Przepis na muffinki z borówkami krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, miska

Mąkę przesiej przez sitko, wlej mleko, dodaj jajka i rozpuszczone wcześniej masło.

Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelej ciasto do foremek i dodaj owoce.

Upiecz babeczki w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.

muffinki z borówkami
Muffinki z borówkami
Koszt przygotowania dania
18.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
134 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Muffinki z borówkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z borówkami

Muffinki z borówkami to szybkie i proste w przygotowaniu oraz pyszne w smaku domowe łakocie, które z pewnością zasmakują wszystkim.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na muffinki z borówkami.

Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych członków rodziny.

Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.

Babeczki na słodko powstaną dosłownie z kilku składników, które z pewnością masz w domu, a jeśli nie dostaniesz je w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w mąkę, cukier, borówki lub inne owoce, jajka, mleko i odrobinę oleju.

Ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Wybierając kakao, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru. Dodatkowo mleko krowie, które użyłam w przepisie, możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym.

Zatem, jak zrobić muffinki z borówkami?

Wystarczy, że mąkę przesianą przez sito wsypiesz do miski, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej mleko, wbij jajka. Połącz wszystkie składniki. Rozlej ciasto do specjalnych foremek do babeczek i upiecz je w piekarniku. Nasze najlepsze muffinki za 15 minut będą dobre.

Możesz postawić na słodkie dodatki, takie jak świeże maliny, cukier puder lub polewa czekoladowa. Muffinki to świetny pomysł na przyjęcie lub domowy deser.

Wartości odżywcze muffinek z borówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
268.76 kcal
134.38 kcal
Białko
5.75 g
2.88 g

Węglowodany w muffinkach z borówkami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
35.51 g
17.75 g
Węglowodany przyswajalne
34.90 g
17.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
0.30 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
12.14 g
6.07 g
Tłuszcze nasycone
8.06 g
4.03 g
Tłuszcze nienasycone
4.08 g
2.04 g
Cholesterol
69.84 mg
34.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki z borówkami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
115.96 µg (mcg)
57.98 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
2.49 mg
1.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.56 mg
0.28 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
113.55 µg (mcg)
56.78 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.10 mg
Niacyna
1.80 mg
0.90 mg
Foliany
44.21 µg (mcg)
22.10 µg (mcg)
Beta karoten
28.55 µg (mcg)
14.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z borówkami

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
23.35 mg
11.67 mg
Potas
90.66 mg
45.33 mg
Wapń
31.76 mg
15.88 mg
Fosfor
72.75 mg
36.37 mg
Magnez
13.75 mg
6.88 mg
Żelazo
1.68 mg
0.84 mg
Cynk
0.52 mg
0.26 mg
Miedź
0.08 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z borówkami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z borówkami

Lista alergenów dla muffinek z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek z borówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Borówka amerykańska
250 g
1 szklanka
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na muffinki z borówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób