciły smak. Pomidory, których rozwój został sztucznie wstrzymany, aby można było je dłużej przechowywać, nie posiadają ani smaku, ani wartości odżywczych pomidorów naturalnie dojrzewających w słońcu.
Pomidory w kuchni polskiej
Co ciekawe, pomidory w kuchni polskiej zaczęto stosować późno bo dopiero w XIX wieku. Największą popularność zdobyły dopiero w XX wieku. Obok ogórków stanowią podstawową jarzynę do kanapek. Ketchup stanowi, po majonezie, drugi najpopularniejszy sos do kanapek i dań. Pomidory, a raczej zrobiony z nich przecier lub sos, wykorzystywane są jako uniwersalny dodatek do wielu dań, jak dania jednogarnkowe, zupy, sosy do makaronu i ryżu. Bez świeżych pomidorów trudno wyobrazić sobie sałatki. Kiedyś pomidory z drobno pokrojoną cebulką stanowiły klasyczną przystawkę do obiadu na co dzień i na święta. Dziś danie to nieco odchodzi w niepamięć i przegrywa z ogromną ilością przepisów na sałatki z udziałem pomidorów.
Głównie dania z dodatkiem pomidorów w kuchni polskiej to:
- zupa pomidorowa,
- fasolka po bretońsku,
- gołąbki z sosem pomidorowym,
- pomidory z cebulką i pieprzem jako klasyczna przystawka na święta.
Pomidory w kuchniach świata - słynne przepisy z pomidorami
Dania z pomidorami upowszechniły się na całym świecie. Jednak źródłem ich jest głównie kuchnia śródziemnomorska, gdzie powstały takie dania jak makarony z sosem czy pizza. Pomidory i sos pomidorowy stanowią główny składnik, który kładzie się na wierzchu pizzy. Najbardziej klasyczna włoska pizza ma na wierzchu mozzarellę i pomidory. Włoskie makarony nie mogą obyć się bez sosu pomidorowego. Pomidory stanowią niemal podstawę kuchni włoskiej. Słynna włoska kanapka bruschetta zawiera pomidory. Sos pomidorowy znajdziemy również w słynnej lazanii.
Pomidory królują również w Argentynie, gdzie jada się kanapki z wołowiną i pomidorami. Argentyńczycy zapożyczyli również makarony z sosem pomidorowym. Kultową potrawą stało się węgierskie leczo, które również zawiera pomidory.
Najbardziej słynnym sosem pomidorowym jest ketchup, który dodaje się do kanapek, dań mięsnych, dań z serem i innych. Co ciekawe, powstał on w Chinach, a jego nazwa jest pochodzenia chińskiego. Wtedy jeszcze nie zawierała pomidorów. Dopiero w XIX wieku receptura dotarła do USA, gdzie została zmodyfikowana i stała się sosem pomidorowym.
Pomidory nie występują w klasycznej kuchni azjatyckiej, lecz właśnie w Chinach uprawia się ich najwięcej. Chiny są największym producentem koncentratu pomidorowego, gdyż w takiej formie łatwiej jest go transportować.
Najciekawsze przepisy z pomidorów
Zastosowanie pomidorów do potraw na obiad
Do potraw obiadowych dodaje się sos pomidorowy. Stanowi on bazę do wielu sosów obiadowych. W kuchni polskiej sos pomidorowy dodaje się do gołąbków. Pulpety mięsna podaje się z sosem pomidorowym. Modnym daniem jest włoski makaron z sosem pomidorowym. Klasyczną zupą w kuchni polskiej jest zupa pomidorowa.
Pomidory są tak uniwersalne, że dodaje się je do bardzo wielu dań, jak dania jednogarnkowe, gulasze, duszone mięso, potrawki, zapiekanki czy sałatki. Przepisy na potrawy obiadowe wykorzystują świeże pomidory lub sos, czy też koncentrat pomidorowy.
Sałatki z pomidorami
Trudno dziś wyobrazić sobie sałatkę bez pomidorów. Pomidory nadają jej kwaskowy smak oraz odpowiednią soczystość. Najprostsza do zrobienia jest sałatka z pomidorów i świeżych warzyw liściastych. Dodajemy do niej rzodkiewkę, paprykę i inne. Warto pamiętać, aby nie łączyć pomidorów ze świeżym ogórkiem, gdyż tracimy wówczas witaminę C.
Patrząc na składniki klasycznej sałatki greckiej widzimy tam pomidory. Sałatka, której głównym składnikiem są pomidory to sałatka caprese, składająca się z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Pomidory stanowią składnik sałatki gyros, czy też sałatek z kurczakiem, łososiem czy tuńczykiem.
Zastosowanie pomidorów w przetworach
Ze względu na ważne właściwości likopenu warto robić przetwory z pomidorów. Likopen utrzymuje się mimo obróbki cieplnej i w przetworach jest go więcej niż w świeżych pomidorach. Przetwory z pomidorów robi się dość łatwo. Najprostszy i szybki sposób to zagotowanie pokrojonych pomidorów, umieszczenie w wyparzonych słoikach i zapasteryzowanie.
Z pomidorów robimy między innymi:
- przecier pomidorowy,
- koncentrat pomidorowy,
- pomidory w całości w zalewie,
- pomidory w leczo na zimę.
Pomidorów nie robimy w zalewie octowej. Jednak można je kisić. Przetwory z pomidorów przydają się zimą do robienia zupy pomidorowej, sosów, jako dodatek do fasolki po bretońsku czy bigosu.