Przepis na ciasto dyniowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon, przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 20 cm, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.

Dynie przekrój na pół. Pozbądź się pestek i potnij dynię na mniejsze kawałki. Wydzielone kawałki dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz dynię do miękkości (w zależności od odmiany i samej dyni, będzie to od 15 min do nawet 30 min).

Z ostudzonych i upieczonych kawałków dyni zerwij skórkę, a cały miąższ zmiksuj blenderem.

Masło i cukier ubij za pomocą miksera na jednolitą masę (ok. 5-8 min). Następnie dodawaj po jednym jajku i chwilę miksuj każde z nich. Dodaj 250 puree z dyni i całość zmiksuj.

Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczkę cynamonu i 1/2 łyżeczkę przyprawy korzennej.

Całość wymieszaj za pomocą szpatułki. Przesiej bezpośrednio do miski z masą.

Wymieszaj składniki szpatułką lub drewnianą łyżką (tylko do momentu połączenia się składników).

Tortownicę wysmaruj odrobiną masła i wyłóż papierem do pieczenia.

Gotową masę wlej do tortownicy i wygładź.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 185 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).

Piecz ok. 45 min.

Często zadawane pytania

Ciasto dyniowe znajduje się w szklanej foremce. Obok leżą dynie, liście oraz jarzębina.
Ciasto dyniowe
Koszt przygotowania dania
14.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Ciasto dyniowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście dyniowym

Ciasto dyniowe jest pyszne i idealnie sprawdza się jako podwieczorek i poczęstunek dla gości. To ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Możesz też przeciąć je na pół i przełożyć ulubionym kremem lub dżemem. Krem możesz również umieścić na górze ciasta, a następnie posypać je wiórkami kokosowymi, żurawiną albo prażonymi orzechami lub migdałami.

Jak zrobić ciasto dyniowe? Najlepiej zacząć od przygotowania puree z dyni. Jest ono proste do zrobienia. Dynię wystarczy podzielić na kawałki, upiec, a potem zmiksować miąższ. W zależności od wielkości i rodzaju dyni puree może wyjść znacznie więcej niż to potrzebne. Do tego przepisu potrzebujesz 250-300 gram. Tyle w zupełności wystarczy. Resztę możesz wykorzystać do przygotowania m.in. kremowej dyniowej zupy.

Przepis na ciasto dyniowe możesz modyfikować. Odpowiednie przyprawy do tego ciasta to przede wszystkim cynamon oraz przyprawa do piernika. Możesz dodać obie lub zdecydować się tylko na jedną z nich. Pasować będzie także imbir, ale nie zaszkodzi dodać gałki muszkatołowej. Idealnym dodatkiem do tego ciasta jest cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii.

Pamiętaj, aby składniki (takie jak jajka, masło i puree) miały temperaturę pokojową. Ten przepis jest z masłem, ale możesz też zdecydować się na olej. W takim wypadku na początku należy utrzeć jajka z cukrem, a potem stopniowo dolewać olej (cały czas miksując). Następnie na wolnych obrotach należy dodać puree z pieczonej dyni.

Jak upiec placek dyniowy? Ciasto z dynią możesz przygotować w nieco większej tortownicy (np. o średnicy 22 cm lub 23 cm), kwadratowej foremce oraz keksówce. Wybraną foremkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Możesz też wysmarować ją masłem i obtoczyć w bułce tartej (nadmiar bułki należy wysypać). Ciasto możesz upiec w piekarniku nagrzanym od 175 do 185 stopni Celsjusza. Warto wiedzieć, że każdy piekarnik piecze inaczej. Może się okazać, że ciasto będzie dobre już po 40 min, a może będzie trzeba poczekać 50-55 min. Należy to sprawdzić za pomocą patyczka. Jeśli jest mokry, ciasto należy dalej piec.

Wartości odżywcze ciasta dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
Białko
4.52 g
5.20 g

Węglowodany w cieście dyniowym

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
35.68 g
41.03 g
Węglowodany przyswajalne
35.19 g
40.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
0.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
16.87 g
19.40 g
Tłuszcze nasycone
10.66 g
12.26 g
Tłuszcze nienasycone
6.21 g
7.14 g
Tłuszcze jednonasycone
5.04 g
5.79 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.17 g
1.35 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
109.22 mg
125.61 mg

Witaminy w przepisie na ciasto dyniowe

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A
253.55 µg (mcg)
291.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina C
1.95 mg
2.24 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Witamina E
0.95 mg
1.09 mg
Retinol
150.20 µg (mcg)
172.73 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.25 mg
Niacyna
1.59 mg
1.82 mg
Foliany
52.36 µg (mcg)
60.21 µg (mcg)
Beta karoten
763.18 µg (mcg)
877.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto dyniowe

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
154.81 mg
178.03 mg
Potas
190.53 mg
219.11 mg
Wapń
45.97 mg
52.86 mg
Fosfor
106.82 mg
122.84 mg
Magnez
9.26 mg
10.65 mg
Żelazo
2.12 mg
2.44 mg
Cynk
0.48 mg
0.55 mg
Miedź
0.08 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście dyniowym

Lista alergenów dla ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta dyniowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Puree z dyni
275 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.28
Za 275 g
Masło
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Sól
2 g
1/3 łyżeczki (szczypta)
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
25.40
Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,8% osób