Dania mięsne - polecane przepisy
-
Bitki wołowe
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu dla całej rodziny. Jest to potrawa, …
25 + 180 min łatwy 4 397 kcal -
Kartacze
Komu nigdy nie zostały ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia? Ja do takich osób nie należę i często zdarza mi się …
45 + 35 min średni 8 361 kcal -
Udka z kurczaka
Udka z kurczaka z wybranymi dodatkami idealnie sprawdzą się jako pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Samo przygotowanie tych …
20 + 55 min łatwy 3 622 kcal -
Pancetta
Pancetta to włoski przysmak, który dzięki pysznemu smakowi podbija serca wszystkich. To rodzaj wędliny, niezwykle aromatycznej. Ten włoski boczek świetnie …
20 min łatwy 10 589 kcal -
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa …
30 + 77 min średni 8 646 kcal
Dania mięsne - pozostałe przepisy
-
Gołąbki
Gołąbki to idealny pomysł na pyszny obiad, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Gołąbki z tego przepisu wychodzą …
35 + 60 min średni 5 363 kcal -
Strogonow
Strogonow to doskonała propozycja na treściwy i dobry obiad z dodatkiem mięsnym. Najlepiej smakuje ze świeżym, razowym pieczywem. Świetnie sprawdzi …
20 + 35 min łatwy 5 419 kcal -
Burrito
Burrito to świetna opcja na szybki i pożywny posiłek, szczególnie dla miłośników kuchni meksykańskiej. Jest niezwykle smaczne i ciekawie się …
15 + 12 min łatwy 2 890 kcal -
Lasagne
Lasagne to super pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dań kuchni włoskiej. …
25 + 15 min łatwy 6 422 kcal -
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Burgery
Burgery to idealny pomysł na pyszne i szybkie danie dla całej rodziny. Są niezwykle aromatyczne i na pewno przypadną do …
15 + 25 min łatwy 3 536 kcal
-
Kapuśniak
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, marchewką i mięsem to jedna z najbardziej charakterystycznych, tradycyjnych polskich dań. To przepyszna, niezwykle …
30 + 30 min łatwy 6 285 kcal -
Zupa meksykańska
Pyszna zupa meksykańska to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub kolację. Danie jest bardzo …
60 + 40 min łatwy 8 383 kcal -
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara jest świetnym pomysłem na pyszny posiłek, który choć bardzo efektowny, wcale nie jest skomplikowany. Na pewno będzie idealny …
15 + 15 min łatwy 3 827 kcal -
Chili con carne
Chili con carne to świetny pomysł na szybki i naprawdę pyszny posiłek. Będzie bardzo sycącą opcją na obiad czy kolacje. …
20 + 30 min łatwy 4 463 kcal
-
Spaghetti
Spaghetti bolognese to klasyka włoskiej kuchni i danie dobrze znane każdemu z nas. Najprawdopowodniej wywodzi się z włoskiego regionu Emilia …
30 min łatwy 1 994 kcal -
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
10 + 30 min łatwy 22 112 kcal -
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i …
30 + 30 min łatwy 4 295 kcal -
Schab pieczony
Schab pieczony to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. …
20 + 60 min łatwy 10 182 kcal -
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem, podobnie jak pierogi ruskie, można przygotować na wiele okazji. Ta wersja pierogów i ten pyszny farsz również …
90 + 40 min średni 5 530 kcal -
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal
-
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smakuje naprawdę wybornie i pięknie się prezentuje. To …
15 + 25 min łatwy 6 791 kcal -
Gyros
Gyros to świetny pomysł na przygotowanie kurczaka w sposób prosty, a przy tym niezwykle pyszny. Tak przyprawione i podsmażone mięso …
10 + 15 min łatwy 4 194 kcal -
Gulasz
Gulasz to idealny pomysł na pyszny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten z tego przepisu jest …
25 + 60 min łatwy 5 519 kcal -
Łazanki
Łazanki to idealna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. To danie smakuje naprawdę wyśmienicie i będzie dobrym wyborem na sycący …
15 + 30 min łatwy 4 536 kcal
-
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe są bardzo uniwersalną częścią wieprzowiny. Przygotujesz je na wiele sposobów, na przykład w sosie, pieczone, smażone, duszone, gotowane, …
120 + 40 min łatwy 6 257 kcal -
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii jest daniem bardzo popularnym, ze względu na wspaniały smak i aromat. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej …
20 + 25 min łatwy 7 315 kcal -
Pierożki z mięsem
Pierożki z mięsem to przepis na domowe, przepyszne, pożywne i sycące danie dla całej rodziny, ktore idealnie sprawdzi się w …
40 min łatwy 2 1122 kcal -
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese to świetny przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Jest bardzo aromatyczne i …
10 + 15 min łatwy 5 639 kcal -
Sajgonki
Sajgonki, inaczej spring rolls, to roladki z papieru ryżowego lub cienkich i małych naleśników z farszem z warzywami i mięsem. …
40 + 30 min łatwy 4 505 kcal -
Schab w sosie
Schab w sosie to najlepszy przepis na fantastyczny obiad dla całej rodziny. Wspaniale wygląda i przepysznie smakuje. Schab tak przygotowany …
25 + 55 min łatwy 5 285 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny, który jest sycący, smakowity i odżywczy. Danie …
60 + 30 min łatwy 6 289 kcal -
Szu szu
Pyszne drobiowe kotleciki szu szu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 12 -
Bogracz
Bogracz to bardzo dobre danie, które składa się z mięsa i dużej ilości warzyw i przypraw. Nazwa tej potrawy pochodzi …
50 + 60 min łatwy 8 279 kcal -
Gulasz z indyka
Gulasz z indyka to danie, które można przygotować na obiad dla całej rodziny. Dzieci zwykle chętnie sięgają właśnie po gulasz …
55 + 60 min łatwy 5 260 kcal
Dania z mięsem – najlepsze przepisy na potrawy mięsne i z dodatkiem mięsa
Dania z mięsem cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Mimo że wiele osób wybiera dziś potrawy bez mięsa, w dalszym ciągu większość ludzi na obiad preferuje mięsne produkty. Wołowina, mięso wieprzowe bądź drobiowe mają nie tylko mnóstwo białka, ale też wiele cennych witamin oraz aminokwasów. Jakie są proste, smaczne przepisy na drób? Czy mięso może stanowić dodatek w każdej diecie? Jakie są szybkie pomysły na mięsny posiłek? Dowiedz się więcej na ten temat!
Dania z mięsem – mięsne przepisy na zdrowy, pożywny i szybki obiad
Czy mięso drobiowe albo wołowina są zdrowe? Najważniejsze właściwości mięsa
Mięso od wielu lat stanowi niezwykle wartościowy produkt żywnościowy. Znajduje się w nim mnóstwo białka oraz cennej witaminy B, a także niektóre minerały, które niezbędne są do codziennego funkcjonowania człowieka. W kilku rodzajach mięs odnaleźć można również witaminę A – zwłaszcza w podrobach. Mięso to ważny budulec mięśni, a także tkanek miękkich. W dodatku potrafi dostarczyć sporego „zastrzyku” energii, czego nie można powiedzieć o wielu innych produktach. Mięso spożywane w niewielkich ilościach nie powinno zaszkodzić organizmowi, więc nie zawsze trzeba z niego rezygnować. Warto zapoznać się z korzyściami płynącymi z jedzenia mięsa.
- Białko – właśnie ono jest głównym materiałem budulcowym w organizmie każdego człowieka. W mięsie mamy ok. 15-20% białka. Najwięcej zawiera go kurczak, a także innego rodzaju drób i chude mięsa.
- Żelazo – najwięcej zawiera go wołowina, a także cielęcina. Żelazo jest konieczne w diecie, ponieważ jego niedobory grożą zmniejszeniem się aktywności, szybkim męczeniem się, niedokrwistością, a także zwiększeniem narażenia na różne infekcje.
- Cynk – dużej jego ilości dostarczyć można poprzez regularne jedzenie wołowiny. Cynk odpowiada za wzmocnienie odporności organizmu, a także poprawienie sprawności intelektualnej.
- Witamina B1, B2 i B12 – tiamina (B1) wpływa na układ nerwowy i pracę serca, B2 odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, a B12 niezbędna jest dla wzrostu wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Ta ostatnia witamina przeciwdziała również anemii, a także bierze aktywny udział w produkcji czerwonych krwinek.
- Witamina PP – inaczej niacyna, która konieczna jest, aby mózg prawidłowo funkcjonował. Najwięcej tej witaminy zawiera kurczak.
Jak dobrze przyrządzić potrawy z mięsem? Czy obrabianie mięsa jest szybkie i proste?
W niektórych krajach mięso spożywane jest w surowej postaci. Nie trzeba daleko szukać – w Polsce jemy przecież np. tatara. Z jednej strony surowe mięso pozwala uzupełnić białko i witaminy bez dużej ich straty, jak bywa w procesie termicznej obróbki mięsa. Z drugiej strony jedzenie surowego mięsa wiązać się może z zarażeniem np. różnego rodzaju pasożytami. Czy wobec tego obróbka cieplna mięsa będzie najlepszym sposobem jego przyrządzania? Niekoniecznie! Może i zniszczymy w ten sposób bakterie, jednak smażenie, grillowanie czy pieczenie mięs wiązać się może z innymi zagrożeniami – jak wydzielanie się szkodliwych dla zdrowia kancerogenów. Właśnie dlatego uważa się, że najzdrowszą metodą obrabiania mięsa jest jego:
- pieczenie w niskiej temperaturze,
- duszenie,
- gotowanie (również na parze).
Warto uświadomić sobie również kilka ważnych spraw związanych ze zdrowym przyrządzaniem mięsa do spożycia. Oto kilka ważnych zasad, które należy przestrzegać:
- Nie powinno się płukać mięsa pod kranem, ponieważ to nawyk stwarzający zagrożenie. Dlaczego? Otóż pryskająca woda roznosi się z reguły po okolicznych przedmiotach, na których natychmiast osadzają się bakterie z mięsa. Specjaliści uważają, że płukanie mięsa jest zupełnie zbędne – sama obróbka termiczna skutecznie zwalczy drobnoustroje.
- Do krojenia mięsa należy używać osobnej, przeznaczonej do tego deski. Oczyszczanie jej nie należy do łatwych zadań, więc lepiej nie ryzykować i nie kroić na jednej desce np. mięsa i warzyw.
- Obsmażanie mięsa to najbardziej niezdrowy sposób na przygotowywanie z niego posiłków. W czasie smażenia w mięsie mogą powstać bowiem bardzo niebezpieczne dla zdrowia związki.
- Wrzucanie mięsa na nie rozgrzaną patelnię to błąd, ponieważ mięso zaczyna wówczas przywierać do naczynia.
- Smażenie mięsa prosto z zamrażalnika albo lodówki również jest błędem – istnieje bowiem ryzyko, że będzie ono w środku niedopieczone albo surowe.
- Przyciskanie mięsa do patelni nie przyspieszy procesu smażenia, a może mięso wyłącznie przypalić. Z kolei zbyt częste przesuwanie nim po patelni spowolni obróbkę termiczną.
- Używanie tego samego tłuszczu do smażenia mięsa sprawi, że zacznie on wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki.
- Aby mięso było bardziej kruche, należy ciąć je w poprzek, a nie wzdłuż włókien.
Potrawy z mięsem – co trzeba wiedzieć o rodzajach mięsa i jego pochodzeniu?
Rodzaje mięsa – wszystko, co trzeba o nich wiedzieć!
Najłatwiej jest podzielić mięso na białe oraz czerwone. Jest to najbardziej podstawowy podział mięsa, dlatego też według niego postaramy się wyszczególnić różne rodzaje mięsa. Do białego mięsa zaliczamy drób – a więc kurę, kaczkę, indyka, gęś, gołębie czy perliczki. W tę grupę wliczają się również dzikie ptaki (np. kuropatwy oraz bażanty), kuropatwy i króliki. Do czerwonego zaliczamy z kolei wszystkie mięsa, które pochodzą od dużo większych zwierząt hodowlanych. Oto kilka rodzajów czerwonego mięsa, które najczęściej spożywamy:
- Wieprzowina – mięso wieprzowe
pochodzi ze świń i jest to jedno z najbardziej popularnych rodzajów mięsa w
naszym kraju.
-
Wołowina – mięso pochodzące od
krów, ale też np. byków.
-
Baranina – mięso pochodzące od
owiec. Jeśli jest to młode zwierzę (jagnię), wówczas mięso nazywane jest
jagnięciną.
-
Dziczyzna – mięso pochodzące od
upolowanych zwierząt, m.in. jelenia, sarny czy dzika.
- Konina – mięso pochodzące z koni, które w Polsce nie jest popularne. Więcej spożywa się go np. w Kazachstanie albo Chinach.
Mięso, którego raczej również nie je się w naszym kraju, pochodzi m.in. z kóz, psów, aligatorów, węży albo kangurów. Najczęściej tego rodzaju mięso spotkać można w krajach tropikalnych – zależnie od danej strefy geograficznej, gdzie zwierzęta te występują w środowisku naturalnym.
Warto pamiętać…
W sklepowych lodówkach znaleźć można wiele różnych rodzajów mięs. Przy jego wyborze zawsze trzeba jednak wyostrzyć zmysły – wzrok, węch oraz dotyk. Mięso musi mieć intensywny kolor i nie mogą znajdować na nim żadne plamy. Tłuszcz powinien być z kolei koloru kremowo-białego, a nie żółtego. Świeże mięso ma neutralny zapach – jeśli woń po otwarciu produktu będzie intensywna, na pewno nie będzie to świeże mięso! W dotyku produkty mięsne powinny być sprężyste i delikatnie wilgotne. Gdy mięso będzie lepkie i wypuszczać będzie sok, nie powinno się takiego produktu przygotowywać.
Należy też pamiętać, że mięso może być cennym składnikiem diety. Jest smaczne, a także bogate w wiele składników odżywczych. Warto jeść różne rodzaje mięsa, żeby nie dopuścić do niedoboru konkretnych witamin i substancji mineralnych. Wystarczy kilka porcji mięsa w tygodniu, aby zapewnić sobie zdrowie i energię. Jeśli nie chcesz jednak spożywać zbyt dużych ilości mięsa, koniecznie włącz do diety ryby oraz warzywa strączkowe, które zawierają mnóstwo białka.