Śmietankowe
-
Tort śmietanowy
Tort śmietanowy to klasyk wśród imprezowych wypieków. Jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę uniwersalny. W tej wersji jest mocno …
20 + 30 min łatwy 10 352 kcal -
Królik w sosie śmietanowym
Nie jadłeś nigdy królika? Poznaj ten przepis na królika w sosie śmietanowym. Jest najlepszy na obiad. Prosty i smaczny – …
15 + 90 min łatwy 6 453 kcal -
Tort śmietankowy
Tort śmietankowy jest wspaniałą opcją na słodki deser, który jest delikatny, prosty i niezwykle słodki. W takiej wersji sprawdzi się …
20 + 50 min łatwy 10 386 kcal
Śmietankowe - przepisy
-
Sernik śmietankowy
Sernik śmietankowy to ciasto, które skradnie serca wszystkich miłośników smacznych deserów. Jego przygotowanie jest proste, a ciasto zachwyca puszystym nadzieniem. …
30 + 90 min łatwy 10 224 kcal -
Tort z bitą śmietaną
Tort z bitą śmietaną to świetny pomysł na pyszny tort na urodziny nie tylko dla dzieci. Przepis na tort z …
40 + 40 min łatwy 10 594 kcal -
Babka śmietankowa
Babka śmietankowa jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Zaskakuje wspaniałym aromatem i niezwykłą słodkością. Sprawdzi się …
30 + 50 min łatwy 10 -
Rolada śmietankowa
Rolada śmietankowa to jeden z tych wypieków, który nigdy się nie nudzi. Pięknie się prezentuje, a choć wydaje się trudna, …
20 + 25 min łatwy 10 187 kcal -
Ciasto śmietankowe
Ciasto śmietankowe to prosty wypiek, który zachwyca smakiem. Jest niezwykle delikatne i bardzo lekkostrawne, przy czym zaskakuje niezwykłą kompozycją smakową. …
20 + 40 min łatwy 10 339 kcal -
Krem śmietankowy do tortu
Pyszny krem śmietankowy do tortu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 1 1870 kcal
-
Lody śmietankowe
Lody śmietankowe przygotowywane bez maszynki to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający deser spożywany w ciepłe, letnie dni w domu. …
20 + 360 min łatwy 2 573 kcal -
Polewa do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego
Pewnie zastanawiasz się jaka polewa będzie dobrym wyborem do polania ciasta marchewkowego? Biała polewa z mascarpone będzie idealnym rozwiązaniem. Przepis …
10 min łatwy 10 119 kcal -
Krem do tortu z bitej śmietany
Krem do tortu z bitej śmietany to obowiązkowy element lekkich, biszkoptowych tortów. Dzięki temu tort staje się jeszcze bardziej delikatny …
10 min łatwy 1 2684 kcal -
Krem rafaello do tortu
Krem rafaello do tortu to pyszny krem z wiórkami kokosowymi. Kokosowy krem można wykorzystać do przygotowania domowych deserów na zimno …
20 + 5 min łatwy 1 7370 kcal -
Krem do tortu z białej czekolady
Krem do tortu z białej czekolady to doskonała propozycja na pyszny krem do ciasta nie tylko dla dzieci. Krem z …
20 + 10 min łatwy 2 2987 kcal
-
Bita śmietana z mascarpone
Bita śmietana z mascarpone to smaczny i szybki krem. Możecie go wykorzystać do ciast, tortów lub babeczek. Ten prosty przepis …
15 min łatwy 1 1597 kcal -
Śmietanowiec
Śmietanowiec to nieskomplikowane ciasto, które wspaniale się prezentuje. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki …
25 min łatwy 10 323 kcal -
Polędwica w sosie śmietanowym
Polędwica w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pyszny obiad. Polędwica jest chudym mięsem i aby była soczysta, nie powinna …
10 + 25 min łatwy 4 616 kcal -
Ryba w sosie śmietanowym
Ryba w sosie śmietanowym to dobry pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Ryba zapiekana w śmietanie jest kremowa i …
15 + 30 min łatwy 6 302 kcal -
Rydze w śmietanie
Rydze w śmietanie to wspaniały wybór dla wszystkich miłośników grzybowych dań. Rydze w takiej odsłonie smakują jeszcze pyszniej, gdyż zanurzone …
10 + 15 min łatwy 2 363 kcal -
Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczak pieczony w całości jest bardzo …
15 + 110 min łatwy 6 545 kcal
-
Makaron w sosie śmietanowym
Makaron w sosie śmietanowym to pomysł na bardzo proste i szybkie danie na obiad lub kolację. Odpowiednio doprawiony będzie bardzo …
20 min łatwy 2 -
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą …
10 + 20 min łatwy 8 200 kcal -
Sernik ze śmietany
Sernik ze śmietany jest wspaniałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają proste rozwiązania. Ten sernik bez pieczenia sprawdzi się na wszelkie …
30 min łatwy 10 379 kcal -
Ciasto ze śmietaną
Pyszne w smaku i szybkie w przygotowaniu ciasto pełne delikatnego kremu na kruchym spodzie to idealna propozycja na deser dla …
30 + 60 min łatwy 15 311 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowym
Pulpety w sosie śmietanowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gotowane pulpeciki drobiowe z mięsa mielonego są pyszne, …
30 min średni 3 496 kcal
-
Sernikobrownie z malinami
Ciasto czekoladowe z serem i malinami to doskonała propozycja na pyszny i delikatny sernik na spodzie przypominającym ciasto brownie. Jest …
30 + 40 min łatwy 10 507 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Sernikobrownie z oreo
Coraz częściej do przygotowywania deserów czy słodkich posiłków wykorzystuje się popularne, lubiane słodycze. Taka sytuacja dotyczy między innymi pankejków, naleśników, …
20 + 40 min średni 12 602 kcal -
Tort czekoladowo śmietankowy
Tort czekoladowo śmietankowy jest doskonałą opcją na pyszny wypiek, który sprawdzi się na urodziny, a także wszystkie inne uroczystości. Jest …
20 + 40 min łatwy 10 605 kcal -
Tort z naleśników
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 30 min łatwy 12 277 kcal -
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja …
30 min łatwy 2 833 kcal
-
Buraczki na ciepło ze śmietaną
Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, …
5 + 10 min łatwy 4 119 kcal -
Seromakowiec
Pyszny seromakowiec to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki …
45 + 60 min łatwy 15 521 kcal -
Masa do tortu
Masa do tortu jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy szukają sposobu na odmienienie ich wypieków w łatwy i bardzo smaczny …
20 min łatwy 1 2857 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna propozycja dla wszystkich mięsnych smakoszy. Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji …
30 + 20 min łatwy 3 466 kcal -
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
Przepis na wiosenny barszczyk botwinkowy z ziemniakami i jajkiem. Botwinka jest szybka i bardzo pyszna. Jeśli w sklepie pojawi się …
15 + 20 min łatwy 10 348 kcal -
Tarta z warzywami
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
70 + 35 min łatwy 8 684 kcal -
Słony karmel
Historia słonego karmelu sięga 1977 roku, został stworzony przez Henri’ego Le Roux’a, który był najbardziej utalentowanym, francuskim cukiernikiem. Szukając czegoś …
5 + 10 min łatwy 6 214 kcal -
Sernik na zimno z galaretką
Sernik na zimno z galaretką to dobry pomysł na pyszną przekąskę, deser czy ciasto na różne okoliczności rodzinne (np. święta, …
35 min łatwy 10 346 kcal -
Kostka alpejska
Kostka alpejska to pyszne, czekoladowe ciasto z alkoholem lub z ajerkoniakiem. Przepis na kostkę alpejską nie należy do najłatwiejszych ciast, …
40 + 30 min średni 20 493 kcal -
Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami to pyszny, warstwowy tort, który możesz przyrządzić na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się na urodziny i …
60 + 140 min średni 12 423 kcal -
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych. Pulpety z mięsa mielonego to tradycyjne …
15 + 40 min łatwy 10 393 kcal -
Zupa pizza
Zupa pizza to świetna propozycja na sytą i gęstą zupę. Zupa pizza to idealne danie na obiad dla całej rodziny. …
10 + 30 min łatwy 8 426 kcal -
Ciasto rurociąg
Ciasto rurociąg pomimo trudnej nazwy, jest niezwykle łatwe w przygotowaniu. Do jego zrobienia wystarczy tylko kilka składników, jednak główną rolę …
20 min łatwy 10 490 kcal -
Karmuszka
Karmuszka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z Warmii i Mazur. Składa się z mięsa ugotowanego z fasolą i kapustą. …
20 + 90 min łatwy 8 533 kcal -
Żurek wegetariański
Żurek wegetariański to świetny zamiennik tradycyjnej zupy. Żurek wielkanocny bez mięsa jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny. Przepis na żurek …
15 + 40 min łatwy 10 251 kcal -
Sernik łaciaty
Sernik łaciaty to pyszny i szybki sernik na zimno, który jest idealny na letnie, upalne dni, gdy potrzebujemy ochłodzenia. Przepis …
30 min średni 8 438 kcal -
Krem z borowików
Ten smaczny przepis na krem z borowików jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Prosty przepis na obiad z wykorzystaniem świeżych borowików …
10 + 25 min łatwy 10 123 kcal -
Żeberka z dzika
Żeberka z dzika to idealna propozycja kulinarna dla wszystkich smakoszy i miłośników dań mięsnych. Dziczyzna nie należy do najczęściej spożywanych …
20 + 50 min średni 1 933 kcal -
Ciasto z galaretką i kremem
Ciasto z galaretką i kremem doskonały pomysł na smaczne ciasto, które można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas …
60 min łatwy 10 652 kcal -
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Ciasta bez pieczenia to moim zdaniem najlepszy pomysł na lato. Nie trzeba nagrzewać piekarnik, który w pewnym stopniu nagrzewa nam …
30 min łatwy 8 386 kcal -
Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem z puszki to świetne rozwiązanie, jeśli potrzebujesz szybkiego i sycącego dania. To idealne połączenie groszku, śmietanki, przypraw …
20 min łatwy 4 797 kcal -
Dorsz w porach
Dorsz w porach to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych potraw. Jest niezwykle smaczne, a przy …
20 + 15 min łatwy 4 451 kcal -
Muffinki ze szpinakiem
Muffinki z borówkami to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim. …
30 + 20 min łatwy 20 122 kcal
Dania śmietankowe - co to jest?
Śmietanka jest produktem mlecznym, który można uzyskać poprzez odwirowanie surowego mleka. To właśnie śmietanka stanowi bazowy składnik w czasie tworzenia lodów śmietankowych, masła śmietankowego lub śmietany. Często sprzedaje się ją jako nieprzetworzoną, jednak zdecydowanie bardziej popularna w sklepach jest przetworzona śmietanka UHT. Śmietanka zazwyczaj ma od 9% do 36% tłuszczu. Mniejsza zawartość procentowa tłuszczu świadczy o tym, że śmietanka jest słodka, idealna do porannej kawy. Tłustsze śmietanki, tzw. kremówki, wykorzystuje się do przyrządzania smacznych domowych deserów.
Często zadawane pytania
Dania śmietankowe – zbiór przepisów na dania na bazie śmietanki
Śmietanka to produkt mleczny, dzięki któremu przyrządzać można lekkie i smaczne dania oraz ciasta. Kremówka świetnie sprawdza się w domowych deserach ze śmietaną, idealnie podkreślając placek i jego specyficzną konsystencję. Czy śmietankę można dodawać do zupy? Co wiemy o śmietanie i jej znaczeniu oraz rozwoju w dziejach historii? Sprawdź najciekawsze dania śmietankowe i dowiedz się, czym śmietanka różni się od klasycznej śmietany, którą możemy dostać w każdym sklepie spożywczym.
Przepisy na dania śmietankowe – lekkie i smaczne potrawy ze śmietaną
Jak powstała śmietana? Co wiadomo o historycznej śmietanie?
Zanim powstała śmietana, którą znamy z dzisiejszych marketów, najpierw rozwinęły się pierwsze gospodarstwa mleczarskie. W Polsce dawniej hodowano dużo owiec, kóz i krów, które dla każdej rodziny, która je posiadała, dostarczały świeże mleko. Mniej więcej w XVIII wieku gospodarstwa te zyskały na ogromnej popularności, natomiast przemysł mleczarki nabrał rozpędu dopiero w XIX wieku – właśnie wtedy poszerzyła się bowiem wiedza ludzi na temat hodowli bydła i rolnictwa. Jednocześnie wówczas zaczęły powstawać coraz to nowsze i pożyteczniejsze narzędzia, które umożliwiały tworzenie z mleka różnych produktów – masła, serów i śmietany. Z czasem mleczarstwo stało się zupełnie osobną gałęzią przemysłową. Śmietanę z mleka na początku pozyskiwano dzięki postojowym metodom oddzielania jej – najczęściej z użyciem glinianych albo metalowych odstojników.
Kremówka, którą później wyodrębniono z mleka, większości z nas kojarzy się ze słodkimi deserami. Owszem, ciężko jest zaserwować bez niej pucharek z lodami, ptysie lub gofry z owocami – zwłaszcza że to właśnie ze śmietanki tworzy się słynną bitą śmietanę. Warto jednak pamiętać o tym, że śmietanka służy nie tylko do pieczenia ciasta i jego dekorowania. Można wykorzystywać ją także np. do zupy, ale i wytrawnych potraw takich jak makaron carbonara lub risotto z leśnymi grzybami. Ze śmietanką wybornie smakuje również placek ziemniaczany. Kremówki nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni, ponieważ ten produkt mleczny świetnie sprawdza się zarówno do słodkich, jak i słonych dań.
Do czego najlepsza jest śmietanka? Jakie są jej rodzaje?
Śmietanka doskonale pasuje do kremowych sosów, które idealnie podkreślają smak makaronu i ryżu. Wybornie komponuje się też z wieloma deserami, dlatego śmietanka sprawdzi się przy większości okazji – zarówno do przygotowania na jej bazie domowego obiadu i deseru, jak i do podkreślenia wyjątkowości ciast upieczonych na specjale święto. Można śmiało powiedzieć zatem, że zastosowanie śmietanki jest w kuchni uniwersalne. W tym momencie warto podzielić śmietany ze względu na procentową zawartość tłuszczu, który się w każdej z nich znajduje.
- Śmietanka 9% - zestawić można ją z
różnego rodzaju koktajlami i smoothie. Wspaniale smakuje w połączeniu z
rozpuszczalną lub mieloną kawą, która taką śmietaną powinna zostać jedynie
delikatnie zabarwiona.
-
Śmietanka 12% - znakomita do
zapiekanek oraz wytrawnych tart z jajkami.
-
Śmietanka 30% - jest o wiele
gęstsza, zatem znakomicie sprawdza się do tworzenia bitej śmietany. Można
zrobić z niej również smaczny krem do ciasta oraz śmietankowy mus.
- Śmietanka 36% - popularna kremówka, która nada się do większości deserów.
Śmietanka kontra śmietana – różnice i najsmaczniejsze dania śmietankowe
Czym różni się śmietanka od śmietany? O tych różnicach warto wiedzieć!
Niektórzy w sklepie nie zastanawiają się specjalnie nad tym, co jest śmietaną, a co śmietanką. Tymczasem różnice między dwoma produktami są naprawdę ogromne i znaczące. Oczywiście oba te składniki są pochodzenia mlecznego. Śmietanka pozyskiwana jest jednak z górnej warstwy odwirowanego mleka, a więc podczas oddzielania się tłuszczu od mleka. Aby utrwalić taką śmietankę, poddaje się ją homogenizacji i pasteryzacji. Śmietanka idealna będzie do utworzenia z niej lodów, masła oraz śmietany. Jeżeli chodzi o śmietanę, jest to produkt nabiałowy, jednak otrzymuje się go dopiero po obróbce śmietanki za pomocą jej ukwaszenia.
Jaka jest zasadnicza różnica między śmietanką a śmietaną? Otóż śmietanka jest słodka i zazwyczaj wykorzystuje się ją do ubijania (np. bitej śmietany). Ma również odpowiednią zawartość tłuszczu, dzięki czemu warto dodawać ją do kawy, a także do rozmaitych deserów. Śmietana jest bardziej kwaśna od śmietany, przez co częściej pojawia się w daniach wytrawnych oraz sosach. Zarówno śmietana, jak i śmietanka mogą być świetnymi produktami zagęszczającymi zupę. Kupując te produkty, należy jednak uważać, aby w składzie nie było żadnych ulepszaczy – regulatorów, stabilizatorów czy emulgatorów.
Zbiór przepisów na dania na bazie śmietanki
Bazując na śmietance, przyrządzić możesz wiele ciekawych, pożywnych i smacznych potraw. Co ważne, na ich przygotowanie wcale nie będziesz potrzebować wiele czasu. Ze zrobieniem dań na bazie śmietanki nie będzie mieć większych problemów nawet osoba, która jest totalnym amatorem w kuchni. Sprawdź najciekawsze przepisy na smaczne potrawy, które przyrządzisz samodzielnie, korzystając ze śmietanki.
1. Desery:
- Rurki z bitą śmietaną
- Sernik z wiaderka z kremówką
- Lody śmietankowe
- Rolada z bitą śmietaną
- Śmietanowiec
2. Obiady:
- Grzyby w sosie śmietankowym
- Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
- Ryba w sosie śmietanowym
- Pulpety w sosie śmietankowo-koperkowym
- Schab w sosie śmietankowym