Przepis na babeczki waniliowe krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 270 g 2 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 125 ml 0,5 szklanki
- Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
- Cukier 100 g 0,5 szklanki
- Proszek do pieczenia 6 g 1 łyżeczka
Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę.
Do jajek dodaj małym strumieniem olej cały czas ubijając a następnie mleko.
Dodaj 1 opakowanie cukru z wanilią, proszek do pieczenia oraz dodawaj partiami mąkę. Miksuj na małych obrotach.
Włóż papilotki do formy i wlej porcję ciasta do każdego, pozostaw 1 cm od brzegu wolny.
Babeczki piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

(liczba kalorii)
Babeczki waniliowe - cechy przepisu
Więcej o babeczkach waniliowych
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Babeczki waniliowe są jedną z propozycji słodkich wypieków jednoporcjowych. Wspaniałe, puszyste i niezwykle smaczne muffinki waniliowe sprawdzą się jako dodatek do drugiego śniadania, dodatek do kawy lub herbaty czy słodka przekąską na imprezę. Łatwy przepis na babeczki waniliowe sprawi, że będziesz przygotowywać je częściej, a do wykonania możesz zaangażować dzieci, które na pewno chętnie będą mieszać ciasto. Ciasto na babeczki waniliowe to podstawowy przepis na muffinki, który możesz dowolnie modyfikować. Muffinki waniliowe możesz przygotować z kawałkami czekolady, borówkami, jagodami, malinami, truskawkami czy orzechami. Przepis na pyszne babeczki waniliowe jest łatwy w przygotowaniu, na pewno nie sprawi Ci trudności, jest on sprawdzony dzięki czemu masz pewność, że babeczki zawsze będą wyśmienite. A jak zrobić babeczki waniliowe dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie przygotowanie wytłumaczone jest krok po kroku.
Babeczki waniliowe to fajny deser, który przypadnie do gustu każdemu, są one szybkie i proste w przygotowaniu, dzięki czemu sprawdzą się w każdej sytuacji.
Wartości odżywcze babeczek waniliowych
Energia i białka
(68g)
Węglowodany w babeczkach waniliowych
(68g)
Tłuszcze
(68g)
Witaminy w przepisie na babeczki waniliowe
(68g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki waniliowe
(68g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach waniliowych
Lista alergenów dla babeczek waniliowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%