Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Opublikowano: 15.03.2021 r., 22:37 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
298 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (760 g)
  • Masło (400 g)
  • Cukier puder (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka 1 sztuka (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (10 g)
  • Rabarbar (1000 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (45 g)
  • Cukier (140 g)
  • Budyń (proszek) 3 opakowania (135 g)
  • Mleko 2% (1000 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, papier do pieczenia, wałek

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem krok po kroku

Jajka i masło powinny być schłodzone.

Mąkę pszenną, jajko, żółtko, masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia dodaj do miski i zacznij siekać nożem. Zagnieć szybko ciasto i podziel na dwie części. Jedna część powinna być nieco większa. Zawiń ciasto w reklamówkę lub folię. Wstaw mniejszą część do zamrażalnika, większą do lodówki.

Gdy minie 30 minut większą część ciasta rozwałkuj, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i po całości nakłuj widelcem.

Wstaw ciasto do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.

Przygotuj rabarbar. Usuń liście, łodygi pokrój w niewielkie kawałki, około 2 cm szerokości.

Dodaj do rabarbaru 80 g cukru, skrobię ziemniaczaną oraz proszek budyniowy (1 opakowanie). Wymieszaj.

Ugotuj 3 opakowania budyniu z dodatkiem 60 g cukru.

Na podpieczone kruche ciasto wyłóż rabarbar, a następnie dodaj ugotowany budyń. Rozprowadź równo po całości.

Wyciągnij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na grubych oczkach na wierzch tworząc kruszonkę.

Piecz ciasto przez około 60-70 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem

Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. Klasyczna propozycja na wykorzystanie ciasta kruchego. Gdy tylko zacznie się sezon na rabarbar koniecznie spróbuj tego najlepszego przepisu na najlepsze ciasto kruche. Ciasto robi się szybko. Jest nieskomplikowane i posmakuje wszystkim, którzy przepadają za rabarbarem.

Alergeny w kruchym cieście z rabarbarem i budyniem

Lista alergenów dla kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
229.70
298.60
Białko (g)
4.27
5.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
32.62
42.41
Węglowodany przyswajalne (g)
32.12
41.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
9.56
12.43
Tłuszcze nasycone (g)
6.51
8.46
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
3.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
3.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.23
45.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
97.81
127.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.14
2.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
95.12
123.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.27
Ryboflawina (mg)
0.15
0.19
Niacyna (mg)
1.40
1.82
Foliany (µg (mcg))
32.87
42.73
Beta karoten (µg (mcg))
33.37
43.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
44.10
57.32
Potas (mg)
172.93
224.81
Wapń (mg)
74.09
96.32
Fosfor (mg)
79.84
103.79
Magnez (mg)
13.75
17.87
Żelazo (mg)
1.22
1.59
Cynk (mg)
0.39
0.51
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem

Koszt składników
48.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
760 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.28
Za 760 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier puder
300 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Rabarbar
1000 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
45 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Budyń (proszek)
135 g
3 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.38
Za 135 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Koszt składników
48.60