Dania śmietankowe – zbiór przepisów na dania na bazie śmietanki
Śmietanka to produkt mleczny, dzięki któremu przyrządzać można lekkie i smaczne dania oraz ciasta. Kremówka świetnie sprawdza się w domowych deserach ze śmietaną, idealnie podkreślając placek i jego specyficzną konsystencję. Czy śmietankę można dodawać do zupy? Co wiemy o śmietanie i jej znaczeniu oraz rozwoju w dziejach historii? Sprawdź najciekawsze dania śmietankowe i dowiedz się, czym śmietanka różni się od klasycznej śmietany, którą możemy dostać w każdym sklepie spożywczym.
Przepisy na dania śmietankowe – lekkie i smaczne potrawy ze śmietaną
Jak powstała śmietana? Co wiadomo o historycznej śmietanie?
Zanim powstała śmietana, którą znamy z dzisiejszych marketów, najpierw rozwinęły się pierwsze gospodarstwa mleczarskie. W Polsce dawniej hodowano dużo owiec, kóz i krów, które dla każdej rodziny, która je posiadała, dostarczały świeże mleko. Mniej więcej w XVIII wieku gospodarstwa te zyskały na ogromnej popularności, natomiast przemysł mleczarki nabrał rozpędu dopiero w XIX wieku – właśnie wtedy poszerzyła się bowiem wiedza ludzi na temat hodowli bydła i rolnictwa. Jednocześnie wówczas zaczęły powstawać coraz to nowsze i pożyteczniejsze narzędzia, które umożliwiały tworzenie z mleka różnych produktów – masła, serów i śmietany. Z czasem mleczarstwo stało się zupełnie osobną gałęzią przemysłową. Śmietanę z mleka na początku pozyskiwano dzięki postojowym metodom oddzielania jej – najczęściej z użyciem glinianych albo metalowych odstojników.
Kremówka, którą później wyodrębniono z mleka, większości z nas kojarzy się ze słodkimi deserami. Owszem, ciężko jest zaserwować bez niej pucharek z lodami, ptysie lub gofry z owocami – zwłaszcza że to właśnie ze śmietanki tworzy się słynną bitą śmietanę. Warto jednak pamiętać o tym, że śmietanka służy nie tylko do pieczenia ciasta i jego dekorowania. Można wykorzystywać ją także np. do zupy, ale i wytrawnych potraw takich jak makaron carbonara lub risotto z leśnymi grzybami. Ze śmietanką wybornie smakuje również placek ziemniaczany. Kremówki nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni, ponieważ ten produkt mleczny świetnie sprawdza się zarówno do słodkich, jak i słonych dań.
Do czego najlepsza jest śmietanka? Jakie są jej rodzaje?
Śmietanka doskonale pasuje do kremowych sosów, które idealnie podkreślają smak makaronu i ryżu. Wybornie komponuje się też z wieloma deserami, dlatego śmietanka sprawdzi się przy większości okazji – zarówno do przygotowania na jej bazie domowego obiadu i deseru, jak i do podkreślenia wyjątkowości ciast upieczonych na specjale święto. Można śmiało powiedzieć zatem, że zastosowanie śmietanki jest w kuchni uniwersalne. W tym momencie warto podzielić śmietany ze względu na procentową zawartość tłuszczu, który się w każdej z nich znajduje.
- Śmietanka 9% - zestawić można ją z
różnego rodzaju koktajlami i smoothie. Wspaniale smakuje w połączeniu z
rozpuszczalną lub mieloną kawą, która taką śmietaną powinna zostać jedynie
delikatnie zabarwiona.
-
Śmietanka 12% - znakomita do
zapiekanek oraz wytrawnych tart z jajkami.
-
Śmietanka 30% - jest o wiele
gęstsza, zatem znakomicie sprawdza się do tworzenia bitej śmietany. Można
zrobić z niej również smaczny krem do ciasta oraz śmietankowy mus.
- Śmietanka 36% - popularna kremówka, która nada się do większości deserów.
Śmietanka kontra śmietana – różnice i najsmaczniejsze dania śmietankowe
Czym różni się śmietanka od śmietany? O tych różnicach warto wiedzieć!
Niektórzy w sklepie nie zastanawiają się specjalnie nad tym, co jest śmietaną, a co śmietanką. Tymczasem różnice między dwoma produktami są naprawdę ogromne i znaczące. Oczywiście oba te składniki są pochodzenia mlecznego. Śmietanka pozyskiwana jest jednak z górnej warstwy odwirowanego mleka, a więc podczas oddzielania się tłuszczu od mleka. Aby utrwalić taką śmietankę, poddaje się ją homogenizacji i pasteryzacji. Śmietanka idealna będzie do utworzenia z niej lodów, masła oraz śmietany. Jeżeli chodzi o śmietanę, jest to produkt nabiałowy, jednak otrzymuje się go dopiero po obróbce śmietanki za pomocą jej ukwaszenia.
Jaka jest zasadnicza różnica między śmietanką a śmietaną? Otóż śmietanka jest słodka i zazwyczaj wykorzystuje się ją do ubijania (np. bitej śmietany). Ma również odpowiednią zawartość tłuszczu, dzięki czemu warto dodawać ją do kawy, a także do rozmaitych deserów. Śmietana jest bardziej kwaśna od śmietany, przez co częściej pojawia się w daniach wytrawnych oraz sosach. Zarówno śmietana, jak i śmietanka mogą być świetnymi produktami zagęszczającymi zupę. Kupując te produkty, należy jednak uważać, aby w składzie nie było żadnych ulepszaczy – regulatorów, stabilizatorów czy emulgatorów.
Zbiór przepisów na dania na bazie śmietanki
Bazując na śmietance, przyrządzić możesz wiele ciekawych, pożywnych i smacznych potraw. Co ważne, na ich przygotowanie wcale nie będziesz potrzebować wiele czasu. Ze zrobieniem dań na bazie śmietanki nie będzie mieć większych problemów nawet osoba, która jest totalnym amatorem w kuchni. Sprawdź najciekawsze przepisy na smaczne potrawy, które przyrządzisz samodzielnie, korzystając ze śmietanki.
1. Desery:
- Rurki z bitą śmietaną
- Sernik z wiaderka z kremówką
- Lody śmietankowe
- Rolada z bitą śmietaną
- Śmietanowiec
2. Obiady:
- Grzyby w sosie śmietankowym
- Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
- Ryba w sosie śmietanowym
- Pulpety w sosie śmietankowo-koperkowym
- Schab w sosie śmietankowym