Kakao - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
Kakao 24 5
kakao niesłodzone 24 5
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kakao oraz jakie alergie mogą powodować.
Kakao - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego kakao

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kakao 16% (proszek) indeks glikemiczny wynosi 24, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak kakao niesłodzone indeks glikemiczny wynosi 24, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kakao
Czekolada gorzka, Czekolada, Herbatniki kakaowe, Kawa, Karob

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla kakao

Kakao 16% (proszek) kakao niesłodzone
Kategoria produktu Pozostałe produkty Pozostałe produkty
Cena Sprawdź cenę kakao
Kalorie Sprawdź kalorie w kakao
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 24
(niski)
24
(niski)

Przepisy z kakao

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto