- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Masło 140 g
- Jajko 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 250 g
- Mascarpone 350 g
- Pistacje 100 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy 100 g
- Czekolada gorzka 120 g
Przepis na cannoli krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier i sól, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć chwilę.
Ubij jajka z winem marsala i wlej do mąki, zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce przez 30 minut.
Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm.
Wykrawaj owale o średnicy około 10 cm.
Każdy kawałek ciasta nawiń na foremkę do rurek.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy o usmaż rurki, aż zrobią się rumiane.
Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy i pistacje, wymieszaj.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego ze ściętą szeroką tylką i nadziewaj rurki.
Końcówki rurek udekoruj startą gorzką czekoladą.

-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Babeczki waniliowe
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Muffinki z borówkami
-
Ciasteczka orzeszki
-
Przekąski na Halloween
Informacje dietetyczne - cannoli
Wartości odżywcze cannoli
Cannoli to słodki wyrób zawierający dużą ilość dodanego cukru. Krem do rurek jest kaloryczny, gdyż wykonany jest z tłustych mlecznych wyrobów. Deseru unikać powinny bezwzględnie osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cannoli
Lista alergenów dla cannoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Więcej informacji na temat cannoli
Cannoli to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z gorącą kawą lub herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze rurki można skosztować oczywiście we Włoskich cukierniach, lecz te przygotowane w domu pozwolą wracać wspomnieniami do podróży. Oryginalny przepis na cannoli to smażone ciasto z dodatkiem nadzienia z mascarpone i śmietany lub ricotty. Dodatkiem mogą być kandyzowane owoce, orzechy lub czekolada. Przepis na cannoli jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć bardzo dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia pysznych rurek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, sól, cukier, wino marsala, śmietana kremówka 30%, mascarpone, skórka z pomarańczy kandyzowana, pistacje, czekolada gorzka.
Jak zrobić sycylijskie rurki cannoli? Na początek przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier i sól, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć chwilę. Ubij jajka z winem marsala i wlej do mąki, zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce przez 30 minut. Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Wykrawaj owale o średnicy około 10 cm. Każdy kawałek ciasta nawiń na foremkę do rurek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż rurki, aż zrobią się rumiane. Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy i pistacje, wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki. Końcówki rurek udekoruj startą gorzką czekoladą.
Wino marsala to włoskie wzmacniane wino najczęściej słodkie. Zawartość alkoholu w winie wynosi około 17%, dla porównania tradycyjne wino zawiera go między 9% a 11%. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu. Około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.
Podsumowując włoskie rurki z kremem to doskonały, lecz słodki deser, świetnie pasuje do niego mocne espresso lub czarna herbata. Rurki możesz podać także z ricottą lub kremem budyniowym. Do dekoracji można użyć także świeżych owoców lub wiórków kokosowych. Deser sycylijski nie ma sobie równych, jeśli chodzi o rurki włoskie, rurki z kremem są najlepsze.
Szacunkowy koszt przygotowania cannoli
Data aktualizacji przepisu: 06.09.2023