Przepis na cannoli krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier i sól, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć chwilę.

Ubij jajka z winem marsala i wlej do mąki, zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce przez 30 minut.

Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm.

Wykrawaj owale o średnicy około 10 cm.

Każdy kawałek ciasta nawiń na foremkę do rurek.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy o usmaż rurki, aż zrobią się rumiane.

Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy i pistacje, wymieszaj.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego ze ściętą szeroką tylką i nadziewaj rurki.

Końcówki rurek udekoruj startą gorzką czekoladą.

Cannoli podane na paterze. Udekorowane jest pistacjami.
Cannoli
Koszt przygotowania dania
40.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
63

Cannoli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cannoli

Cannoli to tradycyjny włoski deser, świetnie pasuje podany z gorącą kawą lub herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze rurki można skosztować oczywiście we Włoskich cukierniach, lecz te przygotowane w domu pozwolą wracać wspomnieniami do podróży. Oryginalny przepis na cannoli to smażone ciasto z dodatkiem nadzienia z mascarpone i śmietany lub ricotty. Dodatkiem mogą być kandyzowane owoce, orzechy lub czekolada. Przepis na cannoli jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć bardzo dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia pysznych rurek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, sól, cukier, wino marsala, śmietana kremówka 30%, mascarpone, skórka z pomarańczy kandyzowana, pistacje, czekolada gorzka.

Jak zrobić sycylijskie rurki cannoli? Na początek przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę pszenną, cukier i sól, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć chwilę. Ubij jajka z winem marsala i wlej do mąki, zagnieć gładkie ciasto i schłodź je w lodówce przez 30 minut. Po upływie 30 minut rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Wykrawaj owale o średnicy około 10 cm. Każdy kawałek ciasta nawiń na foremkę do rurek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż rurki, aż zrobią się rumiane. Ubij śmietanę z mascarpone i cukrem, dodaj skórkę z pomarańczy i pistacje, wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki. Końcówki rurek udekoruj startą gorzką czekoladą.

Wino marsala to włoskie wzmacniane wino najczęściej słodkie. Zawartość alkoholu w winie wynosi około 17%, dla porównania tradycyjne wino zawiera go między 9% a 11%. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu. Około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny, gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu.

Podsumowując włoskie rurki z kremem to doskonały, lecz słodki deser, świetnie pasuje do niego mocne espresso lub czarna herbata. Rurki możesz podać także z ricottą lub kremem budyniowym. Do dekoracji można użyć także świeżych owoców lub wiórków kokosowych. Deser sycylijski nie ma sobie równych, jeśli chodzi o rurki włoskie, rurki z kremem są najlepsze.

Wartości odżywcze cannoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
393.02 kcal
353.71 kcal
Białko
6.83 g
6.15 g
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany w cannoli

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
37.19 g
33.47 g
Węglowodany przyswajalne
36.10 g
32.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
0.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
24.29 g
21.86 g
Tłuszcze nasycone
18.85 g
16.96 g
Tłuszcze nienasycone
5.44 g
4.90 g

Składniki mineralne w przepisie na cannoli

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
35.58 mg
32.02 mg
Wapń
46.62 mg
41.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo
2.02 mg
1.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannoli 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannoli

Lista alergenów dla cannoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Cena przygotowania cannoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
140 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
350 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Pistacje
100 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Koszt składników
70.50
Jak oceniasz przepis na cannoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób