Przepis na sernikobrownie z truskawkami krok po kroku

Składniki
  • Czekolada gorzka 200 g użyj czekolady minimum 70%
  • Masło roślinne 200 g
  • Jajko 5 szt.
  • Cukier puder 200 g
  • Mąka pszenna typ 550 150 g
  • twaróg sernikowy 500 g
  • mleko skondensowane (zagęszczone) 200 g
  • Truskawki 300 g
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, miska

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój na 4 części.

Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.

Przygotuj masę czekoladową: masło pokrojone w kostkę wrzuć do garnka i rozpuść je. Następnie dodaj do niego połamaną w kostkę czekoladę, ciągle mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z gazu i zostaw do wystudzenia. 3 jajka ubij na puszystą pianę razem z dodatkiem cukru pudru i jednego opakowania cukru wanilinowego. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.

Masę czekoladową wyłóż do blaszki i piecz przez 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.

Przygotuj masę serową: Za pomocą miksera ubij mleko skondensowane i ser twarogowy. Następnie dodaj po jednym jajku ciągle miksując masę. Następnie dodaj pokrojone truskawki i za pomocą łyżki połącz składniki.

Gotową masę serową wylej na podpieczoną masę czekoladową.

Piecz w piekarniku jeszcze 30 minut (aż masa serowa się zetnie).

Upieczone ciasto zostaw do wystudzenia.

Sernikobrownie z truskawkami leży na białym talerzu. Polane jej truskawkowym sosem. Talerz znajduje się na fioletowej podkładce, która leży na drewnianym blacie.
Sernikobrownie z truskawkami
Koszt przygotowania dania
34.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
484 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Sernikobrownie z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sernikobrownie z truskawkami

Sernikobrownie z truskawkami to doskonały wybór na deser do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach lub gdy odwiedzą Ciebie znajomi. Jest to bardzo smaczne połączenie amerykańskiego ciasta brownie oraz polskiego sernika. Do wykonania spodu brownie potrzebujesz masło roślinne, gorzką czekoladę (o zawartości minimum 70% kakao), jajka, cukier puder, cukier wanilinowy oraz mąkę. Masę sernikową przygotujesz z sera twarogowego w wiaderku, mleka skondensowanego oraz jajka. Jako dodatek do masy serowej dodaj truskawki - nadadzą one charakteru dla tego pysznego ciasta. Przepis na to pyszne sernikobrownie z truskawkami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Ciasto będzie gotowe w około godzinę - po tym czasie zostaw je do wystygnięcia.

Obecność truskawek wzbogaci ciasto w wiele składników mineralnych i witamin. Owoce te w 90% składają się z wody i zaliczane są do produktów niskokalorycznych - w 100 gramach znajduje się zaledwie 35 kilokalorii. Znajdziemy w nich również witaminę C, B2, B3, B6, A, E, fosfor, krzem, magnez, mangan, pokaż, wapń, żelazo oraz cynk. Truskawki zawierają również enzym o nazwie bromelina - ułatwia on spalanie tłuszczu. Obecność w truskawkach wymienionych składników odżywczych sprawia, że truskawki posiadają wiele korzyści dla naszego zdrowia. Możemy do nich zaliczyć między innymi zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka powstawania nowotworów, obniżenie ciśnienia krwi, wzmocnienie układu odpornościowego (jest to bardzo istotne w okresie wzmożonej zachorowalności). Dodatkowo spożywanie truskawek wzmacnia kości oraz korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując ciasto brownie z serem i truskawkami to doskonały wybór na pyszny deser do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również na wielu rodzinnych uroczystościach, ponieważ jest zaskakująco smaczny. Obecność truskawek przełamie słodki smak ciasta i nada mu lekką kwaskowatą nutę.

Wartości odżywcze sernikobrownie z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
242.16 kcal
484.32 kcal
Białko
7.02 g
14.04 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w sernikobrownie z truskawkami

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
27.86 g
55.73 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
26.78 g
53.56 g
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
11.55 g
23.11 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.92 g
11.84 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.63 g
11.26 g
Brak danych dla: cukier puder, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.09 g
6.19 g
Brak danych dla: cukier puder, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.54 g
5.08 g
Brak danych dla: cukier puder, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernikobrownie z truskawkami

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tiamina
1.26 mg
2.53 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.37 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Niacyna
0.68 mg
1.37 mg
Brak danych dla: masło roślinne, cukier puder.
czytaj dalej
Foliany
24.83 µg (mcg)
49.65 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, cukier puder.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernikobrownie z truskawkami

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
181.88 mg
363.75 mg
Potas
171.01 mg
342.02 mg
Wapń
66.35 mg
132.69 mg
Fosfor
129.95 mg
259.90 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Magnez
28.24 mg
56.48 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Żelazo
1.38 mg
2.76 mg
Cynk
0.73 mg
1.46 mg
Miedź
0.17 mg
0.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernikobrownie z truskawkami 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sernikobrownie z truskawkami

Lista alergenów dla sernikobrownie z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier wanilinowy.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Cena przygotowania sernikobrownie z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
użyj czekolady minimum 70%
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Masło roślinne
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
mleko skondensowane (zagęszczone)
200 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
2.83
Za 200 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Liczba porcji:
Razem
58.00
Łączny koszt
34.72
Jak oceniasz przepis na sernikobrownie z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób