Tamale
- Mąka kukurydziana (600 g)
- Smalec (450 g)
- Bulion drobiowy (750 g)
- Sól 2 łyżki (20 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Cebula (200 g)
- Czosnek 5 ząbków (25 g)
- Papryczka chili czerwona świeża 2 sztuki (1 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Liście kukurydzy 20 sztuk (100 g)
- Pieprz cayenne (2 g)
Przepis na tamale krok po kroku
Wieprzowinę pokrój w kostkę. Umieść w garnku, dodaj cebulę przekrojoną na pół, chilli i ząbki czosnku. Zalej wodą i gotuj przez 45 minut.
Bulion zagotuj. Gorący bulion wlej do miski i wymieszaj z mąką kukurydzianą i solą.
Smalec umieść w misce i miksuj go przez kilka minut, aż trochę się napowietrzy.
Dodawaj po odrobinie smalcu do masy z bulionu i mąki. Mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.
Suszone liście kukurydzy zalej wrzątkiem by zmiękły.
Mięso odcedź. Zostaw około pół szklanki bulionu. Wieprzowinę porwij na małe kawałki. Ugotowaną cebulę, chilli i czosnek pokrój w kostkę.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż cebulę z czosnkiem i chilli. Po około trzech minutach dodaj mięso i pozostały wywar. Dopraw połową łyżeczki mielonego ziela angielskiego i mielonego kminku, 2 pokruszone liście laurowe. Smaż, aż płyn się wchłonie.
Na liście kukurydzy wykładaj ciasto i na nim mięsny farsz. Składaj w kopertę.
Tamale układaj jeden obok drugiego na sztorc w koszyczku do gotowania na parze.
Gotuj na parze przez około godzinę.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Babeczki waniliowe
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Muffinki z borówkami
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat tamale
Tamale to danie kuchni meksykańskiej. Do jego stworzenia potrzebne jest ciasto z mąki kukurydzianej i mięsne nadzienie. Całość zawija się w liście kukurydzy i gotuje na parze. Tak przygotowane danie jest niezwykle smaczne, więc koniecznie poznajcie ten prosty przepis na tamale.
Na samym początku ugotuj wieprzowinę z cebulą, chilli i czosnkiem. Całość powinna gotować się około 45 minut. W tym czasie przygotujcie ciasto kukurydziane. Na początku wymieszaj bulion z mąką kukurydzianą i solą. Następnie stopniowo dodawaj zmiksowany smalec. Ciasto powinno na koniec być jednolite. Jeśli używasz suszonych liści kukurydzy, to zalej je wrzątkiem by zmiękły. Porwij na kawałki ugotowane mięso, a cebulę, czosnek i chilli pokrój w kostkę. Podsmaż całość na oliwie lub oleju z dodatkiem przypraw. Dodaj około pół szklanki wywaru z gotowania wieprzowiny i całość smaż, aż płyn odparuje. Teraz wystarczy już na liście nałożyć ciasto i mięsny sos, zawinąć w kopertę i ugotować na parze.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tamale. To naprawdę dobre rozwiązanie, jeśli potrzebna Ci niespotykana wcześniej przekąska.
Meksykańskie potrawy słyną z tego, że przygotowuje się je głównie z kukurydzy, roślin strączkowych, a także papryki chilli. Kuchnię meksykańską można rozróżnić ze względu na regiony. Niektóre ze składników kuchni meksykańskiej na stałe zadomowiły się w kuchniach innych krajów. Zaliczyć tu można właśnie kukurydzę, fasolę, awokado, dynię, gujawę, kakao czy wanilię. W polskiej kuchni kukurydza kojarzy się głównie z żółtymi ziarenkami dodawanymi do sałatek. Przepis na tamale wykorzystuje zmielone nasiona, jak również liście, które znaleźć można w sklepach z zagranicznymi produktami spożywczymi. Według wierzeń Majów człowiek powstał z połączenia z masy kukurydzianej oraz krwi. To też przyczyniło się do tego, że z takiej masy kukurydzianej w kuchni meksykańskiej przygotowuje się m.in. tortillę, która jest jako chleb na terenie Meksyku.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew Meksyku, to koniecznie wykonaj nasz pomysł na pyszne tamale.
Alergeny w tamale
Lista alergenów dla tamale przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
W przepisie na tamale nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze tamale
Kukurydza znana jest na całym świecie. Jej nasiona bogate są w skrobie i często z nich przygotowuje się produkty bezglutenowe.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.