Przepis na churros krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
To będzie niezbędne
garnek, mikser, sitko, łyżka cedzakowa, drewniana łyżka, rękaw cukierniczy, nożyczki, szczypce kuchenne, kratka piekarnikowa

W garnku zagotuj wodę, rozpuść w niej masło i cukier kryształ.

Do wody z masłem i cukrem dodaj mąkę i energicznie mieszaj.

Ciasto pozostaw do wystudzenia.

DO wystudzonego ciasta wbijaj po jednym jajku i miksuj. Czynność powtarzaj po wbiciu każdego jajka.

Gdy jajka dokładnie połączą z ciastem, przełóż je do rękawa cukierniczego.

W garnku rozgrzej olej.

Wyciskaj ciasto z rękawa i odcinaj nożyczkami porcję.

Usmażone na złoto churros wyławiaj łyżką cedzakową lub wyciągaj szczypcami z oleju.

Przełóż je na kratkę z piekarnika.

Gdy będą jeszcze lekko ciepłe posyp cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.

Churros w białym naczyniu, na lnianej ściereczce, na ciemnym blacie, obok miseczka z czekoladą.
Churros
Koszt przygotowania dania
12.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
331 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Churros - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o churros

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Churros to kultowy hiszpański deser z ciasta parzonego, który stał się tak popularny i uwielbiany, że można spotkać go na ulicach całego świata. Hiszpańskie churrosy uwielbiane są szczególnie przez dzieci. Deser możesz wykonać w różnych formach, jako pałeczki, serduszka, gniazdka lub hiszpańskie churrosy. Zamiast smażyć możesz upiec ciasto, churros z piekarnika będą podobne do eklerów lub ptysi. Inną modyfikacją jest ciasto bez jajek, dodaj wtedy puree z dyni, batata, zgniecionego banana lub siemię lniane. Przepis na churrosy nie jest trudny jednak wymaga czasu aby zaparzona mąką dobrze wystygła. A jak zrobić churros z czekoladą dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Hiszpańskie ciasteczka churros to popularny i kochany na całym świecie deser, który warto wykonać w swoim domu.

Wartości odżywcze churros

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - churros kcal
Białko
2.24 g
1.01 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w churros

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
10.25 g
4.61 g
Węglowodany przyswajalne
10.09 g
4.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
76.25 g
34.31 g
Tłuszcze nasycone
9.15 g
4.12 g
Tłuszcze nienasycone
67.10 g
30.19 g
Tłuszcze jednonasycone
47.88 g
21.55 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
19.21 g
8.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
57.56 mg
25.90 mg

Witaminy w przepisie na churros

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na churros

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
17.26 mg
7.77 mg
Potas
27.02 mg
12.16 mg
Wapń
9.38 mg
4.22 mg
Żelazo
0.86 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny churros 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w churros

Lista alergenów dla churros przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania churros

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
25 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
24.80
Jak oceniasz przepis na churros
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób