Przepis na tamale krok po kroku
- Mąka kukurydziana 600 g
- Smalec 450 g
- Bulion drobiowy 750 g
- Sól 20 g 2 łyżki
- Łopatka wieprzowa 500 g
- Cebula 200 g
- Czosnek 25 g 5 ząbków
- Papryczka chili czerwona świeża 1 g 2 sztuki
- Olej rzepakowy 10 ml
- Liście kukurydzy 100 g 20 sztuk
- Pieprz cayenne 2 g
Wieprzowinę pokrój w kostkę. Umieść w garnku, dodaj cebulę przekrojoną na pół, chilli i ząbki czosnku. Zalej wodą i gotuj przez 45 minut.
Bulion zagotuj. Gorący bulion wlej do miski i wymieszaj z mąką kukurydzianą i solą.
Smalec umieść w misce i miksuj go przez kilka minut, aż trochę się napowietrzy.
Dodawaj po odrobinie smalcu do masy z bulionu i mąki. Mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.
Suszone liście kukurydzy zalej wrzątkiem by zmiękły.
Mięso odcedź. Zostaw około pół szklanki bulionu. Wieprzowinę porwij na małe kawałki. Ugotowaną cebulę, chilli i czosnek pokrój w kostkę.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż cebulę z czosnkiem i chilli. Po około trzech minutach dodaj mięso i pozostały wywar. Dopraw połową łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonego kminku, 2 pokruszone liście laurowe. Smaż, aż płyn się wchłonie.
Na liście kukurydzy wykładaj ciasto i na nim mięsny farsz. Składaj w kopertę.
Tamale układaj jeden obok drugiego na sztorc w koszyczku do gotowania na parze.
Gotuj na parze przez około godzinę.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Chipsy domowe
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Tamale - cechy przepisu
Więcej o tamale
Tamale to danie kuchni meksykańskiej. Do jego stworzenia potrzebne jest ciasto z mąki kukurydzianej i mięsne nadzienie. Całość zawija się w liście kukurydzy i gotuje na parze. Tak przygotowane danie jest niezwykle smaczne, więc koniecznie poznajcie ten prosty przepis na tamale.
Na samym początku ugotuj wieprzowinę z cebulą, chilli i czosnkiem. Całość powinna gotować się około 45 minut. W tym czasie przygotujcie ciasto kukurydziane. Na początku wymieszaj bulion z mąką kukurydzianą i solą. Następnie stopniowo dodawaj zmiksowany smalec. Ciasto powinno na koniec być jednolite. Jeśli używasz suszonych liści kukurydzy, to zalej je wrzątkiem by zmiękły. Porwij na kawałki ugotowane mięso, a cebulę, czosnek i chilli pokrój w kostkę. Podsmaż całość na oliwie lub oleju z dodatkiem przypraw. Dodaj około pół szklanki wywaru z gotowania wieprzowiny i całość smaż, aż płyn odparuje. Teraz wystarczy już na liście nałożyć ciasto i mięsny sos, zawinąć w kopertę i ugotować na parze.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tamale. To naprawdę dobre rozwiązanie, jeśli potrzebna Ci niespotykana wcześniej przekąska.
Meksykańskie potrawy słyną z tego, że przygotowuje się je głównie z kukurydzy, roślin strączkowych, a także papryki chilli. Kuchnię meksykańską można rozróżnić ze względu na regiony. Niektóre ze składników kuchni meksykańskiej na stałe zadomowiły się w kuchniach innych krajów. Zaliczyć tu można właśnie kukurydzę, fasolę, awokado, dynię, gujawę, kakao czy wanilię. W polskiej kuchni kukurydza kojarzy się głównie z żółtymi ziarenkami dodawanymi do sałatek. Przepis na tamale wykorzystuje zmielone nasiona, jak również liście, które znaleźć można w sklepach z zagranicznymi produktami spożywczymi. Według wierzeń Majów człowiek powstał z połączenia z masy kukurydzianej oraz krwi. To też przyczyniło się do tego, że z takiej masy kukurydzianej w kuchni meksykańskiej przygotowuje się m.in. tortillę, która jest jako chleb na terenie Meksyku.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew Meksyku, to koniecznie wykonaj nasz pomysł na pyszne tamale.
Wartości odżywcze tamale
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w tamale
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na tamale
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na tamale
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tamale
Lista alergenów dla tamale przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
W przepisie na tamale nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli