Przekąski świąteczne

przekąski świąteczne

Przekąski świąteczne pojawiają się niemal na każdym wigilijnym stole. Powinny stanąć na stole tuż obok tradycyjnych dań, które uwielbiamy w Polsce – pierogów, barszczu z uszkami czy zupy grzybowej. Wśród przystawek wyróżnić można m.in. śledzie pod pierzynką z burakami i krokiety z pieczarkami i serem. To przepyszne przekąski, które posmakują każdemu wielbicielowi nietypowych dań. Na przekąskę świąteczną warto przyrządzić nie tylko słone, ale też słodkie przysmaki.

Przekąski świąteczne – ciekawe pomysły na pyszne przekąski

Przekąski świąteczne są częstym gościem na polskim stole. Bożonarodzeniowe przystawki podawać można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tradycyjne przepisy na przekąski świąteczne są nie tylko ciekawe, ale też bardzo smaczne. Warto zwrócić uwagę, że przystawki na święta są też dość szybkie do zrobienia. Nawet amator kulinarny nie będzie mieć problemu, aby przygotować dobre śledzie lub krokiety. Sprawdź, jak zrobić najlepsze przekąski świąteczne.

Ciekawe i smaczne przepisy na przekąski świąteczne – jak zrobić?

Śledzie pod pierzynką – tradycyjne danie na święta

Masz ochotę na dobre i pyszne danie rybne? Spróbuj przygotować śledzie pod pierzynką. To ciekawa potrawa, która może być znakomitą przekąską świąteczną. Goście mogą zajadać śledzie w formie warstwowej sałatki z buraczkami. Do przygotowania przekąski należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: filety ze śledzia, ogórki konserwowe, cebula, buraki, ziemniaki, jajko, majonez light, śmietana 12% i przyprawy do smaku – koper, pieprz i sól.

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie ugotuj też buraki (bez obierania). Ugotuj warzywa w dwóch osobnych garnkach. Zalej zimną wodą ugotowane buraki, po czym obierz je ze skóry. Zetrzyj buraki na tarce z dużymi oczkami. Obierz i pokrój w kostkę ugotowane ziemniaki. Ugotuj też jaja na twardo. Zalej je zimną wodą i obierz, następnie zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Pokrój w kostkę również ogórki. Namocz śledzie, jeśli zajdzie taka potrzeba, następnie pokrój w kostkę. Śledzie wymieszaj z majonezem, odrobiną soli i pieprzem. Ułóż je w dużej szklanej misce warstwami: najpierw śledzie, później cebula. Na to sos, ogórki konserwowe i ziemniaki. Polej wszystko kolejną warstwą sosu i dołóż buraki. Na koniec ostatnia warstwa sosu i jajka. Sałatka powinna postać w lodówce nawet przez całą noc. Przed podaniem posyp ją świeżym koperkiem.

Krokiety z pieczarkami i serem – sprawdź, jak zrobić

Na święta warto zaproponować też przystawkę na ciepło. Wśród polecanych przekąsek wyróżniają się krokiety z pieczarkami i serem. To szybkie bożonarodzeniowe danie, które jest alternatywą dla krokietów z kapustą i grzybami. Przepis jest dość prosty, więc nawet amatorzy gotowania nie będą mieć problemów, żeby go odtworzyć. Aby usmażyć krokiety, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: mąka pszenna typ 450 (tortowa), ser gouda, mleko 1,5%, pieczarki, jajka, bułka tarta, cebula, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – papryka słodka, pieprz i sól.

Najpierw przesyp mąkę do miski. Następnie dodaj mleko, jajka, wodę i sól. Miksuj kilka minut, aż ciasto zrobi się puszyste i gładkie. Smaż na patelni bez tłuszczu – możesz też jedynie delikatnie przesmarować ją olejem. Umyj i oczyść pieczarki, następnie pokrój na drobne kawałki. Zeszklij drobno posiekaną cebulę na oleju. Wrzuć pieczarki i podsmaż. Dopraw pieczarki przyprawami do smaku. Zostaw farsz do wystudzenia. Gdy pieczarki nieco ostygną, dorzuć żółty ser. Zwiń krokiety i obtaczaj je w rozmąconym jajku z mlekiem, pieprzem i solą. Następnie obtaczaj w bułce tartej. Smaż krokiety na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło.

Najlepsze przekąski świąteczne – proste przepisy, krok po kroku

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – jak przygotować?

Jeśli chcesz podać gościom przystawkę nawiązującą do świątecznych smaków, koniecznie przygotuj dla nich paszteciki drożdżowe. To znakomita przystawka do barszczu czerwonego, ale też np. dodatek do zupy grzybowej. Aby przyrządzić paszteciki drobiowe, potrzebować będziesz następujących składników: kapusta kwaszona, świeże leśne grzyby, drożdże świeże, żółtko, mleko 3,2%, mąka pszenna typ 500, cukier, masło, olej rzepakowy, cebula, pieprz i sól.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy. Następnie zeszklij cebulę pokrojoną na małe kawałeczki. Dodaj poszatkowaną kapustę i posiekane grzyby. Wlej wodę i podgrzewaj, aż kapusta zmięknie. Rozetrzyj drożdże z cukrem, po czym dodaj odrobinę mąki i ciepłe mleko. Odstaw zaczyn na ok. 30 minut, trzymając go pod przykryciem. Dodaj resztę mąki i sól, a następnie wyrób ciasto, dodając również żółtka. Dodaj pokrojone masło i dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na ok. 50-60 minut. Rozwałkuj ciasto na stolnicy i pokrój w cztery równe paski. Do każdego dodaj farsz i zawiń paszteciki. Odstaw pod przykryciem na kwadrans. Piecz paszteciki w 180 st. C przez ok. 20 minut.

Muffinki piernikowe – prosty przepis dla każdego

Dlaczego na wigilijnym stole mają znaleźć się wyłącznie wytrawne przekąski? Zadbaj również o gości, którzy preferują słodkie smaki. Co powiesz na muffinki piernikowe? Do ich przyrządzenia należy zaopatrzyć się w kilka składników: mąka pszenna typ 450 (tortowa), miód, cukier, mleko 2%, olej rzepakowy, cukier biały i waniliowy, sól, powidła śliwkowe i przyprawa korzenna do piernika.

Wlej do jednej miski mleko, płynny miód i olej. Wbij jajko i dobrze wymieszaj. Wsyp do osobnej miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy i biały oraz przyprawę korzenną. Wymieszaj suche składniki, po czym wlej zawartość średniej miski – mieszaj do połączenia się składników. Umieść papilotki w foremkach do muffinek. Do każdej wlej po łyżce masy i dodaj po małej łyżeczce powideł śliwkowych. Pokryj je surowym ciastem. Rozdziel masę pomiędzy muffinki. Piecz przekąski przez ok. 30 minut w 175 st. C.

Przekąski świąteczne - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto