Corn dog

Opublikowano: 09.09.2022 r., 11:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Corn dog podany na ciemnej podkładce. Obok stoi miseczka z sosem.
Corn dog
Corn dog to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Smażone w cieście kukurydzianym parówki podawać można jako danie główne lub pyszną przekąskę. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Czas smażenia 20 min
944 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Parówki (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 pół szklanki (100 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (140 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Olej rzepakowy 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na corn dog krok po kroku

Parówki przekrój na połówki.

Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.

Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia.

Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy to temperatury około 180 st. C.

Zamaczaj parówki w cieście i smaż na głębokim tłuszczu przez 4-5 minut, aż będą rumiane.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na corn dog
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat corn dog

Corn dog to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Parówki smażone na głębokim tłuszczu są bardzo chrupiące i aromatyczne. Parówki otoczone ciastem świetnie sprawdzają się podane w sosie. Przepis na corn dogi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: parówki wieprzowe, mąka pszenna, mąka kukurydziana, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić corn dogi? Parówki przekrój na połówki. Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy to temperatury około 180 stopni. Zamaczaj parówki w cieście i smaż na głębokim tłuszczu przez 4-5 minut, aż będą rumiane. Podawaj na dużym talerzu.

Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka nie zawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię. Parówki wieprzowe to wędlina zawierająca dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Parówki zastąpić można także kiełbaskami drobiowymi. Parówki są dość kaloryczne ze względu na dużą ilość tłuszczu.

Podsumowując parówki smażone na głębokim tłuszczu są bardzo chrupiące. Można je podać z dodatkiem domowego ketchupu lub sosu majonezowego. Smaczne parówki w cieście przyprawić można na ostro, wystarczy dodać do ciasta papryczkę chilli. Przekąska na imprezę jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać przez kilka godzin.

Alergeny w corn dog

Lista alergenów dla corn dog przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze corn dog

na 100g gotowej potrawy

Corn dog to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest dość kaloryczna i w dużej ilości nie powinny jej spożywać osoby dbające o linię. Nie zawiera ona glutenu i sprawdzi się dla cierpiących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
472.37
944.73
Białko (g)
7.47
14.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.40
20.79
Węglowodany przyswajalne (g)
10.21
20.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
44.45
88.90
Tłuszcze nasycone (g)
5.41
10.82
Tłuszcze nienasycone (g)
39.04
78.09
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
27.38
54.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
11.66
23.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.83
123.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.44
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
331.40
662.81
Potas (mg)
181.59
363.18
Wapń (mg)
74.96
149.92
Żelazo (mg)
1.16
2.32
Szacunkowy indeks glikemiczny corn dog 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania corn dog

Koszt składników
31.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
400 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka kukurydziana
50 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Mleko 3,2%
140 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
31.60