Ciasto francuskie na słono
- Ciasto francuskie 1 arkusz (280 g)
- Ser gorgonzola (150 g)
- Orzechy włoskie (80 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sezam nasiona (50 g)
Przepis na ciasto francuskie na słono krok po kroku
Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na sporych rozmiarów kwadraty.
Każdy kwadrat napełnij kawałkiem gorgonzoli.
Brzegi każdego kwadratu złóż do środka.
Całość udekoruj orzechamii włoskim.
Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je widelcem.
Za pomocą pędzelka wetrzyj w każdy kwadrat odrobinę jajka i posyp sezamem.
Kwadraty przełóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.
Piecz całość przez 15 minut w 180 stopniach.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
-
Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
-
Croissanty z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie ze śliwkami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Ciasteczka francuskie z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkiem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami
-
Drożdżówki z ciasta francuskiego
-
Rogaliki półkruche
-
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
-
Rogaliki z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego na słono
Ciasto francuskie na słono jest świetnym pomysłem na naprawdę wspaniałą przekąskę, której ciężko jest odmówić. To bardzo ciekawy sposób na zdrowe danie, które jest nie tylko piękne, ale również smaczne i sycące. Całość zabiera tylko kilka minut i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom sera. To najlepsza opcja na danie proste, ale prezentujące się wspaniale.
Przepis na ciasto francuskie na słono jest prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę fantastyczną przekąskę, która będzie dobrym wyborem dla wszystkich oczekujących od pożywienia, nie tylko ładnego wyglądu, ale również wysokiej odżywczości. To danie, choć zrobione na bazie gotowego ciasta francuskiego też może być zdrowe. Gotowce nie cieszą się zbyt dużą popularnością w fit świecie, zwykle obwinia się je o nadmierną kaloryczność i małą odżywczość. Jednak wystarczy kilka drobnych zmian, właściwa obróbka i dodatki, by całość mogła być naprawdę wartościowym posiłkiem. Do gotowego ciasta w tym przypadku warto jest dodać pyszny ser, który zwiększy poziom satysfakcji po posiłku, dzięki któremu wystarczy już jeden kwadracik, by w pełni zaspokoić swój apetyt. W tym wypadku świetnie sprawdza się gorgonzola, która charakteryzuje się naprawdę fantastycznym smakiem i aromatem. To ona sprawia, że ta słona przekąska pachnie i smakuje tak wyśmienicie. To świetne źródło wapnia, który jest niezbędny do zbudowania zdrowego i odpornego na uszkodzenia układu kostnego. Ser został połączony z dużą ilością pestek i orzechów, dzięki czemu nasycone tłuszcze zostały zbalansowane tymi zdrowszymi, roślinnymi. Orzechy włoskie dostarczają również kwasów tłuszczowych Omega 3, które to są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i immunologicznego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto francuskie na słono, by było nie tylko smaczne, ale również nieskomplikowane i bardzo oryginalne, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Te przekąski z gotowego ciasta francuskiego to świetny pomysł na naprawdę zdrowszą opcję na imprezę, zwłaszcza domówkę. Są bardzo ciekawe i pyszne.
Alergeny w cieście francuskim na słono
Lista alergenów dla ciasta francuskiego na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gorgonzola
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze ciasta francuskiego na słono
To zdrowa opcja, jednak dostarcza sporo tłuszczów, dlatego warto połączyć ją z dodatkiem świeżych warzyw.
Energia i białka
(102g)
Węglowodany
(102g)
Tłuszcze
(102g)
Witaminy
(102g)
Składniki mineralne
(102g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.