Zapiekanka makaronowa

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:22 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaronowa zapiekanka w ceramicznym naczyniu
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa jest prosta do przygotowania. Jest to idealny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak wygląda przepis na zapiekankę makaronową!
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
738 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Makaron penne (200 g)
  • Ser gouda - W kostce (300 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka, pomidory krojone bez skórki (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (240 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, garnek mały, praska do czosnku, patelnia, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na zapiekankę makaronową krok po kroku

Makaron ugotuj według zaleceń zamieszczonych na opakowaniu.

Piersi z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Następnie pokrojone mięso umieść w misce i posyp przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj olej i całość wymieszaj.

Patelnie dobrze rozgrzej i usmaż na niej kurczaka (ok. 5-7 min).

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Do małego garnka wlej oliwę z oliwek i od razu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się smażyć, po 1 minucie dodaj 1 łyżkę oregano i 1 łyżeczkę bazylii. Szybko zamieszaj i dodaj przecier pomidorowym oraz krojone pomidory z puszki. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 10-15 min, co jakiś czas mieszając.

W ceramicznym naczyniu do zapiekania ułóż warstwy. Kolejno: makaron, kurczak, sos, makaron, sos i na samej górze ser.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Zapiekankę piecz przez ok. 20 min.

Podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej

Zapiekanka makaronowa jest prosta do przygotowania. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci. W skład tej zapiekanki wchodzi tak naprawdę niewiele składników. Nie jest to ekspresowe danie, ale warto zapisać sobie przepis na zapiekankę makaronową z serem, ponieważ jest to bardzo smaczna potrawa, którą na pewno zachwycisz swoich bliskich i gości.

Ten przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem możesz dowolnie modyfikować, aby to danie wpasowywało się w twoje gusta smakowe. Ta zapiekanka jest z kawałkami mięsa, ale zapiekankę makaronową możesz też przygotować z mięsem mielonym. Może to być zarówno wołowina, jak i wieprzowina czy drób. Mięso należy dodać do przysmażonej cebulki z czosnkiem. Do mięsa z cebulką należy dodać odpowiednie przyprawy i zioła (m.in. sól, pieprz, oregano).

Zapiekankę można zrobić z gotowaną szynką i kiełbasą. Szynkę można pokroić w kosteczkę, a wybraną kiełbasę w plasterki. Możesz pokusić się na dodanie innych składników. Zapiekanka makaronowa będzie też bardzo dobra z warzywami. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej.

Odpowiedni sos do zapiekanki to m.in. sos pomidorowy. Można go przygotować na różne sposoby. Może to być sos zarówno z przecieru i koncentratu pomidorowego, jak i passaty z koncentratem. Jednak bardzo dobry sos pomidorowy wychodzi z pomidorów z puszki (krojonych, bez skórki). Możesz dodać dwie puszki pomidorów lub zdecydować się na jedną, ale wtedy warto wlać do garnuszka jeszcze nieco przecieru pomidorowego, aby sosu było więcej.

Ta pyszna zapiekanka musi być odpowiednio zapieczona. Warto posypać ją zimnym serem, aby ten nie roztopił się zbyt szybko. Najlepiej starty ser wyciągnij z lodówki tuż przed włożeniem zapiekanki do piekarnika. Jeżeli nie masz ceramicznego naczynia do zapiekania, to zapiekankę możesz zrobić w naczyniu żaroodpornym.

Zapiekanka makaronowa to dobry pomysł na obiad. Ten prosty przepis zawiera kawałki kurczaka, ale możesz też zdecydować się na inny rodzaj mięsa. Do tej potrawy jak najbardziej pasuje mięso mielone, ale możesz ją zrobić z samymi warzywami.

Alergeny w zapiekance makaronowej

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
184.64
738.54
Białko (g)
12.61
50.45
Fenyloalanina (mg)
0.60
2.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
13.21
52.85
Węglowodany przyswajalne (g)
12.03
48.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
4.71
Sacharoza (cukier) (g)
0.06
0.26
Brak danych dla: ser gouda, czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.89
3.55
Brak danych dla: ser gouda, czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.95
3.82
Brak danych dla: ser gouda, czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser gouda, czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
9.07
36.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.43
17.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.64
18.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.74
14.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.90
3.61
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ser gouda, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.55
158.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
39.76
159.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.17
16.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.37
Witamina E (mg)
1.02
4.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.94
131.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
12.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.34
53.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
79.92
319.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
216.05
864.19
Potas (mg)
276.42
1105.67
Wapń (mg)
147.76
591.04
Fosfor (mg)
194.32
777.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.25
97.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
3.66
Cynk (mg)
1.21
4.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.21
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej 41
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej

Koszt składników
65.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ser gouda
300 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka, pomidory krojone bez skórki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
240 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Koszt składników
65.70