Śmietanowiec

Opublikowano: 10.06.2021 r., 16:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto śmietanowiec na kolorowej paterze
Śmietanowiec
Śmietanowiec to deser, który robi się szybko, dlatego będzie dobrą propozycja dla tych, którzy kochają lekkie ciasta. Dzięki kolorowym galaretkom pięknie się prezentuje.
Przygotowanie 25 min
323 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Galaretka - 3 kolorowe 2 przezroczyste (300 g)
  • Śmietana 18% (350 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, czajnik, miseczka

Przepis na śmietanowca krok po kroku

Każdą z kolorowych galaretek rozpuść w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszaj i przelej do małych miseczek. Odstaw je do ostudzenia. Gdy całkiem stężeją pokrój je na małe kwadraty.

W dużej misce rozpuść 2 bezbarwne galaretki w 2 szklankach gorącej wody. Dokładnie je wymieszaj i poczekaj, aż odrobinę stężeją.

W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę śmietanę wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj do masy po łyżce śmietany, cały czas ubijając.

Następnie wlewaj małymi porcjami przezroczyste galaretki i ubijaj masę, by nie było żadnych grudek.

Masę wymieszaj z galaretkami i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Jak oceniasz przepis na śmietanowca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat śmietanowca

Śmietanowiec to nieskomplikowane ciasto, które wspaniale się prezentuje. Ze względu na dużą liczbę kolorowych galaretek przypomina artystyczny jadalny witraż. Dzięki tak pięknemu i niebanalnemu wyglądowi stanowi wspaniałą ozdobę wszystkich stołów imprezowych. To ciasto, choć prezentuje się niezwykle efektownie, wcale nie jest skomplikowane i nie wymaga pieczenia. To idealny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie naprawdę proste przepisy, które można odtworzyć w domu w kilka minut.

Przepis na ciasto śmietanowiec jest bardzo łatwy i pozwala na stworzenie wspaniałego ciasta, który nie tylko wspaniale się prezentuje, ale również dobrze smakuje. To świetna propozycja dla początkujących kucharzy, którzy chcą zacząć od czegoś prostego, a przy tym naprawdę dekoracyjnego. By wykonać to ciasto nie trzeba nawet posiadać piekarnika, co jest jego dodatkowym atutem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śmietanowiec, który będzie smakował fantastycznie i nie będzie wymagał zbyt dużego nakładu pracy, by go przygotować, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego niezwykle miękkie i puszyste ciasto, które będzie idealnym wyborem na wszelkiego rodzaju przyjęcia.

W tym przepisie robi się go ze śmietany 18 %, połączonej ze słodką śmietanką, to idealne połączenie, które sprawia, że masa na ciasto wychodzi bardzo spójna i gęsta. To gwarantuje, że całość odpowiednio zastygnie. Wydawać się może, że ciasto z kwaśnej śmietany, nie będzie zbyt smaczne, jednak nie jest to prawda. Odpowiedni dodatek cukru i galaretek sprawia, że całość nie jest zbyt słodka, a jednocześnie smakuje pysznie.

Ciasto robi się z galaretkami, dzięki czemu nie trzeba dbać o dodatkowe dekoracje. Kolorowe galaretki pięknie się prezentują i nadają całości pysznego smaku. Najlepiej wybierać galaretki w różnych kolorach, by całość prezentowała się nawet ciekawiej.

To ciasto smakuje najlepiej na zimno. Dobrze jest więc zostawić je do schłodzenia w lodówce na kilka godzin, by galaretki odpowiednio stężały. Dzięki dodatkowi galaretek do głównej masy, ciasto można przygotować bez żelatyny. W wersji bardziej fit można je również zrobić z jogurtem naturalnym.

Alergeny w śmietanowcu

Lista alergenów dla śmietanowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze śmietanowca

na 100g gotowej potrawy

Ten deser nie powinien pojawiać się w diecie zbyt często ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
307.86
323.26
Białko (g)
4.89
5.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
29.68
31.16
Węglowodany przyswajalne (g)
29.57
31.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
19.25
20.21
Tłuszcze nasycone (g)
17.53
18.41
Szacunkowy indeks glikemiczny śmietanowca 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śmietanowca

Koszt składników
21.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
300 g
3 kolorowe 2 przezroczyste
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 4
7.20
Za 300 g
Śmietana 18%
350 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.85
Za 350 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
21.60