Przepis na roladę szpinakową krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Szpinak rozmroź, podsmaż go na patelni do momentu, aż odparuje nadmiar wody.

Białka jaj oddziel od żółtek.

Do szpinaku dodaj żółtka, przyprawy i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Ubite białka połącz z masą szpinakową i dokładnie je wymieszaj.

Ciasto szpinakowe wyłóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Papier do pieczenia możesz posmarować tłuszczem, aby ciasto lepiej od niego odeszło.

Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.

Ciasto szpinakowe posmaruj serkiem, ułóż na nie łososia wędzonego i zawiń ciasno.

Gotował roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.

Rolada smakuje najlepiej po około 2 godzinach.

Rolada szpinakowa ułożona jest na czarnym blacie.
Rolada szpinakowa
Koszt przygotowania dania
27.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
117 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Rolada szpinakowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladzie szpinakowej

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to doskonały pomysł na obiad, który możesz zabrać do pracy. Rolada ta świetnie sprawdzi się również jako przystawka podawana na zimno na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na roladę szpinakową z łososiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych, aby go wykonać. Do jej zrobienia potrzebujesz następujących produktów spożywczych: szpinaku mrożonego, jajka, łososia wędzonego, serka kanapkowego o smaku czosnkowym, soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Do przygotowania rolady świetnie sprawdzi się również świeży szpinak.

A więc jak zrobić roladę szpinakową? Wystarczy że szpinak podsmażysz na patelni, następnie pozostawisz go do delikatnego wystygnięcia. Kolejno do prze stygnie tego szpinaku dodaj żółtka jaj oraz przyprawy, składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę a następnie połącz z masą szpinakową. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto szpinakowe zostaw do wystygnięcia, następnie posmaruje je serkiem i ułóż na niego łososia wędzonego, a ciasto zwiń w roladę. Gotową roladę zawiń w folię i przechowują w lodówce. Rolada ta najlepiej smakuje po około 2 h spędzonych w lodówce.

Szpinak stanowi jeden z głównych produktów do przygotowania potrawy. Jest on doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim żelazo, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Należy pamiętać jednak, że żelazo niehemowe (czyli te pochodzące z produktów roślinnych) jest gorzej wchłaniane, dlatego warto zadbać o jego podaż również z produktów zwierzęcych.

Podsumowując ta pyszna rolada szpinakowa z łososiem to doskonała propozycja na smaczną przystawkę lub danie zabierane do pracy. Rolada jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczy ch, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Idealnie sprawdzi się jako danie na diecie bezglutenowej, o niskim indeksie glikemicznym lub redukcyjnej.

Wartości odżywcze rolady szpinakowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
147.05 kcal
117.64 kcal
Białko
8.76 g
7.01 g
Fenyloalanina
0.28 mg
0.22 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w roladzie szpinakowej

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
3.05 g
2.44 g
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
1.98 g
1.59 g
Brak danych dla: łosoś wędzony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
11.37 g
9.10 g
Tłuszcze nasycone
7.11 g
5.69 g
Tłuszcze nienasycone
4.26 g
3.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
0.77 g

Witaminy w przepisie na roladę szpinakową

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
328.47 µg (mcg)
262.77 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.13 mg
Tiamina
0.05 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.20 mg
Niacyna
1.09 mg
0.88 mg
Foliany
65.47 µg (mcg)
52.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladę szpinakową

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
256.72 mg
205.38 mg
Potas
219.90 mg
175.92 mg
Wapń
84.65 mg
67.72 mg
Fosfor
114.56 mg
91.65 mg
Magnez
35.56 mg
28.45 mg
Żelazo
1.23 mg
0.99 mg
Cynk
0.65 mg
0.52 mg
Miedź
0.11 mg
0.09 mg
Mangan
0.26 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady szpinakowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie szpinakowej

Lista alergenów dla rolady szpinakowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Cena przygotowania rolady szpinakowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
300 g
rozdrobniony
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
200 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.70
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na roladę szpinakową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób