Przepis na oponki serowe krok po kroku

Składniki
  • Cukier drobny 80 g
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 400 g 2 i 1/2 szklanki
  • Ser twarogowy tłusty 400 g
  • Żółtko jajka 5 szt. 5 żółtek
  • Śmietana 18% 100 g 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • Soda oczyszczona 5 g 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Cukier puder 40 g 4 łyżki
  • Olej rzepakowy 750 ml 3 szklanki - do smażenia
  • Spirytus 10 ml 2 łyżeczki
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, stolnica, wałek, sitko, miska, ręcznik papierowy, szczypce kuchenne

Na stolicę przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Zrób dołek w mące i umieść tam żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka), śmietanę, spirytus i twaróg. Zagnieć ciasto.

Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na gruby placek (ok. 1,5 cm). Następnie wykrój krążki za pomocą szklanki (o średni ok. 6 cm) i dziurki za pomocą kieliszka (o średni ok. 1,5-2 cm).

Do mocno rozgrzanego oleju w garnku wkładaj po kilka oponek (tak, żeby się ze sobą nie stykały) i smaż z każdej strony po 1-1,5 min.

Usmażone oponki wykładaj na papier do pieczenia.

Gdy lekko przestygną, posyp je cukrem pudrem.

Oponki serowe są ułożone warstwowo na dużym talerzu.
Oponki serowe
Koszt przygotowania dania
19.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Oponki serowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o oponkach serowych

Oponki serowe są proste do przygotowania. Można je podać na podwieczorek, ale sprawdzą się także jako przekąska w czasie imprezy. Oponki twarogowe są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Przepis na oponki serowe jest łatwy i w miarę szybki.

Jak zrobić oponki z serem? Wszystkie potrzebne składniki należy ze sobą wymieszać, a następnie zagnieść z nich ciasto. Trzeba pamiętać o tym, aby rozwałkowane ciasto nie było zbyt cienkie. Oponki można wyciąć zwykłą szklanką. Z kolei dziurki w tych oponkach najlepiej wycina się za pomocą kieliszka. Wycięte ciasto można zostawić w takiej formie i usmażyć na oleju, ale te kuleczki można też połączyć i zrobić z nich kolejne oponki.

Na czym smażyć oponki? Oponki serowe należy smażyć na głębokim oleju lub smalcu. Surowe ciasto należy wkładać tylko do mocno rozgrzanego tłuszczony. Smażenie tych oponek jest niezwykle szybkie. Zazwyczaj wystarczy tylko 1 minuta z każdej strony.

Ten prosty przepis możesz nieco zmodyfikować. Spirytus możesz zamienić na sok z cytryny. Dodanie któregoś z tych składników do ciasta ograniczy ilość oleju wchłanianego przez oponki. Zamiast ekstraktu z wanilii albo cukru wanilinowego możesz zdecydować się na aromat migdałowy lub cytrynowy.

Oponki z serem posypuje się cukrem pudrem, ale bardzo dobre są także z lukrem. Lukier można przygotować w różny sposób. Najprostszy i najsłodszy powstanie z połączenia ciepłej wody i dużej ilości cukru pudru. Jeśli chcesz bardziej orzeźwiający lukier, to cukier puder należy wymieszać z sokiem z cytryny. Bardzo gęsty jest lukier królewski, który robi się z dodatkiem białek.

Każdy lukier możesz zabarwić na wybrany kolory, używając barwników spożywczych. Serowe oponki możesz też polać lub zanurzyć w roztopionej czekoladzie (mlecznej, gorzkiej, białej) i obsypać cukrowymi kuleczkami. Serowe oponki można też jeść bez żadnych dodatków.

Najlepsze oponki to te jeszcze lekko ciepłe, ale dobre są również te ostudzone. Choć możesz zmodyfikować ten przepis, to jednak niektóre składniki powinny pozostać. Oponki serowe robi się z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, aby dobrze wyrosły podczas smażenia.

Wartości odżywcze oponek serowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (30g)
Energia (kalorie)
510.57 kcal
153.17 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oponek serowych 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oponkach serowych

Lista alergenów dla oponek serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. ekstrakt waniliowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania oponek serowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier drobny
80 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 80 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Żółtko jajka
5 szt.
5 żółtek
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Śmietana 18%
100 g
4 łyżki kwaśnej śmietany
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Olej rzepakowy
750 ml
3 szklanki - do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
5.25
Za 750 ml
Spirytus
10 ml
2 łyżeczki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
71.60
Łączny koszt
19.29
Jak oceniasz przepis na oponki serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób