Desery na lato

desery na lato

Lato jest czasem pełnym radości, słońca i nieoczywistych smaków. Właśnie o tej porze roku najlepiej smakują lekkie desery, takie jak galaretka, musy owocowe i lody. To czas, gdy owoce w pełni dojrzewają, więc możemy cieszyć się ich niesamowitym smakiem. Jagody, truskawki, borówki czy maliny w połączeniu z bitą śmietaną, ciastem i innymi słodkościami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto wykorzystać dostępność owoców latem, aby przyrządzić z nich lekkie i orzeźwiające smakołyki dla całej rodziny.

Desery na lato – proste przepisy na lekkie i orzeźwiające desery

Desery na lato są jednym z głównych powodów, dla których tak bardzo lubimy tę porę roku. Właśnie wtedy mamy dostępność do świeżych owoców – możemy je wykorzystywać, aby robić z nich smaczne słodkości dla całej rodziny. Domowe desery z owocami zwykle są lekkie, szybkie i orzeźwiające. Proste przepisy można przygotować zupełnie bez pieczenia. Pomysły na desery są różnorodne, ale wszystkie są niezwykle smaczne. Jakie są najlepsze zimne desery na lato? Jak zrobić dobre lodowe ciasto z owocami? Sprawdź pomysły na pyszne przepisy na desery na zimno.

Szybkie i proste przepisy na desery na lato – pomysły na zimne desery

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Jeśli latem masz ochotę na lekkie i bardzo smaczne ciasto z owocami, spróbuj przygotować sernik na zimno. Warto przyrządzić go z galaretką i sezonowymi owocami. Deser znakomicie komponuje się z kawą lub herbatą. Możesz zaserwować go również niespodziewanym gościom albo podać na przyjęciu organizowanym w ogrodzie. Do przygotowania pysznego sernika potrzebujesz następujących składników: twaróg sernikowy, truskawki, galaretka, biszkopty, śmietanka kremowa 30%, mleko 3,2%, cukier puder, żelatyna i cukier waniliowy.

Najpierw przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu – zostaw do wystudzenia. Opłucz truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój do połowy. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia – zapnij obręcz. Ułóż biszkopty na spodzie tortownicy. Zagotuj mleko, ściągnij z ognia, wsyp dwie łyżki żelatyny i zamieszaj. Włóż do miski twaróg sernikowy, dodaj cukier puder, śmietankę i cukier waniliowy – porządnie wymieszaj łyżką. Dodaj dwie łyżki masy serowej do ciepłej żelatyny rozpuszczonej w mleku, po czym wymieszaj rózgą. Powtórz czynność trzy razy.

Przełóż masę z żelatyną do masy serowej. Wymieszaj rózgą, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dodaj truskawki do masy serowej. Wymieszaj łyżką, po czym wyłóż masę na wierchu biszkoptów. Wyrównaj masę serową i odstaw do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i udekoruj z wierzchu resztą pokrojonych truskawek. Powoli wylej galaretkę po masie serowej – wykorzystaj do tego łyżkę. Wstaw ciasto do lodówki. Niech sernik zostanie w niej do momentu, aż masa serowa i galaretka stężeją.

Domowe lody 3Bit – sprawdź, jak zrobić

Chcesz zaskoczyć najbliższych pysznym deserem na lato? Lodowe desery w tym okresie są jednymi z najwspanialszych. Nie dość, że są naprawdę dobre, to w dodatku orzeźwiające. Słodkości bez pieczenia są również proste do przygotowania. Aby zrobić lody 3Bit, potrzebujesz tylko kilku składników: krakersy, bita śmietana, kajmak i śmietana kremowa 30%. Nawet nie mając dużego doświadczenia w gotowaniu, jesteś w stanie bez problemu przygotować deser.

Ubij na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Następnie dodaj do niej połowę kajmaku i zmiksuj, aż składniki się połączą. Do zamykanego pojemnika przelej połowę masy. Wyłóż na masie niewielkie części kajmaku – zostaw połowę na sam koniec. Rozbij kajmak wykałaczką. Całość posyp połową pokruszonych ciasteczek, zostawiając duże kawałki, a nie rozdrabniając wszystko na drobną masę. Wszystko wyłóż bitą śmietaną i rozłóż na niej masę kajmakowo-śmietanową. Rozsmaruj pozostałą część kajmaku i porozbijaj wykałaczką. Wyłóż resztę bitej śmietany i udekoruj z wierzchu pokruszonymi krakersami. Odstaw lody do zamrażarki na 3-4 godziny. Zanim podasz gościom, wyjmij kilka minut wcześniej, żeby łatwiej było nakładać lody do pucharków.

Ciasto jogurtowe z galaretką – doskonały przepis na lato

Ciasto na bazie jogurtu to fantastyczny, orzeźwiający pomysł na upalne lato. Jest smaczne, pyszne, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Nawet amator nie powinien mieć większego problemu z jego przygotowaniem. Wszystko dlatego, że przepis na ciasto jest prosty, a ilość składników niewielka. Do zrobienia deseru potrzebujesz następujących produktów: jogurt grecki 0% tłuszczu, żelatyna, galaretka, mąka pszenna typ 550, cukier, kakao niesłodzone, jajka.

Aby zrobić ciasto, najpierw rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij białka na sztywną pianę i zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę i kakao do żółtek, po czym porządnie wymieszaj całość. Dodawaj stopniowo białka, mieszając masę za pomocą łyżki. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie piecz w 180 st. C przez ok. 20 minut. Wsyp galaretki do salaterek i zalej każdą ok. 0,5 l wody. Wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą – daj im wystygnąć. Gdy stężeją, pokrój galaretki w kostkę. Zmieszaj żelatynę z ¼ szklanki ciepłej wody w osobnej miseczce. Wymieszaj jogurt z cukrem, następnie dodaj żelatynę i zmiksuj. Dodaj galaretki do masy jogurtowej i porządnie zmieszaj łyżką. Wyłóż masę na wystudzony biszkopt, po czym wstaw do lodówki i poczekaj do momentu, aż masa stężeje.

Pyszne desery na lato – najciekawsze i najprostsze przepisy na desery

Pudding malinowy z chia – lekki i pyszny deser na lato

Pudding z chia to jeden z najsmaczniejszych deserów, który w dodatku ma wiele właściwości odżywczych oraz zdrowotnych. Warto spróbować puddingu malinowego, zwłaszcza gdy latem masz ochotę na słodkości bez pieczenia. Właśnie takim deserem z powodzeniem zastąpisz niezdrowe, wysokokaloryczne batony lub inne mocno chemiczne słodkości. Pudding jest smaczny i można go zrobić w zaledwie kilka minut, co jest ogromnym plusem deseru. Pudding z malinami jest niskokaloryczny, zatem może być dobrym pomysłem na deser dla osób, które są na diecie odchudzającej. Przygotowanie deseru nie powinno zająć wiele czasu – robi się go szybko. Nawet początkujący kucharz bez problemu go zrobi, zwłaszcza że przepis jest prosty do odtworzenia.

Aby zrobić deser malinowy z nasionkami chia, koniecznie zaopatrz się w kilka składników: mrożone maliny, napój kokosowy albo mleko kokosowe oraz nasionka chia. Do przyozdobienia deseru możesz użyć świeżych listków mięty. Podgrzej mleko w małym garnuszku, po czym dodaj nasionka chia i zagotuj. Odstaw mieszankę na 60 minut do lodówki. Podgrzewaj maliny do rozpadnięcia się owoców – niech zrobi się z nich jednolity mus. Przełóż owoce do wysokich miseczek lub salaterek, następnie wyłóż malinami na spodzie. Przykryj puddingiem z chia i włóż do lodówki na 10-15 minut. Udekoruj z wierzchu świeżymi listkami mięty. Pudding fantastycznie smakuje z mlekiem kokosowym. Jeśli masz ochotę, zamiast niego możesz też użyć mleka migdałowego. Deser idealnie komponuje się z malinami. Możesz też jednak wykorzystać zupełnie inne owoce, np. truskawki lub borówki.

Tiramisu bez pieczenia – przepis na pyszne ciasto

Uwielbiasz słynne włoskie ciasto, ale nie masz wiele czasu na jego przygotowanie? Doskonałym pomysłem jest nauczenie się przepisu na łatwe tiramisu – takie, którego nie trzeba piec. Uproszczone tiramisu nie wymaga zakupu skomplikowanych produktów i łączenia ich ze sobą jak w przypadku tradycyjnego deseru z Włoch. Ciasto jest kremowe, puszyste i szybkie do zrobienia. Jeśli uwielbiasz ciasta gęsto wypełnione masą, koniecznie wypróbuj ten ciekawy przepis. Czym różni się błyskawiczne tiramisu od klasycznego deseru z Italii?W tradycyjnym są żółtka jaj i alkohol. W przepisie bez pieczenia obu tych składników nie ma. Jeśli nie lubisz alkoholu w cieście, naprawdę warto przygotować ten przepis.

Do przygotowania słodkiego deseru potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: mascarpone, biszkopty lub herbatniki, kajmak, gorzkie kakao, śmietanka kremowa 30%, kawa bezcukrowa i biała czekolada. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przyszykuj masę – połam białą czekoladę na kawałki i wsyp do garnuszka. Wlej śmietankę 30% i podgrzewaj do rozpuszczenia. Nie doprowadź do zagotowania masy! Gdy uda się ją przygotować, koniecznie wystudź masę. Po ochłodzeniu dodaj mascarpone – ubijaj wszystko, byle nie za długo. Masa nie będzie bardzo sztywna, ale w trakcie chłodzenia powinna stężeć. Zaparz kawę – jej ilość dopasuj pod swoje upodobania. Zadbaj o to, aby kawa nie była słodka, ponieważ wszystkie składniki same w sobie będą już wystarczająco słodkie.

Następny krok to namoczenie biszkoptów i ułożenie połowy na dnie tortownicy. Wylej połowę kajmaku na biszkopty. Rozlej po ciasteczkach gotową masę z białej czekolady. Posyp tak przygotowane składniki kakao – powtórz wszystko raz jeszcze, aby utworzyć dwie warstwy. Ciasto owiń folią aluminiową, po czym wstaw do lodówki, aby się ochłodziło. Idealnie, gdy ciasto będzie mogło poleżeć w lodówce przez całą noc – po takim czasie powinno być idealne do spożycia. Tiramisu bez pieczenia jest pyszne, jednak nie można zapominać o tym, że to kaloryczny deser. Znajduje się w nim duża dawka cukru i nasyconego tłuszczu, więc lepiej nie łakomić się na duże porcje tiramisu.

Tajskie lody – sprawdź, jak zrobić słynne lody w domu

Lubisz lody tajskie? Okazuje się, że ten przepyszny deser na bazie mleka kokosowego i owoców można zrobić zupełnie samodzielnie w domu. Aby przygotować przepis, należy zaopatrzyć się w kilka ważnych składników: banany, truskawki, cukier waniliowy, cukier puder, sok i skórka z limonki oraz napój kokosowy (może być też mleko kokosowe).

Najpierw porządnie schłodź blaszkę w zamrażarce. Następnie umyj truskawki i obierz w kostkę. Obierz banana i posiekaj na kawałki – najlepiej w jak najmniejszą kostkę. Rozłóż owoce na desce do krojenia, po czym posyp je cukrem pudrem i rozgnieć np. dużą łyżką. Przełóż masę do miseczki, następnie dodaj skórkę cytrynową, mleko kokosowe i cukier waniliowy. Wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj sok z limonki i ponownie wymieszaj. Masę przełóż do schłodzonej blaszki, po czym równomiernie po niej rozprowadź. Masa musi być cienka. Jeśli blaszka nie jest zbyt duża, część masy przełóż na inną blachę. Włóż masę na 6-10 godzin do zamrażarki. Gotowe lody wyjmuj za pomocą płaskiej metalowej łopatki, formując każdy w kształt rulonów. Przełóż do pucharków i udekoruj owocami oraz innymi, ulubionymi dodatkami.

Desery na lato - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto