Obiad z mięsa mielonego - polecane przepisy
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to dobra propozycja na obiad dla całej rodziny, który jest sycący, smakowity i odżywczy. Danie …
60 + 30 min łatwy 6 289 kcal -
Pyzy z mięsem
Pyszne pyzy z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 15 min łatwy 15 -
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym …
20 + 40 min łatwy 8 1022 kcal -
Mielony z piekarnika
Mielony z piekarnika to naprawdę dobry i szybki patent na zdrowszą wersję tradycyjnych kotletów. Są równie smaczne, a dostarczają mniej …
15 + 30 min łatwy 4 219 kcal -
Lahmacun na drożdżach
Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis …
30 + 40 min łatwy 4 441 kcal
Obiad z mięsa mielonego - pozostałe przepisy
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pomysł na bardzo smaczny obiad. Przygotowanie tego posiłku zajmuje nieco czasu, ale warto wypróbować ten …
60 + 30 min łatwy 6 364 kcal -
Rolady z mięsem mielonym
Rolady z mięsem mielonym to dobry pomysł na domową, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad z piekarnika, …
30 + 60 min łatwy 6 284 kcal -
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się na co dzień. Jest niezwykle sycąca, a przy …
15 + 45 min łatwy 8 170 kcal -
Mielone z piekarnika
Mielone z piekarnika to bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych smażonych kotletów. Pieczone klopsy są dużo lżejsze, a smakują równie dobrze. …
20 + 20 min łatwy 4 333 kcal -
Pierożki gruzińskie
Pierogi to inaczej kawałki elastycznego ciasta, które dobrze się lepi, wypełnione farszem. W zależności od kraju mają kształt półokręgu, uszka, …
30 + 15 min łatwy 9 -
Kotlety mielone
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale …
30 min średni 6 241 kcal
-
Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka są bardzo pyszne, nic więc dziwnego, że często podawane są na obiad (zwłaszcza dla dzieci). Przede …
40 min łatwy 8 413 kcal -
Pierożki wonton z kurczakiem
Genialny dodatek do zupy wonton z pierożkami, czyli pyszny, oryginalny przepis na chińskie pierożki won ton. Zobacz, jak zrobić pierożki …
45 min średni 4 -
Pierogi z mięsem mielonym
Bardzo często na naszym stole znajdują się pierogi ruskie, ale równie dobre są pierogi ze szpinakiem, z owocami (np. truskawkami, …
100 + 15 min średni 4 872 kcal -
Tortilla z mięsem mielonym
Tortilla z mięsem mielonym to doskonała propozycja na dobry obiad z dodatkiem mięsnym. Wrapy z mięsem mielonym to świetne urozmaicenie …
25 + 15 min łatwy 4 766 kcal
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym jest daniem, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Papryka wypełniona po brzegi pysznym mięsnym farszem …
20 + 30 min łatwy 2 371 kcal -
Zupa z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym inaczej nazywana zupą meksykańską, ze względu na duże podobieństwo do potrawy niezwykle charakterystycznej właśnie dla tej …
15 + 52 min łatwy 8 274 kcal -
Naleśniki z mięsa mielonego
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to …
15 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego to dobra propozycja na obiad w wersji na ciepło lub dodatek do pieczywa na święta w …
15 + 50 min średni 10 403 kcal -
Gołąbki z ryżem
Pyszne gołąbki z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 6 108 kcal -
Farsz do gołąbków
Pyszny farsz do gołąbków to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek do posiłku, który idealnie …
45 + 30 min łatwy 6 127 kcal
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
40 + 20 min łatwy 8 419 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 45 min łatwy 8 291 kcal -
Zrazy z mięsa mielonego
Zrazy z mięsa mielonego to niezwykle pyszna opcja na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je bardzo prosto, dzięki czemu …
25 + 40 min łatwy 4 458 kcal -
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii …
20 + 40 min łatwy 6 509 kcal
-
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal -
Pierogi na parze
Prezentujemy przepis na pierogi na parze. To pyszne azjatyckie danie będzie wspaniałym pomysłem na obiad. Pierogi to danie, które zna …
60 + 10 min średni 40 82 kcal -
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pyszna pieczeń rzymska z jajkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 60 min łatwy 12 -
Pierogi chinkali
Pierogi chinkali to dobrze znany gruziński przysmak, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również ciekawym kształtem. Te wypełnione mięsem pierożki …
60 + 10 min łatwy 8 328 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowym
Pulpety w sosie śmietanowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gotowane pulpeciki drobiowe z mięsa mielonego są pyszne, …
30 min średni 3 -
Mielone z cukinią
Kotlety mielone z cukinią to doskonała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Kotlety mielone to popularne danie na naszych …
10 + 20 min łatwy 9 371 kcal
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z pieczarkami i serem. Dobre zapiekanki z mięsem …
10 + 30 min łatwy 5 699 kcal -
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Ciasto francuskie z mięsem mielonym to świetna opcja na szybkie, ale pyszne przekąski. To przepyszna opcja, która na pewno przypadnie …
25 + 40 min łatwy 10 305 kcal -
Chaczapuri z mięsem
Chaczapuri to klasyka i jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni gruzińskiej. To drożdżowy placek, który w zależności od regionu podawany …
25 + 20 min średni 10 -
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami to fantastyczny pomysł na bardzo smaczne i niezwykle sycące danie. Do jego przygotowania wystarczy …
20 + 45 min łatwy 4 467 kcal
Obiad z mięsa mielonego – pomysły i przepisy na obiad z mięsem mielonym
Obiad z mięsa mielonego bardzo często pojawia się w Polsce jako danie główne. Nie dość, że jest zwykle szybkie w przygotowaniu, to w dodatku potrawy wieprzowe są naprawdę smaczne. Co z mięsa mielonego możesz zrobić nie tylko na obiad, ale i na imprezę? Przepisy na które dania warto znać, aby zaserwować je swojej rodzinie? Sprawdź, co zrobić z mięsa mielonego i który pomysł warto wcielić do rodzinnego jadłospisu!
Przepisy na smaczny obiad z mięsa mielonego, czyli jak zrobić szybki obiad?
Kotlety na obiad z mięsa mielonego – jak przygotować kotlety wieprzowe na obiad?
Zastanawiasz się nad tym, czy warto przygotować kotlety z mięsa mielonego na obiad? Owszem, to bardzo dobry wybór! Polacy uwielbiają kotlety mielone nie tylko za smak, ale też łatwą dostępność mięsa i jego przyzwoitą cenę. Zanim zabierzesz się za smażenie kotletów, warto jednak opowiedzieć kilka słów na ich temat. W celu otrzymania mięsa mielonego z wieprzowiny lub wołowiny należy samodzielnie zmielić je maszynką do mięsa. Nie ma się co jednak oszukiwać, większość ludzi nie ma takiego urządzenia w domu. Dlatego też w sklepach znaleźć można gotowe rozwiązanie, mianowicie zmielone i zapakowane (dzięki przemysłowym maszynom mielącym) mięso.
Kotlety mielone przyrządza się zwykle z paczkowanego mięsa, które dostępne jest w sklepach spożywczych na tackach. W celu przyrządzenia obiadu w formie kotletów mielonych należy połączyć mięso z jajkami, bułką pszenną (namoczoną w wodzie albo w mleku), przyprawami i posiekaną drobno cebulką. Niektórzy dodają do potrawy również czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Kotlety mielone formuje się w płaskie i owalne kształty, obtacza w bułce tartej i smaży na rozgrzanej olejem patelni. Mięso powinno się smażyć do momentu, aż zrobi się rumiane. Naprawdę warto od czasu do czasu zjeść obiad z mięsa mielonego, ponieważ dania z takiego mięsa mogą dostarczyć do organizmu wiele niezbędnych minerałów, składników odżywczych i witamin.
Jakie mięso na kotlety mielone? Kilka przydatnych wskazówek
Mnóstwo osób zastanawia się nad tym, które mięso mielone będzie odpowiednie, aby przygotować z niego kotlety mielone na obiad. W sklepach spożywczych jest bowiem dużo gatunków i rodzajów mięs, przez co wybór jest naprawdę niełatwy. Większość znawców kulinarnych jest zdania, że mięso mielone na kotlety nie może być suche – wówczas danie może wyjść bowiem twarde lub suche. Jednocześnie trzeba też pilnować, aby mięso mielone nie było zbyt tłuste, bo może zaszkodzić zdrowiu. Najważniejsze jest zachowanie zdrowego balansu między białkiem a tłuszczem. Właśnie dlatego wiele osób łączy dwa rodzaje mięsa mielonego (np. wieprzowe z drobiowym). Warto zaznaczyć, że wołowina nie zawsze będzie dobrym wyborem, jeśli chodzi o obiad z mięsa mielonego. Robiąc ją, należy bowiem bardzo uważać, aby nie wysuszyć mięsa.
Jak już wspominaliśmy, mięso mielone można przygotowywać samemu w domu, o ile posiada się odpowiednie urządzenia kuchenne. W razie, gdy ich brak, zawsze można kupić gotowe mięso na tackach albo poprosić w sklepie o zmielenie wybranego kawałka – pod warunkiem, że w sklepie można tego dokonać. Pamiętaj jednak o tym, że mięso powinno się zawsze kupować bardzo świadomie. W sklepie mięso mielone musi być ułożone w specyficzne warkocze albo wstążki – nie może być więc jednolitą, zbitą masą. Mięso mielone nie może też puszczać wody, być rozmyte albo wysuszone. Musi mieć kolor różowy – wówczas będzie wiadomo, że jest dobre i świeże. Jeśli będzie szare, najprawdopodobniej mięso jest już nieświeże. Kupując mięso w supermarkecie, należy zawsze patrzeć na jego nazwę i skład – absolutne minimum to 99% czystego mięsa i maksymalnie 1% zawartości soli w opakowaniu.
Mięso mielone przeznaczone do obróbki termicznej innej, niż na kotlety, może być niestety nieco inaczej opisane. Producenci dobrze o tym wiedzą – nie muszą trzymać się norm, więc zwykle dorzucają do mięsa mielonego sporo wypełniaczy i konserwantów. Bardzo często zdarza się to w przypadku tatara, klopsów albo mielonek. Mięso garmażeryjne również potrafi być pozbawione cennych wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. W marketach często trafić można na mięso, którego realna „czysta” zawartość to niecała… połowa w opakowaniu. Z mięsem pojawia się najczęściej błonnik sojowy i mączka ziemniaczana. Właśnie dlatego tak bardzo zaleca się czytać etykiety przed zakupem i kupować mięso mielone wyłącznie ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł.
Obiad z mięsa mielonego – pomysł na mięsny obiad, a także na imprezę
Najważniejsze informacje, o których warto wiedzieć przed obróbką mięsa mielonego
Mnóstwo osób już dawno zrezygnowało z jedzenia mięsa mielonego, ponieważ mają co do niego ogromne wątpliwości. Ludzie czasem boją się, że mięso to ma niewiele wartości odżywczych i jest zwyczajnie… niezdrowe. Tymczasem obiad z mięsa mielonego może być nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny oraz zdrowy. Rzecz jasna do mięsa tego typu należy zawsze podchodzić ostrożnie. Zamiast kupować gotową, zmieloną wersję mięsa w paczce, warto zawsze poprosić ekspedientkę o przemielenie wybranego kawałka. Wówczas nabierzesz pewności, że kupione mięso nie będzie miało żadnych dziwnych dodatków. Przyrządzając obiad z mięsa mielonego, nie trzeba bać się mieszania gatunków. Wieprzowina w połączeniu z drobiem lub wołowiną smakuje naprawdę genialnie!
Mięso mielone można używać do wielu rodzajów dań obiadowych. Można przyrządzić z niego nie tylko kotlety mielone, ale też zupę, spaghetti czy klopsiki. Ilość dań, które można zrobić z mięsa mielonego, jest niemal nieograniczona – zwłaszcza że wystarczy uruchomić wyobraźnię, aby zrobić danie wyjątkowe i niepowtarzalne. Warto skupić się również na samej metodzie przygotowywania potraw z tego rodzaju mięsa. Najlepiej gotować mięso mielone na parze – właśnie tak przyrządzić można bazę do sosu bolognese, później jedynie doprawiając mięso do smaku. Na parze zrobić można również klopsiki, łącząc je z cebulą i pieczarkami. W wersji panierowanej lub w piekarniku można z kolei zrobić gołąbki, w których mięso mielone zestawia się z warzywami i ryżem – gotuje się je w liściach kapusty. Oczywiście robienie mięsa na parze czy w piekarniku to nie wszystko! Obiad z mięsa mielonego można też bowiem udusić albo podsmażyć.
Czy warto rezygnować z jedzenia mięsa mielonego?
Wciąż panuje mylne przekonanie, że mięso mielone jest gorszej jakości. Tymczasem to nieprawda! Można bowiem kupić mięso mielone wysokiej jakości – wystarczy jedynie przyłożyć się do poszukiwań. Jeśli nauczysz się prawidłowego rozróżniania mięsa złego od dobrego, nie będziesz musiał się bać, że będzie niesmaczne. Nie warto zatem rezygnować z jedzenia mięsa mielonego, a jedynie nauczyć się kupować to dobre. Z mięsa wysokiej jakości można bowiem przyrządzić naprawdę przepyszne, zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla całej rodziny.
Warto przy okazji wspomnieć, że danie z mięsem mielonym powinno mieć jak najwyższy swój potencjał prozdrowotny. W tym celu zawsze powinno się wzbogacać je różnego rodzaju dodatkami. Niektórzy preferują panierowanie kotletów z mięsa mielonego w bułkę tartą albo mąkę, a później smażenie. Zdecydowanie więcej właściwości mięso zyska, jednak kiedy zostanie przyrządzone w piekarniku albo uparowane. Mięso mielone genialnie komponuje się z większością warzyw oraz przypraw, dlatego nie będzie problemu z „wykrzesaniem” jego potencjału i podkreśleniem smaku mięsa.
Zapiekanka makaronowa z mięsem, czyli przepis na pyszny obiad z mięsa mielonego
Zastanawiasz się nad tym, co dobrego przyrządzić z mięsa mielonego na obiad? Jeśli nie masz ochoty na tradycyjne kotlety mielone, warto postawić na pożywną i niezwykle treściwą zapiekankę z mięsem. To idealny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i smaczną kolację ze znajomymi. To także świetne rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu na danie, a w domu leży kilka produktów spożywczych. Wystarczy je umiejętnie ze sobą połączyć, aby otrzymać przepyszne danie w formie zapiekanki. W celu przygotowania dania należy zestawić ze sobą kilka następujących składników: mięso mielone wieprzowe, boczek wędzony, makaron świderki, seler naciowy, pomidory w puszce, cebulę, marchew, olej rzepakowy, ser żółty i przyprawy – paprykę słodką i ostrą, oregano, pieprz oraz sól.
Najpierw obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Następnie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. Seler pokrój w talarki, a wędzony boczek w małe kawałeczki. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę. Wrzuć do tego boczek i podsmaż mięso. Po chwili dorzuć również marchew i seler. Warzywa odgarnij na bok patelni i wrzuć na nią mięso mielone. Obsmaż mięso, po czym wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dorzuć pomidory z puszki i przypraw do smaku. Podduś całość – przetrzymaj składniki na patelni przez ok. 20 minut. Zagotuj wodę z solą w garnku, po czym wsyp do niej makaron świderki. Gotuj przez ok. 10 minut, następnie zmieszaj makaron z sosem i przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Zetrzyj ser na tarce i posyp nim zapiekankę. Całość piecz w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 220 st. C.
Zapiekanka makaronowa to znakomity pomysł na obiad z mięsa mielonego. Nie mając dużego doświadczenia kulinarnego, jesteś w stanie z łatwością zrobić takie danie. Warto pamiętać, że pomidory w zapiekance z mięsem to świetne źródło witamin i składników odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny i sporo w nich cennego dla zdrowia likopenu. Warto łączyć mięso mielone z pomidorami, aby dostarczyć do organizmu jak najwięcej ilości cennych witamin. Zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem można trzymać w lodówce przez maksymalnie 3 dni – najlepiej w możliwie szczelnym opakowaniu albo naczyniu żaroodpornym, żeby zapiekanka nie przyschła.
Naleśniki z mięsem mielonym – sprawdź, jak je zrobić na obiad!
Naleśniki z mięsa mielonego to jeden z najciekawszych pomysłów na obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych, naleśniki na pewno ich zachwycą! W celu przyrządzenia potrawy należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mięso mielone z indyka, mąka pszenna tortowa, jajko, cukinia, marchewka, papryka czerwona, czosnek, szpinak, cebula, pieczarki, ser gouda, nać pietruszki, olej rzepakowy, pomidory w puszce i przyprawy do smaku – papryka słodka, cząber, pieprz i sól.
Najpierw zrób ciasto naleśnikowe z mąki, jaja, wody i soli, miksując składniki przez ok. 5 minut. Usmaż naleśniki na patelni, którą uprzednio delikatnie posmarujesz olejem. Umyj dokładnie pieczarki, cukinię, marchew i paprykę – usuń z niej gniazda nasienne. Obierz warzywa i pokrój na drobne kawałki. Na rozgrzaną olejem patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Dorzuć następnie przepuszczony przez praskę czosnek i podsmaż wszystko. Dodaj mięso mielone, rozdrobnij je i podsmaż. Następnie dorzuć wszystkie pokrojone na kawałki warzywa. Po 3 minutach dorzuć pomidory z puszki i duś wszystko przez kwadrans. Po tym czasie dodaj szpinak i wymieszaj wszystkie składniki. Posmaruj olejem naczynie żaroodporne i połóż na każdy naleśnik porcję farszu z patelni. Zwiń każdy z usmażonych naleśników wraz z farszem, a następnie ułóż w naczyniu. Posyp wszystko startym serem gouda i piecz przez maksymalnie 10 minut w 180 st. C.
Naleśniki to doskonały pomysł na obiad z mięsa mielonego. Przepis jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie nawet ten, kto nie ma zbyt dużej wiedzy kulinarnej. Naleśniki z mięsem mielonym to bardzo pożywne danie, które wykonać można z kilku rodzajów mąk – niekoniecznie z samej tortowej, ale też np. z mąki kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej. W naleśnikach poza mięsem jest sporo warzyw, które pozwolą dostarczyć do organizmu cenne substancje odżywcze i witaminy. Naleśniki świetnie posłużą nie tylko jako obiad, ale i treściwa kolacja dla całej rodziny. Warto od czasu do czasu przygotować to danie i zaskoczyć najbliższych.