Dania mięsne - najlepsze przepisy
-
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To …
15 + 25 min łatwy 6 791 kcal -
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Musaka
Musaka to grecka zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym. Wykonana jest z cukinią, bakłażanem, sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem …
25 + 60 min łatwy 8 729 kcal -
Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie to pyszna i sycąca potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom drobiu i domowej kuchni. Kotleciki te są …
20 + 15 min łatwy 2 514 kcal -
Czebureki
Czebureki to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Czebureki ukraińskie są to pierożki wykonane z ciasta przaśnego nadzianego mięsem a następnie smażone …
40 + 30 min łatwy 6 770 kcal
Dania mięsne - przepisy
-
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i …
15 + 15 min średni 5 448 kcal -
Solianka
Solianka jest to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Jest to gęsta zupa, którą przygotowuje się na wywarze z mięsa, …
30 + 150 min średni 10 434 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Udziec z indyka duszony
Udziec z indyka duszony jest bardzo delikatną, ale niezwykle smaczną potrawą. Całość otula przepyszny sos, który pełen jest aromatycznych warzyw …
20 + 60 min łatwy 6 212 kcal -
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Schab w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań …
20 + 25 min łatwy 6 324 kcal
-
Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy to idealne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na strogonowa drobiowego z warzywami jest …
30 + 45 min łatwy 4 262 kcal -
Gulasz ze schabu
Gulasz ze schabu to pomysł na wspaniały i pełen smaku posiłek. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W …
30 + 75 min łatwy 4 279 kcal -
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal -
Medaliony z indyka
Duszone medaliony z indyka w sosie to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Potrawa ta świetnie komponuje się …
15 + 25 min łatwy 4 317 kcal
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym jest daniem, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Papryka wypełniona po brzegi pysznym mięsnym farszem …
20 + 30 min łatwy 2 371 kcal -
Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki to jednej z najbardziej popularnych dań obiadowych w polskiej kuchni. Zapewne większości z nas kojarzą się z …
20 + 30 min łatwy 3 379 kcal -
Rolada wieprzowa
Rolada wieprzowa to pyszna propozycja na obiad. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak ja skupię się na delikatnej i …
15 + 60 min łatwy 4 435 kcal -
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 -
Pljeskavica
Pljeskavica to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Jest to tradycyjny kotlet z mięsa mielonego, przygotowywane na ruszcie. …
40 + 20 min łatwy 5 420 kcal -
Papryka nadziewana
Papryka nadziewana to naprawdę wspaniała opcja na posiłek. Jest niezwykle piękna, ciekawa, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. To …
40 + 20 min łatwy 4 556 kcal
-
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal -
Knedle z mięsem
Knedle z mięsem to doskonała propozycja na domowy obiad. Knedle ziemniaczane są tradycyjną polską potrawą. Można je robić z mięsem …
60 + 15 min średni 5 487 kcal -
Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki schabowe z pieczarkami to świetna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty …
20 + 50 min łatwy 4 342 kcal -
Schab z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub znajomych. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6
-
Flaczki po zamojsku
Flaczki po zamojsku to coś dla miłośników tradycji. Są niezwykle smaczne, a przy tym bardzo aromatyczne. Oprócz dużej ilości mięsa …
20 + 120 min łatwy 4 260 kcal -
Zrazy wołowe zawijane
Zrazy wołowe zawijane to wspomnienie z dzieciństwa. Na każdej rodzinnej uroczystości czy podczas Świąt, babcia serwowała zrazy w sosie nadziewane …
30 + 90 min średni 4 250 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym …
25 + 25 min łatwy 4 280 kcal -
Papryka faszerowana z piekarnika
Znudziły ci się kotlety mielone? Chcesz w ciekawszy sposób przygotować mięso mielone? Jeżeli tak, to dobrze trafiłaś. Ten przepis jest …
30 + 70 min średni 4 258 kcal -
Kaczka po pekińsku
Chrupiąca, pieczona i bardzo pyszna kaczka po pekińsku to potrawa wykwintna, wymagająca czasu na jej przygotowanie, jednakże zdecydowanie warto ją …
60 + 115 min trudny 6 871 kcal -
Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przyrządzone w taki sposób jest niezwykle kruche …
20 + 40 min łatwy 4 360 kcal
-
Udka pieczone w piekarniku na blasze
Udka pieczone w piekarniku na blasze to doskonała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Udka świetnie smakują podane na …
10 + 60 min łatwy 7 360 kcal -
Roladki schabowe z piekarnika
Roladki schabowe z piekarnika wypełnione są ciągnącym się żółtym serem, suszonymi pomidorami i kiszonym ogórkiem. Świetnie sprawdzą się na obiad …
30 + 40 min średni 6 194 kcal -
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Ciasto francuskie z mięsem mielonym to świetna opcja na szybkie, ale pyszne przekąski. To przepyszna opcja, która na pewno przypadnie …
25 + 40 min łatwy 10 305 kcal -
Bitki z szynki wieprzowej
Bitki z szynki wieprzowej jak tradycyjne danie, które najczęściej pojawia się w polskich domach w niedzielny obiad. Bitki to klasyka …
30 + 60 min łatwy 6 191 kcal
Często zadawane pytania
Dania z mięsem – najlepsze przepisy na potrawy mięsne i z dodatkiem mięsa
Dania z mięsem cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Mimo że wiele osób wybiera dziś potrawy bez mięsa, w dalszym ciągu większość ludzi na obiad preferuje mięsne produkty. Wołowina, mięso wieprzowe bądź drobiowe mają nie tylko mnóstwo białka, ale też wiele cennych witamin oraz aminokwasów. Jakie są proste, smaczne przepisy na drób? Czy mięso może stanowić dodatek w każdej diecie? Jakie są szybkie pomysły na mięsny posiłek? Dowiedz się więcej na ten temat!
Dania z mięsem – mięsne przepisy na zdrowy, pożywny i szybki obiad
Czy mięso drobiowe albo wołowina są zdrowe? Najważniejsze właściwości mięsa
Mięso od wielu lat stanowi niezwykle wartościowy produkt żywnościowy. Znajduje się w nim mnóstwo białka oraz cennej witaminy B, a także niektóre minerały, które niezbędne są do codziennego funkcjonowania człowieka. W kilku rodzajach mięs odnaleźć można również witaminę A – zwłaszcza w podrobach. Mięso to ważny budulec mięśni, a także tkanek miękkich. W dodatku potrafi dostarczyć sporego „zastrzyku” energii, czego nie można powiedzieć o wielu innych produktach. Mięso spożywane w niewielkich ilościach nie powinno zaszkodzić organizmowi, więc nie zawsze trzeba z niego rezygnować. Warto zapoznać się z korzyściami płynącymi z jedzenia mięsa.
- Białko – właśnie ono jest głównym materiałem budulcowym w organizmie każdego człowieka. W mięsie mamy ok. 15-20% białka. Najwięcej zawiera go kurczak, a także innego rodzaju drób i chude mięsa.
- Żelazo – najwięcej zawiera go wołowina, a także cielęcina. Żelazo jest konieczne w diecie, ponieważ jego niedobory grożą zmniejszeniem się aktywności, szybkim męczeniem się, niedokrwistością, a także zwiększeniem narażenia na różne infekcje.
- Cynk – dużej jego ilości dostarczyć można poprzez regularne jedzenie wołowiny. Cynk odpowiada za wzmocnienie odporności organizmu, a także poprawienie sprawności intelektualnej.
- Witamina B1, B2 i B12 – tiamina (B1) wpływa na układ nerwowy i pracę serca, B2 odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, a B12 niezbędna jest dla wzrostu wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Ta ostatnia witamina przeciwdziała również anemii, a także bierze aktywny udział w produkcji czerwonych krwinek.
- Witamina PP – inaczej niacyna, która konieczna jest, aby mózg prawidłowo funkcjonował. Najwięcej tej witaminy zawiera kurczak.
Jak dobrze przyrządzić potrawy z mięsem? Czy obrabianie mięsa jest szybkie i proste?
W niektórych krajach mięso spożywane jest w surowej postaci. Nie trzeba daleko szukać – w Polsce jemy przecież np. tatara. Z jednej strony surowe mięso pozwala uzupełnić białko i witaminy bez dużej ich straty, jak bywa w procesie termicznej obróbki mięsa. Z drugiej strony jedzenie surowego mięsa wiązać się może z zarażeniem np. różnego rodzaju pasożytami. Czy wobec tego obróbka cieplna mięsa będzie najlepszym sposobem jego przyrządzania? Niekoniecznie! Może i zniszczymy w ten sposób bakterie, jednak smażenie, grillowanie czy pieczenie mięs wiązać się może z innymi zagrożeniami – jak wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia kancerogenów. Właśnie dlatego uważa się, że najzdrowszą metodą obrabiania mięsa jest jego:
- pieczenie w niskiej temperaturze,
- duszenie,
- gotowanie (również na parze).
Warto uświadomić sobie również kilka ważnych spraw związanych ze zdrowym przyrządzaniem mięsa do spożycia. Oto kilka ważnych zasad, które należy przestrzegać:
- Nie powinno się płukać mięsa pod kranem, ponieważ to nawyk stwarzający zagrożenie. Dlaczego? Otóż pryskająca woda roznosi się z reguły po okolicznych przedmiotach, na których natychmiast osadzają się bakterie z mięsa. Specjaliści uważają, że płukanie mięsa jest zupełnie zbędne – sama obróbka termiczna skutecznie zwalczy drobnoustroje.
- Do krojenia mięsa należy używać osobnej, przeznaczonej do tego deski. Oczyszczanie jej nie należy do łatwych zadań, więc lepiej nie ryzykować i nie kroić na jednej desce np. mięsa i warzyw.
- Obsmażanie mięsa to najbardziej niezdrowy sposób na przygotowywanie z niego posiłków. W czasie smażenia w mięsie mogą powstać bowiem bardzo niebezpieczne dla zdrowia związki.
- Wrzucanie mięsa na nie rozgrzaną patelnię to błąd, ponieważ mięso zaczyna wówczas przywierać do naczynia.
- Smażenie mięsa prosto z zamrażalnika albo lodówki również jest błędem – istnieje bowiem ryzyko, że będzie ono w środku niedopieczone albo surowe.
- Przyciskanie mięsa do patelni nie przyspieszy procesu smażenia, a może mięso wyłącznie przypalić. Z kolei zbyt częste przesuwanie nim po patelni spowolni obróbkę termiczną.
- Używanie tego samego tłuszczu do smażenia mięsa sprawi, że zacznie on wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki.
- Aby mięso było bardziej kruche, należy ciąć je w poprzek, a nie wzdłuż włókien.
Potrawy z mięsem – co trzeba wiedzieć o rodzajach mięsa i jego pochodzeniu?
Rodzaje mięsa – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć!
Najłatwiej jest podzielić mięso na białe oraz czerwone. Jest to najbardziej podstawowy podział mięsa, dlatego też według niego postaramy się wyszczególnić różne rodzaje mięsa. Do białego mięsa zaliczamy drób – a więc kurę, kaczkę, indyka, gęś, gołębie czy perliczki. W tę grupę wliczają się również dzikie ptaki (np. kuropatwy oraz bażanty), kuropatwy i króliki. Do czerwonego zaliczamy z kolei wszystkie mięsa, które pochodzą od dużo większych zwierząt hodowlanych. Oto kilka rodzajów czerwonego mięsa, które najczęściej spożywamy:
- Wieprzowina – mięso wieprzowe
pochodzi ze świń i jest to jedno z najbardziej popularnych rodzajów mięsa w
naszym kraju.
-
Wołowina – mięso pochodzące od
krów, ale też np. byków.
-
Baranina – mięso pochodzące od
owiec. Jeśli jest to młode zwierzę (jagnię), wówczas mięso nazywane jest
jagnięciną.
-
Dziczyzna – mięso pochodzące od
upolowanych zwierząt, m.in. jelenia, sarny czy dzika.
- Konina – mięso pochodzące z koni, które w Polsce nie jest popularne. Więcej spożywa się go np. w Kazachstanie albo Chinach.
Mięso, którego raczej również nie je się w naszym kraju, pochodzi m.in. z kóz, psów, aligatorów, węży albo kangurów. Najczęściej tego rodzaju mięso spotkać można w krajach tropikalnych – zależnie od danej strefy geograficznej, gdzie zwierzęta te występują w środowisku naturalnym.
Warto pamiętać…
W sklepowych lodówkach znaleźć można wiele różnych rodzajów mięs. Przy jego wyborze zawsze trzeba jednak wyostrzyć zmysły – wzrok, węch oraz dotyk. Mięso musi mieć intensywny kolor i nie mogą znajdować na nim żadne plamy. Tłuszcz powinien być z kolei koloru kremowo-białego, a nie żółtego. Świeże mięso ma neutralny zapach – jeśli woń po otwarciu produktu będzie intensywna, na pewno nie będzie to świeże mięso! W dotyku produkty mięsne powinny być sprężyste i delikatnie wilgotne. Gdy mięso będzie lepkie i wypuszczać będzie sok, nie powinno się takiego produktu przygotowywać.
Należy też pamiętać, że mięso może być cennym składnikiem diety. Jest smaczne, a także bogate w wiele składników odżywczych. Warto jeść różne rodzaje mięsa, żeby nie dopuścić do niedoboru konkretnych witamin i substancji mineralnych. Wystarczy kilka porcji mięsa w tygodniu, aby zapewnić sobie zdrowie i energię. Jeśli nie chcesz jednak spożywać zbyt dużych ilości mięsa, koniecznie włącz do diety ryby oraz warzywa strączkowe, które zawierają mnóstwo białka.