Przepis na tamale krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kmin rzymski, płatki chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, naczynie do gotowania na parze

Wieprzowinę pokrój w kostkę. Umieść w garnku, dodaj cebulę przekrojoną na pół, chilli i ząbki czosnku. Zalej wodą i gotuj przez 45 minut.

Bulion zagotuj. Gorący bulion wlej do miski i wymieszaj z mąką kukurydzianą i solą.

Smalec umieść w misce i miksuj go przez kilka minut, aż trochę się napowietrzy.

Dodawaj po odrobinie smalcu do masy z bulionu i mąki. Mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.

Suszone liście kukurydzy zalej wrzątkiem by zmiękły.

Mięso odcedź. Zostaw około pół szklanki bulionu. Wieprzowinę porwij na małe kawałki. Ugotowaną cebulę, chilli i czosnek pokrój w kostkę.

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż cebulę z czosnkiem i chilli. Po około trzech minutach dodaj mięso i pozostały wywar. Dopraw połową łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonego kminku, 2 pokruszone liście laurowe. Smaż, aż płyn się wchłonie.

Na liście kukurydzy wykładaj ciasto i na nim mięsny farsz. Składaj w kopertę.

Tamale układaj jeden obok drugiego na sztorc w koszyczku do gotowania na parze.

Gotuj na parze przez około godzinę.

Tamale ułożone na drewnianej desce
Tamale
Koszt przygotowania dania
41.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
brak danych
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
70

Tamale - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tamale

Tamale to danie kuchni meksykańskiej. Do jego stworzenia potrzebne jest ciasto z mąki kukurydzianej i mięsne nadzienie. Całość zawija się w liście kukurydzy i gotuje na parze. Tak przygotowane danie jest niezwykle smaczne, więc koniecznie poznajcie ten prosty przepis na tamale.

Na samym początku ugotuj wieprzowinę z cebulą, chilli i czosnkiem. Całość powinna gotować się około 45 minut. W tym czasie przygotujcie ciasto kukurydziane. Na początku wymieszaj bulion z mąką kukurydzianą i solą. Następnie stopniowo dodawaj zmiksowany smalec. Ciasto powinno na koniec być jednolite. Jeśli używasz suszonych liści kukurydzy, to zalej je wrzątkiem by zmiękły. Porwij na kawałki ugotowane mięso, a cebulę, czosnek i chilli pokrój w kostkę. Podsmaż całość na oliwie lub oleju z dodatkiem przypraw. Dodaj około pół szklanki wywaru z gotowania wieprzowiny i całość smaż, aż płyn odparuje. Teraz wystarczy już na liście nałożyć ciasto i mięsny sos, zawinąć w kopertę i ugotować na parze.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tamale. To naprawdę dobre rozwiązanie, jeśli potrzebna Ci niespotykana wcześniej przekąska.

Meksykańskie potrawy słyną z tego, że przygotowuje się je głównie z kukurydzy, roślin strączkowych, a także papryki chilli. Kuchnię meksykańską można rozróżnić ze względu na regiony. Niektóre ze składników kuchni meksykańskiej na stałe zadomowiły się w kuchniach innych krajów. Zaliczyć tu można właśnie kukurydzę, fasolę, awokado, dynię, gujawę, kakao czy wanilię. W polskiej kuchni kukurydza kojarzy się głównie z żółtymi ziarenkami dodawanymi do sałatek. Przepis na tamale wykorzystuje zmielone nasiona, jak również liście, które znaleźć można w sklepach z zagranicznymi produktami spożywczymi. Według wierzeń Majów człowiek powstał z połączenia z masy kukurydzianej oraz krwi. To też przyczyniło się do tego, że z takiej masy kukurydzianej w kuchni meksykańskiej przygotowuje się m.in. tortillę, która jest jako chleb na terenie Meksyku.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew Meksyku, to koniecznie wykonaj nasz pomysł na pyszne tamale.

Wartości odżywcze tamale

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kalorie)
288.78 kcal
0.00 kcal
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Białko
4.96 g
0.00 g
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej

Węglowodany w tamale

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany
19.38 g
0.00 g
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.26 g
0.00 g
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
0.00 g
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz
21.16 g
0.00 g
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
11.76 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.40 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.37 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tamale

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6
0.12 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Witamina D
0.74 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka kukurydziana, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Niacyna
2.10 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Foliany
37.40 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tamale

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód
409.32 mg
0.00 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Potas
109.33 mg
0.00 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Wapń
7.57 mg
0.00 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Fosfor
59.77 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Magnez
11.47 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Żelazo
1.25 mg
0.00 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Cynk
0.71 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, liście kukurydzy, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tamale 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tamale

Lista alergenów dla tamale przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

W przepisie na tamale nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście kukurydzy, pieprz cayenne, płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tamale

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
600 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 600 g
Smalec
450 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 2
8.65
Za 450 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Sól
20 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Papryczka chili czerwona świeża
1 g
2 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liście kukurydzy
100 g
20 sztuk
Pieprz cayenne
2 g
Jak oceniasz przepis na tamale
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób