Dania z pomidorami

dania z pomidorami

Pomidory dotarły do Europy z Ameryki Południowej dopiero po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Obecnie stanowią jedno z najbardziej popularnych warzyw o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Ich uprawa jest możliwa w klimacie umiarkowanym, dlatego udają się także w ogródkach przydomowych czy na balkonie. Nasiona i sadzonki można dostać w sklepie. W sklepach dostępne są różne rodzaje pomidorów, jak pomidory klasyczne, malinowe, koktajlowe, podłużne, śliwkowe, bawole serca i wiele innych. Stosuje się je do zup, sałatek, dań jednogarnkowych, zapiekanek, do kanapek itd. Najsłynniejszą potrawą z pomidorami jest włoska pizza, zaś najpopularniejszym sosem pomidorowym jest ketchup.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z pomidorami

Przepisy w temacie dania z pomidorami

Najciekawsze artykuły w temacie dania z pomidorami

Jak wykorzystać pomidory w kuchni? Oto zbiór najsmaczniejszych przepisów na dania z pomidorów

Kto nie lubi pomidorów, w sałatce, na pizzy, czy na kanapce? Pomidory dodaje się niemal do wszystkiego. Nie wyobrażamy sobie sałatki bez pomidorów. I warto je jeść, gdyż mają liczne wartości odżywcze i witaminy. Jedzmy je ze względu na prozdrowotne właściwości likopenu. Przedstawiamy rodzaje pomidorów i przepisy z pomidorami. Doradzamy co można zrobić z pomidorów i jak je efektywnie wykorzystać w kuchni.

Pomidory w polskiej kuchni

Zastosowanie pomidorów w kuchni

Pomidory pochodzą z Peru. Od wieków uprawiano w Ameryce Południowej, zaś w Europie poznano je po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Warzywo to ma ogromne zastosowania w kuchni. Z potraw z pomidorami słynna jest szczególnia kuchnia śródziemnomorska. Natomiast uprawa pomidorów ma miejsce głównie w Chinach, Indiach, Stanach Zjednoczonych i Turcji. Co ciekawe pomidory uprawia się prawie wszędzie z wyjątkiem Mongolii, Afganistanu, niektórych krajów afrykańskich i indochińskich.

Swoją popularność zawdzięczają pomidory soczystej strukturze, która pozwala na wyrób sosów o różnej gęstości. Ponadto smak pomidorów nieco przypomina smak mięsny umami i to zapewne przyczyniło się do ich niebywałej kariery. Pomidory idealnie pasują do mięsa i serów oraz do innych warzyw. Wzbogacają i ożywiają ich smak. Mięso czy ser z nieco kwaskowym pomidorem stają się po prostu pyszne. Ponadto soczyste pomidory dodają wilgoci do sałatek, które stają się mniej suche.

W Polsce uprawa pomidorów jest bardzo upowszechniona, szczególnie że pielęgnacja tej rośliny nie jest trudna. Jest to roślina jednoroczna, łatwa w uprawie, dlatego też z powodzeniem uprawia się ją w przydomowych ogródkach a nawet na balkonach. Dla własnych potrzeb możemy uprawiać pomidory w ogrodzie, w szklarniach lub w tunelach foliowych. Pomidory pochodzą z cieplejszego klimatu i potrzebują dłuższego okresu wegetacji, aby wydać owoce. Dlatego też w naszym klimacie nasiona wysiewamy do inspektów i robimy rozsadę. Jeśli chcemy ułatwić sobie zadanie możemy zakupić sadzonki. Mimo, że sadzonki pomidorów są łatwe do uprawy, ich pielęgnacja wymaga wprawy i doświadczenia.

Na rynku dostępne są różne rodzaje pomidorów. Obecnie na świecie występuje około 7000 gatunków pomidorów. Klasyczne pomidory okrągłe o uniwersalnym zastosowaniu. Pomidory podłużne używa się głównie do zup i przetworów. Małe pomidorki koktajlowe służą do sałatek, koreczków, czy przekąsek na imprezę. Pomidory malinowe kroi się głównie na kanapki.

Właściwości prozdrowotne pomidorów - wartości odżywcze, składniki mineralne i witaminy

Pomidory zwierają liczne witaminu i składniki odżywcze. Na czoło wysuwa się witamina C. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, wystarczy zjeść 2 pomidory. W pomidorach występuje również witamina A i E. Szczególne właściwości prozdrowotne ma likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Likopen nie ginie pod wpływem obróbki cieplnej. Co ciekawe, przetwory pomidorowe mają go więcej niż świeże pomidory.

Niestety popularność pomidorów na całym świecie sprawiła, że wdrożono ich masową produkcję. Poszukiwano przede wszystkim odmian, które ładnie wyglądają, są odporne na szkodniki i nie psują się w transporcie. W skutek licznych krzyżówek i modyfikacji pomidory zatraciły smak. Pomidory, których rozwój został sztucznie wstrzymany, aby można było je dłużej przechowywać, nie posiadają ani smaku, ani wartości odżywczych pomidorów naturalnie dojrzewających w słońcu.

Pomidory w kuchni polskiej

Co ciekawe, pomidory w kuchni polskiej zaczęto stosować późno bo dopiero w XIX wieku. Największą popularność zdobyły dopiero w XX wieku. Obok ogórków stanowią podstawową jarzynę do kanapek. Ketchup stanowi, po majonezie, drugi najpopularniejszy sos do kanapek i dań. Pomidory, a raczej zrobiony z nich przecier lub sos, wykorzystywane są jako uniwersalny dodatek do wielu dań, jak dania jednogarnkowe, zupy, sosy do makaronu i ryżu. Bez świeżych pomidorów trudno wyobrazić sobie sałatki. Kiedyś pomidory z drobno pokrojoną cebulką stanowiły klasyczną przystawkę do obiadu na co dzień i na święta. Dziś danie to nieco odchodzi w niepamięć i przegrywa z ogromną ilością przepisów na sałatki z udziałem pomidorów.

Głównie dania z dodatkiem pomidorów w kuchni polskiej to:

  • zupa pomidorowa,
  • fasolka po bretońsku,
  • gołąbki z sosem pomidorowym,
  • pomidory z cebulką i pieprzem jako klasyczna przystawka na święta.

Pomidory w kuchniach świata - słynne przepisy z pomidorami

Dania z pomidorami upowszechniły się na całym świecie. Jednak źródłem ich jest głównie kuchnia śródziemnomorska, gdzie powstały takie dania jak makarony z sosem czy pizza. Pomidory i sos pomidorowy stanowią główny składnik, który kładzie się na wierzchu pizzy. Najbardziej klasyczna włoska pizza ma na wierzchu mozzarellę i pomidory. Włoskie makarony nie mogą obyć się bez sosu pomidorowego. Pomidory stanowią niemal podstawę kuchni włoskiej. Słynna włoska kanapka bruschetta zawiera pomidory. Sos pomidorowy znajdziemy również w słynnej lazanii.

Pomidory królują również w Argentynie, gdzie jada się kanapki z wołowiną i pomidorami. Argentyńczycy zapożyczyli również makarony z sosem pomidorowym. Kultową potrawą stało się węgierskie leczo, które również zawiera pomidory.

Najbardziej słynnym sosem pomidorowym jest ketchup, który dodaje się do kanapek, dań mięsnych, dań z serem i innych. Co ciekawe, powstał on w Chinach, a jego nazwa jest pochodzenia chińskiego. Wtedy jeszcze nie zawierała pomidorów. Dopiero w XIX wieku receptura dotarła do USA, gdzie została zmodyfikowana i stała się sosem pomidorowym.

Pomidory nie występują w klasycznej kuchni azjatyckiej, lecz właśnie w Chinach uprawia się ich najwięcej. Chiny są największym producentem koncentratu pomidorowego, gdyż w takiej formie łatwiej jest go transportować.

Najciekawsze przepisy z pomidorów

Zastosowanie pomidorów do potraw na obiad

Do potraw obiadowych dodaje się sos pomidorowy. Stanowi on bazę do wielu sosów obiadowych. W kuchni polskiej sos pomidorowy dodaje się do gołąbków. Pulpety mięsna podaje się z sosem pomidorowym. Modnym daniem jest włoski makaron z sosem pomidorowym. Klasyczną zupą w kuchni polskiej jest zupa pomidorowa.

Pomidory są tak uniwersalne, że dodaje się je do bardzo wielu dań, jak dania jednogarnkowe, gulasze, duszone mięso, potrawki, zapiekanki czy sałatki. Przepisy na potrawy obiadowe wykorzystują świeże pomidory lub sos, czy też koncentrat pomidorowy.

Sałatki z pomidorami

Trudno dziś wyobrazić sobie sałatkę bez pomidorów. Pomidory nadają jej kwaskowy smak oraz odpowiednią soczystość. Najprostsza do zrobienia jest sałatka z pomidorów i świeżych warzyw liściastych. Dodajemy do niej rzodkiewkę, paprykę i inne. Warto pamiętać, aby nie łączyć pomidorów ze świeżym ogórkiem, gdyż tracimy wówczas witaminę C.

Patrząc na składniki klasycznej sałatki greckiej widzimy tam pomidory. Sałatka, której głównym składnikiem są pomidory to sałatka caprese, składająca się z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Pomidory stanowią składnik sałatki gyros, czy też sałatek z kurczakiem, łososiem czy tuńczykiem.

Zastosowanie pomidorów w przetworach

Ze względu na ważne właściwości likopenu warto robić przetwory z pomidorów. Likopen utrzymuje się mimo obróbki cieplnej i w przetworach jest go więcej niż w świeżych pomidorach. Przetwory z pomidorów robi się dość łatwo. Najprostszy i szybki sposób to zagotowanie pokrojonych pomidorów, umieszczenie w wyparzonych słoikach i zapasteryzowanie.

Z pomidorów robimy między innymi:

  • przecier pomidorowy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • pomidory w całości w zalewie,
  • pomidory w leczo na zimę.

Pomidorów nie robimy w zalewie octowej. Jednak można je kisić. Przetwory z pomidorów przydają się zimą do robienia zupy pomidorowej, sosów, jako dodatek do fasolki po bretońsku czy bigosu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto