Przepis na corn dog krok po kroku
- Parówki 400 g
- Mąka pszenna typ 500 100 g pół szklanki
- Mąka kukurydziana 50 g
- Mleko 3,2% 140 ml pół szklanki
- Jajko 2 szt.
- Proszek do pieczenia 10 g 1 płaska łyżka stołowa
- Olej rzepakowy 500 ml 2 szklanki
Parówki przekrój na połówki.
Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.
Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia.
Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy to temperatury około 180 st. C.
Zamaczaj parówki w cieście i smaż na głębokim tłuszczu przez 4-5 minut, aż będą rumiane.
Podawaj na dużym talerzu.

(liczba kalorii)
Corn dog - cechy przepisu
Więcej o corn dog
Corn dog to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Parówki smażone na głębokim tłuszczu są bardzo chrupiące i aromatyczne. Parówki otoczone ciastem świetnie sprawdzają się podane w sosie. Przepis na corn dogi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: parówki wieprzowe, mąka pszenna, mąka kukurydziana, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić corn dogi? Parówki przekrój na połówki. Do miski wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy to temperatury około 180 stopni. Zamaczaj parówki w cieście i smaż na głębokim tłuszczu przez 4-5 minut, aż będą rumiane. Podawaj na dużym talerzu.
Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka nie zawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy, czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Mąkę ze względu na brak glutenu spożywać mogą osoby chore na celiakię. Parówki wieprzowe to wędlina zawierająca dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Parówki zastąpić można także kiełbaskami drobiowymi. Parówki są dość kaloryczne ze względu na dużą ilość tłuszczu.
Podsumowując parówki smażone na głębokim tłuszczu są bardzo chrupiące. Można je podać z dodatkiem domowego ketchupu lub sosu majonezowego. Smaczne parówki w cieście przyprawić można na ostro, wystarczy dodać do ciasta papryczkę chilli. Przekąska na imprezę jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać przez kilka godzin.
Wartości odżywcze corn dog
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w corn dog
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na corn dog
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na corn dog
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w corn dog
Lista alergenów dla corn dog przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko