Sernikobrownie z truskawkami
- Czekolada gorzka - użyj czekolady minimum 70% (200 g)
- Masło roślinne (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier puder (200 g)
- Mąka pszenna typ 550 (150 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (200 g)
- Truskawki (300 g)
Przepis na sernikobrownie z truskawkami krok po kroku
Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i pokrój na 4 części.
Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
Przygotuj masę czekoladową: masło pokrojone w kostkę wrzuć do garnka i rozpuść je. Następnie dodaj do niego połamaną w kostkę czekoladę, ciągle mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmij z gazu i zostaw do wystudzenia. 3 jajka ubij na puszystą pianę razem z dodatkiem cukru pudru i jednego opakowania cukru wanilinowego. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.
Masę czekoladową wyłóż do blaszki i piecz przez 15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową.
Przygotuj masę serową: Za pomocą miksera ubij mleko skondensowane i ser twarogowy. Następnie dodaj po jednym jajku ciągle miksując masę. Następnie dodaj pokrojone truskawki i za pomocą łyżki połącz składniki.
Gotową masę serową wylej na podpieczoną masę czekoladową.
Piecz w piekarniku jeszcze 30 minut (aż masa serowa się zetnie).
Upieczone ciasto zostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat sernikobrownie z truskawkami
Sernikobrownie z truskawkami to doskonały wybór na deser do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach lub gdy odwiedzą Ciebie znajomi. Jest to bardzo smaczne połączenie amerykańskiego ciasta brownie oraz polskiego sernika. Do wykonania spodu brownie potrzebujesz masło roślinne, gorzką czekoladę (o zawartości minimum 70% kakao), jajka, cukier puder, cukier wanilinowy oraz mąkę. Masę sernikową przygotujesz z sera twarogowego w wiaderku, mleka skondensowanego oraz jajka. Jako dodatek do masy serowej dodaj truskawki - nadadzą one charakteru dla tego pysznego ciasta. Przepis na to pyszne sernikobrownie z truskawkami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Ciasto będzie gotowe w około godzinę - po tym czasie zostaw je do wystygnięcia.
Obecność truskawek wzbogaci ciasto w wiele składników mineralnych i witamin. Owoce te w 90% składają się z wody i zaliczane są do produktów niskokalorycznych - w 100 gramach znajduje się zaledwie 35 kilokalorii. Znajdziemy w nich również witaminę C, B2, B3, B6, A, E, fosfor, krzem, magnez, mangan, pokaż, wapń, żelazo oraz cynk. Truskawki zawierają również enzym o nazwie bromelina - ułatwia on spalanie tłuszczu. Obecność w truskawkach wymienionych składników odżywczych sprawia, że truskawki posiadają wiele korzyści dla naszego zdrowia. Możemy do nich zaliczyć między innymi zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka powstawania nowotworów, obniżenie ciśnienia krwi, wzmocnienie układu odpornościowego (jest to bardzo istotne w okresie wzmożonej zachorowalności). Dodatkowo spożywanie truskawek wzmacnia kości oraz korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Podsumowując ciasto brownie z serem i truskawkami to doskonały wybór na pyszny deser do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również na wielu rodzinnych uroczystościach, ponieważ jest zaskakująco smaczny. Obecność truskawek przełamie słodki smak ciasta i nada mu lekką kwaskowatą nutę.
Alergeny w sernikobrownie z truskawkami
Lista alergenów dla sernikobrownie z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze sernikobrownie z truskawkami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.