Obiad z mięsa mielonego

obiad z mięsa mielonego

Mięso mielone jest to inaczej mięso bez kości, które zmielono albo posiekano na kawałki. Mięso to zaliczane jest do nieprzetworzonych produktów albo mięs przetworzonych jedynie w niewielkim stopniu. Dwoma procesami, jakimi powinno być poddawane mięso mielone, jest chłodzenie i pakowanie. Jako że mięso mielone bardzo szybko ulega psuciu, powinno się je przyrządzić i spożyć w ten sam dzień, gdy się je przygotuje. Mięso mielone należy przechowywać w lodówce w temperaturze pomiędzy 2 a 4 st. C. Z tego konkretnego rodzaju mięsa Polacy przyrządzają mnóstwo dań obiadowych – zwłaszcza że mięso mielone jest tanie i łatwo dostępne.

Obiad z mięsa mielonego - polecane przepisy

Obiad z mięsa mielonego - pozostałe przepisy

Obiad z mięsa mielonego – pomysły i przepisy na obiad z mięsem mielonym

Obiad z mięsa mielonego bardzo często pojawia się w Polsce jako danie główne. Nie dość, że jest zwykle szybkie w przygotowaniu, to w dodatku potrawy wieprzowe są naprawdę smaczne. Co z mięsa mielonego możesz zrobić nie tylko na obiad, ale i na imprezę? Przepisy na które dania warto znać, aby zaserwować je swojej rodzinie? Sprawdź, co zrobić z mięsa mielonego i który pomysł warto wcielić do rodzinnego jadłospisu!

Przepisy na smaczny obiad z mięsa mielonego, czyli jak zrobić szybki obiad?

Kotlety na obiad z mięsa mielonego – jak przygotować kotlety wieprzowe na obiad?

Zastanawiasz się nad tym, czy warto przygotować kotlety z mięsa mielonego na obiad? Owszem, to bardzo dobry wybór! Polacy uwielbiają kotlety mielone nie tylko za smak, ale też łatwą dostępność mięsa i jego przyzwoitą cenę. Zanim zabierzesz się za smażenie kotletów, warto jednak opowiedzieć kilka słów na ich temat. W celu otrzymania mięsa mielonego z wieprzowiny lub wołowiny należy samodzielnie zmielić je maszynką do mięsa. Nie ma się co jednak oszukiwać, większość ludzi nie ma takiego urządzenia w domu. Dlatego też w sklepach znaleźć można gotowe rozwiązanie, mianowicie zmielone i zapakowane (dzięki przemysłowym maszynom mielącym) mięso.

Kotlety mielone przyrządza się zwykle z paczkowanego mięsa, które dostępne jest w sklepach spożywczych na tackach. W celu przyrządzenia obiadu w formie kotletów mielonych należy połączyć mięso z jajkami, bułką pszenną (namoczoną w wodzie albo w mleku), przyprawami i posiekaną drobno cebulką. Niektórzy dodają do potrawy również czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Kotlety mielone formuje się w płaskie i owalne kształty, obtacza w bułce tartej i smaży na rozgrzanej olejem patelni. Mięso powinno się smażyć do momentu, aż zrobi się rumiane. Naprawdę warto od czasu do czasu zjeść obiad z mięsa mielonego, ponieważ dania z takiego mięsa mogą dostarczyć do organizmu wiele niezbędnych minerałów, składników odżywczych i witamin.

Jakie mięso na kotlety mielone? Kilka przydatnych wskazówek

Mnóstwo osób zastanawia się nad tym, które mięso mielone będzie odpowiednie, aby przygotować z niego kotlety mielone na obiad. W sklepach spożywczych jest bowiem dużo gatunków i rodzajów mięs, przez co wybór jest naprawdę niełatwy. Większość znawców kulinarnych jest zdania, że mięso mielone na kotlety nie może być suche – wówczas danie może wyjść bowiem twarde lub suche. Jednocześnie trzeba też pilnować, aby mięso mielone nie było zbyt tłuste, bo może zaszkodzić zdrowiu. Najważniejsze jest zachowanie zdrowego balansu między białkiem a tłuszczem. Właśnie dlatego wiele osób łączy dwa rodzaje mięsa mielonego (np. wieprzowe z drobiowym). Warto zaznaczyć, że wołowina nie zawsze będzie dobrym wyborem, jeśli chodzi o obiad z mięsa mielonego. Robiąc ją, należy bowiem bardzo uważać, aby nie wysuszyć mięsa.

Jak już wspominaliśmy, mięso mielone można przygotowywać samemu w domu, o ile posiada się odpowiednie urządzenia kuchenne. W razie, gdy ich brak, zawsze można kupić gotowe mięso na tackach albo poprosić w sklepie o zmielenie wybranego kawałka – pod warunkiem, że w sklepie można tego dokonać. Pamiętaj jednak o tym, że mięso powinno się zawsze kupować bardzo świadomie. W sklepie mięso mielone musi być ułożone w specyficzne warkocze albo wstążki – nie może być więc jednolitą, zbitą masą. Mięso mielone nie może też puszczać wody, być rozmyte albo wysuszone. Musi mieć kolor różowy – wówczas będzie wiadomo, że jest dobre i świeże. Jeśli będzie szare, najprawdopodobniej mięso jest już nieświeże. Kupując mięso w supermarkecie, należy zawsze patrzeć na jego nazwę i skład – absolutne minimum to 99% czystego mięsa i maksymalnie 1% zawartości soli w opakowaniu.

Mięso mielone przeznaczone do obróbki termicznej innej, niż na kotlety, może być niestety nieco inaczej opisane. Producenci dobrze o tym wiedzą – nie muszą trzymać się norm, więc zwykle dorzucają do mięsa mielonego sporo wypełniaczy i konserwantów. Bardzo często zdarza się to w przypadku tatara, klopsów albo mielonek. Mięso garmażeryjne również potrafi być pozbawione cennych wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. W marketach często trafić można na mięso, którego realna „czysta” zawartość to niecała… połowa w opakowaniu. Z mięsem pojawia się najczęściej błonnik sojowy i mączka ziemniaczana. Właśnie dlatego tak bardzo zaleca się czytać etykiety przed zakupem i kupować mięso mielone wyłącznie ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł.

Obiad z mięsa mielonego – pomysł na mięsny obiad, a także na imprezę

Najważniejsze informacje, o których warto wiedzieć przed obróbką mięsa mielonego

Mnóstwo osób już dawno zrezygnowało z jedzenia mięsa mielonego, ponieważ mają co do niego ogromne wątpliwości. Ludzie czasem boją się, że mięso to ma niewiele wartości odżywczych i jest zwyczajnie… niezdrowe. Tymczasem obiad z mięsa mielonego może być nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny oraz zdrowy. Rzecz jasna do mięsa tego typu należy zawsze podchodzić ostrożnie. Zamiast kupować gotową, zmieloną wersję mięsa w paczce, warto zawsze poprosić ekspedientkę o przemielenie wybranego kawałka. Wówczas nabierzesz pewności, że kupione mięso nie będzie miało żadnych dziwnych dodatków. Przyrządzając obiad z mięsa mielonego, nie trzeba bać się mieszania gatunków. Wieprzowina w połączeniu z drobiem lub wołowiną smakuje naprawdę genialnie!

Mięso mielone można używać do wielu rodzajów dań obiadowych. Można przyrządzić z niego nie tylko kotlety mielone, ale też zupę, spaghetti czy klopsiki. Ilość dań, które można zrobić z mięsa mielonego, jest niemal nieograniczona – zwłaszcza że wystarczy uruchomić wyobraźnię, aby zrobić danie wyjątkowe i niepowtarzalne. Warto skupić się również na samej metodzie przygotowywania potraw z tego rodzaju mięsa. Najlepiej gotować mięso mielone na parze – właśnie tak przyrządzić można bazę do sosu bolognese, później jedynie doprawiając mięso do smaku. Na parze zrobić można również klopsiki, łącząc je z cebulą i pieczarkami. W wersji panierowanej lub w piekarniku można z kolei zrobić gołąbki, w których mięso mielone zestawia się z warzywami i ryżem – gotuje się je w liściach kapusty. Oczywiście robienie mięsa na parze czy w piekarniku to nie wszystko! Obiad z mięsa mielonego można też bowiem udusić albo podsmażyć.

Czy warto rezygnować z jedzenia mięsa mielonego?

Wciąż panuje mylne przekonanie, że mięso mielone jest gorszej jakości. Tymczasem to nieprawda! Można bowiem kupić mięso mielone wysokiej jakości – wystarczy jedynie przyłożyć się do poszukiwań. Jeśli nauczysz się prawidłowego rozróżniania mięsa złego od dobrego, nie będziesz musiał się bać, że będzie niesmaczne. Nie warto zatem rezygnować z jedzenia mięsa mielonego, a jedynie nauczyć się kupować to dobre. Z mięsa wysokiej jakości można bowiem przyrządzić naprawdę przepyszne, zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla całej rodziny.

Warto przy okazji wspomnieć, że danie z mięsem mielonym powinno mieć jak najwyższy swój potencjał prozdrowotny. W tym celu zawsze powinno się wzbogacać je różnego rodzaju dodatkami. Niektórzy preferują panierowanie kotletów z mięsa mielonego w bułkę tartą albo mąkę, a później smażenie. Zdecydowanie więcej właściwości mięso zyska, jednak kiedy zostanie przyrządzone w piekarniku albo uparowane. Mięso mielone genialnie komponuje się z większością warzyw oraz przypraw, dlatego nie będzie problemu z „wykrzesaniem” jego potencjału i podkreśleniem smaku mięsa.

Zapiekanka makaronowa z mięsem, czyli przepis na pyszny obiad z mięsa mielonego

Zastanawiasz się nad tym, co dobrego przyrządzić z mięsa mielonego na obiad? Jeśli nie masz ochoty na tradycyjne kotlety mielone, warto postawić na pożywną i niezwykle treściwą zapiekankę z mięsem. To idealny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i smaczną kolację ze znajomymi. To także świetne rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu na danie, a w domu leży kilka produktów spożywczych. Wystarczy je umiejętnie ze sobą połączyć, aby otrzymać przepyszne danie w formie zapiekanki. W celu przygotowania dania należy zestawić ze sobą kilka następujących składników: mięso mielone wieprzowe, boczek wędzony, makaron świderki, seler naciowy, pomidory w puszce, cebulę, marchew, olej rzepakowy, ser żółty i przyprawy – paprykę słodką i ostrą, oregano, pieprz oraz sól.

Najpierw obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Następnie obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. Seler pokrój w talarki, a wędzony boczek w małe kawałeczki. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę. Wrzuć do tego boczek i podsmaż mięso. Po chwili dorzuć również marchew i seler. Warzywa odgarnij na bok patelni i wrzuć na nią mięso mielone. Obsmaż mięso, po czym wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dorzuć pomidory z puszki i przypraw do smaku. Podduś całość – przetrzymaj składniki na patelni przez ok. 20 minut. Zagotuj wodę z solą w garnku, po czym wsyp do niej makaron świderki. Gotuj przez ok. 10 minut, następnie zmieszaj makaron z sosem i przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Zetrzyj ser na tarce i posyp nim zapiekankę. Całość piecz w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 220 st. C.

Zapiekanka makaronowa to znakomity pomysł na obiad z mięsa mielonego. Nie mając dużego doświadczenia kulinarnego, jesteś w stanie z łatwością zrobić takie danie. Warto pamiętać, że pomidory w zapiekance z mięsem to świetne źródło witamin i składników odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny i sporo w nich cennego dla zdrowia likopenu. Warto łączyć mięso mielone z pomidorami, aby dostarczyć do organizmu jak najwięcej ilości cennych witamin. Zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem można trzymać w lodówce przez maksymalnie 3 dni – najlepiej w możliwie szczelnym opakowaniu albo naczyniu żaroodpornym, żeby zapiekanka nie przyschła.

Naleśniki z mięsem mielonym – sprawdź, jak je zrobić na obiad!

Naleśniki z mięsa mielonego to jeden z najciekawszych pomysłów na obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych, naleśniki na pewno ich zachwycą! W celu przyrządzenia potrawy należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mięso mielone z indyka, mąka pszenna tortowa, jajko, cukinia, marchewka, papryka czerwona, czosnek, szpinak, cebula, pieczarki, ser gouda, nać pietruszki, olej rzepakowy, pomidory w puszce i przyprawy do smaku – papryka słodka, cząber, pieprz i sól.

Najpierw zrób ciasto naleśnikowe z mąki, jaja, wody i soli, miksując składniki przez ok. 5 minut. Usmaż naleśniki na patelni, którą uprzednio delikatnie posmarujesz olejem. Umyj dokładnie pieczarki, cukinię, marchew i paprykę – usuń z niej gniazda nasienne. Obierz warzywa i pokrój na drobne kawałki. Na rozgrzaną olejem patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Dorzuć następnie przepuszczony przez praskę czosnek i podsmaż wszystko. Dodaj mięso mielone, rozdrobnij je i podsmaż. Następnie dorzuć wszystkie pokrojone na kawałki warzywa. Po 3 minutach dorzuć pomidory z puszki i duś wszystko przez kwadrans. Po tym czasie dodaj szpinak i wymieszaj wszystkie składniki. Posmaruj olejem naczynie żaroodporne i połóż na każdy naleśnik porcję farszu z patelni. Zwiń każdy z usmażonych naleśników wraz z farszem, a następnie ułóż w naczyniu. Posyp wszystko startym serem gouda i piecz przez maksymalnie 10 minut w 180 st. C.

Naleśniki to doskonały pomysł na obiad z mięsa mielonego. Przepis jest bardzo prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie nawet ten, kto nie ma zbyt dużej wiedzy kulinarnej. Naleśniki z mięsem mielonym to bardzo pożywne danie, które wykonać można z kilku rodzajów mąk – niekoniecznie z samej tortowej, ale też np. z mąki kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej. W naleśnikach poza mięsem jest sporo warzyw, które pozwolą dostarczyć do organizmu cenne substancje odżywcze i witaminy. Naleśniki świetnie posłużą nie tylko jako obiad, ale i treściwa kolacja dla całej rodziny. Warto od czasu do czasu przygotować to danie i zaskoczyć najbliższych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto