Przekąski na piknik

przekąski na piknik

Piknik to jeden z najfajniejszych sposobów spędzania wolnego czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Właśnie podczas pikniku można odpocząć, beztrosko rozkoszując się przyrodą i pysznym jedzeniem. Piknik polega bowiem przede wszystkim na spożywaniu różnych przekąsek na świeżym powietrzu. Gdy nadchodzą wakacje, często pakujemy ulubione smakołyki w koszyk i jedziemy do parku, na działkę lub nad jezioro. Jeśli marzysz o wypoczynku na łonie natury, powinieneś zachęcić rodzinę i znajomych na wspólny wypad za miasto na piknik.

Przekąski na piknik – pomysły na lekkie i pożywne przekąski na piknik

Na dworze coraz cieplej, więc chętniej udajemy się na różne wyprawy i wędrówki. Coraz częściej zabieramy też rodzinę i znajomych na wspólne pikniki za miasto. Rodzinny piknik to jeden z najlepszych możliwych sposobów na spędzanie ze sobą czasu. Właśnie wtedy możemy porozmawiać z dziećmi i przyjaciółmi, kosztując pyszne potrawy na zimno. Co przygotować dla dzieci na piknik? Jakie przepisy na przystawki są szybkie, łatwe i smaczne? Sprawdź pomysły na przekąski na piknik i przygotuj wyjazdowe menu dla najbliższych!

Pomysły na szybkie, łatwe i pyszne przekąski na piknik

Zanim przygotujesz przystawki, musisz zaopatrzyć się w te przedmioty!

Piknik na łonie natury jest idealnym pomysłem na spędzenie wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi. To doskonała okazja do wspólnych pogawędek i testowania przekąsek na świeżym powietrzu. Dania na pikniku są niezwykle istotne, jednak oprócz jedzenia na piknik powinno zabrać się wiele innych rzeczy. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości koc piknikowy, na którym będziesz mógł siedzieć z najbliższymi. Może być to nie tylko specjalny koc na piknik, ale też tradycyjny koc. Świetnie sprawdzi się także karimata.

Oprócz tego należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości kosz piknikowy, do którego będzie można schować jedzenie na zimno. Powinien być na tyle pojemny, żeby spokojnie pomieścić w nim wszystkie przekąski na piknik. Oprócz niego nie może zabraknąć wyposażenia, które umożliwi swobodne konsumowanie potraw. Musisz kupić kubki, sztućce i talerzyki – najlepiej ekologiczne i wielorazowe lub jednorazowe, ale z biodegradowalnego materiału. Przyda się także metalowy termos i zakręcane butelki wielorazowego użytku. Nie zapomnij o ściereczkach kuchennych i papierowych serwetkach!

Przekąski na piknik, czyli co warto włączyć do piknikowego menu?

Teraz gdy już masz możliwość pakowania dań, możesz przejść do przyrządzania przekąsek. Najlepiej zrobić takie potrawy na piknik, które spokojnie przetrwają bez lodówki nawet kilka godzin. Muszą być one łatwe do zjedzenia na raz, szybkie i najlepiej do spożycia na zimno. Nie powinieneś mieć problemu, aby takie przekąski przygotować. Zanim zaczniesz przyrządzać jedzenie na rodzinny wypad lub piknik we dwoje, zorganizuj napoje! Piknik zwykle wypada w ciepłe dni, więc zimne napoje się przydadzą! Idealna będzie lemoniada ze świeżo wyciśniętych cytryn i limonek, a także mrożona herbata. Warto zabrać takie napoje w specjalnym termosie, aby utrzymać ich temperaturę. Możesz również spakować smoothie, owocowe kefiry i koktajle, które wspaniale sprawdzą się zamiast deseru – zwłaszcza dla dzieci.

Koniecznie spakuj też do koszyczka owoce i warzywa na piknik. Możesz je poporcjować wcześniej w mieszkaniu, aby później pochować je do pudełeczek i ukryć w piknikowym koszyku. Wspaniale sprawdzi się zwłaszcza pokrojony na równe trójkąty arbuz bez pestek, czereśnie, borówki, wydrążone połówki jabłek (dla dzieci), maliny, truskawki i winogrona sułtańskie. Warto wcześniej przemyć owoce, jeśli na pikniku nie będziesz miał jak tego dokonać. Warzywa najlepiej sprawdzą się pokrojone w słupki, zwłaszcza papryka, ogórek, marchewka i seler naciowy. Doskonale smakują w połączeniu z wegański hummusem! Do piknikowego kosza dorzucić warto też przygotowane przekąski (np. ciasto, tortille i kanapki), jednak o poszczególnych daniach i przystawkach pomówimy sobie za chwilę.

Szybkie dania na piknik z dziećmi – te przekąski na piknik będą hitem!

Racuchy drożdżowe z jabłkami, krok po kroku – dobre na zimno i na ciepło

Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę pysznego i pożywnego na piknik dla całej rodziny, przed wspólnym wypadem koniecznie usmaż jabłkowe racuchy. Mogą stać się one świetnym dodatkiem do smoothie, czekoladowych napojów albo mrożonej herbaty. Najlepsze jest w daniu, że smakuje ono wybornie nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Z drożdżowych racuszków zadowoleni będą zarówno starsi, jak i najmłodsi uczestnicy wyjazdu. Przepis nie jest trudny, więc z jego przygotowaniem drożdżowych racuszków spokojnie poradzi sobie nawet największy laik w gotowaniu. Aby usmażyć potrawę dla całej rodziny na piknik, najpierw zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: mąka pszenna typ 500, świeże drożdże, mleko 2%, cukier biały, cukier waniliowy, olej rzepakowy, jabłka, jajka, cukier puder i sól.

Na początku przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej sól i drożdże, po czym wlej ciepłe mleko. Zamieszaj wszystko bardzo ostrożnie i delikatnie. Masę na ciasto zakryj bawełnianą ściereczką i połóż w ten sposób do miejsca, gdzie będzie ciepło. Obierz jabłka i pozbaw ich gniazd nasiennych. Pokrój owoce w małą, równą kostkę. Wbij jajko do miski, po czym dodaj do niej jabłka i cukier waniliowy. Porządnie zamieszaj całość. Rozgrzej olej na patelni i porcjami wlewaj na nią ciasto. Smaż racuszki z obu stron po 4-5 minut – muszą zrobić się złote. Aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu, po usmażeniu koniecznie odkładaj je na papierowy ręcznik. Gotową potrawę posyp cukrem pudrem do smaku.

Przewagą dania jest, że można podawać je na ciepło lub na zimno. Właśnie dlatego możesz zabrać racuchy jako słodkie przekąski na piknik. Przepisy na nie są bardzo różne. Wystarczy je delikatnie zmodyfikować, aby zrobić racuchy z innymi owocami albo np. z twarożkiem – wszystko zależy od naszych upodobań lub diety, którą się stosuje. Na piknik możesz w osobny pojemniczek spakować domowy dżem lub zdrową konfiturę ze sklepu, którą możesz posmarować racuszki, żeby smakowały jeszcze lepiej. Możesz zatem uczynić danie pożywnym śniadaniem albo bardzo ciekawym, słodkim deserem. Jeśli zostaną jakieś niewykorzystane jabłka z racuchów, zawsze możesz zabrać je ze sobą do koszyczka piknikowego – przekrojone na pół i wydrążone lub po prostu umyte i w całości.

Nachosy z tortilli, czyli sposób na szybkie przekąski na piknik

Nachosy są doskonałą propozycją na przekąskę na piknik. Możesz zrobić je w domu i podać rodzinie oraz najbliższym, z którymi będziesz spędzać czas na świeżym powietrzu. To idealna alternatywa dla sklepowych chipsów. Nachosy z tortilli będą o wiele lepsze składem, więc pożywniejsze i jednocześnie zdrowsze. Do przyrządzenia talerza nachosów na piknik potrzebujesz tortilli, cebuli, awokado, pomidorów, oleju rzepakowego i przypraw do smaku – najlepiej czosnku, ostrej i słodkiej papryki, curry, pieprzu oraz soli. Przekąska jest prosta do przyrządzenia, więc z pewnością znakomicie poradzisz z nią sobie, nawet gdy dopiero „raczkujesz” w kuchni.

Pokrój tortille w równe trójkąty. Następnie wrzuć ja na blaszkę do pieczenia – wcześniej wyściełaj ją papierem do pieczenia. Posmaruj pokrojone tortille olejem rzepakowym i włóż do piekarnika na ok. 5 minut. Piecz nachosy w temperaturze ok. 220 st. C. Następnie dopraw je przyprawami do smaku. Gdy nachosy będą stygnąć, przygotuj pastę z pomidora i awokado. W tym celu przetnij na pół awokado i wyjmij pestkę. Wydrąż miąższ za pomocą łyżki i wrzuć do miski – musisz wszystko rozdrobnić widelcem. Obierz czosnek i cebulę, następnie je posiekaj. Pokrój w kostkę świeże pomidory. Do awokado dodaj następnie czosnek z cebulą i pokrojone pomidory. Dopraw całość pieprzem i solą do smaku. Nachosy na pikniku podawaj właśnie z tą pastą – wszyscy z pewnością będą nią zachwyceni! Warto zamknąć obie przekąski w osobnych pojemniczkach. Najlepiej sprawdzą się jednak plastikowe pojemniki wielorazowego użytku z dwiema komorami. Wówczas będzie można wygodnie nabierać z takiego pojemniczka sos, w którym maczane będą przekąski.

Nachosy z tortilli to świetny pomysł na piknikową przegryzkę. Sprawdzą się jako idealny zamiennik sklepowych smakołyków, które często są bardzo niezdrowe i pełne konserwantów. Nachosy możesz przygotować z dowolną pastą, nie tylko z pomidorów i awokado. Możliwości jest naprawdę mnóstwo, a jedynym ograniczeniem pozostają własne upodobania i… wyobraźnia! Przepis na tę pyszną, chrupiącą przekąskę jest bardzo łatwy, więc nie powinieneś mieć najmniejszego problemu z przyrządzeniem nachosów. Robi się je błyskawicznie, więc – o ile masz czas – możesz upiec danie nawet na godzinę przed wyjazdem na piknik. Domowej roboty przekąska w typie meksykańskim jest zdrowa, smaczna i niezawierająca substancji konserwujących. Warto pamiętać, że nachosy możesz przechowywać w pojemniczku nawet przez 3 dni.

Mini pizze z ciasta francuskiego – najlepsza przekąska na piknik z rodziną

Jeśli lubisz zabierać w piknik pożywne przekąski, które będą jednocześnie sycące i pełne cennych wartości odżywczych, postaw na mini pizze z ciasta francuskiego. Są to przystawki inspirowane włoską kuchnią, które na pewno przypadną do gustu wszystkim uczestnikom spotkania na świeżym powietrzu. Aby zrobić mini pizze, koniecznie zaopatrz się w następujące składniki: ciasto francuskie, ser mozzarella, pieczarki, oliwa z oliwek, kukurydza konserwowa i passata pomidorowa. Przydadzą się również przyprawy do smaku, mianowicie bazylia, oregano, papryka słodka i pieprz. Przepis na mini pizze jest bardzo prosty, więc powinien poradzić z nim sobie każdy, nawet laik w kuchni.

Najpierw nagrzej piekarnik do 180 st. C, następnie umyj i obierz pieczarki. Posiekaj je na małe kawałeczki. Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż na niej pieczarki. Ułóż ciasto francuskie na blaszce do pieczenia – uprzednio wyłóż na nią papier do pieczenia. Posmaruj ciasto passatą pomidorową, następnie posyp ją przyprawami. Ułóż na wierzchu kukurydzę i pieczarki. Posyp całość startą na tarce mozzarellą (w sklepie możesz kupić też gotową mozzarellę tartą). Zawiń ciasto w rulon i pokrój je na małe kawałeczki. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz przez kwadrans. Gotowe mini pizze możesz spakować do kosza piknikowego i podawać również na zimno.

Mini pizze z ciasta francuskiego to pyszne, pożywne i szybkie przekąski do przygotowania na piknik. Z pewnością polubi je każdy, zwłaszcza fani włoskich smaków. Jeśli kochasz pizzę, przekąski w wersji mniejszych pizz mogą okazać się czymś zaskakującym. Być może staną się nawet szybkim zamiennikiem słynnego dania z Italii? Przekąski serwować można z różnymi dodatkami, np. wędliną, tofu, szpinakiem czy innymi warzywami. Mini pizze przygotowuje się prosto i szybko, więc jest to idealna potrawa na piknik z rodziną. Możesz podawać je na zimno np. z ulubionym ketchupem, dipem lub sosem domowej roboty.

Przekąski na piknik - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto