Przepis na bajaderki krok po kroku

Składniki
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
miska, malakser

W malakserze umieść ciastka. Rozdrobnij je. Daktyle namocz i także rozdrobnij w malakserze.

Umieść składniki w misce, dodaj rozdrobnione ciastka oraz aromat rumowy. Zagnieć z jednolitą masę.

Uformuj kulki. Obtocz w wiórkach kokosowych. Schłodź w lodówce przez 1 godzinę.

Bajaderki podane w papilotkach na talerzu.
Bajaderki
Koszt przygotowania dania
17.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
739 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Bajaderki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bajaderkach

Bajaderki to doskonały pomysł na słodkie domowe kulki rumowe. Bajaderki możesz przygotować także z resztek ciasta bez kremu. Przepis na domowe bajaderki jest prosty, nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienie tych pysznych kulek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: herbatniki, daktyle suszone bez pestek, masło, marmolada, mleko, kakao i aromat rumowy.

Jak zrobić dobre bajaderki? Na początek rozdrobnij w malakserze herbatniki. Namocz daktyle i je również rozdrobnij, może także użyć w zamian za daktyle rodzynek. W misce umieść wszystkie składniki i zagnieć aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Formuj kulki. Obtocz je w wiórkach kokosowych i schłodź w lodówce przez godzinę.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie w 100 gramach mają ponad 600 kilokalorii. Daktyle użyte do przygotowania bajaderek są owocem zawierającym dużo cukrów prostych, dzięki temu możesz nimi słodzić zdrowe desery. Są bogate w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Daktyle są dobrym źródłem witaminy B3 i potasu. Witamina B3 nazywana inaczej kwasem nikotynowym. Zapobiega przed toksycznym działaniem leków, jak wszystkie witaminy z grupy B ma bardzo ważny wpływ na metabolizm komórkowy. Pomaga także w produkcji czerwonych krwinek.

Podsumowując kulki rumowe z resztek ciasta są szybkie i proste w przygotowaniu. Jest to sprawdzony sposób na wykorzystanie pozostałości ciasta bez kremu. Do przygotowania bajaderek będą nadawały się wszystkie ciastka bez kremu takie jak herbatniki, muffinki, ciastka kruche. Możesz też przygotować bajaderki z biszkoptów. W przepisie tym dowiesz się jak się robi bajaderki.

Wartości odżywcze bajaderek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
410.67 kcal
739.20 kcal
Białko
5.68 g
10.22 g
Brak danych dla: marmolada, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w bajaderkach

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
52.88 g
95.19 g
Węglowodany przyswajalne
48.29 g
86.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
21.48 g
38.67 g
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
13.55 g
24.39 g
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.93 g
14.27 g
Brak danych dla: marmolada, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.63 g
11.93 g
Brak danych dla: marmolada, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
2.34 g
Brak danych dla: marmolada, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bajaderki

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tiamina
0.28 mg
0.50 mg
Brak danych dla: marmolada, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.44 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna
2.37 mg
4.27 mg
Brak danych dla: marmolada, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bajaderki

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
601.61 mg
1082.90 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Potas
259.22 mg
466.60 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
107.33 mg
193.20 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Fosfor
334.41 mg
601.93 mg
Brak danych dla: marmolada, cukier.
czytaj dalej
Magnez
43.67 mg
78.60 mg
Brak danych dla: marmolada, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.20 mg
3.97 mg
Brak danych dla: marmolada, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
0.79 mg
1.42 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bajaderek 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bajaderkach

Lista alergenów dla bajaderek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Cena przygotowania bajaderek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
500 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
7.50
Za 500 g
Marmolada
40 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 40 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 3,2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Daktyle suszone
100 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na bajaderki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób