Ciasto francuskie na słono

Opublikowano: 27.10.2021 r., 11:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie na słono z sezamem, orzechem i serem.
Ciasto francuskie na słono
Ciasto francuskie na słono, to wspaniała opcja na naprawdę pyszne i dietetyczne przekąski na imprezę. Smakuje wybornie, a jeszcze lepiej się prezentuje.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 15 min
492 kcal
Kcal w porcji
102 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie 1 arkusz (280 g)
  • Ser gorgonzola (150 g)
  • Orzechy włoskie (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sezam nasiona (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek

Przepis na ciasto francuskie na słono krok po kroku

Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na sporych rozmiarów kwadraty.

Każdy kwadrat napełnij kawałkiem gorgonzoli.

Brzegi każdego kwadratu złóż do środka.

Całość udekoruj orzechamii włoskim.

Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je widelcem.

Za pomocą pędzelka wetrzyj w każdy kwadrat odrobinę jajka i posyp sezamem.

Kwadraty przełóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.

Piecz całość przez 15 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie na słono
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego na słono

Ciasto francuskie na słono jest świetnym pomysłem na naprawdę wspaniałą przekąskę, której ciężko jest odmówić. To bardzo ciekawy sposób na zdrowe danie, które jest nie tylko piękne, ale również smaczne i sycące. Całość zabiera tylko kilka minut i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom sera. To najlepsza opcja na danie proste, ale prezentujące się wspaniale.

Przepis na ciasto francuskie na słono jest prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę fantastyczną przekąskę, która będzie dobrym wyborem dla wszystkich oczekujących od pożywienia, nie tylko ładnego wyglądu, ale również wysokiej odżywczości. To danie, choć zrobione na bazie gotowego ciasta francuskiego też może być zdrowe. Gotowce nie cieszą się zbyt dużą popularnością w fit świecie, zwykle obwinia się je o nadmierną kaloryczność i małą odżywczość. Jednak wystarczy kilka drobnych zmian, właściwa obróbka i dodatki, by całość mogła być naprawdę wartościowym posiłkiem. Do gotowego ciasta w tym przypadku warto jest dodać pyszny ser, który zwiększy poziom satysfakcji po posiłku, dzięki któremu wystarczy już jeden kwadracik, by w pełni zaspokoić swój apetyt. W tym wypadku świetnie sprawdza się gorgonzola, która charakteryzuje się naprawdę fantastycznym smakiem i aromatem. To ona sprawia, że ta słona przekąska pachnie i smakuje tak wyśmienicie. To świetne źródło wapnia, który jest niezbędny do zbudowania zdrowego i odpornego na uszkodzenia układu kostnego. Ser został połączony z dużą ilością pestek i orzechów, dzięki czemu nasycone tłuszcze zostały zbalansowane tymi zdrowszymi, roślinnymi. Orzechy włoskie dostarczają również kwasów tłuszczowych Omega 3, które to są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i immunologicznego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie na słono, by było nie tylko smaczne, ale również nieskomplikowane i bardzo oryginalne, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Te przekąski z gotowego ciasta francuskiego to świetny pomysł na naprawdę zdrowszą opcję na imprezę, zwłaszcza domówkę. Są bardzo ciekawe i pyszne.

Alergeny w cieście francuskim na słono

Lista alergenów dla ciasta francuskiego na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze ciasta francuskiego na słono

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak dostarcza sporo tłuszczów, dlatego warto połączyć ją z dodatkiem świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(102g)
Energia (kcal)
482.38
492.03
Białko (g)
13.09
13.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(102g)
Węglowodany (g)
25.15
25.66
Węglowodany przyswajalne (g)
22.64
23.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.51
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(102g)
Tłuszcz (g)
38.56
39.33
Tłuszcze nasycone (g)
15.40
15.70
Tłuszcze nienasycone (g)
23.16
23.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.85
13.11
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.31
10.52
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.37
60.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(102g)
Witamina A (µg (mcg))
14.44
14.73
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.08
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.44
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.31
14.60
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.30
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.42
2.47
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.35
61.56
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.97
2.01
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(102g)
Sód (mg)
449.41
458.40
Potas (mg)
135.53
138.24
Wapń (mg)
188.65
192.42
Fosfor (mg)
141.17
143.99
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Magnez (mg)
57.45
58.60
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.89
2.95
Cynk (mg)
1.39
1.42
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.59
0.61
Brak danych dla: ser gorgonzola.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego na słono 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego na słono

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
1 arkusz
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Ser gorgonzola
150 g
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
9.17
Za 150 g
Orzechy włoskie
80 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
42.00