Przepis na chlebek ziołowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, tortownica 26 cm, miska

W misce zmieszaj pokruszone drożdże z 1 szklanką ciepłej wody, odrobiną cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut.

Do dużej miski wsyp resztę mąki, wlej olej i zaczyn. Dodaj odrobinę soli i wszystko dobrze wymieszaj rękami. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 50 minut.

Do dużej miski włóż masło, pokrojone na mniejsze kawałki, wraz z posiekaną bazylią i natką pietruszki, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Połącz wszystko razem przy pomocy miksera.

Ciasto ułóż na blacie i porządnie rozwałkuj, by tworzyło kwadrat. Całą powierzchnię ciasta wysmaruj masłem ziołowym. Z ciasta wytnij długie paski i wszystkie zroluj.

Tortownicę pokryj papierem do pieczenia i ułóż w niej rolki z ciasta, by krańce z masłem były na wierzchu.

Odstaw całość na 15 minut, a po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.

Chlebek ziołowy na eleganckim talerzu z ziołami.
chlebek ziołowy
Koszt przygotowania dania
8.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
287 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Chlebek ziołowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebku ziołowym

Chlebek ziołowy to idealny pomysł na pyszną imprezową przekąskę. Prezentuje się niezwykle spektakularnie, dzięki niebanalnej formie pieczenia i układania ciasta. Smakuje wyjątkowo pysznie, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom niecodziennych rozwiązań kulinarnych. Dodatek ziół sprawia, że jest niezwykle aromatyczny i ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To przepis, który sprawia, że zwykłe ciasto drożdżowe staje się królem każdej imprezy. Chlebek ziołowy rwany choć wydaje się dość skomplikowany, wcale taki nie jest. Jednak warto pamiętać, by przygotować go wystarczająco wcześnie, gdyż ciasto drożdżowe, które jest jego podstawą potrzebuje dość sporo czasu by rosnąć. Sam proces składania jest niezwykle łatwy, tak że poradzi z nim sobie nawet amator. Wystarczy naprawdę odrobina czasu i cierpliwości, by stworzyć to pięknie prezentujące się danie. Najlepiej jest podawać ten chlebek na dużym talerzu lub paterze. Świetnie smakuje szarpany wprost z całego bochenka. To dobra propozycja na imprezy, gdyż nie tylko pięknie wygląda, ale pozwala również gościom na urywanie dowolnej ilości, która im odpowiada.

Jego nadzienie składa się z masła zmieszanego z ziołami, które sprawiają, że całość jest niezwykle aromatyczna i naprawdę smaczna. Pod wpływem ciepła masło roztapia się i wchodzi w głąb całego ciasta, dzięki czemu chlebek jest odpowiednio miękki i soczysty.

Przepis na chlebek ziołowy jest naprawdę prosty i sprawdzi się dla wszystkich, którzy chcą zaimponować swoim gościom, nie poświęcając zbyt dużo czasu w kuchni. Pozwala w dość szybkim tempie przygotować dodatek, który jest niezwykle sycący, a przy tym pięknie się prezentuje na stole. Ten chlebek jest niezwykle czosnkowy, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy kochają ostre przyprawy. Jego ilość można dowolnie regulować, by całość odpowiadała preferencjom gości.

Chlebek z maslem ziolowym jest tak pyszny, że nikt nie przechodzi obok niego obojętnie. Ten prosty przepis zwykle staje się ulubioną przekąską na grilla, gdyż świetnie pasuje do dań z rusztu. Chlebek drożdżowy świetnie komponuje się także z sałatkami. W tym przepisie można również wykorzystać suche drożdże i ominąć przygotowanie zaczynu.

Wartości odżywcze chlebka ziołowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(71g)
Energia (kalorie)
405.17 kcal
287.67 kcal
Białko
10.85 g
7.70 g

Węglowodany w chlebku ziołowym

Na 100g
Na porcję
(71g)
Węglowodany
53.22 g
37.79 g
Węglowodany przyswajalne
52.76 g
37.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(71g)
Tłuszcz
17.04 g
12.10 g
Tłuszcze nasycone
9.68 g
6.87 g
Tłuszcze nienasycone
7.36 g
5.23 g

Witaminy w przepisie na chlebek ziołowy

Na 100g
Na porcję
(71g)
Witamina B6
0.10 mg
0.07 mg
Tiamina
0.75 mg
0.53 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.26 mg
Niacyna
5.17 mg
3.67 mg
Foliany
136.92 µg (mcg)
97.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chlebek ziołowy

Na 100g
Na porcję
(71g)
Sód
6.87 mg
4.88 mg
Potas
145.35 mg
103.20 mg
Wapń
29.13 mg
20.68 mg
Fosfor
109.35 mg
77.64 mg
Magnez
30.48 mg
21.64 mg
Żelazo
4.36 mg
3.09 mg
Cynk
1.19 mg
0.85 mg
Miedź
0.16 mg
0.11 mg
Mangan
0.60 mg
0.43 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka ziołowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku ziołowym

Lista alergenów dla chlebka ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania chlebka ziołowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bazylia świeża
15 g
5 garści
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Natka pietruszki
20 g
8 gałązek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na chlebek ziołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.0% osób