Przepis na pomidorową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu.

Bulion podgrzej, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i mieszaj energicznie, aby dobrze się rozpuścił.

Odlej cześć zupy do miseczki i wymieszaj w niej śmietanę (aby się nie zważyła). Następnie wymieszaną śmietanę wlej do garnka z zupą.

Całość dopraw solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.

Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ugotowanego ryżu.

W białej bulionówce znajduje się zupa pomidorowa z ryżem, udekorowana listkami pietruszki. Obok miseczki leży łyżka oraz materiał w jasnym kolorze.
pomidorowa
Koszt przygotowania dania
25.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
174 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Pomidorowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pomidorowej

Zupa pomidorowa to doskonały wybór na rozgrzewającą zupę obiadową. Doskonale smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem. Zupę pomidorową można przygotować na bazie rosołu lub wywaru warzywnego z dodatkiem świeżych pomidorów lub z przecieru pomidorowego. Zupa pomidorowa stanowi tradycyjny obiad kuchni polskiej, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Składniki niezbędne do wykonania tej pysznej zupy to bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 18% tłuszczu oraz ryż biały. Dodatkowo do przyprawienia zupy użyj soli, pieprzu oraz natki pietruszki. Przepis na zupę pomidorową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować - z racji tego jest to idealny przepis dla początkujących. Ta idealna pomidorowa zasmakuje nawet dzieciom, dlatego warto włączyć ją do ich diety.

Koncentrat pomidorowy jest dodatkiem większości dań i zup. Wzmacnia on ich walory smakowe oraz wzbogaca je w składniki mineralne i witaminy. W koncentracie pomidorowym znajdziemy potas, sód, kwas foliowy, magnez, żelaz, mangan, cynk, witaminę C, witamin E, niektóre witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K oraz biotynę. Obecność tych składników pokarmowych poprawia pracę układu odpornościowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, obniża poziom cholesterolu LDL. Dodatkowo spożywanie koncentratu pomidorowego poprawia naszą odporność, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, odpowiada za syntezę hormonów płciowych. W koncentracie pomidorowym występuje likopen - silny przeciwutleniacz, który wspomaga usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu.

Podsumowując najlepsza pomidorowa z tego przepisu to doskonały pomysł na pyszny rodzinny obiad. Ta dobra zupa dostarczy dla naszego organizmu wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Dodatek ryżu sprawia, że zupa jest bardziej sycąca (lepiej wybrać ryż brązowy, ponieważ zawiera więcej błonnika niż ryż biały, przez co dłużej odczuwamy uczucie sytości po posiłku).

Wartości odżywcze pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - pomidorowa kcal
Białko
1.55 g
5.03 g

Węglowodany w pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
8.29 g
26.93 g
Węglowodany przyswajalne
7.93 g
25.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.35 g
1.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
1.79 g
5.81 g
Tłuszcze nasycone
1.23 g
4.00 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.46 g
1.48 g
Tłuszcze jednonasycone
0.37 g
1.22 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.27 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
6.08 mg
19.75 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pomidorową

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
15.38 µg (mcg)
50.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.02 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
1.75 mg
5.70 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
9.31 µg (mcg)
30.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.23 mg
Niacyna
0.51 mg
1.66 mg
Foliany
2.62 µg (mcg)
8.50 µg (mcg)
Beta karoten
72.00 µg (mcg)
234.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pomidorową

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
292.69 mg
951.25 mg
Potas
106.92 mg
347.50 mg
Wapń
14.08 mg
45.75 mg
Fosfor
22.54 mg
73.25 mg
Magnez
6.53 mg
21.23 mg
Żelazo
0.31 mg
0.99 mg
Cynk
0.22 mg
0.71 mg
Miedź
0.06 mg
0.20 mg
Mangan
0.11 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorowej 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pomidorowej

Lista alergenów dla pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania pomidorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
38.20
Jak oceniasz przepis na pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób