Deser czekoladowy

deser czekoladowy

Deser czekoladowy - przepisy na desery czekoladowe, które w swoim składzie zawierają czekoladę mleczną, deserową lub białą. Wśród takich przepisów znajdziemy wiele ciekawych inspiracji, które zaliczają się do tradycyjnych słodkości charakterystycznych dla konkretnych krajów. Na przykład do nich zalicza się Tort Sachera wywodzący się z Austrii, Tort Garash, który jest typowy dla Bułgarii, czy też oryginalny szwajcarski mus czekoladowy. Każdy z nich wyróżnia się specjalną recepturą. Jednak czekolada stała się powszechnie dostępnym składnikiem, dzięki czemu można z łatwością przygotować domowe desery z jej udziałem.

Deser czekoladowy - proste przepisy na bardzo dobre, szybkie i tanie desery z czekolady

Kto z nas nie przepada za pyszną czekoladą, która rozpływa się w ustach. Skoro nie jesteśmy w stanie się jej oprzeć, to na pewno będziemy chcieli wypróbować przepisy na desery czekoladowe. Warto sprawdzić, w jaki sposób je przyrządzić, a także, które z nich możemy zrobić z gorzkiej czekolady.

Najpopularniejszy sos czekoladowy

Najczęściej przeglądając różne przepisy na desery czekoladowe, w ich składzie znajdziemy tabliczkę czekolady. Warto jednak dowiedzieć się, w jaki sposób możemy zrobić domowe sosy z czekolady, jednocześnie nie mając tego składnika w swoim domu. Do tego, aby przygotować najpopularniejszy sos czekoladowy, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • Pół kostki masła
  • 10 dag cukru pudru lub drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki wody

Jeżeli chcemy przyrządzić deser czekoladowy, bardzo często zawiera on w sobie sos z czekolady. Nie mając jej w swojej kuchni, bardzo szybko możemy przyrządzić sos czekoladowy na bazie kakao. Dzięki temu jest on bardzo szybki i tani. Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie w małym garnuszku masła, do którego następnie dodajemy cukier. Bardzo ważne jest, aby dokładnie go wymieszać, aby utworzyć gładką masę. Następnie dodajemy kakao oraz wodę. Mieszamy, aż sos się zagotuje, po czym zestawiamy z palnika. Najlepiej jest nakładać sos czekoladowy na desery lub wypieki, póki jeszcze jest ciepły, ponieważ później zastyga.

Pyszne przepisy na desery czekoladowe - aksamitny mus

Smaczne desery z czekolady wcale nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Dlatego na pewno spodobają nam się proste przepisy na mus czekoladowy. Do wyboru mamy przynajmniej kilka z nich. Jednak warto zdecydować się na taki, który będzie najbardziej puszysty i słodki. Do przygotowania takiego musu z czekolady na zimno będziemy potrzebowali następujące składniki:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • Kilka kostek czekolady mlecznej

Przyrządzenie puszystego musu zaczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady deserowej. Gdy tylko czekolada zaczynam nam się rozpuszczać, dolewamy do niej ok. ⅕ śmietanki kremówki. Mieszamy dokładnie, aby czekolada idealnie połączyła się ze śmietanką. Kolejnym krokiem będzie ubicie pozostałej części śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Dopiero później do kremówki dodajemy wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Natomiast na samym końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Jest to szybki i bardzo tani deser z czekolady, który możemy rzeczywiście przygotować w ciągu kilku chwil. Ważne jest, aby jednak nasz deser czekoladowy był podawany na zimno. Dlatego warto go wcześniej schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub też przez około pół godziny w zamrażarce. Oczywiście nie musimy robić takiego musu z gorzkiej czekolady, ponieważ do tego celu możemy wykorzystać także czekoladę mleczną.

Najpopularniejszy deser czekoladowy - fondat z czekoladą

Jeżeli jesteśmy prawdziwymi wielbicielami czekolady, to każdy deser z takim składnikiem na pewno będzie naszym ulubionym. Do wyjątkowych propozycji zalicza się fondat czekoladowy. Nie ma dokładnej historii tego deseru, który wyróżnia się wypływającą czekoladą z ciemnego biszkoptu. Taki przepis został teoretycznie wynaleziony przez Amerykanina, który miał rzekomo zbyt szybko wyjąć ciasto z piekarnika. Niezależnie jednak od tego, kto wymyślił ten znakomity deser, właśnie ze względu na rozpływającą się czekoladę, zrobił on furorę niemalże na całym świecie.

Jeżeli chcemy się dowiedzieć, jak zrobić ten najpopularniejszy deser czekoladowy, to będziemy potrzebować następujących składników:

  • 1 szklankę mleka
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 duże jajka
  • Kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Ciemne kakao

Takie domowe desery fondat z czekoladą najlepiej przygotujemy w foremkach do babeczek. Wcześniej dobrze jest je posmarować cienką warstwą oleju, a następnie oprószyć ciemnym kakao. Następnie przygotowujemy ciasto, mieszając ze sobą jajka, cukier puder, sok z cytryny, a także mąkę. Kolejnym krokiem będzie sporządzenie kąpieli wodnej, w której rozpuścimy czekoladę wraz z masłem. Dzięki temu możemy dodać rozpuszczoną czekoladę do ciasta.

Ostatnim krokiem jest przełożenie ciasta do foremek, a następnie pieczenie w piekarniku przez 9 minut w 180 stopniach Celsjusza. Desery z gorzkiej czekolady są naprawdę pyszne. Ponieważ po przekrojeniu takiej babeczki, wypływa płynna czekolada. Dlatego fondat dobrze jest podawać, gdy jest jeszcze ciepłe.

Wyjątkowo smaczne desery z czekolady w szklankach

Jeżeli potrzebujemy szybki i dość tani deser na zimno, który będziemy mogli serwować w szklanych pucharkach, bądź też innych dekoracyjnych naczyniach, to warto skorzystać z tego przepisu. Jest to pomysł na bardzo dobre desery czekoladowe z bitą śmietaną i wiśniami. Do przygotowania słodkości będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • Słoiczek wiśni kandyzowanych lub w syropie
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 250 g kakaowych kruchych ciasteczek

Proste przepisy na bardzo dobre desery z gorzkiej czekolady możemy podawać w eleganckich naczyniach. Oczywiście mogą to być zwykłe pucharki do lodów, czy też szklanki. Jednak ostatnio sprawdza się najpopularniejszy sposób podawania mini deserków w dekoracyjnych małych naczyniach lub słoiczkach. Jak przygotować taki szybki i tani deser, który na pewno zaskoczy wszystkich gości?

Pierwszym krokiem będzie przygotowanie bitej śmietany z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Pamiętajmy, aby nie ubijać kremówki zbyt długo, abyśmy nie ubili masła. Następnie naszą kremówkę dzielimy na dwie porcje. Do jednej dodamy wcześniej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. W ten sposób zyskamy bardzo smaczne połączenie z gorzkiej czekolady oraz bitej śmietany, które możemy wykorzystać w wielu innych deserach na zimno.

Takie pyszne przepisy na desery czekoladowe z gorzkiej czekolady lub mlecznej czekolady najczęściej składają się z kilku warstw. Dlatego nawet ten najpopularniejszy deser na zimno będziemy układać z warstwy ciasteczek, bitej śmietany, a także kremówki z czekoladą. Pomiędzy tymi warstwami układamy po kilka wiśni. Jest to nie tylko szybki i tani deser, ale przede wszystkim bardzo smaczny.

Bardzo dobre i proste przepisy na domowe desery czekoladowe

Przeglądając różne proste przepisy na desery z czekoladą, które są pyszne, mogą różnić się między sobą wieloma dodatkami. Najczęściej oczywiście smaczne desery czekoladowe będziemy przyrządzać z bitą śmietaną oraz serkiem mascarpone. Jednak pyszne są także połączenia czekolady z wanilią, cynamonem, kawą, czy też różnymi owocami. Ponadto bardzo dobre i proste przepisy na domowe desery z czekoladą, możemy doprawić chili, a nawet gałką muszkatołową. Jak widzimy, czekolada może mieć niejedną odsłonę, ale zawsze dzięki niej przygotujemy naprawdę pyszne desery.

Proste przepisy na domowe desery czekoladowe. Zobacz, jaki deser czekoladowy jest najpopularniejszy, a także, jak przyrządzić pyszny deser z gorzkiej czekolady.

Deser czekoladowy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto